Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Πετράλωνα, Αθήνα
Ιουν
01
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Παρασκευη βραδακι και ειπαμε με την παρεα ( αναμικτη παρεα ηλικιακα ) να επισκευτουμε για μια ακομα φορα την ταβερνα του Διοματαρη. Το συγκεκριμενο μαγαζι που σαφως δινει τον ακριβη τονο του Κρητικου μαγαζιου στην Αθηνα ξεφευγοντας απο τα δηθεν αλλα συναμα υπερτονιζει και τα τοπικιστικά στοιχεις για να τονισει την καταγωγη του ιδιοκτητη ως διαμαντι της μεγαλονησου.

Θα κανω την συνηθισμενη μου αναδρομη ( οταν προκειται για μαγαζια των Πετραλωνων ) στο μαγαζι που υπαρχει εκει σαν μια κλασικη αξια απο τα μεσα της δεκαετιας του '80.

Για τους γνωριζοντες τα πραγματα και την περιοχη ειναι η κλασικη ταβερνα του Βασιλη που επι δεκαετιες σερβιρε μερικα απο τα πιο ωραια ψητα πιατα των Πετραλωνων και ειχε δημιουργησει ενα must στην περιοχη πολυ πριν ανθισει η οδος Τρωων και η πλατεια Μερκουρη. Με τον καιρο σαφως ανοιξαν αλλα μαγαζια συχρονα με διαφορους μεζεδες πιο πιασαρικα και ο ευγενης κος Βασιλης εχασε την μπαλα και δεν μπορεσε να ακολουθησει. Ασε που μεταμορφωσε ενα κλασσικο πανεμορφο ταβερνειο σε ενα μοντερνο χωρις χαρακτηρα κατασκευασμα.. (εξαιρειται η ταρατσα που ηταν και παραμενει καταπληκτική) Ετσι εφτασε μια αποφραδα ημερα που το μαγαζι εκλεισε. Κλεινοντας κανεις σαφως δεν πιστευε οτι σε κεινο το ακυρο σημειο θα μπορουσε πλεον να ανοιξει κατι αντιστοιχο δεδομενου οτι ολη η ζωη ηταν στους απο πανω δρομους και ειχε πλεον αρχισει να διαφαινεται η κυριαρχια της οδου Τρωων.

Και ξαφνικα ω του θαυματος ενας γνωστος απο τα παλια. Ο Διοματαρης.
Γνωστος απο την Κρητη και οπως ολοι οι Κρητικοι μακροσυγγενης.
Οποτε απο αυτη την εισαγωγη καταλαβαινετε οτι το μαγαζι εχει θεμελιωθει απο παμπολες επισκεψεις μας εκει με την οποια παρεα ( συνηθως λατρεις της Κρητικης κουζινας )

Οποτε ας ξεκινησω την οποιια κριτικη περνοντας με την σειρα ολες τις παραμετρους και ελπιζω οτι δεν θα αδικησω τον προσφιλη Διοματαρη παροτι μεσα στις τοσες φορες που εχω παει με εχει στεναχωρησει για τον εναν η τον αλλον λογο ουκ ολιγες φορες.

Πρωτη κατηγορια που θα σχολιασω ειναι ο χωρος.

Αγαπητοι συγγραφοντες..... ολες οι κριτικες δεκτες και σεβαστες αλλα αν ειχατε δει τι πηρε ο Διοματαρης και τι εφτιαξε θα καταλαβαινατε οτι το 4/4 ειναι ισως πολυ λιγο για να αναδειξει το μερακι που εχει αυτος ο γραφικος Κρητικος μεσα του.

Ο Βασιλης την ταβερνα την ειχε ως must οπως προειπα οποτε την διατηρουσε ως ενα ερειπιο κατω ( τους χειμερινους μηνες ) που εμοιαζε πιο πολυ σαν αιθουσα δεξιωσεων γαμου χωρις κανενα χρωμα και στυλ παρα σαν ενα εστιατοριο συνοικιακο που θα πας να κατσεις και δεν θα σου μεινει η ατμοσφαιρα το στυλ και η υπογραφη του ιδιοκτητη.

Επανω δε η ταρατσα ενα απεριποιητο πραγμα που σαφως το καλοκαιρι παρα την δροσια που εξεπεμπε εβρισκες και καμια κατσαριδα που και που να περιφερεται. Τραπεζια ατακτως ειρημενα εδω κι εκει και τιποτα μα τιποτα εκτος του καλου ψητου που να σε πειθει να ξαναεπισκεφτεις το μαγαζι.

Και παμε στο σημερα..... Π Α Ρ Α Δ Ε Ι Σ Ο Σ... και το εννοω. Στο κατω χειμερινο πατωμα ειναι μια κρητικη δημιουργια με χαρακτηρα και πολλα πραγματα που να θυμιζουν οντως την Κρητη και το μαγαζι που ειχε εκει ο Διοματαρης πριν τον αποπεμψει ( για διαφορους λογους ) η μεγαλονησος. Ολοι οι τοιχοι καταλληλα στολισμενοι τα τραπεζια κλασικα χωριατικα ωραια τοποθετημενα στον χωρο το τζακι πανεμορφο και στολισμενο τοσο -οσο ( παρα το χωριατικο οχι κιτς ) και γενικα εκτος της αψογης διακοσμησης ο χωρος πεντακαθαρος και περιποιημενος.

Ο εξαερισμος του μαγαζιου μπορει να μην ειναι ο καλυτερος αλλα σιγουρα οι μυρωδιες απο τα Κρητικα εδεσματα που κατασκευαζει ο Διοματαρης ( ετσι διατεινεται τουλαχιστον οτι τα φιαχνει ολα μονος του ) μονο δυσαρεστες δεν ειναι.
Και ανεβαινουμε την σκαλα για να καταληξουμε στο πανω πατωμα που ειναι η ταρατσα του μαγαζιου. Εδω ειναι ο παραδεισος που ελεγα. Τοσα λουλουδια ουτε ο Εθνικος κηπος. Λουλουδια λουλουδια λουλουδια.... να γεμιζουν το ματι και να σε ηρεμουν. Γυρω γυρω απο το μπαλκονι ακομα και κρεμαστα σε γλαστρες σε βαρελια σε τενεκεδες και οτιδηποτε μπορει να παρει ενα λουλουδι μεσα το ειχαν στολισει. That's Crete indeed. Το δεν πατωμα της ταρατσας ολο στρωμενο με χαλικι ασπρο.

Τελευταια αφησα την εισοδο του μαγαζιου που ειναι και το δυνατο σημειο για μια περιοχη που μαστιζεται απο το τσιμεντο.

Εκει ειναι η διαφορα που δημιουργει το μαγαζι, πανω σε μια απροσωπη οδο Δημοφοντως, και σε ωθει να σταματησεις και να κοιταξεις περι τινος προκειται ασχετα αν εχεις σκοπο να κατσεις η οχι για φαγητο.
Κια ολα αυτα με δυο καροτσια λουλουδια και δυο ωραια βαμενα ξυλινα παραθυρα. Μπραβο στον Διοματαρη ( που για οσους δεν το γνωριζουν ειναι το ονομα του και δεν εχει να κανει με γιοματαρι η οτι αλλο που παραπεμπει σε κρασι)

Ας παμε στην εξυπηρετηση του μαγαζιου.

Σαφως η υποδοχη ειναι αυτη που εχουν επισημανει οι προγραψαντες. Ενας κρητικαρος ( αν και στην κρητη θα το λεγαμε απλα ιθαγενης γιατι οι κρητικαροι στην Κρητη φορανε βρακες και εχουν 10 κιλα μουστακες ) που σε καλοσοριζει και σε υποδεχεται με την στεντορια φωνη του.... αυτα βεβαια οταν το μαγαζι ειναι αδειο γιατι οταν ειναι γεματο ο πανικος που εχουν ειναι τοσο μεγαλος που ουτε καλησπερα δεν εχει.

Καθ'ολη την διαρκεια που εισαι στο μαγαζι ολοι τρεχουν σαν τρελλοι ( ιδιαιτερα ο γιος του Διιοματαρη ο Γιωργης που ειναι και ο κυριως σερβιτορος ) και ο Διοματαρης οταν ειναι στην σαλα και οχι στην κουζινα του να περιφερεται απο τραπεζι σε τραπεζι και απο παρεα σε παρεα και να κανει αστεια να λεει ιστοριες και γενικα να κανει σε Κρητικη version αυτο που λεμε δημοσιες σχεσεις στο μαγαζι. Ιδιαιτερα σε παρεες μεγαλυτερης ηλικιας πολυ αγαπητος με τα κινκυ αστεια του και τις μαντιναδες με τα υπονοουμενα.

Απο σερβις τωρα. Το αλαλουμ ειναι αναλογο με τις μερες. Αλλες μερες το πετυχαινουν καλα αλλες μερες μπορει να τα κανουν μουτι και να περιμενεις ωρες. Ειναι σε συναρτηση κοσμου συνεννοησης και διαθεσης των ιθυνοντων του μαγαζιου.

Οποτε κανοντας ολη αυτη την μακροσκελη περιγραφη νομιζω οτι δεν χρειαζεται να γραψω κατι για την συγκεκριμενη μερα. Εξ ου και το 3/4 χωρις να θελω να αδικησω ουτε τα παιδια που τρεχουν ουτε τις δημοσιες σχεσεις του μαγαζιου.

Και παμε στην γευση τωρα..... αλλωστε σε ολα τα μαγαζια πλεον των δημοσιων σχεσεων και του χωρου παμε για να φαμε καλα.

Μπαινοντας και καθημενος στο τραπεζι το πρωτο πραγμα που σου σερβιρεται ειναι μια γαβαθα λαδι με λεμονι και ριγανη και το ψωμι του μαγαζιου που ειναι ψημενο στο μαγαζι και αν στο φερουν μολις το βγαλουν ( που συνηθως ετσι ειναι ) απλα δεν υπαρχει. Μιλαμε για την τελειοτητα της απλοτητας και μιλαμε για το πρωτο πιατο που χορταινει τους πιο πολλους απο τους πελατες γιατι ειναι τοσο ωραιο που δεν σταματας να βουτας. Ειδικα αν το συνοδευεις με την πολυ καλη ρακι που εχει ο Διοματαρης και ξεχωριζει απο τις κοινες του εμποριου ( εμποριου κι αυτη αλλα πολυ καλη κατευθειαν απο Κρητη ) Επαξια 4/4

Δευτερο πιατο που πηραμε ηταν δυο μεριδες καλτσουνια. Πρεπει να παει καποιος στον Διοματαρη για να καταλαβει οντως οτι αυτα που σερβιρουν στα αλλα δηθεν Κρητικα εστιατορια ειναι τυροπιτακια και οχι καλτσουνια. Στο συγκεκριμενο θεμα το εχει το μαγαζι. Αψογα ψημενο φυλλο πλασμενο απο τον ιδιο και μπολικο κρητικο τυρι ( μαλακα λεγεται για τους γνωριζοντες και ειναι μυτζηθρα προς αποφυγη παρεξηγησεων )
Επαξια 4/4 επισης

Ενα πιατο χορτα ασκολιμπροι καθαρα κρητικο πιατο που ειναι χορτα μεν αλλα με ιδιαιτερη γευση τα οποια ηταν λιγο παραπανω βρασμενα αλλα και παλι ηταν πολυ καλα εδω θα βαλω ενα 3/4 και αυτο γιατι η κουζινα σαν κρητικη αγκιζει οντως την τελειοτητα οποτε συγκρινεις παντα με το πολυ καλο.

Παμε τωρα στο Κρητικο πιλαφι που αλλωστε ειναι και το κλου ολων αυτου του ειδους των μαγαζιων. Ενταξει και εδω ο Διοματαρης το εχει και σαφως δεν σερβιρει το κλασικο πιλαφι που σερβιρουν ολα τα αλλα "κρητικα μαγαζια"
Σαφως θα διευκρινησω οτι αν εισαι απο την Κρητη το ποσο καλο ειναι το πιλαφι του Διοματαρη ειναι εντελως υποκειμενικο. Αλλοι το θαυμαζουν αλλοι απλα το αποδεχονται ως κρητικο. Οι γνωμες διισταντε στο ποσο βρασμενο στο ποτε θα μπει το λεμονι ( πριν η μετα ) και γενικα ολοι εχουν μαθει ενα πιλαφι που τρωνε απο μαμαδες, θειες, γιαγιαδες, οποτε ειναι θεμα συγκρισης πλεον με κραταιες αξιες της Κρητης.
Οποτε εδω θα βαλω επισης ενα υποκειμενικο 3/4.

Μια μεριδα πατατες. Φρεσκες τελεια τηγανισμενες και οταν στις φερνει στην πιατελα νομιζεις οτι ειναι οι εξι μεριδες που παρειγγειλε το διπλα τραπεζι. Τεραστεια μεριδα και γευση 4/4

Κλασικη κρητικη αξια ( οταν υπαρχουν γιατι ειναι εποχιακο ειδος ) ανθοι με ρυζι. Ειναι οι ανθοι απο τα κολοκυθια ( κολοκυθανθοι ) οι οποιοι και γεμιζονται με ρυζι με μυρωδικα και σερβιροντε συνηθως με κρητικο γιουρτι. Τελειο πιατο που σε παραπεμπει σε κλασικη κρητικη αξια πολυ καλα μαγειρεμενοι και επαρκης ποσοτητα. Αλλο ενα κλασικο 5/4 εδω ( για να αντισταθμισω τα 3αρια στο 4/4 γευση )

Μια μεριδα κατσικι μελωμενο πολυ καλη μαγειρικη που θα μπορουσε να παραπεμψει σε γκουρμε πιατο αλλου ειδους εστιατοριου και οχι σε κρητικο κουτουκι. Εδω ο Διοματαρης ( η οποιος αλλωστε το εφιαξε ) εχει δωσει ρεσιταλ μαγειρικης τεχνης. Τελειο ψησιμο τελειο δεσιμο με το μελι τελειο σερβιρισμα..... δεν νομιζω οτι εχω λογια γι αυτο. Ευκολακι 4/4

Τελος ενα χοιρινο με πιπεριες που σαφως αν και τελειο πιατο δεν χρηζει σχολιασμου σε σχεση με τα αλλα πιατα. Απο κεκτημενη θα βαλω ενα 4/4 λεγοντας οτι δεν ειχε να ζηλεψει τιποτα απο τα αλλα απολυ καλα πιατα αλλα ειναι απλα για να χορτασεις και οχι για να δοκιμασεις το οτι καινουριο.

Στο τελος θα σε κερασουν κι ενα γλυκο συνηθως γιαουρτι με καποιο μελι η καποιο γλυκο κουταλιου..... κλασικη κρητικη αξια κι αυτο.

Και ερχεται η ωρα του λογαριασμου. Εδω συνηθως χρηζει ψυχιατρικης ερευνας. Ποτε δεν θα πληρωσεις τα ιδια λεφτα για τα ιδια πιατα. Πολλες φορες κοβουν κεφαλια και πολλαπλασιαζουν με ενα πολλαπλασιαστη που πλησιαζει τις τακτικες του ΔΝΤ. Σιγουρα δεν ειναι το μαγαζι που εχει προσαρμοστει με τις επιταγες των καιρων. Ειναι ελαφρως εως βαρεως ακριβο αναλογα με την εκαστοτε διαθεση του ανθρωπου που βγαζει τον λογαριασμο. Μου εχει τυχει να πληρωσω απο πολύ οικονομικα μεχρι πολυ ακριβα

Σε γενικο συμπερασμα τωρα. Προτεινω το μαγαζι να παει οποιος θελει να περασει μια ομορφη βραδια οπλισμενος με την οποια υπομονη μπορει να χρειαστει. Οι γευσεις του ειναι οτι πιο κοντινο υπαρχει σε κρητικη κουζινα στην Αθηνα Σας το λεει καποιος που μονο ευχαριστημενος δεν ειναι απο τον Διοματαρη και την συμπεριφορα του αλλα σαν αντικειμενικος κριτης δεν μπορω να παραβλεψω οτι ειναι το πιο νοστιμο και διασκεδαστικο κρητικο μαγαζι της Αθηνας. Αλλωστε εδω ειμαστε για να δινουμε την αντικειμενικη εικονα ενος μαγαζιου και οχι για να βγαζουμε τις προσωπικες μας πικρες και αποψεις.