Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μεζεδοπωλεία - Ν. Ψυχικό, Αθήνα
Οκτ
05
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Κυριακή 20/9 μεσημέρι, μετά την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος, παρέα με δύο φίλους, πήγαμε στο Νέο Ψυχικό, στο δημοφιλές μεζεδοπωλείο ΧΟΧΛΙΔΑΚΙ της οδού Αδριανείου. Είχα να πάω χρόνια, απ’ την εποχή που στεγάζονταν στο Χαλάνδρι (1987-2011), στη Λεωφόρο Πεντέλης και ήταν φημισμένο για τα μεζεδάκια του και τα ουζάκια του.. Οι παλιοί καλοί καιροί με τους πρωτοπόρους στο είδος τους!!

Στο Νέο Ψυχικό, το μαγαζί άνοιξε το 2008 και λειτουργεί, Τρίτη με Σάββατο από 12.00 μέχρι τα μεσάνυχτα, Κυριακή από 12.00 μέχρι 18.00, ενώ τη Δευτέρα παραμένει κλειστό.

Η ονομασία ‘χοχλιδάκι’ σημαίνει μικρό όστρακο ή βοτσαλάκι, που στα αρχαία ήταν το ‘κοχλίδιον’, ο μικρός ‘κόχλος’ ή ‘κοχλίας’ (δηλ. η βίδα, αλλά και το σαλιγκάρι, ο γνωστός μας ‘χοχλιός’, κυρίως στην Κρητική διάλεκτο).

Ο εσωτερικός τους χώρος εντυπωσιάζει με τα εκατοντάδες ούζα στη βιτρίνα και τα ράφια, το αθάνατο Juke Box με τους δίσκους εποχής, τις παλιές αφίσες -5 και 6 δεκαετιών- στους τοίχους (καφές Παπαγάλος του Λουμίδη, απορρυπαντικά Βιανίλ, εξώφυλλα του περιοδικού ΕΙΚΟΝΕΣ) κ. α. Εσωτερικά υπάρχουν περί τα 10 τραπέζια (~ 40 άτομα), όπως και μεγάλο ψυγείο με τις μπύρες και τα ποτά, ενώ στο βάθος του χώρου βρίσκεται η ανοιχτή κουζίνα. Στο πατάρι υπάρχουν επίσης περί τα 10 τραπέζια (~30 άτομα). Στο υπόγειο βρίσκονται 2 καθαρές τουαλέτες, ανδρών και γυναικών.

Στον εξωτερικό χώρο και συγκεκριμένα στο πεζοδρόμιο της οδού υπάρχουν περί τα 15 τραπέζια, συμμετρικά εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου. (~60 άτομα).

Το μαγαζί, συνήθως γεμάτο, εξυπηρετείται από 3-4 σερβιτόρους, άνδρες και γυναίκες, που είναι ευγενικοί και πρόθυμοι. Ένας απ’ αυτούς έρχεται στην αρχή με ένα μεγάλο δίσκο ορεκτικών (στην περίπτωσή μας είχαν την τιμητική τους οι κυκλαδίτικοι μεζέδες).

Σαν γενική παρατήρηση, θα έλεγα ότι η ποικιλία των μεζέδων υπερτερεί ίσως κάθε άλλου μαγαζιού. Ο σεφ, πραγματικά ευφάνταστος και πολύπειρος, συνεχώς ανανεώνεται. Η λίστα του μενού του είναι πολυσέλιδη και για την επιλογή μας απαιτείται χρόνος και διευκρινίσεις. Πάντως, για όσους τυχόν δεν είναι λάτρεις αποκλειστικά των μεζέδων, θα μπορούσαν οι υπεύθυνοι ενδεχόμενα να προσθέσουν και 2-3 ακόμη πιάτα, π. χ. ψαρικών και θαλασσινών, όπως γαρίδες σουβλάκι, καραβιδόψυχα, σολομό κ. λπ.

Θεωρώ επίσης ότι τα μεζεδάκια τους, όσο ωραία ή πρωτότυπα σε σύλληψη και δημιουργία, είναι κάπως τσιμπημένα σε τιμή, αφού άλλωστε τα περισσότερα έρχονται σε μικρά πιατάκια. Γι’ αυτό το λόγο και η βαθμολογία μου του vfm είναι κάπως αυστηρή (ουσιαστικά είναι μάλλον 2.50 στα 4! ). Θα γίνω όμως πιο συγκεκριμένος με αυτά που φάγαμε, καθώς και με διάφορα άλλα πιάτα του μενού τους.

Αρχικά ήρθε κέρασμα, σφηνάκια τσικουδιά, νερό σε κανάτα που ανανεώθηκε στην πορεία, καθώς και φετούλες ψωμιού (3.90 €), κάπως τσιμπημένες!

Στη συνέχεια, απ’ το δίσκο με τα κυκλαδίτικα ορεκτικά, διαλέξαμε μια Μόστρα Μυκονιάτικη, με τρία μικρά ‘καναπεδάκια’ από ντάκο, κοπαντιστή και λούντζα (4.50 €).

Πήραμε επίσης μία μερίδα πατάτες τηγανιτές (δικές τους, χωρίς λαδίλα), 4.10 (! ).

Μία μερίδα Συμιακό γαριδάκι φρέσκο, στα 7 € (σχετικά μικρή μερίδα, σε σύγκριση π. χ. με τα αντίστοιχα στα μαγαζιά της Πειραϊκής! ).

Μια κασερόπιτα: το κλασικό τους πιάτο αφότου άνοιξαν το 1986 στο Χαλάνδρι, με πλούσιο κασέρι, φουρνιστό σε ένα μικρό σαγανάκι. Το αντίτιμο των 8.60 € (!! ) αντικατοπτρίζει, άραγε, την πρωτοτυπία της σύλληψης;;

Από κυρίως πιάτα, πήραμε δύο κλασικά Κεφτεδάκια (μωρά, σε μικρό πιατάκι), έναντι 5.80 έκαστον, καθώς και μία Σουβλίτσα (μικρά κεμπάπια με τη σχετική sauce): 6.90 €.

Για επιδόρπιο, δοκιμάσαμε το Μωσαϊκό τους, με τρία κομματάκια κορμού (4.20 €).

Έτσι, ο λογαριασμός -χωρίς σαλάτες και ποτά- έφτασε τα 51 €, δηλ., ανά άτομο, στο κατώφλι της κατηγορίας 17-25 €.

Η γενική εικόνα ήταν αρκετά ικανοποιητική, αλλά προσπαθώντας να θυμηθώ και να τη συγκρίνω με αυτή του Χαλανδρίου, θεωρώ ότι υπολείπεται κάπως του παλιού καλού καιρού, εκτός αν στα νιάτα μου ήμουνα λιγότερο απαιτητικός!! Είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά θα το ψάξουν κι άλλο το πράγμα, αφού άλλωστε κουβαλάνε μια πολύτιμη πείρα 28 ολόκληρων χρόνων…

Αδιάψευστο φυσικά τεκμήριο της πείρας αυτής είναι ο πληθωρικός τους κατάλογος, απ’ τον οποίο θα αναφέρω, ολοκληρώνοντας, μερικά μόνο πιάτα:

Μεζέδες: φάβα, καπαροσαλάτα, τοματοκεφτέδες, φαβοκεφτέδες, σφουγγάτα Κύθνου, πασπαλάς, αρναούτ τζιέρι, κολοκυθάκια τηγανιτά, κ. α. (3.10-7.90 €).

Ψάρια / θαλασσινά: μύδια, κυδώνια, χέλι, αχινοσαλάτα, σαρδέλα ή γούνα σχάρας, χταπόδι στα κάρβουνα & γαύρος τηγανιτός (3.90-14.80 €).

Ακόμη υπάρχει κολεξιόν αλλαντικών (10.50 €) & κυκλαδίτικων τυριών (12.30 €).

Τα κρασιά τους αρχίζουν από 7.80 € (χύμα, 1 λίτρο) μέχρι 23 € (Κτήμα Γεροβασιλείου), τα αναψυκτικά ~ 2 €, ενώ οι μπύρες αρχίζουν από 4 € και πάνω.

Παρά τις όποιες επιφυλάξεις μου, τρώγοντας -αλλά και διαβάζοντας- έρχεται η όρεξη. Ο λόγος, λοιπόν, σε σας φίλες και φίλοι χρήστες…

Παντρεμένοι ή εργένηδες, αποφασίστε, κατά τα κέφια και τις τσέπες σας. Κεφάλια μέσα ή ξεσάλωμα…

Αλήθεια, εσύ φίλε Jim, σε ποια φάση βρίσκεσαι εντέλει;; Μη μας κρατάς άλλο σε αγωνία!!