Loader

07 Νοε 2015

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
-

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Πρώτα απ’ όλα αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω το Ask4food και το Σούμα Κολοκύθι -το Σούμα Κολοκύθι και το Ask4food, που είχαν την ευγενή καλοσύνη να διοργανώσουν αυτή τη βραδιά συνάντησης χρηστών του αγαπημένου μας site.

Αρχικά ήμουν αρνητικός στην ιδέα να γράψω κριτική για την εν λόγω μας επίσκεψη, κάτι που είχα πει προς το τέλος της βραδιάς και στον ιδιοκτήτη του Σούμα Κολοκύθι και οικοδεσπότη μας αλλά και στους συντελεστές του Ask4food που παρευρέθησαν εκείνο το βράδυ. Όπως τους διευκρίνισα, θεώρησα πιο δίκαιο να επισκεφτώ το Σ. Κ. κάποιο άλλο βράδυ και να προσηλωθώ περισσότερο στις γεύσεις τους αφού στη συγκεκριμένη συνάντηση την προσοχή μου αφιέρωσα στους άλλους χρήστες που ήθελα να γνωρίσω καλύτερα.

Αυτές τις ημέρες διάβασα προσεκτικά όλες τις κριτικές που ανέβηκαν και τελικά άλλαξα γνώμη, σκεπτόμενος ότι έμμεσα ή άμεσα οφείλω να δώσω κι εγώ το feedback από αυτήν μου την επίσκεψη. Μη ξεχνάμε ότι όλο αυτό διοργανώθηκε για να λάβουν και τις απόψεις μας. Να αναγνωριστούν τα θετικά σημεία τους αλλά και να βοηθήσουμε επισημαίνοντας καλοπροαίρετα πάντα, τυχόν αστοχίες που θα μπορούσαν να διορθωθούν.

Η κριτική μου αυτή θα σχετίζεται με την γενική αίσθηση που αποκόμισα και ηθελημένα δεν θα έχει πολλές λεπτομέρειες για τα πιάτα τους. Επίσης δεν θα σταθώ σε διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν στο «στήσιμο» της συγκεκριμένης βραδιάς. Επιφυλάσσομαι να επανέλθω με νέα κριτική μετά από άλλη επίσκεψή μου, αλλά ένας Θεός ξέρει πότε θα καταφέρω να με φέρει προς τα εκεί ο δρόμος μου.

Θα ξεκινήσω λίγο ανορθόδοξα. Με το Value for money. Όπως λέει και η Madonna, «we are living in a material world». Μεγάλη σοφία ξεστόμισε η αοιδός! Φυσικά λίγο καιρό πριν είχε πει και το «Like a virgin» και γέλασε κι ο κάθε πικραμένος, αλλά επανέρχομαι στο θέμα μας. Τι δίνει λοιπόν αξία σε μία βραδινή ή μη έξοδό μας? Σαφώς αν χρειαστεί να καταβάλουμε μεγαλύτερο ποσό απ’ όσο θεωρήσαμε ότι άξιζε το τραπέζι μας είναι κι αυτό ένας σημαντικός παράγοντας. Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά μας μένει χαραγμένο? Για εμένα προσωπικά, είναι αν πέρασα κάπου όμορφα.

Κι αυτό δεν μετριέται σε πάνω-κάτω μερικά ευρώ. Δεν γίνεται παζάρια σε αυτό. Το ξέρεις με το που βγαίνεις από την πόρτα του εστιατορίου που πριν από λίγη ώρα έτρωγες. Είναι η αίσθηση που σε συνοδεύει γυρίζοντας σπίτι. Που με το πέρασμα του χρόνου ή θα παραμείνει έντονο ή θα ξεθωριάσει και ξεχαστεί.
Εγώ λοιπόν εκείνο το βράδυ πέρασα πολύ όμορφα. Άκουσα τρελές ατάκες (και κυρίως εκ των αριστερών μου…), γέλασα, αστειεύτηκα, έμαθα τι είναι το bonding, ζήλεψα αφόρητα για τα ταξίδια που έχουν κανονίσει άλλοι χρήστες ενώ μοιράστηκα εμπειρίες από δικά μου.

Είδα ποιοι βρίσκονται πίσω από τα nicknames και μου λύθηκε η απορία γιατί αυτά επιλέχτηκαν. Στο τραπέζι μου υπήρχαν από αθλητές μέχρι συγγραφείς! Όλους μας, μας ένωνε ένα κοινό χούι. Να γράφουμε ερασιτεχνικά τις εμπειρίες μας από εστιατόρια που έχουμε επισκεφτεί. Κατά τη συζήτηση όμως ανακαλύψαμε ότι δεν ήταν μόνο αυτό. Βρεθήκαμε με κοινούς τόπους καταγωγής. Με κοινούς φίλους. Όλο αυτό μας έφερε πιο κοντά. Οπότε το Value για εμένα όσον αφορά εκείνο το βράδυ, είναι καραμπινάτο 4. Αν σκεφτείς ότι το «Value» συνοδεύει και το «Money», τι κληθήκαμε να πληρώσουμε γι αυτή την επίσκεψη? Τίποτα, zero, nothing, nada. Οπότε το «value» της γενικής αποτίμησης της βραδιάς, στο δικό μου το μυαλό σκαρφαλώνει ακόμα περισσότερο ψηλά.

Έρχομαι τώρα στο service. Τι είδα εγώ από αυτό? Μία καλοκουρδισμένη κουζίνα κι έναν νευρώδη (με την καλή την έννοια), αεικίνητο ιδιοκτήτη που εκτελούσε ακομπλεξάριστα και χρέη εξυπηρέτησης. Που κλήθηκε να εξυπηρετήσει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ τόσα μαζεμένα άτομα. Είναι εύκολο αυτό? Τσουκ! Είναι άθλος! Και ο ίδιος και η κουζίνα τους κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να βγούνε όλα τα πιάτα μαζί και να μας τα προσφέρουν. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κι όταν η βραδιά έφτανε στο τέλος της και είχαμε μείνει μερικοί μόνο από εμάς, του ζήτησα –γνωρίζοντας τη κούραση που θα έχει- να έρθει να πιει ένα ποτήρι κρασί μαζί μας και να μας δώσει την ευκαιρία και να τον ευχαριστήσουμε αλλά και να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Όντως, αφού έφερε τον χώρο σε μία στράτα Θεού, φόρεσε ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αφτιά και μας πλησίασε με ένα μπουκάλι κρασί στο χέρι του. Δυστυχώς η ώρα είχε περάσει και φεύγαμε και οι τελευταίοι εναπομείναντες κι έτσι αυτό δεν κατέστη εφικτό. Αυτό όμως δεν μείωσε στα μάτια μου στο ελάχιστο την καλή του διάθεση και πρόθεση. Ίσα ίσα, με γέμισε ενοχές που δεν του αφιερώσαμε και του ίδιου χρόνο όπως η στοιχειώδης ευγένεια απαιτεί. Μέσω αυτής της κριτικής, απολογούμαι γι αυτό.

Ευτυχώς σε ενδιάμεσους χρόνους, μου δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσω μαζί του. Συζητήσαμε για τις δυσκολίες του επαγγέλματος (τις οποίες γνωρίζω από την προσωπική μου ζωή και παρελθόν) και για τυχόν βελτιώσεις του χώρου. Όπως του είπα, θεωρώ ότι θα πρέπει να προστεθούν κάποια πιο μαλακά υλικά (όπως ύφασμα) γιατί έχει πολύ γυαλί κι αυτό δεν βοηθάει καθόλου στην απορρόφηση του ήχου, ίσα ίσα τον αυξάνει. Απ’ ότι μου είπε, είναι ήδη σε επικοινωνία και συνεννόηση με ειδικό τεχνικό για να τους ετοιμάσουν μελέτη βελτίωσης του χώρου. Σωστός!

Και μιας και μιλάω για τον χώρο, νομίζω ότι υπερτερεί ο εξωτερικός τους. Είναι πάνω σε μία ήσυχη γειτονιά που απ’ ότι κατάλαβα από εκείνο το βράδυ δεν έχει μεγάλη κίνηση, αφού για όση ώρα τον περπάτησα ερχόμενος από το Metro του Αγίου Δημητρίου, απάντησα ελάχιστα αυτοκίνητα. Δεν θα μπορούσα όμως να μη σχολιάσω τη πολλή καλή δουλειά που έχει γίνει στον εξαερισμό τους, αφού ήταν ελάχιστες οι στιγμές που έπιασα μία μικρομυρωδιά από αυτό που ετοίμαζαν στην ανοιχτή τους κουζίνα.

Ο Εσωτερικός τους χώρος είναι γλυκός και πιστεύω ότι με το πέρασμα του χρόνου θα αποκτήσει προσωπικότητα. Όπως και το σπίτι μας, έτσι κι ένας χώρος εστιατορίου «χτίζεται» σιγά σιγά. Μπαίνουν αντικείμενα που τους κάνουν πιο φιλόξενους και «ζεστούς». Απ’ ότι κατάλαβα, ο ιδιοκτήτης είναι «ανοιχτό πνεύμα» και το ψάχνει, οπότε με μικροπροσθήκες ή αλλαγές, συνεχώς ο χώρος θα ομορφαίνει. (άσχετο αλλά το ρεφρέν του «Material world» έχει κολλήσει σαν μέλι στο μυαλό μου, όση ώρα γράφω αυτή τη κριτική).

Κι έρχομαι τώρα στη γεύση. Δεν θα επαναλάβω τα όσα έγραψαν ήδη χρήστες για την ποσότητα των όσων μας προσφέρθηκαν. Καμιά φορά γίνονται και λάθος υπολογισμοί κι εδώ δεν γράφω για να κρίνω τέτοιες καταστάσεις. Εξάλλου δεν νομίζω ότι αφορούν άλλους αναγνώστες που θα διαβάσουν την κριτική μου για να αποφασίσουν εάν θα το επισκεφτούν ή όχι.
Θα προσπαθήσω να συντονίσω όσο το δυνατόν περισσότερο τη μνήμη μου για να θυμηθώ τα πιάτα που βρήκα πιο νόστιμα και ενδιαφέροντα αλλά και κάποια που μου φάνηκαν πιο αδύναμα.

Από σαλάτες μου άρεσε περισσότερο η Ελληνική. Αν θυμάμαι καλά ήταν κάτι μεταξύ ντάκου και ελληνικής (ή κατά του πιο διαδεδομένου, χωριάτικης σαλάτας). Η κύρια διαφορά τους ήταν στο ότι είχε χρησιμοποιηθεί μους φέτας, που την έκανε πιο ανάλαφρη και δροσερή.

Η σαλάτα με το κολοκύθι και το αβοκάντο, μου θύμισε παραλλαγή μίας που έχω πάρει εδώ και χρόνια σε εστιατόριο του Γκαζίου κι από τότε την κάνω συχνά-πυκνά κι ο ίδιος στο σπίτι. Μια από τις διαφορές των δύο αυτών σαλατών είναι ότι στο Σ. Κ. χρησιμοποιούν ωμό κολοκύθι (το οποίο επίσης λατρεύω) ενώ η άλλη (κι εγώ) ελάχιστα βρασμένο. Νομίζω ότι θα ήθελα να είναι λίγο πιο όξινη σε γεύση και με πιο αλμυρό τυρί. Να διευκρινίσω ότι σε αυτό δεν μπορώ να θεωρηθώ το μέτρο, αφού σε πιάτα που έχουν λεμόνι τους δίνω και καταλαβαίνει υπερβάλλοντας στη χρήση του (φτάνω στα όρια της κατάχρησης).

Όμως αν θυμάμαι καλά, έχω διαβάσει ότι το αβοκάντο το συνδυάζουν πάντα με λεμόνι γιατί αυτό το αναδεικνύεται περισσότερο και βοηθάει στην απορρόφηση των ουσιών του. Ίσως εάν του έβαζα λίγο παραπάνω φρέσκο πιπέρι να με ενθουσίαζε περισσότερο. Πάντως μου φάνηκε άκρως ενδιαφέρων σε γεύση και είναι μία σαλάτα που θα ξαναδοκίμαζα. Και ένα σχόλιο για την παρουσίαση ετοιμασίας της. Το αβοκάντο είναι προτιμότερο να ξεφλουδίζεται παρά να καθαρίζεται με αυτόν τον τρόπο. Ένα ώριμο αβοκάντο έχει όλες τις θρεπτικές τους ουσίες (που είναι πάρα πολλές) ακριβώς κάτω από την φλούδα του. Φυσικά καταλαβαίνω ότι ο σεφ τους ίσως να το καθάρισε έτσι για οικονομία χρόνου, αφού είχε καρφωμένα πάνω του δεκάδες ζευγάρια ματιών που περίμεναν το επόμενο βήμα της συνταγής.

Πιο αδύναμη από τις 3 σαλάτες μου φάνηκε αυτή με τη ρόκα. Για να είμαι ειλικρινής, σπάνια παραγγέλνω πλέον σαλάτα που έχει ρόκα. Ίσως γιατί δεν την θεωρώ πια ευφάνταστη (όσο την θεωρούσα πριν από αρκετά χρόνια που έκανε την απότομη εμφάνιση και επιτυχία της) αλλά και γιατί μου αρέσει να δοκιμάζω νέες γεύσεις.

Από ορεκτικά λάτρεψα τα ταλαγάνι με την μαρμελάδα ξηρών φρούτων. Έχω ξαναδηλώσει μέσω κριτικών μου ότι είμαι μεγάλος φαν αυτών των συνδυασμών. Αρκετά συμπαθητικοί ήταν οι λουκουμάδες με φέτα, μέλι, σουσάμι και λιαστή ντομάτα. Είμαι σίγουρος πως αν μας είχαν σερβιριστεί αμέσως με το που βγήκαν από τη φωτιά και το τυρί είχε κρατήσει ακόμα τη θερμοκρασία και σχετική ρευστότητά του, θα μου άρεσαν ακόμα περισσότερο. Όμως κατανοώ τη δυσκολία στο να ετοιμαστεί τόσο μεγάλη ποσότητα και να προσφερθεί άμεσα.
Σαν πιο αδύναμο ορεκτικό απ’ όσα δοκίμασα, θα χαρακτήριζα τους κολοκυθοκεφτέδες.

Άποψή μου είναι ότι είναι καλύτερο να ετοιμάζονται σε μεγαλύτερο μέγεθος και πάχος για να είναι πιο πλούσιοι σε γέμιση και γεύση αλλά και πιο ζουμεροί. Εξάλλου το κολοκύθι είναι ένα υλικό που δεν θέλει απαραίτητα πολύ ψήσιμο. Έχω δοκιμάσει κάποιους που μέσα το κολοκύθι είχε μείνει σχεδόν ωμό και πραγματικά δεν με χάλασε καθόλου.
Κι έρχομαι τώρα στα κυρίως. Εκεί ξεχώρισα το κοντοσούβλι κοτόπουλο (που συνόδευαν με πλιγούρι) και το μοσχαρίσιο μπιφτέκι και από άποψη γεύσης αλλά και από επιτυχία στην ετοιμασία τους.

Κλείσαμε με γλυκά αλλά επειδή δεν ήθελα να μπερδέψω τις γεύσεις μου, επικεντρώθηκα στο Μπανόφι OREO που μου άρεσε αρκετά. Μια καλοπροαίρετη παρατήρησή μου έχει να κάνει με το ότι ίσως να έπρεπε να επιλεγεί ένα άλλο σκεύος σερβιρίσματός του. Αυτό που είχαν χρησιμοποιήσει δεν βοηθούσε στο να πάρουμε ταυτόχρονα όλα τα υλικά που υπήρχαν. Ίσως να ήθελε κάτι πιο ρηχό και «απλωμένο» σαν σκεύος. Τα άλλα γλυκά ήταν πορτοκαλόπιτα και ένα ακόμα με σοκολάτα.

Μας προσφέρθηκε άφθονο και αξιοπρεπέστατο κρασί.
Επίσης, αντιλαμβάνομαι ότι ίσως να αδικώ κάποια από τα πιάτα τους γιατί στο να ετοιμάζονται για μία παρέα 3,4 ή 5 ατόμων από το να ετοιμάζονται για μία παρέα 40 ατόμων, υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες και παράγοντες με ειδοποιό διαφορά. Όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοώ με αυτό και θεωρώ ότι θα σας βρει σύμφωνους. Ας μη ξεχνάμε ότι αν είχα πάει ως μεμονωμένος πελάτης και είχα τη δυνατότητα να παραγγείλω από τον κατάλογό τους αυτά που ξέρω ότι μου ταιριάζουν περισσότερο σαν γεύσεις, ίσως η βαθμολογία μου σε αυτόν τον τομέα να ήταν μεγαλύτερη από «3».

Για να το κάνω ακόμα πιο κατανοητό, αν ας πούμε είχα πάει από μόνος μου και είχα πάρει το ταλαγάνι, την ελληνική σαλάτα, το κοτόπουλο και τα μπιφτέκια, μάλλον θα τους είχα βάλει «4».
Για να κλείσω, από αυτή τη βραδιά κρατώ μόνο τα θετικά στο μυαλό μου. Μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω καλύτερα κάποιους από τους χρήστες αλλά και τον συμπαθέστατο ιδιοκτήτη του Σούμα Κολοκύθι. Εμένα αυτό κι από μόνο του θα μου ήταν αρκετό. Πόσο μάλλον που όλη η κουβεντούλα μας γινότανε συνοδείας φαγητού και ποτού.

Τέλος, να απολογηθώ για το θάρρος/θράσος μου να μπω στα της κουζίνας τους και να κάνω προτάσεις χωρίς ομολογουμένως να έχω τίποτα παραπάνω σαν εφόδιο από το προσωπικό μου γούστο και την καλή μου διάθεση.
Αγαπητοί Σούμα Κολοκύθι & Ask4food- Ask4food & Σούμα Κολοκύθι, σας ευχαριστώ για μία ακόμα φορά για την ευγενική πρωτοβουλία και κίνηση.


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

07 Νοε 2015

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
-

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Πρώτα απ’ όλα αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω το Ask4food και το Σούμα Κολοκύθι -το Σούμα Κολοκύθι και το Ask4food, που είχαν την ευγενή καλοσύνη να διοργανώσουν αυτή τη βραδιά συνάντησης χρηστών του αγαπημένου μας site.

Αρχικά ήμουν αρνητικός στην ιδέα να γράψω κριτική για την εν λόγω μας επίσκεψη, κάτι που είχα πει προς το τέλος της βραδιάς και στον ιδιοκτήτη του Σούμα Κολοκύθι και οικοδεσπότη μας αλλά και στους συντελεστές του Ask4food που παρευρέθησαν εκείνο το βράδυ. Όπως τους διευκρίνισα, θεώρησα πιο δίκαιο να επισκεφτώ το Σ. Κ. κάποιο άλλο βράδυ και να προσηλωθώ περισσότερο στις γεύσεις τους αφού στη συγκεκριμένη συνάντηση την προσοχή μου αφιέρωσα στους άλλους χρήστες που ήθελα να γνωρίσω καλύτερα.

Αυτές τις ημέρες διάβασα προσεκτικά όλες τις κριτικές που ανέβηκαν και τελικά άλλαξα γνώμη, σκεπτόμενος ότι έμμεσα ή άμεσα οφείλω να δώσω κι εγώ το feedback από αυτήν μου την επίσκεψη. Μη ξεχνάμε ότι όλο αυτό διοργανώθηκε για να λάβουν και τις απόψεις μας. Να αναγνωριστούν τα θετικά σημεία τους αλλά και να βοηθήσουμε επισημαίνοντας καλοπροαίρετα πάντα, τυχόν αστοχίες που θα μπορούσαν να διορθωθούν.

Η κριτική μου αυτή θα σχετίζεται με την γενική αίσθηση που αποκόμισα και ηθελημένα δεν θα έχει πολλές λεπτομέρειες για τα πιάτα τους. Επίσης δεν θα σταθώ σε διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν στο «στήσιμο» της συγκεκριμένης βραδιάς. Επιφυλάσσομαι να επανέλθω με νέα κριτική μετά από άλλη επίσκεψή μου, αλλά ένας Θεός ξέρει πότε θα καταφέρω να με φέρει προς τα εκεί ο δρόμος μου.

Θα ξεκινήσω λίγο ανορθόδοξα. Με το Value for money. Όπως λέει και η Madonna, «we are living in a material world». Μεγάλη σοφία ξεστόμισε η αοιδός! Φυσικά λίγο καιρό πριν είχε πει και το «Like a virgin» και γέλασε κι ο κάθε πικραμένος, αλλά επανέρχομαι στο θέμα μας. Τι δίνει λοιπόν αξία σε μία βραδινή ή μη έξοδό μας? Σαφώς αν χρειαστεί να καταβάλουμε μεγαλύτερο ποσό απ’ όσο θεωρήσαμε ότι άξιζε το τραπέζι μας είναι κι αυτό ένας σημαντικός παράγοντας. Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά μας μένει χαραγμένο? Για εμένα προσωπικά, είναι αν πέρασα κάπου όμορφα.

Κι αυτό δεν μετριέται σε πάνω-κάτω μερικά ευρώ. Δεν γίνεται παζάρια σε αυτό. Το ξέρεις με το που βγαίνεις από την πόρτα του εστιατορίου που πριν από λίγη ώρα έτρωγες. Είναι η αίσθηση που σε συνοδεύει γυρίζοντας σπίτι. Που με το πέρασμα του χρόνου ή θα παραμείνει έντονο ή θα ξεθωριάσει και ξεχαστεί.
Εγώ λοιπόν εκείνο το βράδυ πέρασα πολύ όμορφα. Άκουσα τρελές ατάκες (και κυρίως εκ των αριστερών μου…), γέλασα, αστειεύτηκα, έμαθα τι είναι το bonding, ζήλεψα αφόρητα για τα ταξίδια που έχουν κανονίσει άλλοι χρήστες ενώ μοιράστηκα εμπειρίες από δικά μου.

Είδα ποιοι βρίσκονται πίσω από τα nicknames και μου λύθηκε η απορία γιατί αυτά επιλέχτηκαν. Στο τραπέζι μου υπήρχαν από αθλητές μέχρι συγγραφείς! Όλους μας, μας ένωνε ένα κοινό χούι. Να γράφουμε ερασιτεχνικά τις εμπειρίες μας από εστιατόρια που έχουμε επισκεφτεί. Κατά τη συζήτηση όμως ανακαλύψαμε ότι δεν ήταν μόνο αυτό. Βρεθήκαμε με κοινούς τόπους καταγωγής. Με κοινούς φίλους. Όλο αυτό μας έφερε πιο κοντά. Οπότε το Value για εμένα όσον αφορά εκείνο το βράδυ, είναι καραμπινάτο 4. Αν σκεφτείς ότι το «Value» συνοδεύει και το «Money», τι κληθήκαμε να πληρώσουμε γι αυτή την επίσκεψη? Τίποτα, zero, nothing, nada. Οπότε το «value» της γενικής αποτίμησης της βραδιάς, στο δικό μου το μυαλό σκαρφαλώνει ακόμα περισσότερο ψηλά.

Έρχομαι τώρα στο service. Τι είδα εγώ από αυτό? Μία καλοκουρδισμένη κουζίνα κι έναν νευρώδη (με την καλή την έννοια), αεικίνητο ιδιοκτήτη που εκτελούσε ακομπλεξάριστα και χρέη εξυπηρέτησης. Που κλήθηκε να εξυπηρετήσει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ τόσα μαζεμένα άτομα. Είναι εύκολο αυτό? Τσουκ! Είναι άθλος! Και ο ίδιος και η κουζίνα τους κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να βγούνε όλα τα πιάτα μαζί και να μας τα προσφέρουν. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κι όταν η βραδιά έφτανε στο τέλος της και είχαμε μείνει μερικοί μόνο από εμάς, του ζήτησα –γνωρίζοντας τη κούραση που θα έχει- να έρθει να πιει ένα ποτήρι κρασί μαζί μας και να μας δώσει την ευκαιρία και να τον ευχαριστήσουμε αλλά και να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Όντως, αφού έφερε τον χώρο σε μία στράτα Θεού, φόρεσε ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αφτιά και μας πλησίασε με ένα μπουκάλι κρασί στο χέρι του. Δυστυχώς η ώρα είχε περάσει και φεύγαμε και οι τελευταίοι εναπομείναντες κι έτσι αυτό δεν κατέστη εφικτό. Αυτό όμως δεν μείωσε στα μάτια μου στο ελάχιστο την καλή του διάθεση και πρόθεση. Ίσα ίσα, με γέμισε ενοχές που δεν του αφιερώσαμε και του ίδιου χρόνο όπως η στοιχειώδης ευγένεια απαιτεί. Μέσω αυτής της κριτικής, απολογούμαι γι αυτό.

Ευτυχώς σε ενδιάμεσους χρόνους, μου δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσω μαζί του. Συζητήσαμε για τις δυσκολίες του επαγγέλματος (τις οποίες γνωρίζω από την προσωπική μου ζωή και παρελθόν) και για τυχόν βελτιώσεις του χώρου. Όπως του είπα, θεωρώ ότι θα πρέπει να προστεθούν κάποια πιο μαλακά υλικά (όπως ύφασμα) γιατί έχει πολύ γυαλί κι αυτό δεν βοηθάει καθόλου στην απορρόφηση του ήχου, ίσα ίσα τον αυξάνει. Απ’ ότι μου είπε, είναι ήδη σε επικοινωνία και συνεννόηση με ειδικό τεχνικό για να τους ετοιμάσουν μελέτη βελτίωσης του χώρου. Σωστός!

Και μιας και μιλάω για τον χώρο, νομίζω ότι υπερτερεί ο εξωτερικός τους. Είναι πάνω σε μία ήσυχη γειτονιά που απ’ ότι κατάλαβα από εκείνο το βράδυ δεν έχει μεγάλη κίνηση, αφού για όση ώρα τον περπάτησα ερχόμενος από το Metro του Αγίου Δημητρίου, απάντησα ελάχιστα αυτοκίνητα. Δεν θα μπορούσα όμως να μη σχολιάσω τη πολλή καλή δουλειά που έχει γίνει στον εξαερισμό τους, αφού ήταν ελάχιστες οι στιγμές που έπιασα μία μικρομυρωδιά από αυτό που ετοίμαζαν στην ανοιχτή τους κουζίνα.

Ο Εσωτερικός τους χώρος είναι γλυκός και πιστεύω ότι με το πέρασμα του χρόνου θα αποκτήσει προσωπικότητα. Όπως και το σπίτι μας, έτσι κι ένας χώρος εστιατορίου «χτίζεται» σιγά σιγά. Μπαίνουν αντικείμενα που τους κάνουν πιο φιλόξενους και «ζεστούς». Απ’ ότι κατάλαβα, ο ιδιοκτήτης είναι «ανοιχτό πνεύμα» και το ψάχνει, οπότε με μικροπροσθήκες ή αλλαγές, συνεχώς ο χώρος θα ομορφαίνει. (άσχετο αλλά το ρεφρέν του «Material world» έχει κολλήσει σαν μέλι στο μυαλό μου, όση ώρα γράφω αυτή τη κριτική).

Κι έρχομαι τώρα στη γεύση. Δεν θα επαναλάβω τα όσα έγραψαν ήδη χρήστες για την ποσότητα των όσων μας προσφέρθηκαν. Καμιά φορά γίνονται και λάθος υπολογισμοί κι εδώ δεν γράφω για να κρίνω τέτοιες καταστάσεις. Εξάλλου δεν νομίζω ότι αφορούν άλλους αναγνώστες που θα διαβάσουν την κριτική μου για να αποφασίσουν εάν θα το επισκεφτούν ή όχι.
Θα προσπαθήσω να συντονίσω όσο το δυνατόν περισσότερο τη μνήμη μου για να θυμηθώ τα πιάτα που βρήκα πιο νόστιμα και ενδιαφέροντα αλλά και κάποια που μου φάνηκαν πιο αδύναμα.

Από σαλάτες μου άρεσε περισσότερο η Ελληνική. Αν θυμάμαι καλά ήταν κάτι μεταξύ ντάκου και ελληνικής (ή κατά του πιο διαδεδομένου, χωριάτικης σαλάτας). Η κύρια διαφορά τους ήταν στο ότι είχε χρησιμοποιηθεί μους φέτας, που την έκανε πιο ανάλαφρη και δροσερή.

Η σαλάτα με το κολοκύθι και το αβοκάντο, μου θύμισε παραλλαγή μίας που έχω πάρει εδώ και χρόνια σε εστιατόριο του Γκαζίου κι από τότε την κάνω συχνά-πυκνά κι ο ίδιος στο σπίτι. Μια από τις διαφορές των δύο αυτών σαλατών είναι ότι στο Σ. Κ. χρησιμοποιούν ωμό κολοκύθι (το οποίο επίσης λατρεύω) ενώ η άλλη (κι εγώ) ελάχιστα βρασμένο. Νομίζω ότι θα ήθελα να είναι λίγο πιο όξινη σε γεύση και με πιο αλμυρό τυρί. Να διευκρινίσω ότι σε αυτό δεν μπορώ να θεωρηθώ το μέτρο, αφού σε πιάτα που έχουν λεμόνι τους δίνω και καταλαβαίνει υπερβάλλοντας στη χρήση του (φτάνω στα όρια της κατάχρησης).

Όμως αν θυμάμαι καλά, έχω διαβάσει ότι το αβοκάντο το συνδυάζουν πάντα με λεμόνι γιατί αυτό το αναδεικνύεται περισσότερο και βοηθάει στην απορρόφηση των ουσιών του. Ίσως εάν του έβαζα λίγο παραπάνω φρέσκο πιπέρι να με ενθουσίαζε περισσότερο. Πάντως μου φάνηκε άκρως ενδιαφέρων σε γεύση και είναι μία σαλάτα που θα ξαναδοκίμαζα. Και ένα σχόλιο για την παρουσίαση ετοιμασίας της. Το αβοκάντο είναι προτιμότερο να ξεφλουδίζεται παρά να καθαρίζεται με αυτόν τον τρόπο. Ένα ώριμο αβοκάντο έχει όλες τις θρεπτικές τους ουσίες (που είναι πάρα πολλές) ακριβώς κάτω από την φλούδα του. Φυσικά καταλαβαίνω ότι ο σεφ τους ίσως να το καθάρισε έτσι για οικονομία χρόνου, αφού είχε καρφωμένα πάνω του δεκάδες ζευγάρια ματιών που περίμεναν το επόμενο βήμα της συνταγής.

Πιο αδύναμη από τις 3 σαλάτες μου φάνηκε αυτή με τη ρόκα. Για να είμαι ειλικρινής, σπάνια παραγγέλνω πλέον σαλάτα που έχει ρόκα. Ίσως γιατί δεν την θεωρώ πια ευφάνταστη (όσο την θεωρούσα πριν από αρκετά χρόνια που έκανε την απότομη εμφάνιση και επιτυχία της) αλλά και γιατί μου αρέσει να δοκιμάζω νέες γεύσεις.

Από ορεκτικά λάτρεψα τα ταλαγάνι με την μαρμελάδα ξηρών φρούτων. Έχω ξαναδηλώσει μέσω κριτικών μου ότι είμαι μεγάλος φαν αυτών των συνδυασμών. Αρκετά συμπαθητικοί ήταν οι λουκουμάδες με φέτα, μέλι, σουσάμι και λιαστή ντομάτα. Είμαι σίγουρος πως αν μας είχαν σερβιριστεί αμέσως με το που βγήκαν από τη φωτιά και το τυρί είχε κρατήσει ακόμα τη θερμοκρασία και σχετική ρευστότητά του, θα μου άρεσαν ακόμα περισσότερο. Όμως κατανοώ τη δυσκολία στο να ετοιμαστεί τόσο μεγάλη ποσότητα και να προσφερθεί άμεσα.
Σαν πιο αδύναμο ορεκτικό απ’ όσα δοκίμασα, θα χαρακτήριζα τους κολοκυθοκεφτέδες.

Άποψή μου είναι ότι είναι καλύτερο να ετοιμάζονται σε μεγαλύτερο μέγεθος και πάχος για να είναι πιο πλούσιοι σε γέμιση και γεύση αλλά και πιο ζουμεροί. Εξάλλου το κολοκύθι είναι ένα υλικό που δεν θέλει απαραίτητα πολύ ψήσιμο. Έχω δοκιμάσει κάποιους που μέσα το κολοκύθι είχε μείνει σχεδόν ωμό και πραγματικά δεν με χάλασε καθόλου.
Κι έρχομαι τώρα στα κυρίως. Εκεί ξεχώρισα το κοντοσούβλι κοτόπουλο (που συνόδευαν με πλιγούρι) και το μοσχαρίσιο μπιφτέκι και από άποψη γεύσης αλλά και από επιτυχία στην ετοιμασία τους.

Κλείσαμε με γλυκά αλλά επειδή δεν ήθελα να μπερδέψω τις γεύσεις μου, επικεντρώθηκα στο Μπανόφι OREO που μου άρεσε αρκετά. Μια καλοπροαίρετη παρατήρησή μου έχει να κάνει με το ότι ίσως να έπρεπε να επιλεγεί ένα άλλο σκεύος σερβιρίσματός του. Αυτό που είχαν χρησιμοποιήσει δεν βοηθούσε στο να πάρουμε ταυτόχρονα όλα τα υλικά που υπήρχαν. Ίσως να ήθελε κάτι πιο ρηχό και «απλωμένο» σαν σκεύος. Τα άλλα γλυκά ήταν πορτοκαλόπιτα και ένα ακόμα με σοκολάτα.

Μας προσφέρθηκε άφθονο και αξιοπρεπέστατο κρασί.
Επίσης, αντιλαμβάνομαι ότι ίσως να αδικώ κάποια από τα πιάτα τους γιατί στο να ετοιμάζονται για μία παρέα 3,4 ή 5 ατόμων από το να ετοιμάζονται για μία παρέα 40 ατόμων, υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες και παράγοντες με ειδοποιό διαφορά. Όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοώ με αυτό και θεωρώ ότι θα σας βρει σύμφωνους. Ας μη ξεχνάμε ότι αν είχα πάει ως μεμονωμένος πελάτης και είχα τη δυνατότητα να παραγγείλω από τον κατάλογό τους αυτά που ξέρω ότι μου ταιριάζουν περισσότερο σαν γεύσεις, ίσως η βαθμολογία μου σε αυτόν τον τομέα να ήταν μεγαλύτερη από «3».

Για να το κάνω ακόμα πιο κατανοητό, αν ας πούμε είχα πάει από μόνος μου και είχα πάρει το ταλαγάνι, την ελληνική σαλάτα, το κοτόπουλο και τα μπιφτέκια, μάλλον θα τους είχα βάλει «4».
Για να κλείσω, από αυτή τη βραδιά κρατώ μόνο τα θετικά στο μυαλό μου. Μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω καλύτερα κάποιους από τους χρήστες αλλά και τον συμπαθέστατο ιδιοκτήτη του Σούμα Κολοκύθι. Εμένα αυτό κι από μόνο του θα μου ήταν αρκετό. Πόσο μάλλον που όλη η κουβεντούλα μας γινότανε συνοδείας φαγητού και ποτού.

Τέλος, να απολογηθώ για το θάρρος/θράσος μου να μπω στα της κουζίνας τους και να κάνω προτάσεις χωρίς ομολογουμένως να έχω τίποτα παραπάνω σαν εφόδιο από το προσωπικό μου γούστο και την καλή μου διάθεση.
Αγαπητοί Σούμα Κολοκύθι & Ask4food- Ask4food & Σούμα Κολοκύθι, σας ευχαριστώ για μία ακόμα φορά για την ευγενική πρωτοβουλία και κίνηση.


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

Etable

ΙΩΓΙΑΝΝΗΣ

Σάββατο 23 Ιουνίου

Γεύση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0

Εξυπηρέτηση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Χώρος

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0

Value for money

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

€ / Άτομο

-

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Πρώτα απ’ όλα αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω το Ask4food και το Σούμα Κολοκύθι -το Σούμα Κολοκύθι και το Ask4food, που είχαν την ευγενή καλοσύνη να διοργανώσουν αυτή τη βραδιά συνάντησης χρηστών του αγαπημένου μας site.

Αρχικά ήμουν αρνητικός στην ιδέα να γράψω κριτική για την εν λόγω μας επίσκεψη, κάτι που είχα πει προς το τέλος της βραδιάς και στον ιδιοκτήτη του Σούμα Κολοκύθι και οικοδεσπότη μας αλλά και στους συντελεστές του Ask4food που παρευρέθησαν εκείνο το βράδυ. Όπως τους διευκρίνισα, θεώρησα πιο δίκαιο να επισκεφτώ το Σ. Κ. κάποιο άλλο βράδυ και να προσηλωθώ περισσότερο στις γεύσεις τους αφού στη συγκεκριμένη συνάντηση την προσοχή μου αφιέρωσα στους άλλους χρήστες που ήθελα να γνωρίσω καλύτερα.

Αυτές τις ημέρες διάβασα προσεκτικά όλες τις κριτικές που ανέβηκαν και τελικά άλλαξα γνώμη, σκεπτόμενος ότι έμμεσα ή άμεσα οφείλω να δώσω κι εγώ το feedback από αυτήν μου την επίσκεψη. Μη ξεχνάμε ότι όλο αυτό διοργανώθηκε για να λάβουν και τις απόψεις μας. Να αναγνωριστούν τα θετικά σημεία τους αλλά και να βοηθήσουμε επισημαίνοντας καλοπροαίρετα πάντα, τυχόν αστοχίες που θα μπορούσαν να διορθωθούν.

Η κριτική μου αυτή θα σχετίζεται με την γενική αίσθηση που αποκόμισα και ηθελημένα δεν θα έχει πολλές λεπτομέρειες για τα πιάτα τους. Επίσης δεν θα σταθώ σε διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν στο «στήσιμο» της συγκεκριμένης βραδιάς. Επιφυλάσσομαι να επανέλθω με νέα κριτική μετά από άλλη επίσκεψή μου, αλλά ένας Θεός ξέρει πότε θα καταφέρω να με φέρει προς τα εκεί ο δρόμος μου.

Θα ξεκινήσω λίγο ανορθόδοξα. Με το Value for money. Όπως λέει και η Madonna, «we are living in a material world». Μεγάλη σοφία ξεστόμισε η αοιδός! Φυσικά λίγο καιρό πριν είχε πει και το «Like a virgin» και γέλασε κι ο κάθε πικραμένος, αλλά επανέρχομαι στο θέμα μας. Τι δίνει λοιπόν αξία σε μία βραδινή ή μη έξοδό μας? Σαφώς αν χρειαστεί να καταβάλουμε μεγαλύτερο ποσό απ’ όσο θεωρήσαμε ότι άξιζε το τραπέζι μας είναι κι αυτό ένας σημαντικός παράγοντας. Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά μας μένει χαραγμένο? Για εμένα προσωπικά, είναι αν πέρασα κάπου όμορφα.

Κι αυτό δεν μετριέται σε πάνω-κάτω μερικά ευρώ. Δεν γίνεται παζάρια σε αυτό. Το ξέρεις με το που βγαίνεις από την πόρτα του εστιατορίου που πριν από λίγη ώρα έτρωγες. Είναι η αίσθηση που σε συνοδεύει γυρίζοντας σπίτι. Που με το πέρασμα του χρόνου ή θα παραμείνει έντονο ή θα ξεθωριάσει και ξεχαστεί.
Εγώ λοιπόν εκείνο το βράδυ πέρασα πολύ όμορφα. Άκουσα τρελές ατάκες (και κυρίως εκ των αριστερών μου…), γέλασα, αστειεύτηκα, έμαθα τι είναι το bonding, ζήλεψα αφόρητα για τα ταξίδια που έχουν κανονίσει άλλοι χρήστες ενώ μοιράστηκα εμπειρίες από δικά μου.

Είδα ποιοι βρίσκονται πίσω από τα nicknames και μου λύθηκε η απορία γιατί αυτά επιλέχτηκαν. Στο τραπέζι μου υπήρχαν από αθλητές μέχρι συγγραφείς! Όλους μας, μας ένωνε ένα κοινό χούι. Να γράφουμε ερασιτεχνικά τις εμπειρίες μας από εστιατόρια που έχουμε επισκεφτεί. Κατά τη συζήτηση όμως ανακαλύψαμε ότι δεν ήταν μόνο αυτό. Βρεθήκαμε με κοινούς τόπους καταγωγής. Με κοινούς φίλους. Όλο αυτό μας έφερε πιο κοντά. Οπότε το Value για εμένα όσον αφορά εκείνο το βράδυ, είναι καραμπινάτο 4. Αν σκεφτείς ότι το «Value» συνοδεύει και το «Money», τι κληθήκαμε να πληρώσουμε γι αυτή την επίσκεψη? Τίποτα, zero, nothing, nada. Οπότε το «value» της γενικής αποτίμησης της βραδιάς, στο δικό μου το μυαλό σκαρφαλώνει ακόμα περισσότερο ψηλά.

Έρχομαι τώρα στο service. Τι είδα εγώ από αυτό? Μία καλοκουρδισμένη κουζίνα κι έναν νευρώδη (με την καλή την έννοια), αεικίνητο ιδιοκτήτη που εκτελούσε ακομπλεξάριστα και χρέη εξυπηρέτησης. Που κλήθηκε να εξυπηρετήσει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ τόσα μαζεμένα άτομα. Είναι εύκολο αυτό? Τσουκ! Είναι άθλος! Και ο ίδιος και η κουζίνα τους κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να βγούνε όλα τα πιάτα μαζί και να μας τα προσφέρουν. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κι όταν η βραδιά έφτανε στο τέλος της και είχαμε μείνει μερικοί μόνο από εμάς, του ζήτησα –γνωρίζοντας τη κούραση που θα έχει- να έρθει να πιει ένα ποτήρι κρασί μαζί μας και να μας δώσει την ευκαιρία και να τον ευχαριστήσουμε αλλά και να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Όντως, αφού έφερε τον χώρο σε μία στράτα Θεού, φόρεσε ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αφτιά και μας πλησίασε με ένα μπουκάλι κρασί στο χέρι του. Δυστυχώς η ώρα είχε περάσει και φεύγαμε και οι τελευταίοι εναπομείναντες κι έτσι αυτό δεν κατέστη εφικτό. Αυτό όμως δεν μείωσε στα μάτια μου στο ελάχιστο την καλή του διάθεση και πρόθεση. Ίσα ίσα, με γέμισε ενοχές που δεν του αφιερώσαμε και του ίδιου χρόνο όπως η στοιχειώδης ευγένεια απαιτεί. Μέσω αυτής της κριτικής, απολογούμαι γι αυτό.

Ευτυχώς σε ενδιάμεσους χρόνους, μου δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσω μαζί του. Συζητήσαμε για τις δυσκολίες του επαγγέλματος (τις οποίες γνωρίζω από την προσωπική μου ζωή και παρελθόν) και για τυχόν βελτιώσεις του χώρου. Όπως του είπα, θεωρώ ότι θα πρέπει να προστεθούν κάποια πιο μαλακά υλικά (όπως ύφασμα) γιατί έχει πολύ γυαλί κι αυτό δεν βοηθάει καθόλου στην απορρόφηση του ήχου, ίσα ίσα τον αυξάνει. Απ’ ότι μου είπε, είναι ήδη σε επικοινωνία και συνεννόηση με ειδικό τεχνικό για να τους ετοιμάσουν μελέτη βελτίωσης του χώρου. Σωστός!

Και μιας και μιλάω για τον χώρο, νομίζω ότι υπερτερεί ο εξωτερικός τους. Είναι πάνω σε μία ήσυχη γειτονιά που απ’ ότι κατάλαβα από εκείνο το βράδυ δεν έχει μεγάλη κίνηση, αφού για όση ώρα τον περπάτησα ερχόμενος από το Metro του Αγίου Δημητρίου, απάντησα ελάχιστα αυτοκίνητα. Δεν θα μπορούσα όμως να μη σχολιάσω τη πολλή καλή δουλειά που έχει γίνει στον εξαερισμό τους, αφού ήταν ελάχιστες οι στιγμές που έπιασα μία μικρομυρωδιά από αυτό που ετοίμαζαν στην ανοιχτή τους κουζίνα.

Ο Εσωτερικός τους χώρος είναι γλυκός και πιστεύω ότι με το πέρασμα του χρόνου θα αποκτήσει προσωπικότητα. Όπως και το σπίτι μας, έτσι κι ένας χώρος εστιατορίου «χτίζεται» σιγά σιγά. Μπαίνουν αντικείμενα που τους κάνουν πιο φιλόξενους και «ζεστούς». Απ’ ότι κατάλαβα, ο ιδιοκτήτης είναι «ανοιχτό πνεύμα» και το ψάχνει, οπότε με μικροπροσθήκες ή αλλαγές, συνεχώς ο χώρος θα ομορφαίνει. (άσχετο αλλά το ρεφρέν του «Material world» έχει κολλήσει σαν μέλι στο μυαλό μου, όση ώρα γράφω αυτή τη κριτική).

Κι έρχομαι τώρα στη γεύση. Δεν θα επαναλάβω τα όσα έγραψαν ήδη χρήστες για την ποσότητα των όσων μας προσφέρθηκαν. Καμιά φορά γίνονται και λάθος υπολογισμοί κι εδώ δεν γράφω για να κρίνω τέτοιες καταστάσεις. Εξάλλου δεν νομίζω ότι αφορούν άλλους αναγνώστες που θα διαβάσουν την κριτική μου για να αποφασίσουν εάν θα το επισκεφτούν ή όχι.
Θα προσπαθήσω να συντονίσω όσο το δυνατόν περισσότερο τη μνήμη μου για να θυμηθώ τα πιάτα που βρήκα πιο νόστιμα και ενδιαφέροντα αλλά και κάποια που μου φάνηκαν πιο αδύναμα.

Από σαλάτες μου άρεσε περισσότερο η Ελληνική. Αν θυμάμαι καλά ήταν κάτι μεταξύ ντάκου και ελληνικής (ή κατά του πιο διαδεδομένου, χωριάτικης σαλάτας). Η κύρια διαφορά τους ήταν στο ότι είχε χρησιμοποιηθεί μους φέτας, που την έκανε πιο ανάλαφρη και δροσερή.

Η σαλάτα με το κολοκύθι και το αβοκάντο, μου θύμισε παραλλαγή μίας που έχω πάρει εδώ και χρόνια σε εστιατόριο του Γκαζίου κι από τότε την κάνω συχνά-πυκνά κι ο ίδιος στο σπίτι. Μια από τις διαφορές των δύο αυτών σαλατών είναι ότι στο Σ. Κ. χρησιμοποιούν ωμό κολοκύθι (το οποίο επίσης λατρεύω) ενώ η άλλη (κι εγώ) ελάχιστα βρασμένο. Νομίζω ότι θα ήθελα να είναι λίγο πιο όξινη σε γεύση και με πιο αλμυρό τυρί. Να διευκρινίσω ότι σε αυτό δεν μπορώ να θεωρηθώ το μέτρο, αφού σε πιάτα που έχουν λεμόνι τους δίνω και καταλαβαίνει υπερβάλλοντας στη χρήση του (φτάνω στα όρια της κατάχρησης).

Όμως αν θυμάμαι καλά, έχω διαβάσει ότι το αβοκάντο το συνδυάζουν πάντα με λεμόνι γιατί αυτό το αναδεικνύεται περισσότερο και βοηθάει στην απορρόφηση των ουσιών του. Ίσως εάν του έβαζα λίγο παραπάνω φρέσκο πιπέρι να με ενθουσίαζε περισσότερο. Πάντως μου φάνηκε άκρως ενδιαφέρων σε γεύση και είναι μία σαλάτα που θα ξαναδοκίμαζα. Και ένα σχόλιο για την παρουσίαση ετοιμασίας της. Το αβοκάντο είναι προτιμότερο να ξεφλουδίζεται παρά να καθαρίζεται με αυτόν τον τρόπο. Ένα ώριμο αβοκάντο έχει όλες τις θρεπτικές τους ουσίες (που είναι πάρα πολλές) ακριβώς κάτω από την φλούδα του. Φυσικά καταλαβαίνω ότι ο σεφ τους ίσως να το καθάρισε έτσι για οικονομία χρόνου, αφού είχε καρφωμένα πάνω του δεκάδες ζευγάρια ματιών που περίμεναν το επόμενο βήμα της συνταγής.

Πιο αδύναμη από τις 3 σαλάτες μου φάνηκε αυτή με τη ρόκα. Για να είμαι ειλικρινής, σπάνια παραγγέλνω πλέον σαλάτα που έχει ρόκα. Ίσως γιατί δεν την θεωρώ πια ευφάνταστη (όσο την θεωρούσα πριν από αρκετά χρόνια που έκανε την απότομη εμφάνιση και επιτυχία της) αλλά και γιατί μου αρέσει να δοκιμάζω νέες γεύσεις.

Από ορεκτικά λάτρεψα τα ταλαγάνι με την μαρμελάδα ξηρών φρούτων. Έχω ξαναδηλώσει μέσω κριτικών μου ότι είμαι μεγάλος φαν αυτών των συνδυασμών. Αρκετά συμπαθητικοί ήταν οι λουκουμάδες με φέτα, μέλι, σουσάμι και λιαστή ντομάτα. Είμαι σίγουρος πως αν μας είχαν σερβιριστεί αμέσως με το που βγήκαν από τη φωτιά και το τυρί είχε κρατήσει ακόμα τη θερμοκρασία και σχετική ρευστότητά του, θα μου άρεσαν ακόμα περισσότερο. Όμως κατανοώ τη δυσκολία στο να ετοιμαστεί τόσο μεγάλη ποσότητα και να προσφερθεί άμεσα.
Σαν πιο αδύναμο ορεκτικό απ’ όσα δοκίμασα, θα χαρακτήριζα τους κολοκυθοκεφτέδες.

Άποψή μου είναι ότι είναι καλύτερο να ετοιμάζονται σε μεγαλύτερο μέγεθος και πάχος για να είναι πιο πλούσιοι σε γέμιση και γεύση αλλά και πιο ζουμεροί. Εξάλλου το κολοκύθι είναι ένα υλικό που δεν θέλει απαραίτητα πολύ ψήσιμο. Έχω δοκιμάσει κάποιους που μέσα το κολοκύθι είχε μείνει σχεδόν ωμό και πραγματικά δεν με χάλασε καθόλου.
Κι έρχομαι τώρα στα κυρίως. Εκεί ξεχώρισα το κοντοσούβλι κοτόπουλο (που συνόδευαν με πλιγούρι) και το μοσχαρίσιο μπιφτέκι και από άποψη γεύσης αλλά και από επιτυχία στην ετοιμασία τους.

Κλείσαμε με γλυκά αλλά επειδή δεν ήθελα να μπερδέψω τις γεύσεις μου, επικεντρώθηκα στο Μπανόφι OREO που μου άρεσε αρκετά. Μια καλοπροαίρετη παρατήρησή μου έχει να κάνει με το ότι ίσως να έπρεπε να επιλεγεί ένα άλλο σκεύος σερβιρίσματός του. Αυτό που είχαν χρησιμοποιήσει δεν βοηθούσε στο να πάρουμε ταυτόχρονα όλα τα υλικά που υπήρχαν. Ίσως να ήθελε κάτι πιο ρηχό και «απλωμένο» σαν σκεύος. Τα άλλα γλυκά ήταν πορτοκαλόπιτα και ένα ακόμα με σοκολάτα.

Μας προσφέρθηκε άφθονο και αξιοπρεπέστατο κρασί.
Επίσης, αντιλαμβάνομαι ότι ίσως να αδικώ κάποια από τα πιάτα τους γιατί στο να ετοιμάζονται για μία παρέα 3,4 ή 5 ατόμων από το να ετοιμάζονται για μία παρέα 40 ατόμων, υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες και παράγοντες με ειδοποιό διαφορά. Όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοώ με αυτό και θεωρώ ότι θα σας βρει σύμφωνους. Ας μη ξεχνάμε ότι αν είχα πάει ως μεμονωμένος πελάτης και είχα τη δυνατότητα να παραγγείλω από τον κατάλογό τους αυτά που ξέρω ότι μου ταιριάζουν περισσότερο σαν γεύσεις, ίσως η βαθμολογία μου σε αυτόν τον τομέα να ήταν μεγαλύτερη από «3».

Για να το κάνω ακόμα πιο κατανοητό, αν ας πούμε είχα πάει από μόνος μου και είχα πάρει το ταλαγάνι, την ελληνική σαλάτα, το κοτόπουλο και τα μπιφτέκια, μάλλον θα τους είχα βάλει «4».
Για να κλείσω, από αυτή τη βραδιά κρατώ μόνο τα θετικά στο μυαλό μου. Μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω καλύτερα κάποιους από τους χρήστες αλλά και τον συμπαθέστατο ιδιοκτήτη του Σούμα Κολοκύθι. Εμένα αυτό κι από μόνο του θα μου ήταν αρκετό. Πόσο μάλλον που όλη η κουβεντούλα μας γινότανε συνοδείας φαγητού και ποτού.

Τέλος, να απολογηθώ για το θάρρος/θράσος μου να μπω στα της κουζίνας τους και να κάνω προτάσεις χωρίς ομολογουμένως να έχω τίποτα παραπάνω σαν εφόδιο από το προσωπικό μου γούστο και την καλή μου διάθεση.
Αγαπητοί Σούμα Κολοκύθι & Ask4food- Ask4food & Σούμα Κολοκύθι, σας ευχαριστώ για μία ακόμα φορά για την ευγενική πρωτοβουλία και κίνηση.


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.