Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Bar Restaurants - Πετράλωνα, Αθήνα
Νοε
05
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Σάββατο βράδυ 31/10 στις 9 μ. μ., παρέα με φίλη και χρήστη του site απ’ τα Βόρεια Προάστια, φθάνουμε στο ΘΕΙΟ ΤΡΑΓΙ (ΘΤ) μετά από σχετική κράτηση. Βρίσκεται στη γαστρονομική, εδώ και χρόνια, πιάτσα των Άνω Πετραλώνων, στην Κυδαντιδών, ανάμεσα σε 2-3 άλλα μαγαζιά. Τι το κάνει, άραγε, να ξεχωρίζει;

Το ΘΤ που άνοιξε τον Οκτώβρη του 2013 από μια ομάδα 11 νέων παιδιών, σήμερα 27-34 ετών -με προϋπηρεσία στο ΑΘΗΡΙ, CELLIER, ΒΑΡΟΥΛΚΟ, 1800, ALERIA, κ. α. - πειραματίζεται συνεχώς σε γκουρμεδιάρικη και ψαγμένη μεσογειακή κουζίνα. Δανείστηκαν το όνομα του χώρου απ’ το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Σκαρίμπα, που πρόσφατα παίχτηκε στο BIOS της Πειραιώς, επειδή ακριβώς συμμερίζονται την αντισυμβατικότητα του Γιάννη, πρωταγωνιστή του έργου και συνονόματου με τον συγγραφέα.

Αποτελείται από δύο αίθουσες: πρώτη αυτή του ζεστού μπαρ (με χώρους για καπνιστές και μη), και στη συνέχεια η κυρίως αίθουσα, η οποία περιλαμβάνει 8 μεγάλους ξύλινους πάγκους και τραπέζια. Οι δυο αίθουσες μπορούν να εξυπηρετήσουν περί τα 40 άτομα συνολικά που, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν το δικό τους στυλ.

Το μαγαζί λειτουργεί τη Δευτέρα ως μπαρ (18.00-03.00), και για φαγητό, από Τρίτη-Παρασκευή (18.00-03.00), ενώ τα Σαββατοκύριακα από 14.00-03.00. Κατά καιρούς διοργανώνονται menu degustation για προβολή κρασιών, όπως αυτό της 3/11/15, που με 3 πιάτα και 3 ποτήρια κρασί στοιχίζει 29 € το άτομο.

Στην κυρίως αίθουσα όπου φάγαμε κυριαρχεί το ξύλο, το μέταλλο και η minimal αισθητική που παραπέμπει σε μια βουκολική ατμόσφαιρα αγγλοσαξονικών χωρών, και που είναι σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα. Στην industrial αυτή αίθουσα, με αποχρώσεις γκριζοπράσινου στους τοίχους, δέσποζε πάνω μας η φωτογραφία της Billie Holiday, ενώ δεν έλειπαν κάποιες λεπτομέρειες ρετρό στις δύο άκρες της, όπως τα δύο φωτιστικά και τα όργανα ρύθμισης της ταχύτητας των πλοίων! Φυσικά το ρετρό συνυπάρχει με τα μοντέρνα ψυγεία ή τα επιδαπέδια κλιματιστικά τους.

Η μουσική που ακούγεται ευχάριστα στον χώρο, είναι σύμφωνη με το όλο πνεύμα αυτού του punk bistro, όπως το αυτοαποκαλούν οι ιδιοκτήτες του. Κυριαρχεί η punk δεκαετιών ’70 & ’80, σε συνδυασμό με προγενέστερες επιτυχίες της country (ακούσαμε π. χ. τον αλησμόνητο Johnny Cash στο I walk the line του 1957), αλλά και κομμάτια rock, pop, κ. λπ.

Σχετικά τώρα με το φαγητό: ο κατάλογος με τα εδέσματα υστερεί σε ποικιλία (μόνο μια ντουζίνα από πρώτα, δεύτερα και γλυκά), καθώς και σε ποσότητα των μερίδων, αλλά υπερτερεί σαφώς σε ποιότητα, νοστιμιά και ανανέωση. Την κουζίνα, ορατή απ’ το δρόμο, επιμελούνται 4 απ’ τα 11 παιδιά (2 σεφ και 2 βοηθοί), ενώ οι υπόλοιποι διαχειρίζονται την υποδοχή, το μπαρ, το σερβίρισμα κ. λπ. Αν φρόντιζαν με τον ίδιο ζήλο και τους 2 βοηθητικούς χώρους των WC (το Σάββατο είχαν ήδη ανοίξει απ’ το μεσημέρι), θα είχα βαθμολογήσει τον χώρο και την εξυπηρέτηση με 4, αλλά αναγκάστηκα εκ των πραγμάτων να τα μειώσω σε 3, όπως άλλωστε και τη μέση βαθμολογία της γεύσης που περιγράφω ευθύς αμέσως.

Εμείς πήραμε τα εξής πιάτα:
Από τα ορεκτικά, ένα ριζότο με καβούρι, παντζάρι και σελινόριζα (9/10), στα 8 €.
Μία λαζάνια τηγανιτά σε υπόστρωμα αρνίσιου μπολονέζ, με κρέμα γραβιέρας και 2 φύλλα ρόκα (8/10), στα 7 €.

Από κυρίως, δοκιμάσαμε μία πανσέτα με sauce από κόκκινο λάχανο, μαρέγκα μηλίτη και φασκόμηλο μαριναρισμένο σε βύνη (9/10), στα 12 €.

Από γλυκά μοιραστήκαμε μια σοκολατόπιτα tempura σε υπόστρωμα ρυζιού και βανίλιας (8/10), στα 7 €, ενώ μας έφεραν δυο φορές νερό σε κανάτα.

Ο τωρινός κατάλογός τους περιλαμβάνει επίσης: χταπόδι chorizo, μινιατούρα λαχανικών, σούπα πατάτας, κουνέλι και μαριναρισμένα θαλασσινά (6-8 €) και από τα κυρίως, μοσχάρι (15 €) και ξιφία κεμπάπ (14 €). Στα γλυκά υπάρχουν επίσης πορτοκάλι με ελαιόλαδο (7 €) και μήλο / κάστανο (7 €). Η μοντέρνα κουζίνα τους παίζει και πειραματίζεται συνεχώς μες γεύσεις και υλικά.

Άλλωστε, όπως μας είπαν, μέσα σ’ αυτό το πνεύμα της διαρκούς ανανέωσης και των πειραματισμών τους, ο κατάλογος ανανεώνεται ανά τρίμηνο! Αντίστοιχες ανανεώσεις έχω επισημάνει σε πολλά μαγαζιά των τελευταίων κριτικών μου.

Οι μπύρες τους, στα 3-5 €, τα cocktails στα 8 €, ενώ η επαρκής λίστα κρασιών περιλαμβάνει λευκά (από 11 έως 24 € για το Κτήμα Σκούρα viognier), ροζέ (Κτήμα Σαμαρτζή, 2 ποτάμια, στα 15 €) και κόκκινα (από 15 έως 45 € για το κορυφαίο Κτήμα Οικονόμου Σητεία).

Εμείς ήπιαμε ένα ποτήρι λευκό Κοκκοτού Chardonnay (4.5 €) και ένα αφρώδες ροζέ Αμυνταίου, ξηνόμαυρο (4 €). Ο τελικός λογαριασμός με κανονική απόδειξη και μικρό φιλοδώρημα, στα 45 €, μας φέρνει στην κατηγορία 17-25 € το άτομο.

Συμπερασματικά, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το ΘΤ, της πρωτοπόρας ομάδας των νέων παιδιών, που κατάφερε να ανατρέψει τον κομφορμισμό του γαστρονομικού μας κατεστημένου, εφόσον, εξυπακούεται, δεν επιθυμείτε να φάτε τον αγκλέουρα, αλλά προτιμάτε μια διαφορετική αντισυμβατική εμπειρία φαγητού και ατμόσφαιρας.

Μια γωνιά της Εσπερίας καταμεσής των Πετραλώνων!!