Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Αμπελόκηποι, Αθήνα
Μαι
30
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Κάποιο μεσημέρι πριν από 2-3 εβδομάδες, μετά από τρεχάματα στους Αμπελόκηπους, επισκέφθηκα για τρίτη φορά το ΕΡΩΣ-ΗΡΩΣ, που βρίσκεται στη συμβολή Τσόχα και Κυριακού, στην πίσω πλευρά του γεπεδου του ΠΑΟ στην Αλεξάνδρας. Ήθελα πράγματι να αποκρυσταλλώσω την άποψή μου για τον συγκεκριμένο χώρο, που μου είχε ήδη αφήσει καλές εντυπώσεις.

Παρότι το parking στη γύρω περιοχή είναι κάπως δύσκολο, υπάρχει και το Μετρό (Στάση Αμπελοκήπων), αλλά και πληθώρα συγκοινωνιών σε απόσταση μόνο 2 λεπτών με τα πόδια.

Αυτή τη φορά πήγα με δύο συναδέλφους μου. Ήταν ένα ανοιξιάτικο ζεστό μεσημέρι και ο καιρός ήταν ιδεώδης για να καθήσουμε έξω. Ο φιλόξενος και περιποιημένος χώρος έχει γύρω στα 10 τραπέζια, εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται στην εσωτερική αίθουσα, όπου κυριαρχεί το λευκό τους χρώμα και τη φωτίζει. Παλαιότερα στεγάζονταν εκεί το καφενείο του Μανώλη.

Η Αντωνία, από την Κάνδανο Χανίων, το άνοιξε πριν από δύο τουλάχιστον χρόνια και προφανώς επιμελείται των πάντων με έρωτα και πάθος για τη μαγειρική τέχνη. Η εσωτερική της διακόσμηση με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες μιας αλλης εποχής, μας φανερώνει τη νοσταλγία της για το παρελθόν, καθώς και τη μοναδική ευαισθησία της κρητικής ψυχής!

Η εξυπηρέτηση ήταν ικανοποιητική και ευγενική από τον πρόθυμο σερβιτόρο του μαγαζιού. Η σχετική αλλά εύλογη μικροκαθυστέρηση κάποιων πιάτων της ώρας, μας έδωσε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τα ζεστά μεζεδάκια μας, κουβεντιάζοντας με όλη μας την άνεση. Παραγγείλαμε λοιπόν τα εξής εδέσματα:

1 κολοκυθοανθούς (7€)
1 καλιτσούνια ανάμικτα, με μυζήθρα ξυνή και χόρτα (8€)
1 ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο (7€)

Για κυρίως πιάτα δοκιμάσαμε:

1 απάκι με στάκα (13€)
1 ρεβυθοκεφτέδες (9€) και
1 μπιφτέκι γαλοπούλας (12€).

Στη συνέχεια πήραμε ένα κορμό σοκολάτας (5€). Όλα τα φαγητά, νοστιμότατα, δικαιώνουν τη φήμη του χώρου.

Μας έφεραν νερό βρύσης, ενώ ήπιαμε 1/2 λίτρο λευκό κρασί χύμα (5€).

Για κέρασμα μας έφεραν στην αρχή ποτηράκια με τοπική τσικουδιά και ένα πιατάκι με κρύα ρεβύθια. Στο τέλος μας κέρασαν δροσιστικό παγωτό καϊμάκι με κεράσι, πραγματικά μια πολύ ευγενική χειρονομία!

Ο συνολικός λογαριασμός, περιλαμβανομένου του κουβέρ (3Χ1=3€: με φέτες ολόφρεσκου ψωμιού), έφθασε τα 70€, δηλαδή 23€ κατ' άτομο, που δεν το θεωρώ ιδιαίτερα τσιμπημένο, αφού άλλωστε όλα τα καλά κρητικά μαγαζιά της Αθήνας (Κατσούρμπος κ. α. ) διατηρούν ένα επίπεδο τιμών. Χαλάλι για τις προσπάθειες μιας καλής μαγείρισσας!

Πραγματικά, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσει κάποιος την καλή κρητική κουζίνα, κατανοώντας το γεγονός ότι εάν τυχόν βρεθεί στην Κρήτη, το αντίστοιχο φαγητό μπορεί στο νησί να είναι κάπως φθηνότερο, αφού εκεί υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προσφορά εστιατορίων και σχεδόν αμελητέο κόστος μεταφοράς πρώτων υλών κ. λπ. Μολαταύτα, εκφράζω τώρα μια υποκειμενική και γενικευμένη άποψη, που ασφαλώς υπόκειται σε πληθώρα εξειρέσεων...

Στην κριτική μας, για την κρητική κουζίνα και όχι μόνο, πρέπει να είμαστε κατά το δυνατόν ρεαλιστές και όχι επικριτικοί για το παραμικρό...

Συμπερασματικά, συστήνω το ΕΡΩΣ-ΗΡΩΣ για μια ευχάριστη βραδυνή σας έξοδο, όπου θα δοκιμάσετε νόστιμη και φιλότιμη, σπιτική, τοπική κουζίνα!!