Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μεζεδοπωλεία - Ψυρρή - Μοναστηράκι, Αθήνα
Σεπ
26
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
1-9

Αλησμόνητη η γαστρονομική εμπειρία μας την Τετάρτη 16/9 στο ΚΟΥΔΟΥΝΑΚΙ του Ψυρρή!! Τα πιο καλά φαγάδικα -με αυτή την ιδιαίτερη νοστιμιά που σε κερδίζει και δεν την ξεχνάς με τίποτα, αφού σου θυμίζει την κουζίνα της μαμάς ή της γιαγιάς και τα ανεξίτηλα παιδικά σου βιώματα- τα βρίσκουμε ευτυχώς στο site μας και σχεδόν ποτέ στα επίσημα και καθιερωμένα έντυπα της Αθήνας ή της εστίασης!!

Ξετρυπώνοντας αυτές τις μικρές τρυπίτσες -που προσελκύουν κυρίως ψαγμένους καλοφαγάδες, ανεξαρτήτως βαλλαντίου και όχι λάτρεις των κοσμικών χώρων και του θεαθήναι- νιώθει κανείς μια χαρά πρωτόγνωρη, στην οποία συμμετέχει το σύνολο των πέντε αισθήσεών μας...

Το ΚΟΥΔΟΥΝΑΚΙ λοιπόν, ένα μικρό μαγαζί στην οδό Ηβης του Ψυρρή, που είναι κάθέτη στη Ναυάρχου Νικοδήμου & Τάκη και βρίσκεται κοντά στην Ερμού (χαμηλά προς το Θησείο), κουβαλάει μια ιοστορία 28 ολόκληρων χρόνων. Η Σία και η Γωγώ Ξινού το άνοιξαν το 1987, μια εποχή που η συνοικία του Ψυρρή, δεν είχε ακόμη αναβαθμισθεί και ήταν γεμάτη από μικρές βιοτεχνίες. Οι δυο νεαρές τότε κυρίες, έχοντας κληρονομήσει τις γνώσεις και την αγάπη της κουζίνας από τη Μωραϊτισσα μάνα τους (προερχόμενη απ' τα ιερά χώματα της Αρκαδικής γης και συγκεκριμένα απ' το πανέμορφο χωριό Ίσσαρη, κοντά στη Μεγαλόπολη), σκεφθηκαν τότε να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους αυτό ανοίγοντας το ΚΟΥΔΟΥΝΑΚΙ.

Ξεκίνησαν με σάντουιτς και μακαρόνια με κιμά για τους βιοτέχνες και μικροκαταστηματάρχες της γειτονιάς, για να συνειδητοποιήσουν απ' την ανταπόκριση των πρώτων αυτών πελατών την άμεση ανάγκη επέκτασής τους. Έστησαν έτσι ένα αξιοπρεπές μαγέρικο με ειδικότητα την κατσαρόλα, όπου τα μαγειρευτά (κοκκινιστό, στυφάδο, φρικασέ, κ. α. ) διαδέχονταν καθημερινά το ένα το άλλο, ενώ η γειτονιά ευωδίαζε απ' τις γεύσεις των αγνών υλικών και φυσικά τη μαεστρία της μαγειρικής τους.

Καθώς τα χρόνια περνούν, το ταβερνείο -πασίγνωστο στα πέριξ- μετονομάζεται το 2008 σε ΚΟΥΔΟΥΝΑΚΙ, απ' τα κουδουνάκια κάτω από τα 5-6 εξωτερικά τραπέζια, ώστε να ειδοποιούνται οι κυρίες για τις παραγγελίες των θαμώνων. Ατυχώς σήμερα τα πιο πολλά κουδουνάκια τα έχουν κλέψει, όχι όμως και τη μαγεία του φαγητού. Αυτή με τίποτα δεν κλέβεται ούτε κοπιάρεται, γιατί είναι το χάρισμα της Σίας, της Γωγώς και της κόρης της, Ασημίνας, Οι δύο πρώτες κυρίες άπαιχτες στο τηγάνι, ενώ η Ασημίνα είναι μέσα σε όλα!!

Εσωτερικά, ο χώρος -που σύντομα θα ανακαινισθεί- αποτελείται από καμιά 10αριά τραπέζια (~ 40 άτομα). Ο αριστερός τοίχος είναι βαμμένος φραμπουάζ, ενώ ο δεξιόςείναι ντυμένος με μια ταπετσαρία από επαναλαμβανόμενα κιβώτια κρασιών. Στο βάθος η κουζίνα, ενώ υπάρχει επίσης μια κοινή αλλά καθαρή τουαλέτα, η οποία ωστόσο είναι κάπως χαμηλοτάβανη. (Φασούλα προσοχή! ).

Από τους πιο καλοφαγάδες μας, ο fratello παρατήρησε εύστοχα (Φεβρουάριος 2014) ότι οι μερίδες είναι τεράστιες, ουσιαστικά για 2 άτομα και πρότεινε να περιορισθούν τόσο αυτές όσο και οι τιμές τους αναλογικά, σε κανονικές ποσότητες για ένα άτομο. Αυτό έχει ήδη συμβεί και οι μερίδες, κανονικές πλέον, κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, αφού τα περισσότερα πιάτα κοστίζουν από 3-10 € περίπου.

Ανοίγουν καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από 14.00 μέχρι τα μεσάνυχτα περίπου, ανάλογα με την κίνηση.

Εμείς λοιπόν (2 άτομα) δοκιμάσαμε:

-Καγιανά, μια χορταστική μερίδα που κυριολεκτικά έλιωνε στο στόμα και μάλιστα μού θύμισε τον καγιανά, τον οποίο έτρωγα παιδί απ΄ την επίσης Μωραϊτισσα γιαγιά μου!! (10 στα 10).
-Κεφτέδες με πικάντικη κόπκκινη σάλτσα, φανταστικό πουρέ λαχανικών και ροδέλες από πράσινες, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές (9 στα 10).
-Σπανάκι με αυγά μάτια και ψητή φέτα (8 στα 10).

Ηπιαμε μια μπύρα και ένα αναψυκτικό και ο λογαριασμός ήταν μόνο 23 €!!

Ήρθε αρχικά καλαθάκι με φετούλες φρέσκου λευκού ψωμιού, παγωμένο νερό σε κανάτα και στο τέλος ευγενικό κέρασμα δροσερού χαλβά με επίγευση λεμονιού.

Καθήσαμε έξω, στην ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρομημένη οδό Ήβης, όπου είχε δροσιά, παρότι ήταν απομεσήμερο. Πάντως, τα μικρά και κάπως στενά σιδερένια τραπεζοκαθίσματα, ελλείψει χώρου, συνιστούν ένα μικρό μειονέκτημα, σε συνδυασμό με τη διέλευση -δίπλα στους θαμώνες- μηχανών αλλά και κάποιων οχημάτων, έστω και σε αραιά διαστήματα...

Το πλούσιο μενού τους περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σαγανάκια με παστουρμά, αυγό και πιπεριές (5.5-6.5), κολοκυθοκεφτέδες (6), παστουρλού (6.5), τηγανοτυρόπιτα (7), σαλατικά (3.5-6), λαχανοντολμάδες (6.5), τηγανιά ή σπετζοφάι (7.5), λουκάνικο χωριάτικο ή συκώτι (6.5), κοτόπουλο ψητό ή μπιφτέκι (7), σύκα γεμιστά με κιμά (10) και διάφορα ψαροθαλασσινά (6.5-8.5), καθώς και ένα χορταστικό πιάτο με γαρίδες (15).

Τα αναψυκτικά τους, στα 2 €, οι μπύρες από 2.50-3.50 €, το ρακί 3€, ρακόμελο 3.50 €, ούζο 6.50 €, και το χύμα κρασί στα 9 € το λίτρο.

Μη με ρωτήσετε αν σκοπεύω να ξαναπάω για τις δεκάδες λιχουδιές που δεν πρόλαβα να δοκιμάσω... Το πιο πιθανό είναι ότι, μαζί με τους άλλους θαμώνες, και διάφοροι χρήστες του site -άγνωστοι ακόμα οι περισσότεροι ανάμεσά μας- θα συναντιώμαστε τιμώντας το φιλόξενο αυτό στέκι του Ψυρρή!!