Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνες ταβέρνες - Πετράλωνα, Αθήνα
Ιουν
07
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Το «Χρύσα» ήταν για εμένα πάντα κάτι σαν ένας μύθος… Είχα ακούσει εδώ και χρόνια τα καλύτερα για την κουζίνα τους, την οποία παρουσίαζαν ως ελληνική αλλά «πειραγμένη», αν και δεν μου πολυαρέσει ο όρος…. Η μαγειρική είναι κι αυτή μία τέχνη που χρειάζεται και γνώσεις και επιδεξιότητα και όπως είναι φυσικό, από τη στιγμή που συνδέεται απόλυτα με το ένστικτο του δημιουργού, έναν συνεχόμενο πειραματισμό.

Έτσι, στο πέρασμα τον χρόνων οι συνταγές είναι φυσικό να εξελίσσονται και πολλές φορές τελειοποιούνται. Αν και δυστυχώς είναι και αρκετά τα παραδείγματα που παλιές, καλές συνταγές έχουν κακοποιηθεί βάναυσα. Γι αυτό πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ισορροπία που πρέπει να τηρούμε και να δείχνεται σεβασμός σε ότι έχουμε βρει σα κληρονομιά στις γεύσεις μας.

Ήξερα ότι αρχικά ήταν κάπου στα στενά των Πετραλώνων και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γκάζι. Πριν από χρόνια έμαθα ότι σταμάτησε να λειτουργεί στο Γκάζι κι από τότε είχα χάσει τα ίχνη της. Ο λόγος που δεν είχα πάει ποτέ, ήταν γιατί ενώ είχα ακούσει εξαιρετικά σχόλια για την κουζίνα της, μου είχαν πει ότι οι τιμές της ήταν λίγο τσιμπημένες. Πάντα όμως μου είχε μείνει ένα απωθημένο το ότι δεν την είχα επισκεφτεί…

Όταν διάβασα και την πολύ καλή κριτή του piperman που έδινε στοιχεία για την κα Χρύσα, πολύ χάρηκα που έμαθα περισσότερα για το άτομό της και την τόσων χρόνων πορεία της.
Έτσι, μερικές ημέρες πριν, όταν ένα φιλικό μου πρόσωπο μας κάλεσε για το εορταστικό του τραπέζι και μας είπε ότι αυτό θα γίνει στη Χρύσα, πραγματικά ενθουσιάστηκα.
Αποφασίσουμε να αφήσουμε το αμάξι αρκετά μακριά και να περπατήσουμε λίγο στα στενά των Πετραλώνων, μια περιοχή που αγαπώ ιδιαίτερα.

Όταν φτάσαμε, μας υποδέχτηκε η κα Χρύσα και μία ακόμα κυρία (που έχω την εντύπωση ότι είναι η κόρη της) πολύ γλυκά και ζεστά, σα να μας ήξεραν χρόνια. Μας ρώτησαν εάν θέλουμε να κάτσουμε μέσα ή στα έξω τραπεζάκια. Επειδή είχε ένα πολύ ευχάριστο βράδυ, προτιμήσαμε τον εξωτερικό χώρο.

Ο εσωτερικός είναι αρκετά ιδιαίτερος, θα τον χαρακτήριζα μοντέρνο και λίγο «βιομηχανικό», όπου τα χρώματα που επικρατούν είναι το χακί και το γκρι. Το περιβάλλον συμπληρώνουν λάμπες που κρέμονται από το ταβάνι, γλαστράκια με μικρά δενδρύλλια ελιών και μια κεντρική κολώνα από μπετόν. Είναι ένας χώρος που θα καθόμουνα πάρα πολύ άνετα τον Χειμώνα.

Ο έξω χώρος είναι τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. Ο δρόμος είναι πολύ ήσυχος και με σχεδόν μηδαμινή κίνηση από αμάξια. Για να πω την αλήθεια, πιο πολλές πέρασε ένας τρελαμένος, τρισχαρούμενος λευκός σκύλος που ξεχείλιζε από ζωντάνια, παρά αυτοκίνητα.
Οι δύο κυρίες που μας εξυπηρέτησαν (η κα Χρύσα και η – μάλλον- κόρη της) ήταν τα δύο άκρα. Η κα Χρύσα χαμηλών τόνων που σου έδινε την αίσθηση ενός πολύ πράου και σεμνού ανθρώπου. Σε κάποια φάση που μιλήσαμε και λίγο παραπάνω, μου έβγαλε μια προσωπικότητα πολύ γλυκιά με μία διάθεση να ανοιχτεί περισσότερο, παρ’ όλο που μας έβλεπε για πρώτη φορά στη ζωή της. Μας είπε για την προηγούμενη επιλογή της του να μεταφερθεί στην περιοχή του Κεραμεικού και ότι πλέον, ο συγκεκριμένος χώρος θα είναι το «λιμάνι» της για τα τέσσερα χρόνια που απομένουν μέχρι να βγει σε σύνταξη. Η κόρη πιο νευρώδης, τσαχπίνα και ατακαδόρα. Κάθε φορά που ερχότανε στο τραπέζι μας, είχε να πει και κάτι. Συμμετείχε σε ότι λέγαμε και αυτό μας έκανε να νοιώθουμε πιο ευπρόσδεκτοι. Και οι δύο πολύ κοινωνικές, αλλά με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο. Το 4 που θα βάλω στην εξυπηρέτηση, πραγματικά το βάζω μέσα από την ψυχή μου.

Όταν καθίσαμε, γύρω στις 9:30 πρέπει να ήμασταν γύρω στις 3 ή 4 παρέες. Λίγο μετά, δεν είχε μείνει κενή καρέκλα αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή προσπάθεια.
Με το που πήρα τον κατάλογο στα χέρια μου, ήταν μία άκρως ευχάριστη έκπληξη. Οι τιμές ήταν απολύτως λογικές και προσιτές. Μετά πρόσεξα ένα ένα τα πιάτα τους, που η περιγραφή τους ήταν τέτοια που πραγματικά μου δημιούργησε πρόβλημα. Δεν ήξερα ποιο πιάτο να διαλέξω γιατί ήταν αρκετά αυτά που τράβηξαν έντονα την προσοχή μου. Αν σε αυτό προσθέσεις ότι μας ανέφεραν και τρία ακόμα πιάτα ημέρας, αυτό κατέληξε σε πονοκέφαλο για εμένα!! Ευτυχώς ήμασταν 4 άτομα κι έτσι επιλέξαμε να διαλέξουμε όλοι μας διαφορετικές γεύσεις οπότε να δοκιμάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα.
Για αρχή ήρθε το λευκό κρασί χύμα που παραγγείλαμε, το οποίο ήταν αξιοπρεπέστατο, το ψωμί που ήταν ζυμωμένο από τους ίδιους κι ένα πιατάκι με ελιές.

Από ορεκτικά πήραμε:
• Τηγανιτές πατάτες που ήταν αρκετά διαφορετικές από αυτές που συνήθως μου έχουν σερβίρει. Ξεροψημένες, όπως μου αρέσει να είναι.
• Μία πράσινη σαλάτα με ζεστή μελιτζάνα. Μία πολύ πλούσια σαλάτα, με αρκετά και διαφορετικά λαχανικά, ανάμεσά τους και εσκαρόλ το οποίο λατρεύω. Στο πάνω μέρος της είχε ένα κομμάτι ψημένης, ζεστής μελιτζάνας καλυμμένης με τυρί η οποία έδενε απίστευτα με το υπόλοιπο πιάτο και γεύσεις.
• Αχνιστά μύδια, με μία λευκό και κακοδεμένο λευκό ζωμό. Δεν μπορώ να καταλάβω όσους παίρνουν από ένα τέτοιο πιάτο μόνο τα μύδια και αφήνουν απείραχτο τον ζωμό. Εκεί βρίσκεται όλη η νοστιμιά αυτού του πιάτου.
• Σα δικό μου πιάτο επέλεξα μοσχαρίσιο φιλέτο, καλυμμένο με πιπέρια. Ήρθε ψημένο όπως ακριβώς το ζήτησα, «ματωμένο» εσωτερικά και απίστευτα ζουμερό. Το συνόδευε με ρύζι μπασμάτι.

Από τα άλλα κυρίως πιάτα δοκίμασα:

• Φρικασέ που είχε όλα τα υλικά (αρνάκι και λαχανικά), ψιλοκομμένα. Το θεώρησα ένα πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο πιάτο που αν το είχα επιλέξει για το κυρίως μου, θα έμενα απόλυτα ικανοποιημένος. Γενικά, το φρικασέ είναι ανάμεσα στα πολύ αγαπημένα μου πιάτα και ήταν η πρώτη φορά που το δοκίμασα και με καρωτάκι.
• Νιόκι (όχι πατάτας) με σολομό. Γενικά είμαι φανατικός φίλος της σαλμόνε, που κάπου εκεί παρέπεμπε αυτό το πιάτο. Επίσης ένα πιάτο που πολύ θα χαιρόμουν αν είχα επιλέξει σα κυρίως μου. Αν δεν θυμάμαι λάθος, ήταν ένα από τα έξτρα πιάτα ημέρας. Πάντως την επόμενη φορά που θα ξαναπάω, θα το παραγγείλω αν είναι ανάμεσα στις επιλογές που μου παρέχουν.

Και τα πρώτα και τα κυρίως που δοκίμασα ήταν όλα εξαιρετικά και πολύ προσεκτικά ετοιμασμένα, επιβεβαιώνοντάς μου ότι η φήμη που έχει η κα Χρύσα δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαία.
Και μετά έφτασε η ώρα του γλυκού. Είχαμε ακούσει τα καλύτερα για το cheese cake με μέλι κι έτσι πήραμε δύο μερίδες. Προσθέσαμε κι ένα κομμάτι τάρτας σοκολάτας. Και τα δύο γλυκά ήταν εξαιρετικά, με αυτό του cheese cake να ξεχωρίζει. Σε αυτά ήρθε και πρόσθεσε η κα Χρύσα κι ένα κέρασμά της. Μας πρόσφερε – και πολύ την ευχαριστούμε γι αυτό- χαλβά συνοδευόμενο από μασκαρπόνε. Απ’ ότι μας είπε, ήταν η συνταγή κάποιου δικού της ανθρώπου –αν θυμάμαι καλά, της γιαγιάς της- την οποία εξέλιξε η ίδια στην σημερινή μορφή της.

Για να κλείσω, το βράδυ μας ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο κι αν θα έπρεπε να αναφέρω το high light της επίσκεψής μας, θα ήταν η παρουσία της κας Χρύσας με την επιβλητική ηρεμία της, μάρτυρα μιας βαθειάς πείρας στο αντικείμενό της (μαγειρική και φιλοξενία).
Επειδή πλέον έχω καταλήξει ότι για εμένα μεγαλύτερη σημασία έχει η εξυπηρέτηση, συμπεριφορά και αντιμετώπιση που λαμβάνω σε κάποιο χώρο (για εμένα έχει μεγαλύτερη σημασία και από τα πιάτα που θα δοκιμάσω), είναι ένα σημείο στο οποίο με κέρδισαν 100%.

Αν σε αυτό προσθέσω πως ό, τι κι αν δοκίμασα ήταν εξαιρετικό, νομίζω ότι βρήκα ένα μέρος που θα ήθελα να περάσω αρκετές στιγμές ακόμα.
Αν έχω να κάνω μία πρόταση για βελτίωσή τους, θα ήταν να βάλουν άλλες, πιο βολικές και άνετες καρέκλες στον εξωτερικό τους χώρο. Αυτό το λέω καλοπροαίρετα και μόνο, αν και ήταν ένα μικροπταισματάκι στον συνολικό αποτέλεσμα της βραδιάς.

2015-09-22 13:54:56

Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα πολύ για την άψογη περιγραφή σας και την θετική σας αναφορά για το εστιατόριό μας!

Είμαι μεγάλη τιμή για μας να έχουμε πελάτες-φίλους που είναι κοντά μας χρόνια και ελπίζουμε σε κάθε νέα επίσκεψή σας στο χώρο μας να σας προσφέρουμε νέες γαστρονομικές εμπειρίες και προτάσεις που θα θέλετε να τις μοιραστείτε!


2016-10-10 11:31:19
Η κριτική τροποποιήθηκε από τον/την ΙΩΓΙΑΝΝΗΣ.

  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.