Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Σουβλάκι & Σχάρα - Πεντέλη, Αθήνα
Αυγ
25
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
1-9

Όταν πρωτογνώρισα "Το πέτρινο τού Σταμάτη", στεγασμένο τότε σε ένα μικρό κουβούκλιο, δύο πράγματα μού έκαναν εντύπωση: Η ικανότητα τού προσωπικού να ελίσσεται, να ψήνει και να σερβίρει μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά και το "υπόστρωμα" κάτω από τήν πιατέλα με τα χοιρινά καλαμάκια - γλυκό κρεμμύδι σε άφθονες ποσότητες βουτηγμένο μέσα σε ένα λεμονάτο μείγμα, το οποίο, (όπως λένε πολλοί) δίνει και αυτήν τήν ιδιαίτερη γεύση στο κρέας πού ψήνεται επάνω σε μία μεγάλη σχάρα, από γρήγορους, ιδρωμένους και σχετικά ευγενικούς ψήστες.

Υπάρχει μπιφτέκι, υπάρχει κοτόπουλο καλαμάκι, υπάρχουν σαλάτες και άλλα ορεκτικά, αλλά κακά τα ψέματα, η δύναμη του μαγαζιού βασίζεται στήν αθάνατη (και οικονομική) "συνταγή τού πανηγυριού" - χοιρινό καλαμάκι δηλαδή με άφθονο ψωμί, πατάτες τηγανητές και παγωμένη μπύρα. Με αυτήν ακριβώς τήν συνταγή το μαγαζί επεκτάθηκε - τον χειμώνα υπάρχει πλέον ισόγειο και πρώτος όροφος, ενώ το καλοκαίρι όσο κόσμο και να έχει (πού έχει πάντοτε πολύ) δεν θα αργήσεις να βρείς ένα τραπέζι, άλλωστε ο μέσος όρος παραμονής τού κάθε πελάτη δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Να πώ από τήν αρχή ότι δεν είμαι ειδικός στήν ποιότητα τών κρεάτων και γενικά τών τροφίμων και έτσι δεν μπορώ να δώσω μία τεκμηριωμένη άποψη για το χοιρινό καλαμάκι τού Σταμάτη, εντελώς εμπειρικά θα πώ ότι είναι νόστιμο - τόσο νόστιμο πού ένα άτομο μπορεί να καταναλώσει μεγάλο αριθμό από δαύτα χωρίς να βαρύνει ιδιαίτερα. Τώρα, γιατί μιλώ για τεκμηριωμένη άποψη; Το αναφέρω γιατί λένε πολλοί ότι το καλαμάκι του παραέχει λιπαρά μέρη και πράγματι πολλές φορές έτσι είναι, το ερώτημα όμως είναι εάν αυτό παραπέμπει και σε χαμηλή ποιότητα κρέατος. Δεν έχω απάντηση ειλικρινά, εκείνο πού ξέρω είναι πώς θυμίζει κάτι παλιά καλαμάκια πού παίρναμε από το παράθυρο τού τρένου με μία φέτα ψωμί επάνω και η ομοιότητα δεν περιορίζεται μόνο στήν γεύση, αλλά και στο μέγεθος, είναι πράγματι κάτω από τον μέσο όρο πού θα βρείτε σε άλλα μαγαζιά.

Η τιμή του βέβαια είναι στα 1,20 ευρώ το ένα, εάν δεν πάρετε τίποτε άλλο μπορεί να χρειαστείτε και δέκα, εάν τα συνοδέψετε με πατάτες ή σαλάτες 5-6 είναι αρκετά, αυτή τουλάχιστον είναι η μέση ποσότητα πού βλέπω κάθε φορά να κινείται στα διπλανά τραπέζια. Να σημειώσω επίσης ότι πέρυσι τον χειμώνα και μέχρι τίς 31 Μαρτίου η τιμή στο χοιρινό καλαμάκι ήταν προσφορά στο 1 ευρώ, δεν ξέρω εάν αυτό θα κρατηθεί και για τόν φετινό χειμώνα..

Ένα μικρό μπέρδεμα έχω και με τίς πατάτες, τα παιδιά εκεί ισχυρίζονται πώς είναι φρέσκες, πάντως θα πρέπει να πώ ότι σε σύγκριση με εκείνες πού είχε παλιότερα (ψιλοκομμένες, τραγανιστές και χωρίς μαύρα "κτυπήματα"), η ποιότητά τους έχει πολύ χειροτερέψει - σε τέτοιον βαθμό πού τήν τελευταία φορά πού πήγαμε δεν σκεφθήκαμε καν να παραγγείλουμε. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο μόλις λίγο κρυώσουν, το ίδιο παράπονο έχω ακούσει και από άλλους μόνιμους θαμώνες τού μαγαζιού. Σημειώστε επίσης ότι τα καλαμάκια για να τα απολαύσετε πραγματικά είναι καλό να τα φάτε αμέσως μόλις σερβιριστούν στο πιάτο σας, όσο κρυώνουν η γευστικότητά τους υποχωρεί σημαντικά, αλλά αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο κατάστημα. (Η χαμηλή μου ψήφος στο θέμα τής γεύσης επηρεάστηκε πολύ από τίς τηγανητές πατάτες, διαφορετικά θα μπορούσε να ακουμπήσει και το 4. Μπορεί να ακούγεται λίγο σαν γεροντοκορίστικη γκρίνια για ένα μικρό θέμα, αλλά πιστεύω ότι στήν πιο απλή μορφή ψησταριάς όπως είναι "το πέτρινο τού Σταμάτη" ο συνδυασμός πατάτας και χοιρινού είναι πολύ σημαντικός και η κακή ποιότητα τού ενός, αφαιρεί μεγάλη γευστική απόλαυση από το σύνολο).

Η οργάνωση και η εξυπηρέτηση είναι άριστη. Παραγγέλνετε στον ανοικτό χώρο ποτά και φαγητό, η παραγγελία μεταφέρεται ταυτόχρονα στήν ψησταριά και όταν φτάσετε εκεί με τον δίσκο σας δεν θα χρειαστεί να περιμένετε παραπάνω από λίγα λεπτά. Μικρή συμβουλή: Εάν δείτε ότι έχει πάρα πολύ κόσμο, πληρώστε τήν παραγγελία σας, αλλά ζητήστε να πάρετε τήν μπύρα σας και τα ποτά σας κατά τήν έξοδο για να τα απολαύσετε παγωμένα. Να σημειώσω επίσης ότι όσες φορές και εάν έχω πάει η μπύρα έχει πάντοτε τήν ίδια - παγωμένη - θερμοκρασία.

Συμπερασματικά, έχετε τρείς βασικούς λόγους για να επισκεφθείτε "Το πέτρινο" κυρίως τίς ζεστές ημέρες τού καλοκαιριού: Ο πρώτος είναι το ίδιο το καλοκαίρι, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για δροσιά μετά από μία καυτή καλοκαιρινή ημέρα ψηλά στήν Πεντέλη. Ο δεύτερος είναι η ιδιαίτερη γεύση στο καλαμάκι του - δεν αρέσει σε όλους, αλλά πάντως είναι ιδιαίτερη, Και ο τρίτος λόγος είναι οικονομικός, καθώς οι τιμές του είναι λογικές και κάτω από τον μέσο όρο σε άλλα παρόμοια μαγαζιά. Η αξία τής τοποθεσίας και τής χαμηλής τιμής θα αναδειχθεί περισσότερο εάν πάτε με μεγάλη παρέα, ο χώρος προσφέρεται για να απλωθείτε και η τιμή κατ άτομο θα πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Κάθε φορά πού γράφω για ένα εστιατόριο, το νομίζω σωστό να αναφέρω και τήν αίσθηση πού αφήνει "μετά", όταν πάς σπίτι σου και αρχίζεις να χωνεύεις το συνήθως αρκετό φαγητό. Εάν έχει λοιπόν κάποια αξία, (και σίγουρα δεν έχει πάντα), όσες φορές και αν πήγαμε στο πέτρινο δεν είχαμε ποτέ προβλήματα δυσπεψίας.

Τήν περσινή χρονιά το μαγαζί πειραματίστηκε και δημιούργησε μια γωνιά μέσα στο ισόγειο, από όπου μπορούσες μετά το φαγητό να πάρεις λουκουμάδες πού ετοιμάζονταν εκείνη τήν στιγμή μπροστά σου - πραγματικά πολύ νόστιμοι και οικονομικοί, το πείραμα μάλλον δεν πέτυχε, κρίμα..

Τέλος, και στο πήγαινε και στο έλα, δώστε μεγάλη προσοχή στήν οδήγηση, το κατάστημα βρίσκεται στήν συμβολή τριών δρόμων με κακό φωτισμό και η προσπάθεια όλων να παρκάρουν κοντά οδηγεί σε μικροπαρανομίες και άτσαλη οδήγηση...