Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Μαρούσι, Αθήνα
Ιούλ
27
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Ξεκινάω με μια ρήση του φίλου fratello: ‘’That’s democracy friends’’. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε της δημιουργίας του site. Nα μπορείς να εκφράσεις την γευστική σου εμπειρία ελεύθερα, ανεπηρέαστος από ‘’εξωτερικές’’ παρεμβάσεις και να βοηθήσεις τους καλούς χώρους εστίασης να προωθήσουν και να γνωρίσουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό.

Σίγουρα διαφορετικές απόψεις θα υπάρξουν, διότι δεν έχουμε όλοι το ίδιο στομάχι και η οπτική γωνία που προσεγγίζουμε το μαγαζί είναι διαφορετική. Για αυτό άλλωστε υπάρχει και ο αντίλογος, για να βοηθηθεί ο χρήστης του site να επιλέξει αυτό που κρίνει ότι αξίζει, από ότι διαβάζει.

Τον ‘’Μαζωμό’’ σίγουρα δεν τον ήξερα, αν και είναι μόλις 5 λεπτά από το σπίτι μου. Τον γνώρισα σε σύναξη γενεθλίων καλού φίλου. Όπως δεν ήξερα και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται απέναντι. Καταχωρείται και αυτό στην check list για να μορφωνόμαστε κιόλας.

Η πρόσβαση είναι εύκολη. Ανεβαίνοντας την Λ. Πεντέλης στρίβεις αριστερά στην Σισμανογλίου και στα 500 μ. αριστερά στην Κυπρίων Αγωνιστών. Εκεί τα συναντάς στα αριστερά σου. Το parking εύκολο μιας και μετά το μαγαζί υπάρχει αλάνα.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα θεματική ταβέρνα, αφού οι ιδιοκτήτες είναι Ναξιώτες και το φαγητό έχει σαν βάση τα Ναξιώτικα προϊόντα και σπεσιαλιτέ. Έχω πολλά χρόνια να πάω Νάξο για να συγκρίνω με εστιατόρια του νησιού, οπότε θα κριθεί από αυτά που φάγαμε.

Σαν χώρος για καλοκαίρι δεν είναι ότι καλύτερο. Αν και έχει ανοιχτά την μπροστινή τζαμαρία η Καλοκαιρινή Ελληνική ζέστη δεν αντέχεται. Ο εσωτερικός χώρος είναι πολύ καλύτερος, καλαίσθητος και θυμίζει έντονα χωριό. Τζάκι, μπακιρένια σκεύη σε προθήκες στον τοίχο, ξύλινα σκουρόχρωμα τραπέζια σε ικανοποιητική απόσταση μεταξύ τους, εικονικά παράθυρα με φωτογραφίες της Νάξου, πολλά κάδρα και γενικά μια χωριάτικη – νησιώτικη διακόσμηση.

Η εξυπηρέτηση έγινε από τον Κώστα, τον γιό του αφεντικού, μιας και ο Τζίμης έλειπε για ένα 3ήμερο στη Νάξο. Παράπονο κανένα, χαμογελαστός και αυτός και όλοι οι σερβιτόροι και δίπλα μας όποτε τους χρειαστήκαμε.

Ο κατάλογος κλασικός, βαρύς, βιβλιόδετος, με τα πάντα μέσα γραμμένα, με φόντο εικόνες από τη Νάξο. Περιέχει ορεκτικά, τυριά σαλάτες, τηγανιές, μαγειρευτά και της ώρας.

Δοκιμάσαμε αρκετά πιάτα, γευστικά σε γενικές γραμμές και πάντα στο στυλ της ταβέρνας. Σίγουρα οι πατάτες οι οποίες συνόδευαν την ποικιλία αλλά και κάποια άλλα κρεατικά δεν χρειάζονται έπαινο, μιας και όλοι συμφωνούμε ότι οι Ναξιώτικες μαζί με τις Νευροκοπίου είναι οι καλύτερες στην Ελλάδα. Εδώ σερβίρονται ψιλοκομμένες, κυδωνάτες, με ρίγανη ή με τυρί, κρέμα μανιτάρια κλπ. Θα συστήσω τις σκέτες για να καταλάβετε καλύτερα τη διαφορά στη γεύση, με τις υπόλοιπες που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Η τυροκαυτερή, μεγάλη ποσότητα σε ροζ χρώμα λόγω των πιπεριών, αρκετά spicy αλλά γευστικά και εμφανισιακά ήταν σαν αλοιφή – μου θύμισε ετοιματζίδικη- οπότε εμένα με ξένισε, ενώ φαγώθηκε από τους υπόλοιπους.

Από παραδοσιακά Απειράνθου ή τ' Απεράθου όπως το προτιμούν οι παλιοί Ναξιώτες, δοκιμάσαμε το σαγανάκι με μέλι και σουσάμι, αρκετά καλό με την κρούστα να είναι crispy και την φέτα στο εσωτερικό της, να έχει πάρει την απαραίτητη γλυκύτητα από το μέλι και να δημιουργεί με την αντίθεση γλυκού και αλμυρού, μια έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο.
Κολοκυθοπαστίτσα που μου θύμισε έντονα τάρτα, αποτελούμενη από κολοκύθι, κρεμμύδι και ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά μέσα σε φύλλο, αρκετά καλή στη γεύση για εμένα που το έτρωγα για πρώτη φορά.

Τα Ναξιώτικα τυριά, αρσενικό (αυτό που φτιάχνουν οι τσομπάνηδες με απαστερίωτο γάλα) και γραβιέρα, ήταν όλα τα λεφτά για αυτούς που αρέσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ήρθε μεν σε μικρό πιατάκι σε σχετικά μικρή ποσότητα, αλλά ήταν κέρασμα μαζί με το ρακί που παραγγείλαμε. Επί 2 όπως και η γλυκόπιοτη ρακή.

Από σαλάτες πήραμε ντάκος με ξινομυζήθρα, ψιλοκομμένη ντομάτα και ρίγανη, θεωρώ ότι έπρεπε να είναι πιο στεγνός ο ντάκος. Μάλλον είχε πέσει πολύ λάδι οπότε μούσκεψε πέραν του κανονικού.
Σαλάτα Μαζωμός, με μαρούλι, ρόκα, τριμμένο παξιμάδι, λιαστή ντομάτα, ξυνομυζήθρα και μπαλσάμικο πολύ καλή, πλούσια, με όλα τα υλικά φρέσκα, ήταν όσο έπρεπε δροσιστική διότι ήδη είχαμε σκάσει από την ζέστη.

Από κρεατικά δοκιμάσαμε τα αρδουμάκια ή αλλιώς γαρδουμπάκια στα μέρη μου, ψημένα στο φούρνο, κάτι σαν μικρά κοκορετσάκια με την προσθήκη σκέπης και διαφόρων μυρωδικών και λαδολέμονου. Εξαιρετικός μεζές συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Τηγανιά χοιρινή, με ψιλοκομμένη πιπεριά, κρεμμύδι, ντομάτα και μανουρομύζηθρο, ομολογώ άλλη γεύση απότι ήξερα μέχρι τώρα, τα άπαχα κομματάκια χοιρινό είχαν μαριναριστεί άψογα με τα υπόλοιπα υλικά και το τυρί από πάνω απογείωνε το πιάτο.

Τέλος ποικιλία κρεάτων πάνω σε πίτες και στην κορυφή πατάτες. Μεγάλη ποσότητα, με το χωριάτικο λουκάνικο να ξεχωρίζει γευστικά από τα υπόλοιπα, φιλέτο κοτόπουλο, μπριζόλα, πανσέτες όλα ψημένα άριστα και κομμένα σε μπουκιές.

Για κλείσιμο, κέρασμα donuts έτοιμα και όχι λουκουμάδες σε 2 παραλλαγές, με μέλι ψιλοκομμένο καρύδι και κανέλα και με λιωμένη σοκολάτα (nutella). Αν και τα donuts έτοιμα, με το ζέσταμα που είχε γίνει αλλά και τα υλικά από πάνω τα έκανε ένα πολύ καλό κλείσιμο βραδιάς, σε καμιά όμως περίπτωση δεν αντικαθιστά τον παραδοσιακό λουκουμά.

Οι τιμές δεν είναι υψηλές, τρως και πίνεις σε λογικά πλαίσια, άνετα με ένα ποσό έως 15 ευρώ.

Ο Τζίμης είναι αυτό που λέει: Μια γνήσια ταβέρνα με άριστες πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς από τον τόπο του, από το νησί του, που δεν πρόκειται να σε κοροϊδέψει και να σου προσφέρει σκάρτο πράγμα.
Άλλωστε από τι έμαθα, το κάνει για το κέφι του και για να ευχαριστήσει τους πελάτες του, τις παρέες του, τους φίλους του και όχι καθαρά για βιοποριστικούς λόγους. Σίγουρα θα το δοκιμάσω και Χειμώνα στη μέσα σάλα με το τζάκι αναμμένο και με μαγειρευτά στο τραπέζι.