Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Οκτ
16
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
1-9

Η ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ: ένα ακόμη μικρό γαστρονομικό 'κομψοτέχνημα' - όνομα και πράγμα- στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Ρόμβης, δυο μόλις βήματα απ' την Ερμού. Την επισκέφθηκα με μια φίλη το απομεσήμερο της 6/10.

Λειτουργεί εδώ και 13 χρόνια, από 12.30-19.00 καθημερινά, εκτός απ' τις Κυριακές του καλοκαιριού (θα ανοίξει τώρα την Κυριακή 25/10). Τη λειτουργούν δύο άτομα προερχόμενα από εντελώς διαφορετικές γωνιές της χώρας μας. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, τα αντίθετα έλκονται και μάλιστα από αυτά προέρχεται η καλύτερη αρμονία, για να θυμηθούμε λίγο τον Εφέσειο Πατριάρχη της σκέψης, Ηράκλειτο, και το όγδοο απόσπασμά του! Η Δικαία, λοιπόν, η καθ' όλα άξια μαγείρισσα της ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑΣ, προέρχεται απ' τη Σύμη των Δωδεκανήσων, ενώ ο Παναγιώτης (Τάκης) είναι βέρος Ηπειρώτης, από ένα χωριουδάκι δυτικά των Ιωαννίνων.

Την ώρα που πήγαμε, γύρω στις 4 μ. μ. επικρατούσε σχετική ησυχία (έτρωγαν 2-3 παρέες μόνο) και έτσι τους δόθηκε η ευκαιρία να μας κατατοπίσουν ευγενικά για το μαγαζί, τις εμπειρίες και τις συνήθειές τους. Ο Τάκης, ειδήμων περί τα γαστρονομικά, είναι ένα άτομο ώριμο και πολυταξιδεμένο και μάλιστα απ' τα φοιτητικά του χρόνια, οπότε και σπούδασε στην Αγγλία τη δεκαετία του 70. Μας εξιστορούσε κάποια βιώματά του, ενώ η Δικαία μαγείρευε για μας επιμελώς, και μας ανέφερε ότι η Μεγάλη Παρασκευή με τη συνάντηση των κεντρικών επιταφίων είναι και η Μεγάλη Βραδιά της ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑΣ, με τα νηστίσιμα και τα θαλασσινά!

Το μενού τους, που παραλλάσσεται καθημερινά, είναι αναρτημένο ηλεκτρονικά στο διαδύκτιο (στο site του μαγαζιού), τα δε περισσότερα από τα εδέσματά τους προσφέρονται και σε μισές μερίδες (στη μισή τιμή της μερίδας συν 0.50 €), δίνοντας έτσι την ευκαιρία να δοκιμαστούν ακόμη πιο πολλά σπιτικά φαγητά!

Ο εσωτερικός χώρος αποτελείται από δύο μικρές αίθουσες που εξυπηρετούν συνολικά περί τα 25 άτομα, ενώ στο πεζοδρόμιο της Ρόμβης μπορεί να φάνε μέχρι 20 άτομα περίπου. Το εσωτερικό του μαγαζιού θυμίζει παλιές εποχές, με την όλη επίπλωση και τη διακόσμηση με τις παλιές φωτογραφίες και τις αφίσες, τα δε σκαλάκια προς το πατάρι οδηγούν στην κοινή και καθαρή τουαλέτα τους.

Εξωτερικά, στην πρόσοψη -εκτός απ' την επωνυμία του εστιατορίου- βλέπει κανείς δυο Γάλλους, λίαν γκουρμέ, που ρουφάνε τα στρείδια τους πίνοντας κρασάκι. Η εικόνα αυτή, όπως μας εξήγησε ο Τάκης, προέρχεται από λεύκωμα γαλλικού μουσείου του 1880!

Και τώρα, έρχομαι στο κυρίως θέμα μας, που αφορά το γαστρονομικό σκέλος της ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑΣ.
Δοκιμάσαμε λοιπόν τα ακόλουθα κατά σειράν εδέσματα:

-Στην αρχή τα ζυμωτά ψωμάκια τους με προζύμι (0.50 € έκαστο).

- 1 μπουγιουρντί (ψητή φέτα και ξηρό κρητικό ανθότυρο με πιπεριές και ντοματα), που ήταν πιο σφιχτοδεμένο απ' το αντίστοιχο μακεδονίτικο πιάτο, και ήρθε σε ένα πήλινο βαθύ σκεύος. Μας εντυπωσίασε με τη νοστιμιά του, μας άνοιξε την όρεξη και φυσικά το καταβροχθίσαμε! (βαθμολογία 8.50 στα 10). Τιμή 6.50 €.

- 1/2 μερίδα φακές με κομμάτια πορτοκαλιού, μανιτάρια και λουκάνικα: ένα εξαίρετο δείγμα της τέχνης τους. (9 στα 10) και τιμή 4.50 €.

-1/2 μερίδα σαλάτα νισουάζ (μαρούλι, ντομάτα, αυγό, τόνος, βραστή πατάτα, φασολάκια, κόκκινη πιπεριά και αντζούγια), σε ένα πετυχημένο συνδυασμό των υλικών αυτών! (9 στα 10) και τιμή 4.50 € επίσης.

Ήπια μια μεστή Χιώτικη μπύρα (Smoked Robust Porter), με βαθύ χρώμα και 6.20 βαθμούς περιεκτικότητας οινοπνεύματος. Ό, τι καλύτερο για τη στιγμή! Τιμή 4.50 €

Ο λογαριασμός, στα 21 €, άξιζε 100% για το βίωμα του ουρανίσκου μας!!

Στα συν, το νερό σε κανάτα, ενώ στα πλην, η έλλειψη κεράσματος....

Εκτός απ' τα συγκεκριμένα φαγητά, υοπάρχουν στο μενού περί τις 8-10 σαλάτες (~5-8 €), διάφορα λουκάνικα (6-6 €), συνήθως μια χωριάτικη πίτα, 2-3 κρεατικά (8-10 €) και 2-3 ψψαροθαλασσινά (8-10 €, επίσης).

Υπάρχουν ακόμα τα βασικά αναψυκτικά, ενώ οι μπύρες τους είναι όλες ψαγμένες και προέρχονται από μικροζυθοποίιες (Septem, Chios.. ). Προσφέρουν σπιτικό τσίπουρο Καβάλας, καθώς και βιολογικά κρασιά χύμα. Ανάμεσά τους, κόκκινο Αγιωργήτικο Νεμέας (8 € το λίτρο) και απ' την Άσκρη της Θήβας, λευκό στα 8 €, ροζέ στα 9 € και κόκκινο στα 10 €, διαφόρων ποικιλιών. Εδώ επιφυλάσσομαι να δοκιμάσω προσεχώς τις επιλογές του Τάκη...

Από άλλες σπεσιαλιτέ τους, τώρα: αν τυχόν πετύχετε 'τυρί της φωτιάς', με βάση τη μεσσηνιακή σφέλα, μην το παραλείψετε (6.50 €)! Επίσης, ρεβύθια με μελιτζάνα (7 €) και την πατροπαράδοτη αθηναϊκή μαγιονέζα (~ 10 €).

Εξάλλου, απ' τον Δεκέμβρη και μετά ξεκινάνε τα χειμερινά τους καλούδια, όπως η ιταλική πορκέτα (χοιρομέρι), διάφορα ιταλικά σαλάμια, καθώς και αγελαδινό τυρί Πυρηναίων (εφόσον υπάρχει στην αγορά) με πιπεριές.

Μας είπαν ότι τον χειμώνα προμηθεύονται, κάποιες φορές, γλυκά απ' το γαλλικό ζαχαροπλαστείο του Π. Φαλήρου, Nouvelle! (Φοβερό mille-feuille κ. λπ. )...

Μην παραλείψετε να συμβουλευθείτε καθημερινά το μενού τους απ' το διαδίκτυο και να τους τηλεφωνήσετε για τα περαιτέρω.

Θεωρώ ότι οι τιμές βαθμολογήθηκαν δίκαια, με 3 στα 4, γιατί αξίζει τον κόπο να συνεκτιμηθεί τόσο η φαντασία των ιδιοκτητών όσο και η προσπάθεια και ο χρόνος παρασκευής, αφού πολλά εδέσματα αλλά και σαλάτες (όπως η δική μας Νισουάζ) παρασκευάζονται εκεί απ' την αρχή!!

Αν θα ξαναπάμε ;; Μα θέλει και ρώτημα ;;

Πώς αλλιώς θα δοκιμάσουμε τόσες και τέτοιες λιχουδιές, από 2 μαστόρους του είδους, που ήταν αδύνατο να προλάβουμε στην παρθενική μας επίσκεψη!!

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια