Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Ιουν
08
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
26-36

Σε ενα παλαιο, καλοσυντηρημενο και εξοχως διακοσμημενο νεοκλασικο του κεντρου στεγαζεται η επιτομη της ελληνικης δημιουργικης κουζινας. Ο βραβευμενος σεφ Αλεξανδρος Καρδασης αρεσκεται στο να πειραματιζεται διαρκως με αστειρευτη φαντασια πανω στην παραδοσιακη κουζινα (χρησιμοποιωντας πρωτες υλες απο καθε γωνια της χωρας) καινοτομωντας ετσι με υπεροχες γευστικες δημιουργιες.

Εγκυκλοπαιδικα, το "Αθηρι", οπως ευλογα σκεφτεται καθε οινοφιλος, εχει παρει το ονομα του απο την ποικιλια κρασιου Αθηρι, που προερχεται απο αιγαιοπελαγιτικα νησια. Η εν λογω ποικιλια ειναι πρωιμης ωριμανσης και θεωρειται μια απο τις καλυτερες λευκες ελληνικες ποικιλιες οινοποιιας.

Προσφατη επισκεψη στο «Αθηρι», την Τριτη 09/06. Το παρκιν εχει τη γνωστη δυσκολια της περιοχης, προσωπικα δε γνωριζα για τον ιδιωτικο χωρο του εστιατοριου με δωρεαν σταθμευση, παραπλευρως της εισοδου.

Η ομαδα των νεαρων παιδιων μας υποδεχτηκε ευγενεστατα και μια κοπελα μας καθοδηγησε στο τραπεζι της κρατησης. Η πολυ μεγαλη καταπρασινη αυλη, απο τις ωραιοτερες της Αθηνας, πραγματικα μια οαση στο κεντρο. Ακολουθησε ευχαριστη εκπληξη με την ερωτηση «θελετε νερο βρυσης ή εμφιαλωμενο;», μια κινηση που σαφως προσδιδει μπονους, οταν συχνα η επιβολη εμφιαλωμενου, ειδικα απο εστιατορια επιπεδου, αποτελει... κινηση αντιπαραθεσης. Το οτι εμεις επιλεξαμε το εμφιαλωμενο δεν αναιρει βεβαια την προσφορα. Γενικα το σερβις ηταν θετικο, με τα παιδια να παρουσιαζουν λεπτομερως καθε πιατο αλλα και να απαντουν με ορεξη σε καποιες ερωτησεις ή και σχολια μας γυρω απο το φαγητο.

Η λιστα με τα κρασια ενδιαφερουσα με «ψαγμενες» ετικετες. Επιλεξαμε ενα ροζε, Petite Fleur, ποικιλια "Σιδεριτης", απο την Αχαϊα, πολυ καλο.

Το ειδικο μενου των «ημερων βραβευμενης γαστρονομιας» (εξαιρετη αφορμη για επισκεψη σε κορυφαια εστιατορια), στα 24€ ανα ατομο, ειχε ως εξης:
- Χειροποιητο ψωμι.
- Φαγκρι λεμονατο στο ζωμο του με κρεμμυδι κοκκαρι, πατατες παριζιεν και σπανακι, αρωματισμενο με κροκο Κοζανης.
- Παστουρμας θαλασσης με πουρε απο φασολια γιγαντες με πρασινη πιπερια και σαλτσα απο καραμελωμενα κρεμμυδια σε τραγανο φυλλο.
- Πρασινη σαλατα με tuille γραβιερας Κρητης, αποξηραμενο συκο, δυοσμο και λαδοξιδο με μηλο.
- Πετουλες με βετουλι κοκκινιστο, γραβιερα Ναουσας και γιαουρτι πασκιταν.
- Μους σοκολατα-πραλινα σε μπισκοτο σοκολατας με σαλτσα dulce de leche.

Εχουμε και λεμε:
- Υπεροχο χειροποιητο ψωμι, απο τα καλυτερα που εχω δοκιμασει.
- Νοστιμο φιλετο, ταιριαζε ιδανικα με το σπανακι, το λεμονι και τον κροκο Κοζανης, τα οποια εφτιαχναν μια θεσπεσια σαλτσα. Το ψαρι ελιωνε με το πηρουνι, επομενως φαγωθηκε με το κουταλι, σαν σουπα!
- Υπεροχο ορεκτικο. Η εντονη γευση του παστουρμα εδενε ιδανικα με τον υπεροχο πουρε απο γιγαντες. Ομορφα παρουσιασμενο μεσα στο τραγανο φυλλο.
- Η σαλατα μαλλον ηταν το πιο αδυναμο πιατο του μενου. Ισως γιατι προσωπικα δε μου αρεσει πολυ το ψημενο τυρι (γραβιερα), παντως εχω δοκιμασει πολυ καλυτερες πρασινες σαλατες, γενικα.
- Ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ο πιατο. Ισως απο μονο του ενας λογος να επισκεφθεις το Αθηρι! Οι πετουλες (γεμιστες με τη γραβιερα) ειναι ενα ζυμαρικο που μοιαζει με χυλοπιτακι, ενω το βετουλι ειναι το κατσικι ηλικιας ενος εως δυο ετων. Το δε γιαουρτι πασκιταν θυμιζε μαλακο λευκο τυρι, αγλυκο αλλα κρεμωδες, ωραιοτατο.
- Η σοκολατα valrhona με την κρεμα καραμελας και το φουντουκι εκλεισαν γλυκα ενα υπεροχο δειπνο.

Ο καλοκαιρινος χωρος πανεμορφος (μεσα δεν εχω καθισει, εικαζω πως θα «χανει»), το σερβις επαγγελματικο και ευγενεστατο, το φαγητο παρα πολυ καλο και το VfM για το "ειδικο μενου" σουπερ. A la carte υπολογιστε μαξιμουμ 30€ ανα ατομο, χωρις τα ποτα. Βεβαια υπαρχει και η ενδιαφερουσα προταση "μικρων πιατων" σε χαμηλες τιμες ωστε να δοκιμασεις περισσοτερες γευσεις οικονομικοτερα.

Συνολικα προκειται για ενα απο τα καλυτερα εστιατορια ελληνικης κουζινας στην Αθηνα, με εντονη δημιουργικοτητα, ωραιο χωρο (τουλαχιστον το καλοκαιρι) και αρκετα καλη σχεση ποιοτητας-τιμης.
Τα 3αρια της βαθμολογιας ανετα φθανουν στο 3,5, τουλαχιστον εκεινα της γευσης και της εξυπηρετησης.