Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μεζεδοπωλεία - Ηλιούπολη - Καρέας, Αθήνα
Αυγ
28
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Μάγειρας χωρίς φούρνο δε γίνεσαι. Φούρνος χωρίς μάγειρα πάει χαμένος. Και Αθήνα χωρίς Φουρνομαγειρέματα θα ήταν γαστρονομικά αδειανή…

Όταν ανακάλυψα το site είχα πολλά μαγαζιά στο μυαλό μου που θα ήθελα να «ζωγραφίσω», αλλά σκέφτηκα ότι η πρώτη μου φορά έπρεπε να είναι για κάτι θετικά ιδιαίτερο. Ενάμιση χρόνο μετά νιώθω δικαιωμένος που τα Φουρνομαγειρέματα έκαναν ποδαρικό στο ask4food με την πρώτη μου κριτική και μάλιστα σκέφτομαι μήπως για αυτή την ευτυχή σύμπτωση αξίζω ένα τσίπουρο Ζίτσα σαν επετειακό κέρασμα χαχαχαχα…

Τι άλλαξε και τι όχι σε αυτό το χρονικό διάστημα ?

Το μαγαζί ξεκίνησε με την προοπτική να σβήσει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ορεκτικού και κυρίως, μεταξύ «δικού μου» και «δικού σου» πιάτου. Όλα είναι μεζέδες, όλα βγαίνουν από το φούρνο και όλα πάνε στη μέση για να τσιμπάμε. Σταδιακά όμως ο κατάλογος απέκτησε και πιο κλασικά πιάτα που μπορούν να θεωρηθούν ατομική μερίδα, όπως το εξαίσιο ψιλοκομμένο μοσχαράκι με πουρέ και νόστιμα μπαχαρικά. Επίσης για τον ερχόμενο χειμώνα ο μάγειρας μου «ξεφούρνισε» το μεγάλο μυστικό: Γίγαντες με λουκάνικα παρακαλώ! Ανυπομονώ για αυτό το κλασικό χωριάτικο έδεσμα, γιατί στις πολύ αρχές το μενού είχε γίγαντες εξαιρετικούς αλλά την περασμένη σεζόν δυστυχώς αποσύρθηκαν.

Δεδομένο πρώτο λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μια διαδικασία εξέλιξης στο φαγητό, είτε μας αρέσει είτε όχι, άλλωστε πόσες φορές να πας και να ξαναπάς ακριβώς για τα ίδια ? Προϊόν εξέλιξης ήταν και οι crispy πατάτες «σαν» τηγανητές, υποθέτω κιόλας ότι ήταν και κάτι που ο κόσμος ζητούσε όταν αρχικά δεν υπήρχαν. Από την άλλη δυστυχώς με απογοήτευσε πρόσφατα ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα, το κοτόπουλο με μανιτάρια και φαρφάλες σε πήλινο, καθώς το βρήκα λίγο στεγνό.

Κλασική αξία βέβαια το χιλιοτραγουδισμένο και δοξασμένο κότσι! Τα έχουν γράψει τόσοι άλλοι εδώ, τι να προσθέσεις, απλά να πω ότι πρόκειται για λουκούμι που λιώνει στο στόμα, ενώ ακόμη πιο απλά: Ψαχνό εναντίον κόκαλου σημειώσατε 1! Αξίζει επίσης κανείς να δοκιμάσει κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και κοτομπουκιές, γενικά όλα τα κρεατικά είναι αρίστης ποιότητας, όποιος έχει ευαίσθητο στομάχι (καλή ώρα) καταλαβαίνει τη διαφορά στη χώνεψη: Χορταίνεις αλλά δε φουσκώνεις.

Δεδομένο δεύτερο: Ζίτσα! Είτε μιλάμε για λευκό είτε για κόκκινο κρασί είτε για τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο), θες να τα ανακατέψεις όλα μαζί και να φύγεις με μια νταμιτζάνα αγκαλιά σπίτι σου (με το τοπικό λεωφορείο όμως που περνάει απέξω, όχι με τιμόνι, δε θέλω βλακείες).

Δεδομένο τρίτο και συμπληρώνεται το τρίπτυχο επιτυχίας του μαγαζιού: η εξυπηρέτηση. Νίκος, Γιώργος και Μαρία συστήνονται με τα μικρά τους και είναι φιλικοί σε όσους είναι φιλικοί, πιάνουν τη συζήτηση σε όσους θέλουν συζήτηση, είναι διακριτικοί και ευγενικοί σε όσους θέλουν την ησυχία τους, είναι εκεί για απορίες για το φαγητό, για παράπονα ή διλήμματα. Είναι με λίγα λόγια ψυχολόγοι του πελάτη τους, ξέρουν πώς να φερθούν στον καθένα είτε έχει μωρό, είτε έχει σκυλί, είτε έχει πεθερά, είτε βγήκε μόνος του για να τσιμπήσει κάτι.

Τι θα ήθελα να βελτιωθεί ?

Ιδανικά θα τους φανταζόμουν σε πιο μεγάλο και άνετο μέρος, το μαγαζί έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια του συνοικιακού με τα οποία άνοιξε και δεν ρισκάρω να τους επισκεφτώ με πολυκοσμία. Το συνδέω και με το θέμα του τσιγάρου, αυτή τη μάστιγα του Έλληνα που δεν καταλαβαίνει ότι ο άλλος τρώει και δεν γουστάρει τον καπνό σου (αυτό δε σημαίνει ότι δεν μου αρέσει ο χώρος, είναι κουκλίστικος και η παιδικότητα που αποπνέει η διακόσμηση σε κάνει να νιώθεις όμορφα, ενώ οι τουαλέτες είναι πεντακάθαρες).

Επίσης τα γλυκά. Το επιδόρπιο είναι μια εντελώς ξεχωριστή κατηγορία φαγητού, πολύ δύσκολο να βρεις μεζεδοπωλείο που να συνδυάζει υψηλή ποιότητα και στα δύο είδη. Σοκαλοτόπιτα είχα δοκιμάσει πριν καιρό και της έλειπε η ζουμερή φρεσκάδα, τα κεράσματα που σερβίρονται σε σφηνοπότηρα παραείναι γλυκά, ο λευκός χαλβάς δεν είναι στις γεύσεις μου (αυτή η ατάκα που έγινε πιο κλισέ από κλισέ εξαιτίας του «κάτι ψήνεται» με έχει στοιχειώσει και βγαίνει ασυναίσθητα παρόλο που την έχω σιχαθεί). Ίσως θέλει λίγη φαντασία και προσπάθεια παραπάνω το θέμα, μιλώντας βέβαια καθαρά υποκειμενικά και από ένστικτο δύσκολου γλυκατζή.

Το θέμα τιμής είναι ξεκάθαρο, τα 20 € το άτομο δύσκολα τα ξεπερνάς, πρέπει να πιεις πολύ. Και σίγουρα αξίζει.

Last but not least πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ξεχωριστή μνεία και σε ένα βασικό κεφάλαιο στο βιβλίο του κάθε σεφ: το χειροποίητο ψωμί! Όταν έχεις το μεράκι να ετοιμάσεις κάτι με τα χέρια σου αντί να το πάρεις έτοιμο από το φούρνο, όταν δηλαδή επιλέγεις το δύσκολο δρόμο σε αντίθεση με την πλειοψηφία, είναι σαν να καρφιτσώνεις το παράσημο στη στολή εργασίας σου και να έχεις όλα τα μπράβο προκαταβολικά στο τσεπάκι σου…

Σε γενικές γραμμές έχω πάει, πηγαίνω και θα ξαναπάω στα Φουρνομαγειρέματα και ας μένω πλέον μακριά τους. Έχει μεγάλη αξία να ξέρεις ότι αυτό που τρως είναι καθαρό και πρώτης ποιότητας και ότι ακόμη και αν δεν πας με το χαμόγελο, θα το βρεις εκεί και θα φύγεις σίγουρα με αυτό.

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη ΗΛΙΑΣ.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
2015-09-01 00:34:52

Ήμουν πραγματικά πολύ σκεπτικός αν θα έπρεπε να γράψω κάτι σε σας, μιας και στην πρώτη κριτική δεν είχα γράψει και πήγε όπως συχνά λέμε "δεξιά "
Όμως δεν θα μπορούσα γιατί πραγματικά θα ήταν τουλάχιστον αγενες...
Μετά λοιπόν από αυτό τον πρόλογο θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την διάθεση σας να μας πείτε τα καλώς αλλά και τα κακώς κείμενα που πάντα υπάρχουν και παντού, και που πάντα θα προσπαθούμε να τα βελτιώνουμε με σκοπό την εξάλειψη τους
Το σημαντικό είναι ότι πραγματικά διακρίνω μια κοινή γραμμή σκέψης ανάμεσα μας, όπως ένας μεγαλύτερος χώρος (που είναι στις σκέψεις μας δεν σας το κρύβω) αν και δεν είναι η κατάλληλη εποχή νομίζω.
Αλήθεια όμως αυτό που που προστάζει η εποχή τωρα και αυτό είναι ο στόχος μας, πάντα να γινόμαστε καλύτεροι και να βελτιώνουμε πράγματα που χρήζουν βελτίωσης...

Αυτός είναι ο στόχος της φετινής χρονιάς και αμέσως μετά όλα τα υπόλοιπα.

Με εκτίμηση
ΤΑ ΦΟΥΡΝΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ


2016-09-21 14:41:14
Η κριτική τροποποιήθηκε από τον/την ΗΛΙΑΣ.

  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.