Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Wine Restaurants - Ψυρρή - Μοναστηράκι, Αθήνα
Οκτ
26
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Με αφορμή την αγάπη μας για το κρασί, βρεθήκαμε μετά του συζύγου στο Monk το βράδυ της βροχερής Πέμπτης 22 Οκτωβρίου, όπου με κόστος 8 ευρώ ανά άτομο μπορούσαμε να δοκιμάσουμε - απολαύσουμε ένα ποτήρι Ρομπόλα San Gerasimo 2014 του Συνεταιρισμού, που θα το συνόδευαν γαρίδες τεμπούρα με πουρέ σελινόριζας (ως finger food).

Παρακαλώ επιτρέψτε μου, επειδή δεν υπάρχει άλλη κριτική για το Monk και θέλοντας να βοηθήσω τους φίλους του Ask4Food, να δώσω λεπτομέρειες για να φανώ χρήσιμη.

Η οδός Καρόρη, απέχει δύο λεπτά με τα πόδια από το σταθμό Μοναστηράκι, είναι δρομάκι – πεζόδρομος που εντυπωσιάζει με την καθαριότητά του. Το Monk ξεχωρίζει για το μεράκι που είναι στημένος ο εξωτερικός χώρος με 2-3 τραπέζια, δίπλα ψηλότερα πάγκοι-σταντ και σκαμπώ, όλα στολισμένα με αναμμένα ρεσώ – κηροπήγια.

ΧΩΡΟΣ / ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ 4/4.
Μέσα ο χώρος είναι ατμοσφαιρικός, άνετος, κεντρικά ψηλοτάβανος, με καναπέδες και τραπεζάκια χαμηλά στη μια πλευρά, απέναντι το μπαρ και ενδιάμεσα ψηλά σκαμπώ με πάγκους. Στο βάθος δεξιά, βρίσκεται η μικρή ανοιχτή κουζίνα που εντυπωσιάζει. Μια εύκολη στο ανέβασμα σκάλα στο βάθος οδηγεί στον περιμετρικό ανοιχτό εξώστη απ’ όπου φαίνεται όλη η σάλα του ισογείου και υπάρχουν αρκετά τραπέζια και καναπέδες πολύ όμορφα κατανεμημένα. Η έξυπνη διακόσμηση, τα γήινα χρώματα του χώρου και ο γλυκός φωτισμός βάζουν την τελική πινελιά της φιλικής θαλπωρής, ενώ η μουσική rock, jazz και soul τη βραδυά που πήγαμε, ήταν σωστή σε ένταση και επέτρεπε την απρόσκοπτη επικοινωνία χωρίς φωνασκίες. Η καθαριότητα ήταν αξιοσημείωτη, από τα πατώματα μέχρι τις αστραφτερές τουαλέτες.

Το Monk λειτουργεί για καφέ από το πρωί προσφέροντας και brunch, σαν bar με ικανότατους mixologists, σαν εστιατόριο που υποστηρίζει αρμονικά τις οινικές επιλογές των πελατών, αλλά το κύριο αντικείμενό του είναι το κρασί. Έχει μια πλούσια λίστα – που επιμελήθηκε ο σομελιέ Βασίλης Παπαδόπουλος - με 115 ετικέτες [9 αφρώδη, 36 λευκά, 17 ροζέ, 36 ερυθρά και 7 γλυκά] από 86 οινοποιεία, από 12 χώρες [Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Χιλή, Αργεντινή κλπ], με περίπου 72 ποικιλίες. Στη λίστα αυτή προσθέστε και περίπου 10 παλαιωμένα κορυφαία κρασιά από το «Secret Cellar», που δικαιολογημένα είναι αυξημένου κόστους. Το ταξίδι είναι πραγματικά ολοκληρωμένο ανά ποικιλία στον κόσμο.

Εδώ λοιπόν απ΄ ότι πληροφορηθήκαμε, ο έξυπνος επιχειρηματίας και ο «τρελός» σομελιέ του (όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος ότι τον αποκαλούσαν όταν το Monk ήταν το πρώτο wine bar που χρησιμοποίησε το 2014 το σύστημα / εργαλείο coravin που επιτρέπει μέσω μιας σύριγγας δύο χιλιοστών να "αντληθεί" το κρασί χωρίς να αφαιρεθεί ο φελλός και χωρίς να εισχωρήσει μέσα αέρας), δίνουν την ευκαιρία στους οινόφιλους να δοκιμάζουν σε ποτήρι ΟΛΑ τα κρασιά της λίστας τους.

Μπορεί κάποιος να επιλέξει να παραγγείλει είτε φιάλη ή να πιεί 75ml ή 150 ml οποιουδήποτε κρασιού σε ποτήρι. Οι τιμές όπως τις κατέγραψα για το Ask4Food είναι για 75ml από 2,5 έως 4,5 ευρώ λευκά / ροζέ, 2,5 έως 10 ευρώ κόκκινα και 5 έως 10 ευρώ τα επιδόρπια. Για τα 150ml οι τιμές είναι 5 έως 10 ευρώ λευκά / ροζέ και 5 έως 12 τα κόκκινα. Τα κορυφαία παλαιωμένα πωλούνται μόνο σε ποτήρι των 150ml με τιμές από 30 έως 90 ευρώ.

Επειδή δεν είμαστε αδαείς όσον αφορά το κρασί, μπορώ να πω ότι ο κατάλογος είναι πολύ σοφά δομημένος. Απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν το κρασί, αλλά και σε αυτούς που γνωρίζουν και θέλουν να απολαύσουν αυτό που αγαπούν. Οι τιμές είναι τέτοιες που σου δίνουν πολλές επιλογές.

Και πάμε στις λεπτομέρειες της βραδυάς:

Φτάσαμε στις 9:00 και λόγω βροχερού καιρού καθίσαμε μέσα. Οι παρέες ήταν λίγες αλλά όσο πέρναγε η ώρα και ειδικά γύρω στις 11:30 που φύγαμε, το ισόγειο είχε σχεδόν γεμίσει. Όπως μας είπαν Παρασκευή και Σάββατο γίνεται κόλαση.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ 4/4.
Ήταν άμεση, φιλική, ζεστή, με το «νοιάζομαι» να κυριαρχεί, χωρίς δουλικότητα ή υπερβολές. Εδώ όλοι έδιναν παράδειγμα ευφυούς επαγγελματισμού. Ο Βασίλης να κρατάει τα ηνία ώστε όλοι οι πελάτες που ζητούσαν κρασί να έχουν τη φροντίδα του, χωρίς φιοριτούρες και καπελώματα. Όπως διαπιστώσαμε, ο Βασίλης κινείται αδιάκοπα στο χώρο, ξεναγεί πρόθυμα τους πελάτες στα μυστικά μονοπάτια του κρασιού, σου εξηγεί, σου λέει την άποψή του χωρίς να στο παίζει εξυπνάκιας και σε καθοδηγεί να διαλέξεις αυτό που πραγματικά εσύ επιθυμείς και ταιριάζει στα γούστα σου. Ο Βασίλης μας εξήγησε τα πλεονεκτήματα του συστήματος coravin και μας έκανε επίδειξη φέρνοντας στο τραπέζι μας μια φιάλη Chianti, γεμίζοντας ένα ποτήρι από αυτό και αφήνοντάς το ως κέρασμα. Εξάλλου, διοργανώνει πολύ συχνά βραδυές γευσιγνωσίας και αφιερώματα σε παραγωγούς.

Τα κορίτσια ήταν όλα πάντα εκεί γύρω, με το μάτι τους να σαρώνει τις παρέες για οτιδήποτε χρειαστεί. Ειδικά θα αναφερθώ στην Άρτεμη που μας εξυπηρέτησε και την ευχαριστώ θερμά, με εκείνο το τεράστιο φωτεινό της χαμόγελο, που πριν προλάβουμε καλά καλά να καθίσουμε στον καναπέ που μας άρεσε, μας σερβίρισε νερό από κανάτα – φροντίζοντας να ξαναγεμίζει διαρκώς - και μας έδωσε και τις λίστες με το μενού και τα κρασιά, αφού ζητήσαμε να φάμε και πιούμε κάτι ακόμα.

WINE LIST 4/4, όπως ανέλυσα πιο πάνω
Αναφέρω εδώ τα κρασιά πού απολαύσαμε και που ήταν σερβιρισμένο σε σωστά ποτήρια και θερμοκρασία:
• San Gerasimo 2014 – Ρομπόλα του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας

• Chateau du Courlat 2010, Bordeaux blend, St. Emilion – ποτήρι 150ml, € 9

• The Guardian, Yalumba 2010, Shiraz/Viognier, Eden Valley, Australia – ποτήρι 150ml, € 8

• Γλυκό κρασί Museum NV, Yalumba, Muscat, ποτήρι 75ml, € 10,00

ΜΕΝΟΥ 3,5/4.
Το μενού χωράει σε μια σελίδα, πράγμα που εγώ εκτιμώ ιδιαίτερα, φτιαγμένο έτσι ώστε να στηρίζει ουσιαστικά τις οινικές επιλογές και περιέχει 4 σαλάτες (μεγάλες όπως είδαμε να σερβίρονται δίπλα μας), καμιά δεκαριά ορεκτικά και πλατό τυριών-αλλαντικών, 2-3 ζυμαρικά και πίτσες, 4 κυρίως πιάτα και 2-3 γλυκά.

Τα πιάτα που διαλέξαμε για να συνοδέψουμε αντίστοιχα το κάθε προαναφερόμενο κρασί μας ήταν:

• Γαρίδες τεμπούρα με πουρέ σελινόριζας (που φτιάχτηκε ειδικά για τη βραδυά ώστε να συνταιριάξει με τη Ρομπόλα SanGerasimo). Υπέροχος συνδυασμός γεύσεων, αρωματικός αφρώδης πουρές, σωστά αλατισμένος.

• Πουγκιά από προσούτο Ευρυτανίας γεμιστά με μελιτζανοσαλάτα, 4 τμχ. Τι καταπληκτικό πιάτο μπορεί να φτιάξει ο σεφ όταν η πρώτη ύλη είναι φρέσκια και τα μυρωδικά αναδεικνύουν την απλότητα τους!!! € 8,00

• Φιλετάκια χοιρινά με τριμμένη γραβιέρα προσούτο λιαστή ντομάτα και σως μουστάρδας, 4 χορταστικά κομμάτια με μια κούπα αρωματικό ρύζι στην άκρη. Τα φιλετάκια ήταν ζουμερά χωρίς αίμα, με τη λιαστή ντομάτα να δίνει τον τόνο και το χρώμα, ενώ η σως μουστάρδας με τη βελούδινη επιθετική γεύση της απογείωνε τον ουρανίσκο. Θα ξανάπαιρνα οπωσδήποτε αυτή την υπέροχη δημιουργία. € 11,00

• Για γλυκό – ευτυχώς παραγγείλαμε μόνο ένα - γιατί ήταν τεραστίων διαστάσεων, διαλέξαμε Μιλφειγ με λευκή σοκολάτα και μασκαρπόνε, με άρωμα βανίλιας, στολισμένη με σιρόπι κόκκινων φρούτων. € 6 Πω-πω μανούλα μου τι ήταν αυτό. Κρατσανιστά κομματάκια σφολιάτας με αφρό κρέμας που έλιωνε γλυκά στο στόμα… Αποθεωτικό ….

Έχουμε πάει σε πολλά wine bar στην Αθήνα που επειδή έγιναν μόδα, έχουν αρχίσει να χάνουν τη μπάλα. Στο wine bar πάω πρωτίστως να δοκιμάσω / απολαύσω κρασί που τόσο αγαπώ. Θέλω να μπορώ να δοκιμάσω όσα περισσότερα μπορώ σε ποτήρι. Θέλω να διαλέξω από μια καλή λίστα. Συμπληρωματικά επιθυμώ να έχω κάποια πιάτα ζεστά ή κρύα που θα ταιριάξουν απόλυτα με το κρασί μου. Ε’ λοιπόν στο Monk τα βρήκαμε όλα αυτά και καταλάβαμε ότι δεν μιμούνται κανέναν. Είδαμε ότι οι παθιασμένοι με αυτό που αγαπούν επαγγελματίες, στηρίζουν έναν πανέμορφο, σύγχρονο και ζεστό χώρο που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, στους γνώστες αλλά και στους αδαείς γύρω απ το κρασί.

Θεωρώ ότι οι τιμές είναι λογικές για αυτό που αγοράζεις. Μπορείς να τη βγάλεις και με 12-15 ευρώ το άτομο με 1 πιάτο και 1 ποτήρι κρασί και από κει και πέρα όσο βαστάει η τσέπη σου.

Εμείς θα ξαναπάμε για να συνεχίσουμε τη γνωριμία μας με τα υπόλοιπα κρασιά της λίστας και τα πιάτα του σεφ που δεν μπορούσαμε να απολαύσουμε σε ένα βράδυ.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους στο Monk για το κέρασμα του Chianti και του γλυκού κρασιού Museum και την ευχαρίστηση που μας χάρισαν, μέχρι την τελευταία σταγόνα.