Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ινδία - Γκάζι, Αθήνα
Σεπ
20
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

“There is no love sincerer than the love of food. ”

Η γεύση της ινδικής κουζίνας δεν πρόκειται ποτέ να σας αφήσει μέτριες εντυπώσεις: είτε θα τη λατρέψετε (όπως εγώ) είτε θα σας φανεί ιδιαιτέρως έντονη ή βαριά και δύσκολα θα την ξαναδοκιμάσετε. Για να μην συμβεί το τελευταίο, καλό θα ήταν να λάβει κανείς υπ’ όψιν του ορισμένες παραμέτρους.

Στο φαγητό, όπως άλλωστε και σε πολλούς τομείς της ζωής, η πρώτη εντύπωση είναι και η σημαντικότερη. ΟΜΩΣ, όταν πρόκειται για νέες εμπειρίες, καλό είναι να δίνουμε κάποια πίστωση χρόνου στον ουρανίσκο μας να συνηθίσει τις νέες γεύσεις (είναι αυτό που λένε στα χωριά μας acquired taste): Πόσοι αλήθεια φανατικοί καπνιστές δεν αηδίασαν με το πρώτο τους τσιγάρο; Ξεχώριζαν όλοι από το πρώτο τους ποτήρι το καλό κρασί; Πόσον καιρό σας πήρε για να αποστασιοποιηθείτε από τις οικείες γεύσεις της μαμάς/ γιαγιάς/ θείας (αν επιτεύχθηκε ποτέ);

Θυμάμαι την πρώτη φορά που επισκέφθηκα κινέζικο εστιατόριο. Παρόλο που δεν είχα ιδέα, ήμουν τόσο σίγουρος για τις επιλογές των πιάτων που δεν μπήκα καν στον κόπο να ζητήσω διευκρινίσεις από τον σερβιτόρο. Το αποτέλεσμα αναμενόμενο: έμεινα νηστικός και δεν ήθελα να ξαναπάω ποτέ σε αντίστοιχο εστιατόριο, μέχρι που τα έφερε η μοίρα (μετά από χρόνια) να επισκεφθώ ένα αντίστοιχο στη Γερμανία. Κάνοντας τις σωστές επιλογές πιάτων η εμπειρία ήταν εντελώς διαφορετική.

Ολοκληρώνοντας το manual πρώτης γευσιγνωσίας ινδικού εστιατορίου θα προσέθετα την προϋπόθεση να έχετε δοκιμάσει αρκετά την κινέζικη και ταϊλανδέζικη κουζίνα, ώστε ο ουρανίσκος να μην είναι απαίδευτος σε εξωτικές γεύσεις.

Ας έρθουμε τώρα και στο Kohenoor. Έχοντας επισκεφθεί το 80% των ινδικών εστιατορίων της Αθήνας θεωρώ ότι αποτελεί σίγουρα μία από τις καλύτερες επιλογές (για εμένα την καλύτερη).

Το συγκεκριμένο εστιατόριο βρίσκεται στο Γκάζι, τόπο που οι περισσότεροι συνδυάζουν συνειρμικά με ποτό και όχι φαγητό. Είναι πολύ ευρύχωρο με μεγάλα τραπέζια που διαθέτουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους (εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του δε στριμώχνει τους πελάτες, δεν ξέρω εάν εξαιρείται ο sui generis Lucien).

Ο Χουσεΐν (σέρβις) είναι πάντοτε υπομονετικός και πρόθυμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, μη διστάσετε να τον ρωτήσετε λεπτομέρειες για τα πιάτα.

Σε αντίθεση με πολλά από τα ινδικά της πόλης, η γεύση είναι σταθερή: Τα πιάτα που προτιμώ δεν παρουσιάζουν ποτέ γευστική απόκλιση, παρά το ότι τα έχω δοκιμάσει δεκάδες φορές. Θα σας πρότεινα το κοτόπουλο tikka και tandoori, τα πιάτα με σάλτσα karahi είναι πολύ αρωματικά, για εκείνους που θέλουν ήπιες γεύσεις κατάλληλη είναι η σάλτσα korma, για ορεκτικό αξίζει να δοκιμάσετε τα samosas λαχανικών ή τις πολύ ιδιαίτερες κίτρινες φακές, οι λάτρεις του ψωμιού θα παραγγείλουν το naan με τυρί για να κάνουν τις βούτες τους στις θεσπέσιες σάλτσες, ενώ επειδή τα κρέατα χρειάζονται συνοδευτικό, το πεντανόστιμο ρύζι biryani (αγαπημένο) ή pilau είναι ενδεδειγμένο.

Να λάβετε υπ’ όψιν σας ότι η ινδική κουζίνα είναι κάπως βαριά και οι γεύσεις ιδιαιτέρως έντονες, οπότε μην παραγγείλετε πολλά. Για τον ίδιο λόγο ενδέχεται να αισθανθείτε χορτάτοι χωρίς να απαιτηθεί η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού.

Η διακόσμηση του Kohenoor είναι λιτή και απέριττη, αν και μερικοί ενδέχεται να τη βρουν ανεπαρκή. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι για μη φαίνεται το διπλανό οικόπεδο.

ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΧΩΡΟ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗ. Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα σε κάθε κριτική εστιατορίου και ας γίνω βαρετός.

Τιμές. Σχεδόν πάντοτε μπορεί να επωφεληθεί κάποιος από εκπτώσεις που είναι ενεργές: είτε μέσω του παρόντος site, είτε μέσω της εκπτωτικής κάρτας γνωστού περιοδικού, είτε googlάροντας για να πετύχετε κάποιο κουπόνι. Με έκπτωση 20%, η τιμή για ένα γεύμα με ορεκτικό, naan, δύο πιάτα κοτόπουλο (karahi-korma), ένα ρύζι biryani και ένα μπουκάλι κρασί (τονίζω καλής ποιότητας εμφιαλωμένο, όχι χύμα) ανέρχεται σε 20€/ άτομο. Θεωρώ ότι το vfm ανταποκρίνεται απόλυτα στα προσφερόμενα πιάτα συν το κρασί.

Υ. Γ. Επισκέφθηκα χθες το Kohenoor και είδα σημαντικές αλλαγές: Πρόκειται να μετατραπεί (ήδη πραγματοποιείται) σε bar-restaurant. Η διακόσμηση βελτιώθηκε κατά πολύ, πλέον υπάρχει ένα μεγάλο μπαρ με πολύ ζωντανά χρώματα, ελαττώθηκε ο αριθμός των τραπεζιών με καρέκλες και αντικαταστάθηκε από ethnic καναπέδες, επίκεινται αλλαγές στο μενού (μάλλον και στις τιμές με τάση πτωτική), θα σερβίρει κοκτέιλ κλπ..