Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τσιπουράδικα - Ουζερί - Καλλιθέα, Αθήνα
Σεπ
04
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Ένα από τα καλύτερα μέρη όπου μπορούσες να γευτείς θαλασσινούς μεζέδες αλλά και 100 % φρέσκο ψάρι ήταν πριν μια 20ετία το Καστελόριζο. Τέρμα Θησέως (νυν Ελ. Βενιζέλου) δίπλα στην κλασσική disco Boom Boom, αποτελούσε πόλο έλξης για όλη την Αθήνα. ‘’Τσιμπούσε’’ αρκετά στις τιμές, αλλά ποιος νοιαζόταν τότε, αφού λεφτά υπήρχαν (ή νομίζαμε ότι υπήρχαν) στην Ελλάδα, οπότε απέξω έβρισκες παρκαρισμένο, ότι καλύτερο αυτοκίνητο κυκλοφορούσε στην Αθήνα 2000 κυβικά και άνω.

Τα χρόνια περάσαν, το Καστελόριζο έγινε όμιλος με πολλά μαγαζιά να του ανήκουν, το δε μαγαζί της Καλλιθέας μετατράπηκε σ’ ένα μεζεδοπωλείο θαλασσινών. Έχοντας επισκεφθεί και μείνει ευχαριστημένοι από τα άλλα μαγαζιά του ομίλου (Καστελόριζο Βάρκιζας, Ορίζοντες, Όμικρον), είπαμε 6 φίλοι από τα παλιά, με όρεξη για θαλασσινά και πολύ ποτό, να επισκεφθούμε το Ρακί μεζέ. Η πρόταση του set menu ή μενού της παρέας στα 16 ευρώ σίγουρα δελεαστική.

Ο χώρος, στημένος χωρίς ιδιαίτερες φανφάρες, θυμίζει νεανικό μεζεδοπωλείο. Έχει στον εξωτερικό χώρο τα αιωρούμενα ψευτο - φύκια που θυμίζουν θάλασσα ενώ εσωτερικά, μπουκάλια ηδύποτων και μη, σε προθήκες στον τοίχο, βάζα με τα γλυκά και αλμυρά καλούδια του μαγαζιού και την τεράστια κοπέλα από την διαφήμιση ούζου Μυτιλήνης. Άλλο χαρακτηριστικό ο μεγάλος μαυροπίνακας με το μενού της παρέας, οι πολύχρωμες καρέκλες καφενείου, οι πολύχρωμες μαξιλάρες ασορτί με τα διαφορετικά χάρτινα σουπλά και ο τροχήλατος καναπές. Ο φωτισμός γίνεται από ακανόνιστα κεραμιδί και καφετί φωτιστικά που ενισχύουν τον εξωτερικό φωτισμό μιας και γύρω γύρω το μαγαζί περιβάλλεται από καλαίσθητη τζαμαρία. Το όλο αποτέλεσμα είναι ευχάριστο.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει πάρα πολλούς μεζέδες θαλασσινών αν κάποιος δεν επιθυμεί να διαλέξει τα μενού της παρέας, αλλά και κάποια άλλα set menu με ψιλές διαφορές στην τιμή. Στο a la carte ο τελικός λογαριασμός σίγουρα ανεβαίνει αλλά εκεί φαίνεται και η μαεστρία του σεφ.

Εμείς διαλέξαμε το μενού της παρέας με απεριόριστο φαγητό (7 πιάτα) και ποτό στα 16 ευρώ.
Στην αρχή ήρθε φρυγανισμένο ψωμί με λάδι και ρίγανη συνοδεία ψιλής ελιάς και γλυκόπιοτης ρακής. Φαγώθηκε εν ριπή οφθαλμού και ανανεώθηκε αρκετές φορές.
Σαλάτα πολίτικη κοινώς τουρσί, με έντονη την γεύση του σκόρδου. Αν έχεις φάει πολίτικη σαλάτα στην Βόρεια Ελλάδα, όλες οι άλλες έχουν απλώς το όνομα.
Φάβα με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και λαδάκι, αδιάφορο πιάτο, σίγουρα έχω φάει καλύτερη και σε γεύση και σε υφή.
Χορτοκεφτέδες πολύ ωραία τηγανισμένοι, χωρίς ίχνος λαδίλας, γευστικότατοι με όλα τα μυρωδικά να αναδύονται σε κάθε μπουκιά.

Μύδια αχνιστά σοταρισμένα με κρεμμυδάκι και σκόρδο, σβησμένα με κρασί, με τριμμένο μαϊντανό και λεμόνι, ωραία παρουσιασμένα σε εμαγιέ πιάτο ‘’άλλης’’ εποχής, ανανεώθηκε πολλάκις.
Ψιλό γαριδάκι (εννοείται όχι Συμιακό) σερβιρισμένο στη σέσουλα χωρίς λαδίλες και τα σχετικά, φαγώθηκε πολλές φορές.
Καλαμαράκι γόνος, τηγανισμένο άριστα και αυτό στη σέσουλα, συνοδεία μιας λευκής sauce κάτι μεταξύ γιαουρτιού και τζατζικιού.

Στο τέλος δώσαμε και το οκ για το τελευταίο πιάτο που ήταν καβουρομακαρονάδα. Παρότι τα μακαρόνια ήταν σωστά βρασμένα έχοντας πάρει τα αρώματα από τον ζωμό του καβουριού και το καβούρι με αρκετή ψίχα σε κάθε πιάτο, οι περισσότεροι φάγαμε ελάχιστα διότι είχαμε φουσκώσει από τους μεζέδες και την φοβερή ρακή.
Εξτρά παραγγείλαμε χταπόδι ψητό στα 8 ευρώ, σωστά ψημένο με λεμόνι, λίγο λαδάκι και ρίγανη, αλλά πολύ μικρό το πλοκάμι, ίσα ίσα προλάβαμε να δοκιμάσουμε.
Κέρασμα γλυκό ραβανί με παγωτό, πολύ καλό το ραβανί και αυτό σε απεριόριστη – παρότι κέρασμα – ποσότητα.

Για το τέλος άφησα το προβληματικό κατά τα 2/3 της επίσκεψής μας, service. Παρότι η υποδοχή και η τοποθέτηση στο τραπέζι ήταν άψογη, το σερβίρισμα ήταν απαράδεκτο. Χρειάστηκε να φωνάξουμε αρκετές φορές τον σερβιτόρο για να δώσουμε παραγγελία, τα πιάτα ερχόταν κατά το δοκούν και σε άσχετους χρόνους μεταξύ τους, το repeat σε 2-3 πιάτα αργούσε χαρακτηριστικά, όπως και το ρακή με το νερό και τον πάγο. Καταστάσεις tragic, μόνο για γέλιο. Στο τέλος ‘’η παρτίδα’’ σώθηκε, με την αλλαγή βάρδιας στους σερβιτόρους. Ο νέος, Κρητικός στην καταγωγή, χαμογελαστός πνευματώδης αλλά προπαντός σπίρτο στην δουλειά του. Πριν ακόμη κάνεις το νεύμα καταλάβαινε τι ζητούσες. Αλλά ‘’ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη’’.

Συμπερασματικά το μενού της παρέας στο Ρακί μεζέ, σίγουρα είναι ανώτερο από παρόμοια menu σε άλλα μαγαζιά με το ίδιο concept, δεν είναι όμως κάτι το εξαιρετικό. Σίγουρα με 16 ευρώ αν δεν θέλεις να πιείς αρκετά, έχει πολλές a la carte επιλογές με τις τιμές να μην ξεφεύγουν αρκετά. Αποζημιώνεσαι όμως ότι και να προτιμήσεις, με το ευχάριστο περιβάλλον το οποίο κάποια βράδια συνδυάζεται με ζωντανή ελληνική μουσική.