Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μεζεδοπωλεία - Μεταξουργείο - Πλ. Βάθης, Αθήνα
Οκτ
24
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Η ονομασία το ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΚΟΚΟΡΑ υποδηλώνει κάτι φύσει αδύνατο, μου φέρνει στο μυαλό τη ρυθμική κραυγή "Δίφραγκα τετράγωνα" με την οποία τρολάραμε τω καιρώ εκείνω τον πολιτικό της ακροδεξιάς στις πρώτες προεκλογικές συγκεντρώσεις μετά τη μεταπολίτευση το 1974. Περασμένες ιστορίες, ας έρθουμε στο παρόν.

Είχα επισκεφθεί το ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΚΟΚΟΡΑ τόσο πριν πάρα πολλά χρόνια στην αρχική του θέση (κλασσική ταβέρνα το θυμάμαι) στην Κυψέλη όσο και σε μια σύντομη ενδιάμεση (πιο κυριλέ) στάση του, εκεί όπου η Λεωφόρος Αμφιθέας καταλήγει στην παραλιακή. Έτσι ήμουν αρκετά περίεργος να δω σε τι έχει μετεξελιχθεί στη νέα του θέση στο Μεταξουργείο.

Το σημερινό ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΚΟΚΟΡΑ λοιπόν από πλευράς κουζίνας κινείται μεταξύ μεζεδοπωλείου και φαγάδικου, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις από πλευράς φαγητού. Ως χώρος όμως κρύβει εκπλήξεις. Θα το βρείτε πολύ εύκολα στη γωνία Λεωνιδίου και Μυλλέρου της πλατείας Αυδή, λοξά απέναντι από τις πολύ γνωστές ΣΕΫΧΕΛΛΕΣ. Εύκολο να το αναγνωρίσετε, ένα ανακαινισμένο διώροφο ψηλοτάβανο κτίριο με υποβλητικό εξωτερικό φωτισμό. Το παρκάρισμα δεν θα σας δυσκολέψει ιδιαίτερα (3 στα 10).

Αν ο καιρός το επιτρέπει, το πιθανότερο είναι να προτιμήσετε ένα τραπέζι στην απέναντι γωνία της πλατείας, όπου θα σας ενοχλήσουν ίσως λίγο τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Εγώ πάντως προτιμώ το ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΚΟΚΟΡΑ μεταξύ φθινοπώρου και άνοιξης, όταν μπορώ να καθίσω άνετα μέσα, και συγκεκριμένα (επειδή υπάρχει ένας μικρός χώρος στο ισόγειο, δίπλα στην κουζίνα και τις – καθαρές – τουαλέτες που δε λέει τίποτε) στον πρώτο όροφο. Θα ανέβετε χρησιμοποιώντας είτε τη σιδερένια σκάλα με τον τοίχο γεμάτο μηνύματα και φατσούλες είτε την πολύ πιο ταιριαστή στο περιβάλλον ξύλινη σκάλα, που τρίζει γαργαλιστικά κάτω από το βάρος σας.

Στον επάνω όροφο λοιπόν σας περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη. Ο ευάερος και ευήλιος χώρος έχει αναπαλαιωθεί με πολύ γούστο. Ξύλο στη στέγη και τα κουφώματα και πέτρα στους ασοβάτιστους τοίχους δημιουργούν έναν ευχάριστο συνδυασμό που μαγνητίζει το μάτι. Τραπέζια σε κανονική διάταξη, ευρύχωρα, καθίσματα επίσης σε κρεμ χρώμα και μάλλον άνετα. Καθαρό περιβάλλον και πρωτότυπα φωτιστικά που μοιάζουν (ή είναι, θα σας γελάσω) με παλιά σασί αυτοκινήτων. Αν μπορούσε να είναι αόρατη η εγκατάσταση του εξαερισμού, θα έβαζα χωρίς δισταγμό 4 στο χώρο.

4 δεν θα έβαζα με τίποτε στο σέρβις. Παρόν απόν και αγέλαστο, ακόμα και σε ώρες με λίγο κόσμο. Τι να πω, ίσως κουράζονται τα παλικάρια από το συνεχές ανέβα κατέβα.

Η κουζίνα, όπως είπα, δεν θα σας μείνει αξέχαστη, ούτε θα σας απογοητεύσει όμως. Με τον καιρό αντιλαμβάνεσαι ότι το φόρτε της είναι οι κρητικοί μεζέδες, οπότε παραγγέλνεις ανάλογα. Συμπαθητική μαραθόπιτα, καλοί αμανίτες με απάκι και στάκα, ανεκτός και ο ντάκος. Γενικά θα βρείτε και κρεατομεζέδες και ψαρομεζέδες, όπως και όλα τα ψητά της ώρας, σαλάτες, αλοιφές κτλ. Αν σας αρέσουν τα πικάντικα, δοκιμάστε το μπουγιουρντί με καυτερή πιπεριά και το αρμένικο σαχανάκι με παστουρμά και σουτζούκι. Όσο πιο μεγάλη η παρέα, τόσο πιο άνετη η παραγγελία. Πελατεία όλων των ηλικιών, ατμόσφαιρα γενικά χαλαρή. Το χύμα κρασί τίποτε το σπουδαίο, καλύτερα να μείνετε στη μπύρα ή το τσίπουρο. Κρύο νερό σε κανάτα (εύγε! ), απόδειξη συνοδεύει κάθε πιάτο που φθάνει στο τραπέζι (και πάλι εύγε! ). Μαζί με τη λυπητερή από ένα κομμάτι φρέσκια πορτοκαλόπιτα (τρις εύγε! ).

Στο vfm θα τα χαλάσουμε λίγο. Η αύξηση του ΦΠΑ έχω την εντύπωση ότι ώθησε όλες τις τιμές προς τα πάνω. Κοντά 40 ευρώ για τέσσερα απλά πιάτα και μπύρες μου φαίνονται πολλά. Αν πάντως βρεθείτε εκεί κοντά, σας τραβά το παλιακό στιλ και δεν έχετε αυξημένες απαιτήσεις για μοναδικές γεύσεις, δεν είναι καθόλου κακή λύση. Στο κάτω κάτω μια δοκιμή θα σας πείσει.