Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ψαροταβέρνες - Καλλιθέα, Αθήνα
Νοε
13
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

«Ελευθερία – Ισότητα – Δικαιοσύνη» βροντοφώναζε ο επαναστατημένος γαλλικός λαός το 1789, «Καθαριότητα – Ευγένεια – Φθήνια» είναι το σύνθημα που χαρακτηρίζει τον τρόπο λειτουργίας της ΓΙΑΓΙΑΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ. Μπορεί ίσως η σύγκριση αυτή να φανεί τραβηγμένη ή και ασεβής, στον πυρήνα της όμως είναι απόλυτα σωστή, δεν υπόσχεται μάλιστα απλώς τρία δικαιώματα, φροντίζει να τα τηρήσει.

Η καθαριότητα είναι το πρώτο. Τόσο ο εσωτερικός χώρος με τα θαυμάσια παλιακά πλακάκια του δαπέδου, όσο και η μεγάλη αυλή που, αν και καλύπτεται σχεδόν ολόκληρη από κληματαριά, δεν έχει το παραμικρό σκουπιδάκι, αλλά και οι τουαλέτες που κυριολεκτικά αστράφτουν, τα φροντισμένα (άνετα, χωρίς να χρειάζονται ασκήσεις ισορροπίας των πιάτων) καλοστρωμένα τραπέζια και last not least τα καλογυαλισμένα σερβίτσια σε κάνουν να νιώσεις άνετα από την πρώτη στιγμή.

Καπάκι η τετράδα του προσωπικού που είναι επιφορτισμένο με την εξυπηρέτηση των πελατών. Σε κερδίζουν τόσο με την ευγένεια όσο και με την ακρίβεια που δείχνουν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Εδώ ο πελάτης αντιμετωπίζεται χωρίς άγχος, σαν καλοδεχούμενος φίλος του σπιτιού και χαλαρώνει με την πρώτη κουβέντα, ακόμα και υπό συνθήκες πολυκοσμίας, όταν όλα τα τραπέζια είναι κατειλημμένα. Ουδείς είναι αόρατος ή προσποιείται τον αόρατο, με ένα νεύμα κι ένα χαμόγελο θα σου δείξουν ότι σε ελάχιστο χρόνο θα είναι δίπλα σου. Κάτι που αργείς ίσως να συνειδητοποιήσεις είναι ότι εδώ ουδείς τρέχει και ουδείς δείχνει να βιάζεται, τα πάντα κυλούν ήρεμα και ομαλά. Το φαγητό που σερβίρεται χωρίς άγχος είναι πιο νόστιμο. Μην αναρωτιέστε τίνος είναι αυτό το απόφθεγμα, δικό μου είναι.

Η φθήνια είναι τέλος το κερασάκι στην τούρτα, ειδικά σε σύγκριση με τις μεγάλες μερίδες. Εδώ τρως και πίνεις και ο λογαριασμός με το ζόρι σκαρφαλώνει στα 15 ευρώ το κεφάλι. Τι άλλο θέλει κανείς για να γίνει τακτικός θαμώνας αυτής της συνοικιακής ψαροταβέρνας που έχει ιστορία δεκαετιών στην πλάτη της – βλέπε προηγούμενες κριτικές.

Η ΓΙΑΓΙΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ βρίσκεται στις Τζιτζιφιές, στην περιοχή του παλιού Ιπποδρόμου, που φαντάζομαι ότι σύντομα θα μετονομαστεί σε Λυρικής, το έργο δείχνει εξωτερικά τουλάχιστον τελειωμένο, στη γωνία δύο – για την περιοχή – ασυνήθιστα φαρδιών δρόμων, έτσι ώστε το παρκάρισμα να μην αποτελεί πρόβλημα άξιο λόγου (2 έως 3 στα 10). Αυτό είναι η πρώτη καλή εντύπωση καθώς προσεγγίζετε το μαγαζί. Η δεύτερη είναι ο χώρος. Ειδικά αν ο καιρός επιτρέπει τη λειτουργία της αυλής, που περιβάλλει σε σχήμα Γ το κτίσμα, θα νιώσετε αμέσως μια ευχάριστη, διόλου σκοτεινή, σκιά, σε όλο το μήκος και την έκταση του χώρου. Περιμετρικά είναι φυτεμένα διάφορα φυτά και οπωροφόρα που δίνουν μια ευχάριστη αίσθηση ιδιωτικότητας στους πελάτες όλων των ηλικιών, οι περισσότεροι από τους οποίους προσέρχονται με την άνεση και το χαμόγελο του τακτικού θαμώνα στα πρόσωπά τους. Αν είναι να έρθετε από μακριά σε ημέρα και ώρα αιχμής, φροντίστε για κράτηση!

Ο μέσα χώρος είναι μεν μικρότερος και δείχνει την ηλικία του, χωρίς όμως αυτό να δρα απωθητικά, απλώς είναι πιο φασαριόζικο το περιβάλλον, το οποίο όμως δεν είναι άχαρο, θα τολμούσα να πω μάλιστα ότι είναι διακοσμημένο με σχετικό, απλό γούστο. Η τήρηση της απαγόρευσης καπνίσματος δυστυχώς επαφίεται στον πατριωτισμό των πελατών, σημείο στο οποίο εμείς οι Έλληνες δεν διακρινόμαστε ιδιαίτερα, οπότε καταλαβαίνετε.

Ερχόμαστε στα της κουζίνας, όπου η γιαγιά Ελισάβετ εξακολουθεί να βάζει τη σφραγίδα της σε μια άκρη του καταλόγου, όπου αναφέρονται ντολμάδες, πιλμένικι και βερένικι, τρία σπιτικά, καθαρά ποντιακά φαγητά φτιαγμένα με εξαιρετική φροντίδα και στο σωστό μέγεθος, το ένα πιο νόστιμο από το άλλο, από τα οποία εγώ προσωπικά πάντα παίρνω ένα ως ορεκτικό. Αν είστε μεγάλη παρέα να τα παραγγείλετε όλα!

Η ΓΙΑΓΙΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ στηρίζεται σ’ ένα μικρό κατάλογο, με τα κλασσικά ορεκτικά και ψαράκι που το τρως και δε σε τρώει. Οι μερίδες είναι όλες ανεξαιρέτως μεγάλες, αρχίζοντας από τη φρέσκια σαλάτα, όπου η μερίδα για δύο αρκεί χαλαρά για τέσσερα άτομα (και κοστίζει, αν θυμάμαι καλά, 3,50 ευρώπουλα) και περνώντας στα εξαιρετικά καλοτηγανισμένα, στεγνά κολοκυθάκια σε στικς, την πραγματικά χειροποίητη τυροκαυτερή (το ταπεινό έδεσμα που για μένα αποτελεί σταθερό και αλάνθαστο κριτήριο αξιολόγησης του πόσο μερακλίδικη είναι η κουζίνα) και καταλήγοντας στα χόρτα, που είναι βρασμένα όσο χρειάζεται και με το σωστό λαδολέμονο.

Από ψαρικά θα βρείτε σχεδόν πάντα σαρδέλα, γαύρο, μπακαλιαράκια (με χειροποίητη συνοδευτική σκορδαλιά, βεβαίως βεβαίως! ) και τσιπούρες, εξαιρετικά μύδια αχνιστά, γαριδάκι τύπου συμιακού, σε μερίδα που ξεχειλίζει από το πιάτο, αλλά και πραγματικά σπιτικό σαχανάκι με γαρίδες. Για μένα όμως το highlight είναι είτε η ψητή σουπιά είτε το ψητό θράψαλο, απλό (προτιμότερο) ή γεμιστό. Γενικά ο ψήστης κατέχει την τέχνη, οι δε τιμές χαμηλότερες δεν γίνονται.

Στην αρχή έρχεται στο τραπέζι ωραίο φρέσκο ψωμάκι, γιατί πολλά φαγητά το ζητούν επιτακτικά, και κρύο νεράκι στην πεντακάθαρη γυάλινη κανάτα. Στο τέλος, μαζί με την απόδειξη που έρχεται αυτόματα μαζί με το λογαριασμό θα σας κεράσουν συνήθως γιαούρτι σακούλας με γλυκό κουταλιού από τα χεράκια της γιαγιάς.

Ο λογαριασμός για να φάτε και καλά και μπόλικα πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει τα 15, το πολύ 18 ευρώ. Συνεπώς η ΓΙΑΓΙΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ συνιστάται θερμά όχι μόνο για τους παροικούντες το Δέλτα Φαλήρου, αλλά και όσους έχουν κάνει τη βόλτα τους στο Φλοίσβο, έχουν ανέβει ίσως στο κατάστρωμα του θρυλικού ΑΒΕΡΩΦ για να δούνε τα αραγμένα κότερα από ψηλά, και είναι σε αναζήτηση μιας κοντινής οικονομικής λύσης. Ιδανικό για μεγάλες παρέες.