Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Meat Restaurants - Κηφισιά, Αθήνα
Σεπ
07
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Είχα περίπου 5 χρόνια να επισκεφθώ τον Τηλέμαχο bbq club, από τον χειμώνα του 2010 αν θυμάμαι καλά. Σε μια συγκυρία της τότε εποχής και με νωπή την είσοδο της Ελλάδας στο πρώτο μνημόνιο, η επιχείρηση είχε τότε εισάγει κάποια prefixed menu με wine pairing, σε ομολογουμένως δελεαστικές τιμές, συνδυαζόμενα με κάποια live από γκρουπάκια σε funk, swing και jazz διάθεση. Προσπαθούσε στα μέτρα του δυνατού να πιάσει τον παλμό της εποχής και να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους πελάτες της. Θυμάμαι ότι γενικά είχαμε περάσει υπέροχα.

Είναι αλήθεια ότι πριν την νέα επίσκεψή μου, με προβλημάτισε λίγο η χαμηλή απόδοση του εστιατορίου εδώ στο site. Δεν μπορούν να αγνοηθούν τόσο οι χαμηλές βαθμολογίες, όσο και η έλλειψη ''φρέσκων'' κριτικών από έμπειρους χρήστες. Εκτιμώ ότι μερίδιο ευθύνης ίσως φέρει και η ίδια η επιχείρηση και πιθανόν η υπερπροβολή της στα ΜΜΕ που ασχολούνται με την εστίαση, αλλά εγώ θα κάνω και λίγο τον ''συνήγορο του διαβόλου'' (ως προς τις κριτικές ορισμένων χρηστών). Έχω γράψει και παλιότερα, ότι για να κρίνεις σφαιρικά ως πελάτης μια επιχείρηση εστίασης, πρέπει να έχεις και μερικές στοιχειώδεις παραστάσεις στην ζωή σου.

Αν αυτές περιορίζονται σε ταχυφαγεία, σουβλατζίδικα και στις ταβέρνες ''τύπου Μπάρμπα Κώτσου'', τότε μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι ήρθες να κάνεις στον Τηλέμαχο. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Ο ανήσυχος ιδιοκτήτης του Τηλέμαχου είναι εδώ και πολλά χρόνια σε άλλο επίπεδο, προσπερνώντας την ''κακοποιημένη'' ταβερνίσια μοσχαρίσια μπριζόλα, το καρβουνιασμένο μπιφτέκι και τα λοιπά ''συμπαραμαρτούντα'' και χαράσσει τον δικό του ξεχωριστό, ίσως και λίγο μοναχικό δρόμο προς την ''κρεατολαγνεία''. Όσοι λοιπόν μπορούν να το αντιληφθούν και να προσεγγίσουν τι πραγματικά πρεσβεύει ο Τηλέμαχος, τρώνε και περνάνε μια χαρά. Οι υπόλοιποι καλό θα ήταν να επιστρέψουν στα σουβλατζίδικα και στον Μπάρμπα Κώτσο. Θα σταματήσουν να γκρινιάζουν και θα κάνουν και οικονομία στην τσέπη τους. Είναι όμως όλα τόσο ρόδινα; Για να δούμε πως έχει η σημερινή κατάσταση.

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015, ώρα 21:30, άτομα 2, με τηλεφωνική κράτηση που προηγήθηκε.

Ο χώρος του 2010 με είχε αφήσει άφωνο. Αυξημένες δόσεις κιτς, σε συνδυασμό με μια ακατανόητη, gothic, βαριά, κατανυκτική ατμόσφαιρα. Επειδή υπάρχουν προτοποθετημένα ηχεία στους τοίχους για τα live events, είχα την εντύπωση ότι τώρα θα πεταχτεί στην ''πίστα'' ο Πανταζής και θα πει με τον δικό του τρόπο ''όλα τα μώρα στην πίστα'', θα ανοίξουν οι σαμπάνιες και θα ανάψουν τα πούρα Cohiba. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε, αλλά το μυαλό ''ταξίδευε'' προς τα εκεί.

Η ανακαίνιση που προφανώς μεσολάβησε, με μικρές όμως επεμβάσεις, έκανε τον χώρο ομορφότερο και λίγο πιο ανάλαφρο στο μάτι. Τα στοιχεία που εξακολουθούν να μην μου αρέσουν, είναι οι μπαρόκ πολυέλαιοι και τα ανάλογα φωτιστικά σώματα στους τοίχους, οι ''λεοπάρ-τιγρέ'' δερμάτινες καρέκλες και οι αισθητικά ''βαριές'' κόκκινες κουρτίνες στην είσοδο. Η κατάσταση βελτιώνεται αισθητά προς το καλύτερο στον καταπράσινο κήπο. Μπορεί να μην είναι ο καλύτερος που έχω δει, αλλά σίγουρα είναι σωστά φωτισμένος, με σωστή κατανομή τραπεζιών που εγγυώνται το privacy των πελατών και συγκρινόμενος με τον εσωτερικό χώρο η κατάσταση είναι σαφώς πολύ πιο ευχάριστη.

Την βραδιά της επίσκεψης μας το μαγαζί είχε πληρότητα περίπου στο 50 με 60%, χαμηλή για Σαββατόβραδο. Εξυπηρετούσαν μια σερβιτόρα και ένας σερβιτόρος, ντυμένοι και οι δύο με casual ''στολή'' της επιχείρησης. Mας ανέλαβε η σερβιτόρα, η οποία ήταν ευγενική, φιλική, πρόσχαρη, πελατοκεντρική, αποκτώντας σταδιακά μια πολύ ευχάριστη επαφή μαζί μας. Θα της προσάψω μόνο ένα φάουλ. Προκειμένου να διευκολυνθούμε στην παραγγελία μας, την ρώτησα ποιά από τα πιάτα που αναγράφονται στο menu δεν είναι διαθέσιμα. Εκείνη μάλλον από υπερβάλλον ζήλο, περισσότερο μας μπέρδεψε, παρά μας βοήθησε, μιας και τα μη διαθέσιμα πιάτα μας τα ''ξεφούρνιζε'' σε δόσεις. Κατά τα λοιπά μπορώ να πω ότι ήταν επαρκής στα καθήκοντά της, βοηθούμενη ίσως και από την χαμηλή πληρότητα της βραδιάς. Με τον σερβιτόρο δεν ήρθαμε σε επαφή, παρατήρησα όμως ότι η εμφάνιση του ήταν λίγο ''εναλλακτική'' και περισσότερο έμοιαζε με ραδιοφωνικό παραγωγό rock εκπομπής και όχι με σερβιτόρο σε trendy resto της Ν. Κηφισιάς. Στο τέλος του δείπνου μας ο ιδιοκτήτης μας προσέγγισε και μας ρώτησε τις εντυπώσεις μας.

Η κάρτα του menu είναι λογικής εκτάσεως και εκτιμώ ότι είναι ο κύριος λόγος επίσκεψης στον Τηλέμαχο. Είναι εμφανής μια στροφή σε μια πιο μαγειρευτή κουζίνα, με προτάσεις που δεν περνούν απαρατήρητες. Οι φίλοι της σχάρας μην ανησυχείτε. Και την σπαλομπριζόλα σας και το φιλέτο chateaubriand θα βρείτε να φάτε. Είμαι όμως σίγουρος ότι θα σας ''μαγνητίσουν'' προτάσεις όπως ο τράγος βουνίσιος στη γάστρα με λιγκουίνι, οι παπαρδέλες με βοδινό ραγού, τα μοσχαρίσια κότσια με σάλτσα από ασύρτικο σαντορίνης, το αρνάκι με σάλτσα εσπεριδοειδών και πλιγούρι, ανέφερα μόνο ορισμένα πιάτα που απέσπασαν την δική μου προσοχή.

Οι τιμές μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη. Εντάξει οι σπαλομπριζόλες και το chateaubriand είναι τα ακριβότερα πιάτα και τιμώνται στα 25 και 28€ αντίστοιχα (όχι απαγορευτικά), οι δε περισσότερες λοιπές προτάσεις περί τα 15 με 18€. Η wine list επαρκής, με προτάσεις εγχώριες και εισαγωγής για κάθε πορτοφόλι.

Δοκιμάσαμε:
-Μια απλή κλασσική πράσινη σαλάτα με ρόδι και dressing πορτοκαλιού.

-Ταρτάρ μοσχαρίσιου φιλέτου. Η σερβιτόρα μας διαβεβαίωσε ότι σερβίρεται χωρίς το ωμό αυγό (στην κορυφή του ''κρεάτινου πύργου'') και έτσι λάβαμε το ''πράσινο φώς'' για να το παραγγείλουμε. Το κρέας ήταν υψηλής ποιότητας, νόστιμο, τρυφερό και ''καλοδουλεμένο'', με αξιόλογο food styling.

-Παπαρδέλες με βοδινό ραγού για την γυναίκα μου. Μια ρουστίκ, μαμαδίσια δημιουργία, υψηλού επιπέδου. Έκλεισα τα μάτια μου και θυμήθηκα εκείνο το αξέχαστο ίδιο πιάτο, που δοκίμασα πριν κάποια χρόνια σε (αειθαλές) Ιταλικό resto της Θεσσαλονίκης, που βάζει κάτω εύκολα πολλά αντίστοιχα Αθηναϊκά. Ο Τηλέμαχος το κόντραρε στα ίσια, χάνοντας την νίκη στις λεπτομέρειες, ίσως μόνο στο επίπεδο του al dente.

-Και φτάνουμε σε εμένα, ο οποίος αν καταλάβατε από τα έως τώρα γραφόμενα μου, πήγα τελείως ''στοχευμένα'' με σκοπό να απολαύσω αυτό το πολυδιαφημισμένο πιάτο που λέγεται τράγος με λιγκουίνι. Όμως ο φουκαράς ο τράγος απουσίαζε από το menu της ημέρας και b plan δυστυχώς δεν προνόησα να έχω. Ξανακοίταξα τον κατάλογο και μετά από περίσκεψη και μάλλον απογοητευμένος, κατέληξα στο burger. Μέσα μου έλεγα, πας καλά ήρθες στον Τηλέμαχο για να φας burger; Και όμως φίλοι μου έστω και κατά λάθος δικαιώθηκα, διότι ήταν μια γευστική βόμβα, που όμοια της δεν έχω δοκιμάσει. Προσεγμένη παρουσίαση, αξιόλογα συστατικά, ωραίες τηγανιτές πατάτες και ψωμάκι, όλα πήγαν κατ' ευχή. Βρήκα και ένα μικρό ψεγάδι, το παρήγγειλα medium και ήρθε medium well.

-Ένα μπουκάλι αξιόλογο και πολύ ευχάριστο πολυποικιλιακό κόκκινο κρασί ιδιωτικής εμφιάλωσης, με την πρωτότυπη ονομασία ''Telemachos exclusive αντίδοτο στην κρίση'', σερβιρισμένο στην σωστή θερμοκρασία. Τιμή στα 13€.

Check please. Στα 69€ με απόδειξη

Κατέληξα ότι:
Πιθανόν στο διπλανό τραπέζι να τρώει ο κ. Νεοπλουτίδης, στο παραδιπλανό η κ. Πλουσιοπούλου και αντικριστά σας κάποιος (ψευτο)celebrity ή κάποια tv persona. Έξω στο πεζοδρόμιο σίγουρα θα τους περιμένουν παρκαρισμένα τα τετρακίνητα ''θηρία'' τους. Μην σας χαλάσει το concept και μην ξενερώσετε, διότι είσαστε υποψιασμένοι για αυτό. Εκεί πήγατε για να φάτε ιδιαίτερα και από τα λεγόμενα μου καταλάβατε ότι αυτό μάλλον θα συμβεί.

Όλες οι νεοκρεατερί παίζουν πάνω κάτω στο ίδιο concept. Πικάνιες, ταλιάτες, t-bone, new york steaks, όλα αυτά τα ''πολυφορεμένα''. Ο Τηλέμαχος εξελίχθηκε και έχει πάει το παιχνίδι αλλού, προτείνοντας μια διαφορετική ''χασάπικη κουζίνα'', με ''avant garde'' κρέατα. Βλέπω λοιπόν μια επιχείρηση η οποία δεν διστάζει να πρωτοπορεί, να τολμά το διαφορετικό και να εξελίσσεται. Δεν θα μακρηγορήσω, κλείνοντας θα πω ότι προσωπικά βρίσκω το concept πολύ ενδιαφέρον και τις (χαμηλές) βαθμολογίες ορισμένων προηγούμενων χρηστών, ανακόλουθες ως προς την ποιότητα της επιχείρησης. Ίσως είναι λίγο παλιότερες κριτικές και αφορούν την περίοδο που λεφτά υπήρχαν, γιατί τώρα σαφώς τελείωσαν. Αν δε απουσίαζαν και οι λίγες διακοσμητικές ''υπερβολές'' του εσωτερικού χώρου, το όλο ''πακέτο'' θα ήταν πιο φιλικό προς τον πελάτη.

Υ. Γ Έχω την εντύπωση ότι τα prefixed menu με ελκυστικό VFM και τα live γκρουπάκια συνεχίζονται κυρίως τα ΠΣΚ. Δείτε στο φατσοβιβλίο εκεί μάλλον θα βγάλετε άκρη.