Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μέση Ανατολή - Χαλάνδρι, Αθήνα
Μαι
28
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Πάντα ήθελα –και θέλω- να κάνω ένα ταξίδι στην Τεχεράνη. Έτσι, όταν έπεσε η πρόταση από πολύ αγαπημένο παρεάκι να επισκεφτούμε Περσικό εστιατόριο, πραγματικά χάρηκα πάρα πολύ.

Δεν ξέρω γιατί, αλλά το Ιράν είναι μια άκρως παρεξηγημένη χώρα. Μόνο σεβασμό νοιώθω για τους Πέρσες, την κουλτούρα τους και την απίστευτη ιστορία χρόνων. Συνδυαστικά με το ότι οι Πέρσες είναι γνωστοί για την φιλοξενία τους, το θεωρώ πραγματικά εξαιρετικό προορισμό. Όμως για κάποιον λόγο, που έχει να κάνει με δική μου έλλειψη τόλμης, δεν το έχω κανονίσει ακόμα.

Αυτά κι άλλα πολλά σκεφτόμουνα ένα βράδυ καθημερινής, όταν περνούσαμε το κατώφλι του Pars Persian. Φυσικά αυτές τις σκέψεις μου αποσπούσαν οι κούκλες βιτρίνας, ντυμένες με παραδοσιακές Περσικές στολές, που βρίσκονται όπως μπαίνεις στα δεξιά σου. Αν προσθέσεις σε αυτό, το ότι οι κούκλες ήταν κομμένες από τη μέση και κάτω, το όλο θέαμα ήταν και λίγο ανατριχιαστικό… Μου θύμισε παιδικές μου αναμνήσεις όταν επισκέφθηκα το Μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων του Βρέλη στα Γιάννενα. Δε ξέρω γιατί, αλλά πολλά εστιατόρια που προσανατολίζονται σε μη ελληνική κουζίνα, προσπαθώντας να μεταδώσουν κάτι από την καθημερινότητα και την κουλτούρα της χώρας που πρεσβεύουν, πολλές φορές φτάνουν στο σημείο να κάνουν λίγο ακαλαίσθητες επιλογές. Μη βγάζουμε όμως την ουρά μας απ’ έξω.

Τα πιο πολλά Ελληνικά εστιατόρια που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι τίγκα στην κολώνα δωρικού ρυθμού (όσο πιο πληθωρική, τόσο πιο καλά…), αγαλματίδια της Αφροδίτης, του Σωκράτη και του Πάνα (έτσι για να σχολιαστούν οι πιπεράτες λεπτομέρειες από την Αγγλίδα μεσήλικα με το αναψοκοκκινισμένο μαγουλάκι), μικρογραφίες κυκλαδίτικων σπιτιών, γαϊδουράκια, τσολιαδάκια κτλ. Για μερικούς που αποφασίζουν να δοκιμάσουν μια ξένη κουζίνα, θεωρείται ότι είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της εμπειρίας τους. Εγώ προσωπικά το θεωρώ από οριακά (σε ορισμένες περιπτώσεις) χαριτωμένο, μέχρι αποθαρρυντικό παράγοντα του να επισκεφτώ ένα μαγαζί. …

Η είσοδος είναι αρκετά μεγάλη κι απ’ ότι κατάλαβα λειτουργεί και σαν ένα είδος «μουσείου» όπου κάποιος μπορεί να δει και μάθει περισσότερα για τον λαό αυτό.
Όταν μπήκαμε στον κυρίως χώρο, πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το μέγεθός του. Μία τεράστια σάλα, που ήταν έτσι διακοσμημένη που σου έδινε την αίσθηση ότι έχεις μεταφερθεί στην Περσία κι έχεις επισκεφτεί κάποιο ντόπιο εστιατόριο. Ο εσωτερικός χώρος, αρκετά χειμωνιάτικος. Στρωμένος με χαλιά που τον έκαναν ζεστό και φιλόξενο. Τα τραπέζια άνετα και μεγάλα. Κι εδώ επανέρχομαι για τις απαιτήσεις που έχουμε όταν επισκεπτόμαστε έναν χώρο που προσφέρει αλλοδαπή κουζίνα.

Ο χώρος ναι μεν ήταν λίγο υπερφορτωμένος αλλά όταν το ξανασκέφτηκα, αν ήταν διαφορετικός ίσως και να είχα απογοητευτεί. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να δοκιμάζει Περσική κουζίνα σε έναν χώρο απρόσωπο και ουδέτερο. Όπως είπα, όλα μαζί συνδυαστικά συνθέτουν την εμπειρία που αποζητάμε. Εξαιρετική και με ιδιαίτερη γοητεία, βρήκα και τη μουσική που έπαιζε.

Για το καλοκαίρι υπάρχει και εξωτερικός χώρος που όμως απ’ ότι κατάλαβα είναι σαφώς μικρότερος από τον εσωτερικό.

Τα χαρακτηριστικά του νεαρού που μας εξυπηρέτησε, μαρτυρούσαν την Περσική καταγωγή του αλλά πρέπει να ήταν γεννημένος ή απλώς μεγαλωμένος στην Ελλάδα γιατί τα ελληνικά του ήταν άψογα. Επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τα όσα έχω ακούσει για την φιλοξενία αυτού του λαού. Κάθε φορά που ερχότανε στο τραπέζι μας ήταν χαμογελαστός και πρόσχαρος. Όσες φορές χρειαστήκαμε τη συμβολή και βοήθειά του, ήταν κατατοπιστικός και επεξηγηματικός. Φαντάζομαι ότι για τον ίδιο θα είναι ιδιαίτερα κουραστικό να εξηγεί σε κάθε επισκέπτη τους, τις ιδιαιτερότητες κάποιων πιάτων τους αλλά ο συγκεκριμένος νεαρός έδειχνε να το χαίρεται και να το απολαμβάνει. Εμένα προσωπικά μου έβγαλε μία περηφάνια για το ότι κάποιοι ήρθαν να μυηθούν έστω και στο γαστρονομικό κομμάτι του πολιτισμού τους. Πραγματικά χαίρομαι γι αυτό.

Ότι κι αν παραγγείλαμε ήρθε γρήγορα που αυτό μαρτυρά σωστό συντονισμό και συνεργασία μεταξύ της εξυπηρέτησης και της κουζίνας.
Ο κατάλογος τους μία άκρως επαγγελματική δουλειά. Σωστά κατανεμημένος κι αν δεν κάνω λάθος, μεταφρασμένος σε 2 ή 3 ακόμα γλώσσες.

Ήμασταν 5 άτομα κι αποφασίσαμε να βάλουμε μεζεδάκια στην μέση. Να δοκιμάσουμε Περσική κουζίνα αλά Greek style.

Το σκορπιουδάκι ο Νίκος, πήρε τον κατάλογο και την κατάσταση στα χέρια του και έκανε την παραγγελία. Από κρεατικά αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε κοτόπουλο και μοσχάρι.
Πιο συγκεκριμένα πήραμε:

•Περσικό ψωμί. Νοστιμότατο και πασπαλισμένο με μαύρο σουσάμι. Μας θύμισε τις ινδικές πίτες αλλά είναι σαφώς λιγότερο λιπαρό. Παραγγείλαμε και extra μερίδα.

•Λαχματζούν. Ένα πιάτο με 4 αραβικές πίττες, τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο. Για γέμιση είχαν κιμά, κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά. Σύμφωνα με αυτά που είχα ακούσει το περίμενα πιο καυτερό και πικάντικο, αλλά τελικά ήταν πολύ ήπια η γεύση του. Δεν με ενθουσίασε η παρουσίαση με το αλουμινόχαρτο γιατί μου θύμισε street food και το αδικούσε. Θα το ήθελα επίσης με λίγο περισσότερο υλικό γιατί μου φάνηκε λίγο φτωχό. Στα 5 ευρώ.

•Χατουνάκ. Στον κατάλογο έγραφε ότι είναι ΔΥΟ μελιτζάνες στο φούρνο με κιμά, τυρί gouda και κρεμμύδι. Στην ουσία ήταν ΜΙΑ πολύ (μα πάρα πολύ) μικρή μελιτζάνα, κομμένη στα δύο. Μπορείτε να φανταστείτε τώρα 5 άτομα να προσπαθούν να μοιραστούν δύο μικρά κομματάκια μελιτζάνας? Ήταν αστείο το θέαμα… Η ποσότητα που τελικά έφτασε στον ουρανίσκο μου δεν ήταν ικανή για να χαρακτηρίσω και περιγράψω περισσότερο το πιάτο. Στα 4 ευρώ.

•Ρύζι μιξ. Μια πιατέλα με τέσσερα διαφορετικά είδη ρυζιού. Με σαφράν, φραγκοστάφυλο, φιστίκι Αιγίνης, φλούδα πορτοκαλιού, άνηθο κτλ. Κι εγώ και η υπόλοιπη παρέα, το έστεψαν σαν το καλύτερο πιάτο της βραδιάς. Ευχάριστα αρωματικό. Στα 8 ευρώ.

•Κεμπάπ Τσεντζέ. Μοσχαρίσιο κρέας περασμένο σε σουβλάκι (το οποίο είχε αφαιρεθεί πριν μας σερβιριστεί), πάνω σε μία πίτα και με συνοδευτικό σαλάτα λάχανου. Δε ξέρω αν σερβίρεται και με ρύζι, αλλά σε εμάς δε δόθηκε αυτή η επιλογή για να διαλέξουμε. Συμπαθητική παρουσίαση, νόστιμο και καλοψημένο αλλά επίσης όχι ικανοποιητική μερίδα. Στα 10 ευρώ.

•Τζουτζέ κεμπάπ μαστί. Η επιλογή μας για κρέας κοτόπουλου. Μόνο και μόνο η παρουσίαση του στον κατάλογο και οι λεπτομέρειες για μαρινάρισμά του σε γιαούρτι και μέντα, δεν σου επέτρεπαν να προσπεράσεις αυτό το πιάτο χωρίς να το παραγγείλεις. Η επιλογή μας στέφτηκε με επιτυχία γιατί ήταν ένα καλό πιάτο αλλά δυστυχώς πάλι η μερίδα δεν ήταν ικανοποιητική. Επίσης μας σερβιρίστηκε με σαλάτα. Στα 10 ευρώ.

•Χορές τε φεσεντζούν. Πρόταση από τον νεαρό που μας εξυπηρέτησε. Κεφτεδάκια σε γλυκόξινη σάλτσα με καρύδια και πελτέ ροδιού. Ήρθε σε δύο μέρη. Μια πιατέλα με υπεραρκετό ρύζι κι ένα μικρό μπολάκι με μερικά μικρά κεφτεδάκια μέσα σε μία καλοδεμένη σάλτσα που ήταν εξαιρετική. Από τις πιο νόστιμες που έχω δοκιμάσει ποτέ. Την άπλωνες πάνω στο ρύζι και το απογείωνε. Όμως και πάλι η μερίδα με τα κεφτεδάκια ήταν πολύ μικρή. Σε ενδεχόμενη επόμενη επίσκεψή μου, θα προτιμήσω να πάρω αυτό το πιάτο μόνο για εμένα ή θα το παραγγείλω δύο φορές. Στα 9 ευρώ.

•Ένα είδος γιαουρτιού, επίσης πολύ αρωματικό και δροσιστικό.

Όπως καταλάβατε, το κυρίως παράπονό μου έχει να κάνει με τις μερίδες τους. Αν ήμασταν δύο άτομα και είχαμε παραγγείλει κάποια από τα πιάτα τους, ίσως να τα είχα απολαύσει περισσότερο. Τώρα όμως που ήμασταν πέντε, με το ζόρι έπαιρνε ο καθένας από μία μπουκίτσα προσπαθώντας να μη ρίξει τους υπόλοιπους στη μοιρασιά. Αυτό σε συνάρτηση ότι τα κυρίως τους ήταν στα 9 με 10 ευρώ, θεωρώ απαραίτητο ή να μειώσουν τις τιμές ή να αυξήσουν τις μερίδες τους. Θεωρώ ότι οι πρώτες ύλες σε αρκετά από τα πιάτα τους, θα επέτρεπε ένα «κουρεματάκι»…

Αν η βραδιά δεν είχε κυλήσει τόσο όμορφα χάρη στην παρέα και δεν είχα διασκεδάσει τόσο πολύ, ίσως να έφευγα πιο απογοητευμένος. Όμως πέντε ενήλικες, που εξιστορούσαν τι έχουν κάνει σε αυτή τη ριμάδα τη ζωή, έδωσε στην βραδιά το πικάντικο και πιπεράτο στοιχείο που έλειψε από την κουζίνα που δοκιμάσαμε. Και για να μη παρεξηγηθώ, δεν επισκεφτήκαμε το εστιατόριο με την λανθασμένη αντίληψη ότι η Περσική κουζίνα είναι καυτερή.

Σε κριτική της φίλης Pontiki, διαβάσαμε ότι υπάρχει κάποια έκπτωση σε «αναγνώστες» του ask4food. Εμείς κάναμε μια αναφορά κατά την παραγγελία μας στο site χωρίς ομολογουμένως να ζητήσουμε έκπτωση, αφήνοντάς το στην ευχέρεια τους και την καλή τους διάθεση. Έκπτωση δεν είχαμε, αλλά προφανώς αυτή η προσφορά να ίσχυε παλαιότερα κι από ότι είδα στη συνέχεια και για μόνο ορισμένες ημέρες. Δεν είναι κακή ιδέα να επαναφέρουν την προσφορά τους αυτή, ώστε να προσεγγίσουν περισσότερο κόσμο και να τον μυήσουν στην κουζίνα τους.

Επίσης σε άλλη κριτική διάβασα για κέρασμα γλυκού. Εμάς μας προσφέρθηκαν μερικές τσίχλες, από τις οποίες μάλιστα είχε αφαιρεθεί το χαρτί με την φίρμα και σου έδιναν την αίσθηση ότι έχουν αγοραστεί «χύμα». Θα σταθώ σε αυτό το σημείο. Μερικές τσίχλες-κέρασμα σε 5 ενήλικες, μάλλον δεν είναι ιδανικό. Σαφώς κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει έναν επιχειρηματία να προσφέρει κέρασμα στους πελάτες του. Όμως είναι μια άκρως λανθασμένη (ακόμα κι από άποψη marketing) επιλογή, να προσφέρεις για κάποια περίοδο και μετά να το σταματήσεις ή να προσφέρεις κέρασμα επιλεκτικά. Ο πελάτης χωρίς να το δικαιούται, το περιμένει και τελικά απογοητεύεται.

Αν και όταν το επισκεφθήκαμε δεν είχαν πολύ κόσμο, φεύγοντας διαπιστώσαμε ότι τα ρούχα μας είχαν αρπάξει τις μυρωδιές της κουζίνας τους, οπότε μάλλον χρειάζεται να προσέξουν λίγο περισσότερο το θέμα με τον εξαερισμό τους.

Για να κλείσω την κριτική. Δεν μπορώ να πω ότι σε γενικό σύνολο έφαγα καταπληκτικά ή ότι έφυγα σκασμένος. Ούτε επίσης ότι έχω πλήρη εικόνα του τι γεύτηκα γιατί σε κάποιες περιπτώσεις το αναλογούν μερίδιό μου δεν με βοηθάει για να έχω άποψη. Σε γενικές όμως γραμμές, ό, τι δοκιμάσαμε ήταν αξιοπρεπέστατο, προσεγμένο και καθόλου βαρύ (όπως ίσως κάποιοι ίσως φοβούνται). Αν θα ξαναπήγαινα? Δεν είμαι αρνητικός σε αυτό, αλλά δεν θα το επιδίωκα με την παρούσα κατάσταση (μερίδες/τιμές).

Κλείνοντας να ευχαριστήσω τους ιδιοκτήτες του, που μας δίνουν τη δυνατότητα να έρθουμε σε επικοινωνία με τον πολιτισμό και τις γεύσεις τους.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια