Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ψαροταβέρνες - Μελίσσια, Αθήνα
Οκτ
03
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Το σκεφτόμουν το intro για το Τηγάνι, γιατί θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ένα άλλο εισαγωγικό, πιο δίκαιο, πιο ενδεικτικό της ποιότητάς και της μαγικής του απλότητας, αλλά όχι, ως εδώ! Με αφορμή το περιστατικό με τη φίλη Eatter θέλω να οικτίρω την γενιά μου των 35 something, τη γενιά που γαλουχήθηκε σε ένα lifestyle ασύστολης σπατάλης, που έκανε το μάγειρα σεφ, που έτρεξε στα Μαστερσεφς, που δεν έμαθε να διαχειρίζεται τα υλικά της πατρίδας μας με το σωστό τρόπο, που "διδάχτηκε" να μιλάει στον ενικό σε ανθρώπους που δε γνωρίζει, τη γενιά της αμετροέπειας, τη γενιά του σέβιτσε και της Γκρέη Γκους, τη γενιά της ασυδοσίας, του μαγειρικού τίποτα και του ανόητου τουπέ, τη γενιά που ζητάει προσωπικά στοιχεία επειδή σε κάποιους από εμάς ενδεχομένως δεν αρέσουν οι υπερτιμημένες μετριότητες που σερβίρουν και κάνουν τσαμπουκάδες, έστω και επώνυμα.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω (πάλι καλά που) υπάρχουν και μαγαζιά σαν το Τηγάνι. Σαφές, τίμιο, έμπειρο και κατανοητό, το Τηγάνι δεν είναι "νέο φρούτο", δεν ξεπήδησε από κάποια αποτυχημένη συμμετοχή σε τηλεπαιχνίδι. Το Τηγάνι είναι χρόνια εκεί, στα Μελισσια, πριν γίνει η μίνι πιάτσα που έχει δημιουργηθεί στο δρόμο που το βρίσκεις και έχει σερβίρει μέσα στα χρόνια κόσμο και κοσμάκη

Θα φάτε σκορδαλιά σπάνια καρυδάτη, πολλοί λένε πως είναι η τελειότερη μορφή της, εγώ διαφωνώ και πάντα θα θεωρώ μεγαλειώδη τη στιβαρή γεύση μιας καλοφτιαγμένης αλιάδας, θα βρείτε γλυκοφάγωτα λαχανικά στον ατμό (κολοκύθι, παντζάρι και έξοχο μπρόκολο), εξαιρετικές τηγανητές πατάτες, ενώ αν είστε τυχεροί και πετύχετε γαριδακι προτιμήστε το με κλειστά μάτια, κατεβαίνει σαν ένας πιο γκουρμέ, στεγνοτηγανισμένος και μαστορικα αλατισμένος πασατέμπος. Οι σαρδέλες και ο γαύρος έρχονται στεγνότατοι, μυρίζεις καλή πρώτη ύλη, γεύεσαι θάλασσα, ενώ η ποσότητα είναι μαμαδίστικα γενναιόδωρη. Και αν γουστάρετε ουζάκι, το (επίσης) στεγνοτηγανισμένο και ιδανικά αλατισμένο μαριδάκι θα κάνει τρελη παρέα στο εμβληματικό γαλανόλευκο ηδύποτο, τόσο που (και σε συνδυασμό με την ελκυστική τιμή) σε κάνει να να ζητήσεις repeat. Ουζάκι είπα και θυμήθηκα εκείνο το τραγανό σαγανάκι, το αλμυρό, που θα σήκωνε μέχρι και τσίπουρο αν ήταν χειμωνας και όχι τέλη Αυγούστου η επίσκεψή μας

Για το τέλος κράτησα τον έξοχο μπακαλιάρο, γύρω στα 400 γραμμάρια, που ήρθε στο τραπέζι μας. Υπόδειγμα ψησίματος, κατάλευκη βουτυράτη σάρκα, εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού.

Παρα πολύ χαίρομαι με κάτι τέτοια να ξέρετε. Εχω βρεθεί να τρώω σε διάφορα μέρη του πλανήτη και μετά από αρκετά χρόνια καταλήγω στο συμπέρασμα πως οι πιο εξαιρετικές εμπειρίες μου ήταν εκεί που η λιτότητα ήταν το πρώτο χαρακτηριστικό του πιάτου (ή του street food, άλλο κεφαλαιώδες αυτό) που είχα μπροστά μου. Είναι αυτό το δωρικό, το ενίοτε "γυμνό" και απέριττο, αυτό που δε φοβάται να παρουσιαστεί "αμακιγιάριστο" που τελικά καταλήγει μνημειώδες. Το Τηγάνι σε μερικά πιάτα το πετυχαίνει και αυτό είναι σπουδαίο, ιδίως μετά από τόσα χρόνια

Πέρασαν αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που βρέθηκα στο Τηγάνι, δε σκοπεύω να επαναλάβω το ίδιο λάθος. Οι εποχές δεν είναι για να πετάμε χρήματα σε αποτυχημένες απόπειρες δήθεν τηλεσταρ, οι εποχές είναι για να επιβραβεύει κανείς όπως μπορεί τη συστηματική και δίχως εκπτώσεις προσπάθεια ανθρώπων που χουν μεράκι για αυτό που κάνουν, είναι συνεπείς και τιμούν το κάθε ευρώ μας προσφέροντάς μας φαγητό από την ψυχή. Και αυτό είναι το συμπέρασμα ενός ανθρώπου που θεωρεί την "ελληνική ταβέρνα" μια πονεμένη και αμαρτωλή ιστορία, με μπόλικα ελαττώματα, που έχει θρέψει & συντηρήσει εγκλήματα προς την ελληνική παραδοσιακή μαγειρική και που βρίσκει στο Τηγάνι ένα VFM καταφύγιο που ποτέ δεν απογοητεύει.

υγ: Αν η ομάδα του A4F έρχεται σε δύσκολη θέση, το κατανοώ πλήρως αν μου ζητηθεί ένα edit. Θα ήθελα παρολαυτά να υπάρχει κατατεθειμένη μια τέτοια άποψη, μιας και δεν επιτρέπεται ο διάλογος μεταξύ των μελών (το οποίο θεωρώ πως πρέπει να ναι το επόμενο μεγάλο βήμα)

υγ2: i m back!