Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνες ταβέρνες - Χαλάνδρι, Αθήνα
Ιούλ
05
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Μετά από ένα υπέροχο 4ήμερο στη Ρώμη, όπου διαπίστωσα για άλλη μια φορά ότι εκτός από την φοβερή πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτουν και που φυσικά ξέρουν να εκμεταλλεύονται στο έπακρο, έχουν και άριστη κουζίνα από τις καλύτερες της Ευρώπης, πίσω στην Ελληνική πραγματικότητα.

Η πρόταση της παρέας από Θεσσαλονίκη, ήταν φαγητό σε δοκιμασμένο μαγαζί και κοντά –πολύ περπάτημα η Ρώμη-, οπότε η λύση ήταν εύκολη. Αρισμαρί για να ευλογήσουμε και την Ελληνική κουζίνα και ειδικά την Κρητική.

Το παρκάρισμα στους γύρω δρόμους με σχετική δυσκολία, μιας και είναι γνωστή η κίνηση του Χαλανδρίου. Στον ίδιο δρόμο και από την απέναντι πλευρά, βρίσκονται άλλα 3 μαγαζιά (Ιορδάνης, Καλοζύμη και Σπιρτόκουτο) αλλά το Αρισμαρί σίγουρα ξεχωρίζει.
Αυτή την φορά μετά την φιλική υποδοχή και την τοποθέτησή μας σε τραπέζι στην πίσω αυλή, έμαθα από τον συμπαθέστατο κρητικό, συνιδιοκτήτη του μαγαζιού και την ετυμολογία του ονόματος. Αρισμαρί λοιπόν είναι το δενδρολίβανο που ήδη το γνώριζα και ανήκει στο γένος Rosmarinus με θεραπευτικές, καλλωπιστικές και γευστικές ιδιότητες από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιείται δε στα περισσότερα φαγητά του μαγαζιού, δίνοντας μια ιδιαίτερη γεύση.

Αισθητικά ο εσωτερικός χώρος παραπέμπει σε κλασική νεοταβέρνα ντυμένη στα λευκά με κάποιες έξτρα πινελιές όπως τα ευδιάκριτα τούβλα στον τοίχο, η μπάρα με τα ποτά και την κουζίνα από πίσω της και ο μαυροπίνακας με τις κρητικές μαντινάδες.
Η αυλή που έχει βελτιωθεί από θέμα δροσιάς, χαρακτηρίζεται από την άνετη τακτοποίηση των τραπεζιών και τα πάρα πολλά φυτά τοποθετημένα όπως τον παλιό καλό καιρό σε τενεκέδες φέτας. Η μόνη παραφωνία τα υφαντά κιλίμια στους τοίχους.
Η εξυπηρέτηση σε λογικά επίπεδα χωρίς κάτι το extreme. Λίγο χαμόγελο πιστεύω δεν έβλαπτε με εξαίρεση τον ιδιοκτήτη που ήταν φιλικότατος.

Στην αρχή έρχεται ρακί με κριτσίνια και κρητικές ελιές για καλωσόρισμα αχρέωτα, τιμώντας έτσι την γνωστή φιλοξενία του νησιού.
Η παραγγελία κυμάνθηκε σε πιάτα στη μέση συνοδεία κλασσικά παγωμένης ρακής. Απάκι επί 2, μιας και όλοι είμαστε fun αυτού του μαριναρισμένου άπαχου καπνιστού χοιρινού. Πολύ καλό ισάξιο εστιατορίων στην Κρήτη, με κάψα λόγω του μπούκοβου που έχει προστεθεί, αλλά μικρή μερίδα. Κλασσικά ντάκος με ψιλοκομμένη ντομάτα και τριμμένο τυράκι ελαιόλαδο, κάπαρη και ρίγανη. Όσο έπρεπε μουλιασμένος για να μπορεί να κοπεί και να καταναλωθεί άνετα.

Τυροκαυτερή με μπούκοβο για την απαραίτητη κάψα, πολύ καλή, όπως και η φέτα με σουσάμι και μέλι χωρίς τσιγκουνιά.
Μυζηθροπιτάκια ζεστά με δυόσμο, χωρίς πολύ λάδι υπέροχα ξανά επί 2.
Σαλάτα πράσινη με ψιλοκομμένο απάκι σε φωλιά, θύμιζε έντονα την κλασσική μεξικάνικη μιας και οι κρητικές φωλιές είναι άλλο πράγμα, δροσερή με ελαφρό dressing φαγώθηκε εν ριπή οφθαλμού.

Τηγανιά κοτόπουλο πολύ ωραία μαριναρισμένη με μουστάρδα και πολύχρωμες πιπεριές, κοτόπουλο φούρνου όπου το δενδρολίβανο είχε την τιμητική του και του έδινε φανταστική γεύση.
Γαμοπίλαφο επί 2, άψογα χυλωμένο το ρύζι με το απαραίτητο λεμόνι και προσθήκη από εμάς του απαραίτητου πιπεριού. Το κρέας ικανοποιητική ποσότητα έλιωνε στην κυριολεξία.

Στο τέλος δοκιμάσαμε σκαλτσούνια με μέλι και σουσάμι, γευστικό ποίημα και μας κεράσαν το μπισκοτογλυκό τους, κλασσική και δοκιμασμένη συνταγή και ρακόμελο.
Ο λογαριασμός κυμάνθηκε στα 18 ευρώ νορμάλ τιμή σε σχέση με ότι φάγαμε και ήπιαμε. Με αυτά και μ’ αυτά περάσαμε ευχάριστα το βράδυ μας αναπολώντας την Κρήτη και σχεδιάζοντας το επόμενο ταξίδι στο νησί.
Την κρητική κουζίνα την έμαθα και την λάτρεψα, από ένα φίλο μου κρητικό, όπου κάθε χρόνο στη γιορτή του η μητέρα του μας προσφέρει ένα εκπληκτικό κρητικό γεύμα. Δεν μπορώ να πω ότι τρώω τα πάντα στο τραπέζι (αποφεύγω κολοκυθοανθούς, χοχλιούς, κουνέλι με σιουφιχτά, τούρτα).

Με αυτή μου λοιπόν την μικρή εμπειρία θεωρώ ότι το Αρισμαρί αποτελεί μια αξιοπρεπή λύση, χωρίς τυμπανοκρουσίες στην εν λόγω κουζίνα.
Δίκαια κατ’ εμέ κατατάσσεται στα 3 καλύτερα κρητικά μαγαζιά που έχω επισκεφτεί και αξίζει της προσοχής.

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη jim.