Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνες ταβέρνες - Αγ.Δημήτριος, Αθήνα
Οκτ
30
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Στο ΣΟΥΜΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ (ΣΚ) με εισήγαγε η ενδιαφέρουσα και λακωνική κριτική που έγραψε αυτό το μήνα ο ελληνοαμερικανός χρήστης PRitanis. Να είναι άραγε και Πρύτανης των χώρων εστίασης ;

To μαγαζί αυτό, που βρίσκεται στο ισόγειο μιας τριώροφης βιομηχανικής αποθήκης στον Άγιο Δημήτριο, το λειτουργούν ο Παναγιώτης και Γιώργος Παυλάκης, δυο αδέλφια από το χωριό Μάρμαρα της Πάρου (κοντά στις ορεινές Λεύκες), υπό τη γαστρονομική καθοδήγηση και μαεστρία του σεφ Νίκου Γκούμπλια, αρχιμάγειρα του MARIO στη Νάουσα της Πάρου. Το καθετί κουβαλάει φυσικά τη δική του ιστορία. Όπως στη θέση του MARIO προϋπήρχε η ξακουστή ψαροταβέρνα ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, όπου είχα την τύχη να δειπνήσω 2-3 φορές τη δεκαετία του 90, πριν να μεταφερθεί στην Αθήνα στη θέση του Μαρίτσα 47 στη Βουκουρεστίου, έτσι και στη θέση του ΣΟΥΜΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ προϋπήρχε το γνωστό μαγέρικο ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΟΥ, απ’ το 1981 έως το 2007…

Ο εσωτερικός χώρος του συνδυάζει τις industrial πινελιές με το κατάλευκο χρώμα των κυκλαδίτικων νησιών μας, σε τοίχους και τούβλα, πειραγμένο ωστόσο με κάποιες έξυπνες αποχρώσεις, όπως π. χ. τα έγχρωμα διακοσμητικά κουφώματα σε έναν από τους τοίχους του.

Η ονομασία ΣΚ είναι προφανώς εμπνευσμένη από το πάντρεμα της σούμας, δηλ. της παριανής ρακής με το κολοκύθι, που το μαγαζί τιμά δεόντως στα φαγητά.

Ο εσωτερικός χώρος, με 10-12 τραπέζια, εξυπηρετεί περί τα 50 άτομα, ενώ το καλοκαίρι η όμορφη αυλή τους μπορεί άνετα να χωρέσει γύρω στα 100 άτομα. Το ωράριο τους είναι Τετάρτη με Σάββατο 7.30 μ. μ. με 12.30 (η κουζίνα), ενώ τις Κυριακές λειτουργεί το μεσημέρι από 1.30-7 μ. μ.

Μπαίνοντας, εντυπωσιάζεται κανείς απ’ τον παλιό καθρέφτη, την ψηλοτάβανη οροφή του χώρου, τους 4 μεγάλους αγωγούς εξαερισμού και κλιματισμού περιμετρικά, τις φωτεινές τζαμαρίες στην πρόσοψη με τα ελαφρώς κατεβασμένα ρολά, και τις ποικίλες διακοσμητικές μικρολεπτομέρειες που έγιναν με πολύ μεράκι. Στο ισόγειο αριστερά -μετά την ανοιχτή κουζίνα και τα δύο ψυγεία με τα αναψυκτικά και τα ποτά-υπάρχουν δύο ευπρεπείς τουαλέτες, ανδρών & γυναικών.

Είναι προφανές ότι όλοι εκεί μέσα αγαπούν τη δουλειά τους: ιδιοκτήτες, μάγειροι, σερβιτόροι κ. λπ. Γι’ αυτό και το γευστικό αποτέλεσμα, το ζητούμενο πάντα, είναι πράγματι αξιόλογο! Λίγη υπομονή ακόμη και μπαίνω σύντομα στο ψητό…

Από την ανοιχτή κουζίνα τους, που δεν έχει την παραμικρή μυρουδιά χάρη στον καλό εξαερισμό, και όπου παίζονται όλα -τα άπαιχτα εν γένει εδέσματά τους- μπορεί κάποιος να παρατηρήσει τους πάντες και τα πάντα!

Ουδέν κρυπτόν, λοιπόν, στο ΣΟΥΜΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ και ειδικά μετά την τρίτη σύναξη των σαράντα περίπου εκλεκτών καλοφαγάδων του site μας, κατόπιν της ευγενικής πρόσκλησης των υπευθύνων του, με την οποία ουσιαστικά γιορτάστηκε και ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του ΣΚ που άνοιξε στις 10/10/2014. Για μένα βέβαια ήταν η παρθενική μου γνωριμία με όλες και όλους τους φίλους χρήστες, αφού είμαι ακόμα οχταμηνίτης, παρά την πρόωρη ανάπτυξή μου, όπως θα διαπιστώσατε!! Αφήνοντας όμως τους αυτοσαρκασμούς κατά μέρος, έρχομαι τώρα στη γαστρονομική μας πανδαισία:

-Σαλάτα ελληνική με μους φέτας, τοματίνια, πιπεριές, ελιές και κάππαρη (8/10).
-Σαλάτα ρόκα με ντομάτα, καρύδι και κατσικίσιο τυρί (8/10).
-Ο βοηθός του σεφ, επίσης Νίκος, έφτιαξε μπροστά μας στο τέλος του φαγητού την έξοχη σπεσιαλιτέ τους, κολοκύθι αβοκάντο (9/10), αφού την είχαμε προηγουμένως δοκιμάσει, δηλαδή κυριολεκτικά τσακίσει!!

Από ορεκτικά δοκιμάσαμε λουκουμάδες φέτας με μέλι, σουσάμι και λιαστή ντομάτα (8/10), λουκάνικο πρασάτο (7/10), κολοκυθοκεφτέδες (8/10), και ο μάγειρας μας παρουσίασε στο τέλος το επίσης μεγάλο τους σουξέ, το μεσσηνιακό ταλαγάνι με μαρμέλαδα ξηρών φρούτων και κουκουνάρι (9/10).

Τα παιδιά, εκτός απ’ τις αγνές εγχώριες πρώτες ύλες, το ψάχνουν ιδιαίτερα το πράγμα και προπαντός πετυχαίνουν ένα φοβερό συνδυασμό των γεύσεων, παίζοντας κυριολεκτικά με αλμυρό, γλυκό, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς ή φρούτα και sauces!

Από κυρίως πιάτα μας πρόσφεραν πεντανόστιμο κοτόπουλο κοντοσούβλι με σαλάτα πλιγούρι (9/10), μπιφτέκι μοσχαρίσιο με ψητή μελιτζάνα και ντομάτα (7/10) και τελικά ο σεφ μας χόρτασε με την ονομαστή τους μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ενώ στο τέλος μας εξήγησε και τον τρόπο παρασκευής της (8/10).

Ολοκληρώσαμε με τα γλυκά: πορτοκαλόπιτα(8/10), σοκολατόπιτα (7/10) και μπανόφι OREO (9/10). Σημειωτέον ότι και τα γλυκά τα παρασκευάζει ο σεφ τους!

Τα ποτά τους ήταν ανάλογα των φαγητών και έδεναν με το συγκεκριμένο μενού: ήπιαμε κρασί χύμα λευκό Μοσχοφίλερο, και κόκκινο Αγιωργήτικο, με ικανοποιητική επίγευση κατά τη γνώμη μου. Πάντως, οφείλω να προσθέσω ότι -βλέποντας τις σχετικές τιμές του καταλόγου τους- θεωρώ πως τα κρασιά είναι κάπως υπερτιμημένα, αφού το χύμα έχει τιμή λίτρου 10-12 € (! ), ενώ το ίδιο περίπου συμβαίνει και σε κάποια εμφιαλωμένα, όπως π. χ. το λευκό της Claudia Παπαγιάννη, Alexandra Μαλαγουζιά, που η τιμή του φθάνει τα 30 €, όντας περίπου τριπλάσια από ό, τι στις κάβες!

Η γενική μου εντύπωση ήταν ικανοποιητική, αφού άλλωστε περιστοιχιζόμουνα από τόσο αξιόλογους φίλους χρήστες. Η βαθμολογία μου αποτυπώνει την τελική εικόνα που σχημάτισα. Η γεύση, όπως ήδη ανέφερα κυμαίνεται, κάπως αυστηρά ίσως, περί το 3 στα 4, όπως κατά την άποψή μου τόσο ο χώρος -περιορισμένος κάπως- αλλά και το vfm, όπου πιστεύω ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια συμπίεσης. Ωστόσο, η εξυπηρέτηση ήταν υποδειγματική και αξίζει ένα 4 στα 4, παρότι τα μεγαλύτερα τραπέζια (των οκτώ ατόμων) χρειάζονταν ενίοτε συμπλήρωμα κάποιων μερίδων, το οποίο πάντως πραγματοποιείτο άμεσα!

Εν κατακλείδι, οφείλω να ομολογήσω ότι το ask4food είναι ένα σχολειό της γαστρονομικής μας εκπαίδευσης, και μάλιστα το πιο ενημερωμένο όργανο παρακολούθησης του όλου κυκλώματος των χώρων εστίασης: από τους παραγωγούς των πρώτων υλών μέχρι τους αξιόλογους επιχειρηματίες, καθώς και τους επαΐοντες της μαγειρικής και εντέλει όλους εμάς τους θαμώνες-καταναλωτές, χρήστες ή αναγνώστες του site, ανεξαιρέτως!!

Ας διατηρήσουμε λοιπόν το επίπεδό του υψηλό, με κύριο μέλημα για τα νέα μέλη μας την καθημερινή συμμετοχή α λ λ ά κ α ι την ψ η φ ο φ ο ρ ί α, όχι μόνο του φίλου χρήστη ή εστιάτορα, αλλά ό λ ω ν γενικά, αφού άλλωστε το site μάς έχει εφοδιάσει με τη στατιστική αξιολόγηση και βεβαιότητα κάθε χώρου, ό, τι πιο δημοκρατικό, δηλαδή, ως μέτρο σύγκρισης!!

Συμπερασματικά, πρόκειται για μια φιλότιμη προσπάθεια ανάδειξης μιας multi-fusion ψαγμένης και μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, η οποία θέλω να πιστεύω ότι και με το σύνολο των δικών μας παρατηρήσεων θα συνεχίσει ολοένα να ανανεώνεται, καταλαμβάνοντας επάξια τη θέση της στο γαστρονομικό μας γίγνεσθαι!!

A M I G O S H A S T A L U E G O!!!

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια