Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ψαροταβέρνες - Κυψέλη, Αθήνα
Αυγ
27
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Είναι να το έχεις. Κάπως πρέπει να εξηγείται ότι κάποιες επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν ενώ κάποιοι επιχειρηματίες ανοίγουν συνεχώς νέα καταστήματα (με άλλη κουζίνα και άλλο κοινό) και όλα αυτά ριζώνουν και είναι γεμάτα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το «αφεντικό» του συγκεκριμένου θαλασσινομεζεδοπωλείου.
Ξεκίνησε με το «Μεζεδομαχίες» και τώρα έχει σε απόσταση 50 μέτρων από μεζεδοπωλείο μέχρι μαγαζάκι που πουλάει παγωμένο γιαούρτι.

Όταν πριν από καιρό είδα να ανοίγει και μαγαζί με θαλασσινά, κάπου με προβλημάτισε. Μα θα πιάσει, σκέφτηκα, μαγαζί με θαλασσινά στην Φωκίωνος???

Η περιοχή κατακλύζεται από κρεατοφάγους. Το μόνο εστιατόριο της περιοχής που έχει στο μενού του και κάποια θαλασσινά είναι το «Μπακαλόγατος». Το μόνο άλλο εστιατόριο-μεζεδοπωλείο που είναι στην ευρύτερη περιοχή και ασχολείται αποκλειστικά με θαλασσινά, είναι αυτό του Λάκη κοντά στην πλατεία Βικτωρίας (στο οποίο τώρα που το θυμήθηκα, πρέπει να κανονίσω σύντομα καμιά νέα επισκεψούλα…)

Οπότε ήμουν περίεργος να δω πως θα πάει και αυτή η προσπάθεια. Απ’ ότι έχω καταλάβει ο χώρος λειτουργεί σαν ιχθυοπωλείο αλλά και σαν ταβερνάκι με ψαρικά. Αν θέλεις να πάρεις το ψαράκι σου και να το μαγειρέψεις στο σπίτι σου, καλώς. Αν θέλεις να το πάρεις και να το αφήσεις να στο ετοιμάσουν και σερβίρουν εκεί, πάλι καλώς. Η επιβάρυνση στα «ψηστικά» αν δεν κάνω λάθος είναι στα 5 € ανά κιλό, από την τιμή που θα τα έπαιρνες νωπά για το σπίτι σου.

Ο χώρος είναι κλασικής, λαϊκής ψαροταβέρνας. Αν είσαι εξοικειωμένος με ένα τέτοιο περιβάλλον και διακόσμηση, θα νοιώσεις πολύ άνετα. Ο εσωτερικός του χώρος σχετικά μικρός. Κυρίως ποντάρει στα τραπεζάκια που βγάζει πάνω στην πλατεία Φωκίωνος και στον καλό καιρό που έχει συνήθως η Αθήνα. Τον χώρο συμπληρώνουν τα τελάρα με τα θαλασσινά που έχουν στην είσοδο τους και όπου μπορείς να δεις τα ψάρια και οστρακοειδή που μπορείς να παραγγείλεις και μια μινιατούρα (αν και όχι τόσο μικρή σε μέγεθος…) ψαρότρατας που έχουν σφηνώσει κάπου ανάμεσα στον εξωτερικό τους χώρο. Αυτή σου δίνει πιο πολύ την αίσθηση ότι κάπου τους έχει ξεμείνει αλλά δεν θέλουν και να την πετάξουν.

Έτσι, την έχουν στιβάξει σε έναν χώρο που πραγματικά δεν καταλαβαίνω αν είναι αποθηκευτικός ή εξυπηρετεί επίσης πελάτες. Πάντως, η εικόνα αυτού του χώρου μάλλον αφαιρεί πόντους στην ατμόσφαιρά τους…

Το ότι είναι πάνω στην πλατεία είναι και καλό και κακό. Καλό γιατί δεν νοιώθεις κλεισμένος κάπου και το μάτι σου «ανοίγει» βλέποντας το έστω και λιγοστό πράσινο της πλατείας ή και τους περαστικούς. Κακό γιατί σε απόσταση αναπνοής υπάρχει μια αλάνα γεμάτη από δαιμονισμένα πιτσιρίκια που παίζουν από ποδόσφαιρο μέχρι ένα νέας επινόησης παιχνίδι που ονομάζεται «ξεκολλήστε και καταστρέψτε τα ξύλα από το παγκάκι της πλατείας σας» και μάλιστα υπό το βλέμμα των περήφανων για τα υπερκινητικά βλαστάρια τους, γονείς. Από την άλλη, καταλαβαίνω και τα πιτσιρίκια που είναι κλεισμένα όλη μέρα σε ένα διαμέρισμα και δεν έχουν που να εκτονώσουν όλη αυτή την ενέργειά τους. Τόση ζάχαρη κυλάει στις φλέβες τους!!!

Με το που φτάσαμε, μας υποδέχτηκε με ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αφτιά ένας νεαρός. Ήταν απίστευτα πρόσχαρος και σε έκανε να νοιώθεις ευπρόσδεκτος. Λίγο αργότερα, και μετά από μια συζήτηση που είχαμε για το ούζο που μας πρότεινε, μάθαμε ότι ήταν από την Άρτα (άσχετο, αλλά για την περίπτωση που ο μαγαζάτορας διαβάσει κάποια στιγμή την κριτική αυτή, να γνωρίζει ότι αυτός ο νεαρός κάνει εξαιρετική δουλειά). Μας εξυπηρέτησαν δύο ακόμα άτομα (ένα κορίτσι κι ένα αγόρι) που ήταν επίσης πολύ καλά στην δουλειά τους. Το κυρίως όμως βάρος της εξυπηρέτησης μας έπεσε στο παιδί από την Άρτα, ο οποίος μάλιστα μας ρώταγε συχνά-πυκνά αν είναι όλα είναι οκ κι αν είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι. Πάντως όσες φορές πέρασε από το τραπέζι μας, ήταν πάντα με το χαμόγελο! Σωστός!

Όταν κάτσαμε, ζήτησε να τον ακολουθήσουμε και να μας δείξει τα ψάρια που είχαν για να αποφασίσουμε τι μας ενδιαφέρει. Αν και τους ρίξαμε μια ματιά, του είπαμε ότι δεν ήρθαμε για συγκεκριμένο ψάρι αλλά θα θέλαμε μια ψαροποικιλία για να πιούμε τα ουζάκια μας. Μας απάντησε ότι έχουν μόνο ένα μέγεθος ποικιλίας και είναι για περισσότερα από δύο άτομα ενώ μας έκανε μια μικρή περιγραφή του τι περιείχε. Δεχτήκαμε και σε λίγο το ούζο ήταν στο τραπέζι μας μαζί με άφθονο πάγο (που ανανεώνονταν συνεχώς!!! ) και παγωμένο νερό σε κανάτα. Εκεί μας έπιασε μία μικρή ανησυχία γιατί δεν ρωτήσαμε την τιμή της ποικιλίας και παραγγείλαμε στα τυφλά. Η ανησυχία μεγάλωσε όταν μετά από λίγο προσγειώθηκε στο τραπέζι μας μια μεγάλη πιατέλα με θαλασσινά. Έτσι όπως την κόβαμε, λέγαμε ότι θα μας ζητηθεί το λιγότερο 30 €.

Η ποικιλία είχε: ένα μεγάλο ψάρι κομμένο στα δύο, σαρδελομάνες (καλοκαίρι γαρ…), γαύρους, μικρά κουτσουμουράκια, καλαμαράκι τηγανητό, γαριδάκι ψιλό και χταπόδι ξιδάτο. Επίσης δύο μικρά μπολάκια, το ένα με λευκή ταραμοσαλάτα (που θα την ήθελα λίγο πιο δυνατή) και το άλλο με σκορδαλιά. Επίσης η ψαροποικιλία ήταν «ραντισμένη» με μικρά κομματάκια πολύχρωμων πιπεριών που έδιναν extra χρώμα και γεύση.

Αν εξαιρέσεις το χταπόδι, τα υπόλοιπα ήταν όλα στο τηγάνι αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν καλοετοιμασμένα. Όντως δεν καταφέραμε να την «τελειώσουμε» όλη και έμειναν μερικά ψαράκια τα οποία τελικά όπως αποδείχτηκε είχαν χάσει δυστυχώς τη ζωή τους άδικα…

Το Αρτινό ουζάκι που συνόδεψε την παρέα μας και μας έφτιαξε την διάθεση, ήταν επίσης πολύ καλό και γλυκόπιοτο. Δεν συγκράτησα το όνομά του, αλλά αν το ξαναβρώ θα το προτιμήσω.

Όταν τελειώσαμε, μας ρώτησαν ευγενικά αν θέλουμε καρπούζι ή γλυκό καρυδόπιτα. Μετά το τόσο «τηγάνι» τράβαγε η όρεξή μας την όσο το δυνατόν πιο γλυκιά πρόταση και επιλογή. Ούτε κι εκεί μας απογοήτευσε καθώς η καρυδόπιτά τους ήταν επίσης άψογη (πράγμα σπάνιο για γλυκό-κέρασμα…).

Όταν ήρθε ο λογαριασμός, ήταν μία ακόμα έκπληξη για εμάς αφού η ποικιλία κόστισε 19 € και με το ουζάκι και το κουβέρ (το ψωμί) κληθήκαμε να πληρώσουμε στα 27 €, που τα θεωρήσαμε μια πάρα πολύ καλή τιμή.

Πολύ χαίρομαι που η Κυψέλη απέκτησε μια ακόμα αξιοπρεπέστατη πρόταση για φαγητό. Αν καταφέρουν να κρατήσουν το επίπεδο της εξυπηρέτησής τους, τις τιμές και την ποιότητά τους, θα τους τιμώ κάθε φορά που η διάθεσή μου τραβάει κάτι σε θαλασσινό.