Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Παγκράτι, Αθήνα
Αυγ
28
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Το FATSIO είναι το κλασικό μεσημεριανό στέκι-θεσμός του Παγκρατίου και της Αθήνας γενικότερα, εδώ και 46 χρόνια, διατηρώντας ευλαβικά αναλλοίωτες τις σπιτικές του γεύσεις.

Οι ελάχιστες και διιστάμενες κριτικές στο site μας με ώθησαν να αρχίσω τις φθινοπωρινές κριτικές μου με το συγκεκριμένο εστιατόριο, που εκπροσωπεί άριστα την Πολίτικη Κουζίνα, προσαρμοσμένη βέβαια στα ελληνικά δεδομένα, αφού άλλωστε το έχω επισκεφθεί εκατοντάδες ίσως φορές, ήδη από τη δεκαετία του 70, όπου ως φοιτητής σύχναζα τότε με τους γονείς μου.

Το FATSIO βρίσκεται στην οδό Ευφρονίου, μεταξύ Σπύρου Μερκούρη και Ριζάρη, λειτουργεί καθημερινά από 11 π. μ. -6 μ. μ. και κάνει delivery στα πέριξ.

Στον εντυπωσιακό ισόγειο χώρο ξεχωρίζουν τα ταβάνια του που είναι ζωγραφισμένα με πολύχρωμα διακοσμητικά σχέδια νεοβυζαντινής αισθητικής, οι γκραβούρες στους τοίχους με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και την Πρίγκηπο, τα τραπέζια με τα ατομικά πορτατίφ και οι 6 μεγάλοι ανεμιστήρες οροφής που λειτουργούν το καλοκαίρι συμπληρώνοντας τον κλιματισμό.

Μπαίνοντας συναντάς την τεράστια βιτρίνα με τα ταψιά πολίτικης και ελληνικής κουζίνας, που περιλαμβάνει μια ποικιλία από λαδερά, μαγειρευτά, σαλάτες, πίτες κ. α., ενώ ακριβώς πριν υπάρχει η προθήκη με τα λαχταριστά πολίτικα γλυκά τους!! Εκεί λοιπόν, μπροστά στη βιτρίνα, γράφεται η παραγγελία σας πριν καθίσετε, ή ετοιμάζουν το πακέτο σας για το σπίτι. Υπάρχουν 15 τραπέζια για συνολική εξυπηρέτηση 60 ατόμων και τα Σ/Κ η σάλα γεμίζει από παλιούς και νέους πελάτες.

Στο υπόγειο βρίσκεται τόσο η κουζίνα, όσο και οι καθαρές τουαλέτες του.

Αξίζει εδώ να αναφερθώ συνοπτικά στην ιστορία του οικογενειακού αυτού μαγαζιού, που συμπλήρωσε αισίως τρεις γενιές. Ιδρύθηκε το 1969 από τον παππού Κώστα Φάτσιο, ο οποίος είχε τότε μια προύπηρεσία ήδη 20 ετών: από το 1948-1964 λειτουργούσε το παρθενικό του FATSIO στην Πρίγκηπο, ενώ όταν στη συνέχεια αναγκάστηκαν να έρθουν στην Αθήνα, λόγω των γνωστών γεγονότων, εργάστηκε ως σεφ στον ΓΕΡΟΦΟΙΝΙΚΑ απ' το 1965-1969.

Για άλλα σχεδόν 20 χρόνια ο Κώστας Φάτσιο έβαλε τις βάσεις του εστιατορίου, μέχρι το 1988 που έφυγε απ' τη ζωή. Τον βοηθούσαν τότε η γυναίκα του και δύο αγέρωχοι σερβιτόροι από την Πόλη, ο Γιώργος και ο Χάρης. Οι φωτογραφίες του παππού και της γιαγιάς κοσμούν πάντα την είσοδο του χώρου.

Ο γιος του, Γιώργος Φάτσιο έμαθε άπταιστα τη μαγειρική τέχνη του μπαμπά, και σήμερα τη συνεχίζει ακάθεκτος για 5η συναπτή δεκαετία. Ο εγγονός, Κώστας Φάτσιο, ήδη απ' το 1996 υπηρετεί με τη σειρά του τον χώρο αυτό της πολίτικης μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, ενώ συντονίζει την εξυπηρέτηση των πελατών με τις δύο βοηθούς του.

Θυμάμαι λοιπόν την παλιά-καλή εποχή των δεκαετιών 70 και 80, και κυρίως την ευγένεια του παππού και της γιαγιάς Φάτσιου, τον αεικίνητο γιο τους Γιώργο που τότε μας σερβίριζε, καθώς και τον εγγονό Κώστα (και την αδελφή του Δέσποινα), από μικρά παιδάκια μέχρι σήμερα... Ο Κώστας είναι σήμερα η ψυχή του μαγαζιού με την αβρότητά του αλλά και το υποδειγματικό κυριολεκτικά σερβίρισμά του!!

Και βέβαια θυμάμαι τους δεκάδες επώνυμους θαμώνες του μαγαζιού, ανεξίτηλα βιώματα της νιότης και της ωριμότητάς μου. Ενδεικτικά, ανάμεσά τους:
ο Γιώργος Σεφέρης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Μάνος Χατζηδάκης -παγκρατιωτης άλλωστε, με την παρέα του, ο Jules Dassin, η Άννα Συνοδινού, παγκρατιώτισσα επίσης με τον μακαρίτη τον σύζυγό της, τον βαλκανιονίκη Γιώργο Μαρινάκη, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Αλέκος Φασιανός με τη σύζυγό του, η πάντα σεμνή Ελένη Καραϊνδρου, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Ακύλλας Καραζήσης και φυσικά πλείστοι όσοι πολιτικοί μας όλων των αποχρώσεων, που ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις προσέρχονται για τη γαστρονομική τους πανδαισία (Προκόπης Παυλόπουλος, Αντώνης Σαμαράς, Θόδωρος Πάγκαλος, Γιώργος Λιάνης, Νίκος Φίλης, κ. α. ).

Το FATSIO είναι πράγματι ένας θεσμός της εστίασης που γεφυρώνει τις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα. Προ δεκαετίας στο σίριαλ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗς ΑΓΑΠΗΣ, οι πρωταγωνιστές όταν έρχονταν στην Αθήνα σύχναζαν φυσικά στο FATSIO, όπως άλλωστε και τα στελέχη της γειτονικής Τουρκικής Πρεσβείας.

Εξάλλου, ο απόηχος της φήμης του Κώστα Φάτσιου στην Πόλη συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας, αφού σήμερα λειτουργούν εκεί δύο μαγαζιά με το ίδιο όνομα (FATSIO) από Τούρκους επιχειρηματίες: ένα στην Πρίγκηπο και άλλο ένα στα Θεραπειά (TARABYA ή KIRECBURNU)!!

Tα βιώματα όμως δεν είναι μόνο πρόσωπα, είναι προπαντός φαγητά. Πάντα απόλυτο must, το μοσχαράκι τυλιχτό με τη μελιντζάνα (9 €), ο μουσακάς (8.50 €), το παστίτσιο (7 €) και βέβαια ο φοβερός μπακαλιάρος σκορδαλιά, τετράκις του έτους (των Φώτων, 25 Μαρτίου, Καθαρά Δευτέρα και Κυριακή των Βαϊων, στα 11 €). Ακόμη, η θαυμάσια Αθηναϊκή σφυρίδα μαγιονέζα με μεγάλη ποικιλία βραστών λαχανικών, σήμερα πια κάπως σπανιότερη λόγω της κρίσης (17 €).

Αλλά στο σημείο αυτό, έχοντας δοκιμάσει όλα αυτά τα χρόνια σχεδόν τα πάντα, επιτρέψτε μου να είμαι πιο αναλυτικός σε εδέσματα αλλά και γλυκά τους:

Από τις σαλάτες ξεχωρίζω τη Ρουαγιάλ με καπνιστό σολομό (11), και τη χωριάτικη ή του σεφ (5.50).

Από τα ψάρια σχάρας: Ξιφίας φιλέτο (15), σολομός φρέσκος (11) και γαρίδες σουβλάκι με μπέικον (17).

Από κρέατα σχάρας: κοτόπουλο και μπιφτέκια (7), παγιάρ μοσχαρήσιο (8.50) και μπον φιλέ (16.50).

Από μαγειρευτά: Αρνί φρικασέ (12), χοιρινό μπούτι (7.50), σνίτσελ (8.50), γαύρος ή σαρδέλα λαδορίγανη (7), γλώσσα φιλέτο τηγανιτή (7.50) και χταποδάκι κοφτό (9).

Από τα λαδερά τους, εξαιρετικές φυσικά είναι οι αγγινάρες αλά πολίτα (9), ενώ τα γεμιστά κ. λπ. λαδερά, νοστιμότατα όλα, κυμαίνονται γύρω στα 6.50 €.

Και ολοκληρώνω με τα πολίτικα γλυκά τους: με μια ποικιλία από 5-6 είδη εναλλασσόμενα καθημερινά, αυτά είναι σκέτος πειρασμός για κάθε γλυκατζή!! Ανάμεσά τους:
Ραβανί ή καρυδόπιτα (3.30), κρέμα, ρυζόγαλο, καζάντιπι, μουαλεμπί, ασουρέ και κυδώνι γλυκό (2.50), μπακλαβαδάκια -σαραϊλί μπούρμα- με αμύγδαλο, φυστίκι (3), καταϊφι με καρύδια (3), φοινίκια (τα πολίτικα μελομακάρονα (3) και βέβαια, εάν είστε τυχεροί, το μ ο ν α δ ι κ ό στην Αθήνα π ρ α γ μ α τ ι κ ό ΕΚΜΕΚ -που προετοιμάζεται απ' την προηγούμενη νύχτα- με παγωτό Καϊμάκι (4.40)!!

Τα αναψυκτικά τους μεταξύ 1.50-2 €, οι μπύρες στα 3.70-5.70 € και μια ποικιλία κρασιών από 10 € (Μακεδονικός λευκός) έως 29 € (Κτήμα Γεροβασιλείου).

Το υποδειγματικό σέρβις του κ. Κώστα Φάτσιου ολοκληρώνεται με τα βαμβακερά λευκά τραπεζομάντηλα και τις πετσέτες στα τραπέζια, που είναι σχολαστικά πεντακάθαρα και αλλάζουν μετά από κάθε χρήση. Αναγκαίο συμπλήρωμα βέβαια συνιστούν και οι μεγάλες γυάλινες κανάτες με νερό και παγάκια που προσφέρονται απαρεγκλίτως σε κάθε γεύμα, έστω και ενός ατόμου!!

Για όλα αυτά, καθώς και το ολόφρεσκο σουσαμένιο ψωμί τους, υπάρχει χρέωση κουβέρ 1.50 € ανά άτομο, την οποία θεωρώ απόλυτα φυσιολογική για τα σχετικά έξοδά τους.

Με βάση τα πιο πάνω, βαθμολόγησα με 3 τη γεύση, τον χώρο αλλά και το vfm, λόγω του μεγάλου εύρους τιμών και δυνατοτήτων επιλογής, ενώ στην εξυπηρέτηση, σε συμφωνία με τους προηγούμενους φίλους χρήστες, βάζω επίσης 4 στα 4 για τις λίαν φιλότιμες προσπάθεις του κ. Κώστα Φάτσιου.

Καλοφαγάδες και νοσταλγοί της παλιάς εποχής, ευκαιρίας δοθείσης, επισκεφθείτε το FATSIO. Άφησα κάτι χρήσιμο για το τέλος της εκτενούς αυτής βιωματικής κριτικής: στην οδό Ευφρονίου μπορείτε φίλοι χρήστες-οδηγοί να διπλοπαρκάρετε μπροστά απ' το μαγαζί, με τη δέουσα βέβαια προσοχή, λόγω και των διερχόμενων λεωφορείων. Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας!!