Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Οκτ
24
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Ο Μελίλωτος είναι το γνωστό βότανο με την αντιπηκτική ‘κουμαρίνη’ που προλαμβάνει θρομβώσεις και θεραπεύει φλεβίτιδα και κιρσούς. Ο ΜΕΛΙΛΩΤΟΣ της οδού Καλαμιώτου θεραπεύει την πείνα μας με νοστιμότατα εδέσματα και γλυκά!!

Βρίσκεται σε δρόμο κάθετο στην Ερμού που οδηγεί στην Καπνικαρέα και λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια, ενώ 3 χρόνια πιο πριν ξεκίνησε στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, ένα μαγαζάκι τότε 30 τ. μ., απ’ το 2008-2011.

Ο εμπνευσμένος σεφ του, ο Σερραίος Κώστας Σιωπίδης, για να πετύχει το γευστικό αυτό αποτέλεσμα, χρησιμοποιεί αγνό ελαιόλαδο, όσπρια που του φέρνει η γιαγιά του απ’ τη Δράμα (μαζί με γλυκά κουταλιού), ζαρζαβατικά από φίλους του στα Κύθηρα και, όπως έμαθα, κατά καιρούς, φρέσκο ψάρι απ’ τα Άσπρα Σπίτια της Βοιωτίας. Προσωπικά συγκινήθηκα γιατί στα Άσπρα Σπίτια, όπου υπηρετούσα πριν από 4 περίπου δεκαετίες τη θητεία μου στην 4η Μ. Ο. Μ. Α., ως Σημαιοφόρος του Π. Ν. & Πολιτικός Μηχανικός, κατασκεύαζα τους δρόμους: Άσπρα Σπίτια-Δίστομο- Δαύλεια-Μονή Ιερουσαλήμ! Ο κόσμος μας, σκέφτηκα, πόσο μικρός είναι στ’ αλήθεια!!

Το μαγαζί λειτουργεί καθημερινά από 12 το μεσημέρι μέχρι την 01.00 τη νύχτα και κάνει delivery στα πέριξ, τις καθημερινές 12-6 μ. μ. Το μενού τους βρίσκεται ανηρτημένο ηλεκτρονικά στο site τους και εναλλάσσεται καθημερινά. Έχει εξωτερικά 7 τραπεζάκια, μέσα γύρω στα 9-10, ενώ στο πατάρι, εκτός απ’ τις 2 καθαρές τουαλέτες, υπάρχουν επίσης 10-12 τραπεζάκια, με συνολική δυνατότητα εξυπηρέτησης περί τα 80 άτομα τουλάχιστον.

Στους τοίχους υπάρχουν κρεμασμένα καδράκια αναψυκτικών (ΦΙΞ, ΕΨΑ.. ), ενώ -στον δεξί τοίχο μπαίνοντας- σε δυο ράφια παρατηρούμε πολλά βαζάκια γεμάτα με βότανα, ζυμαρικά και μπαχαρικά.

Δύο πρόθυμα παιδιά, νεαρός και νεαρά, με εξυπηρέτησαν με ευγένεια και σβελτάδα. Το εστιατόριο, μεσημέρι Τρίτης 20/10 γύρω στις 3 μ. μ, ήταν σχεδόν γεμάτο από Έλληνες και ξένους τουρίστες κάθε ηλικίας. Δίπλα μου, ένα γερμανικό γκρουπ 20 ατόμων έφευγε ενθουσιασμένο!

Δοκίμασα τη μεγάλη σπεσιαλιτέ τους, το φιλέτο σολομού στη λαδόκολλα, με κρούστα από πράσο, σέλερι και μαραθόριζα, που κατέφθασε μέσα σε 20 λεπτά, και είχε γαρνιτούρα ρύζι μπασμάτι τέλειο, αλλά και φοβερή sauce από μαστίχα Χίου, σπανάκι και κόκκινο κρασί! Μ ε δυο λόγια ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ό (10 / 10)!!

Μου πρόσφεραν κρύο νερό σε κανάτα και στο τέλος με κέρασαν μ ο ν α δ ι κ ή σοκολατόπιτα που έλιωνε στο στόμα, κατασκευασμένη επίσης απ’ τον σεφ (! ), που επίσης ειδικεύεται στο cheesecake και τον κορμό σοκολάτας. Πλήρωσα συνολικά 15 € και φυσικά σκοπεύω να ξαναπάω για τα υπόλοιπα πιάτα τους. Ποια είναι, όμως, αυτά;;

Διάφορες πίτες (4-5 €) και ανάμεσά τους αυτή με το Μετσοβόνε και το χειροποίητο φύλλο. Σαλάτες (7-10 €) και ανάμεσά τους η κλασική παντζαροσαλάτα, με τυρί, καρύδια και σπανάκι. Φακές κ. α. όσπρια (~5€), σούπα βελουτέ (~6 €), παστίτσιο και μουσακάς (8-9 €). Μπακαλιαρομπουκιές (~11 €), φρικασέ μανιταριών ή μαστέλο σχάρας (7 €), σιουφιχτά μακαρόνια με κοτόπουλο και μανιτάρια (~9 €) και διάφορα κρεατικά, όπως ανατολίτικοι κεφτέδες με πλιγούρι & κουκουνάρι ή μοσχάρι γιουβέτσι (~10-14 €) κ. α. Οι τιμές, εκ πρώτης όψεως κάπως τσιμπημένες, αντικατοπτρίζουν τον κόπο και τη μαεστρία του μάγειρα!

Τα ποτά τους, σε φυσιολογικές τιμές, περιλαμβάνουν: αναψυκτικά (~2 €), μπύρες (3-5 €), τσίπουρο Αποστολάκη 8 € και κρασιά χύμα 8 € το λίτρο (λευκό Μοσχάτο Τιρνάβου, ροζέ και κόκκινο Μεσσηνίας). Τα εμφιαλωμένα τους ξεκινούν από 13 € το λευκό Λαντίδη Chardonnay, φθάνοντας τα 24 € για το Icarus, το ομώνυμο Ικαριώτικο κόκκινο κρασί.

Συμπερασματικά, χαίρομαι ιδιαίτερα κάθε φορά που ανακαλύπτω, με παρέα ή μόνος, τέτοιους αξιόλογους χώρους, όπου νέα ταλαντούχα παιδιά πειραματίζονται επιτυχώς με αγνά υλικά και φέρνουν στο πιάτο μας μια ψαγμένη και μοντέρνα ελληνική κουζίνα. Ήδη, γύρω στους 100 έμπειροι χρήστες μας (αριθμός ρεκόρ! ) έχουν επισκεφθεί τον χώρο. Οι υπόλοιποι, άραγε, θα αντέξετε τον πειρασμό της φαντασίας σας, ή μήπως εντέλει θα υποκύψετε στον πειρασμό μιας επιτόπιας δοκιμής;;

Η ζωή μας, ένα ταξίδι, φευγαλέο ίσως, ανάμεσα σε λογιών-λογιών πειρασμούς, όπου ελπίδες και όνειρα κάποτε υλοποιούνται, δίνοντας τη θέση τους σε νέους στόχους και κατακτήσεις, άλλοτε με ήττες και δάκρυα και άλλοτε πάλι με νίκες και κάποιες στιγμές ευτυχίας!!