Loader

23 Νοε 2015

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
1-9

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Έχει γίνει πλέον συνήθεια η Κυριακάτικη καφεδιά με τον κολλητό και μετά να καθόμαστε κάπου στο κέντρο για χαλαρό φαγητό. Μετά το πατατράκ προηγούμενης Κυριακής που βιώσαμε στην περιοχή του Ψυρρή, είπαμε να πάρουμε δρόμο από το κέντρο και να πάμε προς Εξάρχεια μεριά.

Εγώ τα Εξάρχεια τα λάτρευα. Τα έζησα σαν έφηβος αλλά και στα χρόνια που επακολούθησαν και πάντα στο μυαλό μου έκρυβαν μια γερή δόση γοητείας. Είχαν πάντα αυτή την κρυφή αίσθηση του απαγορευμένου που είναι στη φύση του ανθρώπου (πόσο μάλλον ενός εφήβου) να μας ελκύει. Εκτός αυτού, η περιοχή με τα όμορφα νεοκλασικά, τότε φιλοξενούσε πολλούς που είχαν παλαιότερα ή συνέχιζαν να έχουν ενεργή συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα αυτής της χώρας. Τα Εξάρχεια τότε ήταν άντρο καλλιτεχνών και μάλιστα των πιο «ψαγμένων». Πολλοί από αυτούς με πιο επαναστατικό πνεύμα και εναλλακτικές απόψεις.

Σε κάθε στενό τους μπορούσες να βρεις από μικρά καφέ και μπαράκια, δισκάδικα που ανακάλυπτες σε βινύλιο ότι τράβαγε η ψυχή σου και μπόλικα κουτούκια. Η σύνθεση του κόσμου αλλοπρόσαλλη. Από τη μία φοιτηταριό και ροκάδες κι από την άλλη ηλικιωμένοι που η εμφάνιση και κυρίως οι τρόποι τους μαρτυρούσαν ότι άνηκαν στην κάστα Αθηναίων ευγενών. Ακόμα και τα γκράφιτι που έβλεπα, μου φαινότανε πιο έξυπνα και έντεχνα σα να είχαν κάτι να πούνε. Θυμάμαι ότι ακόμα και πιο μετά, γύρω στo 1997-2000 είχαν ξαναγνωρίσει μεγάλη άνοδο. Υπήρχε κόσμος που έφευγε από άλλες περιοχές για να πιει τον καφέ του στην πλατεία Εξαρχείων που έσφυζε τότε από ζωή.

Με την ύπαρξη καφέ όπως του Flo (που τότε μεσουρανούσαν), είχαν αρχίσει να δείχνουν ότι πετάν από πάνω τους την ρετσινιά που τα ήθελε να είναι πιο αναρχικά και πλέον να γίνονται πιο κυριλέ και προσβάσιμα στο πλατύ κοινό και τον μέσο Αθηναίο. Ακόμα και η πλατεία τους έδειχνε πιο φροντισμένη. Το ότι ήταν στο κέντρο της πόλης και μάλιστα κοντά σε αρκετά πανεπιστήμια, αύξανε κατά πολύ τους επισκέπτες του.

Η Οδός Στουρνάρη ήταν must όταν ψάχναμε κάτι που σχετίζονταν με τη τεχνολογία ή την βιβλιογραφία. Όλες οι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας είχαν κατάστημα εκεί, τα οποία αναμετρούσαν τις δυνάμεις τους με άλλα τόσες πιο μικρές επιχειρήσεις που βίωναν επίσης μεγάλη άνθιση.

Τα πεζοδρόμια της ήταν γεμάτα από σκληρούς δίσκους, πολυσυσκευασίες με CD εγγραφής, οθόνες PC, πληκτρολόγια κ. α. Μεταχειρισμένα και μη. Σε καλή ή σε άθλια κατάσταση. Αλλά όλο αυτή είχε την φάση του. Όλοι έβρισκαν εκεί αυτό που τους ενδιέφερε.

Και τώρα, τι? Την ανηφορίζεις και νοιώθεις σαν γροθιά στο στομάχι την ξεθωριασμένη επιγραφή στο πεζοδρόμιό της που σε προειδοποιεί ότι θα πρέπει να προσέχεις γιατί εισέρχεσαι σε περιοχή διακίνησης ναρκωτικών. Τσάκισμα και μόνο που το αποδεχόμαστε και απλά καταγράφεται σαν προειδοποίηση. Δεν εθελοτυφλώ, ξέρω το μέγεθος του προβλήματος αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ συναισθηματικά.

Και φτάσαμε στην πλατεία Εξαρχείων. Και στα τυφλά αρχίσαμε να ψάχνουμε για το που θα κάτσουμε για φαγητό. Έριξα μια κλεφτή ματιά όλο προσμονή μήπως και ξανάνοιξε το IL DOPIO στον πάνω όροφο του Διπλό Καφέ, αλλά απογοητεύτηκα. Κρίμα γιατί ήταν μια από τις πιο όμορφες τρατορίες που είχαν περάσει ποτέ από την Αθήνα. Φέραμε μία γύρα στον πεζόδρομο αλλά το «Εξ’ αρχής» μας φάνηκε κατά πολύ πιο περιποιημένο απ’ όλα τα υπόλοιπα της περιοχής κι έτσι μας τράβηξε την προσοχή.

Επειδή ο ουρανός είχε γίνει μολύβι και το πήγαινε για βαρβάτη βροχή (κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα μετά, όταν άνοιξαν οι ουρανοί) επιλέξαμε να κάτσουμε στον μέσα χώρο αλλά δίπλα στην βιτρίνα ώστε να κοζάρουμε και σχολιάζουμε και τους περαστικούς. Γιατί πως θα πάει η μπουκιά κάτω χωρίς λίγο κουτσομπολιό?
Ο νεαρός που μας εξυπηρέτησε ήταν εξαιρετικός. Δεν θα ήταν πάνω από 25 χρονών. Τόσο μα τόσο γρήγορος αλλά ταυτόχρονα απίστευτα χαμογελαστός, ευγενικός και ατακαδόρος. Πολλές φορές μπορεί κάποιος υπάλληλος service να είναι επαγγελματίας αλλά για κάποιον λόγο να μη τον συμπαθήσουμε. Είναι θέμα χημείας. Αυτός ο νεαρός μας κέρδισε και τους δύο. Κράταγε σχεδόν μόνος του το όλο service του «Εξ’ αρχής» αν και κάποιες στιγμές βοήθησε και ο κύριος που ήταν πίσω από το ταμείο. Στο παιδί που μας εξυπηρέτησε δεν θα μπορούσα να βάλω κάτι λιγότερο από 4.

Ο εξωτερικός χώρος είναι μπροστά στην πλατεία αλλά και στον πεδόδρομο που ξεκινάει από αυτή. Τα τραπέζια είναι τακτικά τοποθετημένα κι έχουν μεγάλες ομπρέλες για την περίπτωση που έχει ήλιο ή ο καιρός την έχει δει «πιο βροχερός». Έχουν πάνω το χάρτινο σουπλά τους και τους καταλόγους τους. Αν ήταν σε κάποιο πιο γλυκό σημείο θα ήταν πιο ελκυστικός και φιλόξενος, η κατάσταση στην οποία όμως έχει περιέλθει η πλατεία και οι γύρω χώροι της, δεν βοηθούν καθόλου.

Ο χώρος μέσα, είναι φωτεινός αφού η μεγάλη βιτρίνα καλύπτει δύο από τις πλευρές του καταστήματος. Καλαίσθητος, καθαρός, μοντέρνος και με ανοιχτή κουζίνα. Κατά πολύ πιο περιποιημένος από αντίστοιχα εστιατόρια του ίδιου ύφους. Μουσικό χαλί από jazz μουσική σε σωστούς τόνους και ένταση. Ανάλογος με το στυλ του κάθε εστιατορίου είναι συνήθως και ο χώρος που έχει στηθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πελάτη του και στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ ότι έχουν κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που χρειάζονταν και αυτό θα πρέπει να τους το αναγνωρίσω. Εξάλλου μη ξεχνάμε ότι αυτό το στήσιμο είναι αυτό που με τράβηξε ανάμεσα σε άλλα γειτονικά του…

Από τον καλά οργανωμένο κατάλογο και μάλιστα με γεύσεις που μας εξέπληξαν ευχάριστα, επιλέξαμε:

• Σαλάτα της πόλης. Λευκή σαλάτα από ψιλοκομμένο λάχανο, καρότο, ραντίτσιο και σέλερι. Το σέλερι το φοβήθηκαν λίγο. Θα μπορούσαν να βάλουν παραπάνω γιατί ταίριαζε πολύ στην σαλάτα και είναι αγαπημένο υλικό. Το θεωρώ πιο «συνεργάσιμο» σε σαλάτες απ’ ότι το σέλινο γιατί η γεύση του είναι πιο ήπια και δεν καλύπτει τα άλλα υλικά. Το σύνολο συμπλήρωναν σταφίδες, κομμάτια πράσινου μήλου και ρόδι. Για να δέσουν τα υλικά είχε χρησιμοποιηθεί μια σος μελιού. Απολαυστική σαλάτα η οποία και λόγω των υλικών θα χαιρόμουνα να συνδυάσω με πολλά πιάτα μου, τώρα που χειμωνιάζει. Η τιμή της στα 5,9 € που και για το μέγεθός τους το οποίο ήταν αξιοπρεπέστατο και για τα υλικά που είχε, μας φάνηκαν μια πολλή καλή τιμή.

• Κυπριακές πίτες με κοτόπουλο (2,8 €) και μοσχαρίσιο μπιφτέκι (3,8 €). Η πίτα ήταν πολύ μαλακή και τόσο «φορτωμένη» με γέμιση που από μια φάση και μετά σου ήταν αδύνατο να τη φας με τα χέρια και χρησιμοποιήσαμε μαχαιροπήρουνα. Ανάλογα με το είδος κρέας που είχαν, περιείχαν και διαφορετικά συνοδευτικά. Επίσης πολύ πετυχημένες και χορταστικές.

Κι έρχομαι κι αναρωτιέμαι τώρα. Ποια η διαφορά ενός burger και της Κυπριακής πίτας που πήρα? Και τα δύο έχουν κάποιο είδος ζύμης (που για είμαι ειλικρινής, η Κυπριακή πίτα που είχαν χρησιμοποιήσει ήταν μακράν καλύτερη από πολλά ψωμάκια που έχω δοκιμάσει σε burgerάδικο), το μπιφτέκι τους, ντοματούλα, σως, πατάτες κτλ. Γιατί λοιπόν αυτό που πήρα στο «Εξ αρχής» μου κόστισε στα 3,8 € ενώ σε κάποιο American style (που πολλά από αυτά, ο Θεός να τα κάνει…) θα μου ζητούσαν γύρω στα 7-8-9 € (στην καλύτερη των περιπτώσεων…).
Μπορεί κάποτε που βλέπαμε τον John Wayne να κουμαντάρει βαρύς κι ασήκωτος το αλόγατό του κουμαντάροντας αγέρωχος τα γελάδια του ενώ ταυτόχρονα ξεχαρμάνιαζε με άφιλτρο Marlboro, να μας έκανε εντύπωση. Από τότε όμως πολλά άλλαξαν. Και οι μυτερές μπότες έφυγαν από τη μόδα και οι ζώνες μας με τις μεγάλες αγκράφες δεν ξαναφορέθηκαν και πλέον απλά πιάνουν χώρο στις ντουλάπες μας και τα γιλέκα και τα πουκάμισα με τα μεγάλα καρό θεωρούνται ως ντεμοντέ. Μήπως λοιπόν να αλλάξει και η τιμή που κοστίζει ένα burger στον τόπο μας…?

Και κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι είδα και πολλά πιάτα που σερβίρονταν σε διπλανά τραπέζια που τράβηξαν τον προσοχή μου και που θα τα δοκίμαζα με μεγάλη ευχαρίστηση, όμως αυτό θα το αφήσω για επόμενη φορά. Ας πούμε ένα σουβλάκι με περασμένα κομμάτια τυρί ψημένα μέσα σε σφολιάτα, μου έκανε κλικ.
Η απόδειξη ήρθε κανονικά και άμεσα με το που ζητήσαμε να πληρώσουμε.

Εν κατακλείδι, το «Εξ αρχής» είναι μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια. Ότι προσφέρει είναι αξιοπρεπέστατο και προσεγμένο. Μπορεί να μην είναι ένα εστιατόριο που θα επιλέξει κάποιος για να περάσει την βραδινή Σαββατιάτική του έξοδο, αλλά αν θέλετε να φάτε κάτι απλό και ποιοτικό σε αυτό το στυλ κουζίνας, νομίζω ότι θα σας ικανοποιήσει απόλυτα. Το αδικεί πολύ η περιοχή που αποφάσισε να ανοίξει αλλά παρόλα αυτά, θα σας πρότεινα να του δώσετε μια ευκαιρία. Κλείστε τα μάτια σε –δυστυχώς- αρκετές άσχημες γωνίες των Εξαρχείων, παραμείνετε αποστασιοποιημένοι (όσο ωμό κι αν ακούγεται αυτό…) από σκληρές εικόνες που ίσως δείτε και περάστε το κατώφλι του.

Στη γεύση μπήκε ένα «3» αν και θεωρώ ότι τα όσα πήραμε ήταν άνετα στο «3,5». Ίσως ο μισός βαθμός να μη δόθηκε γιατί θα ήθελα να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και να δημιουργήσουν πιο ευφάνταστα.

Επειδή μπορεί να φανεί υπερβολικό το σχεδόν 4 που βάζω, εξηγούμε για να μη παρεξηγούμε ότι το βαθμολογώ βάσει του στυλ του μαγαζιού που είναι. Πρέπει να μάθουμε να έχουμε απαιτήσεις ανάλογες με αυτές που μπορεί να υποστηρίξει (και οφείλει να υποστηρίζει) το κάθε εστιατόριο που επισκεπτόμαστε. Αυτό ήταν περισσότερο μπηχτή για μεγαλοεστιατόρια που μας απογοητεύουν με την συμπεριφορά και τις τιμές τους…

Σε προηγούμενη κριτική του, διάβασα ότι ανάμεσα στους συνιδιοκτήτες του είναι και ο Χρήστος Μάντακας. Μου ήταν πάντα ιδιαίτερα συμπαθής και τον θεωρώ ως «άτομο με άποψη» οπότε πιστεύω ότι έχει βάλει το χεράκι του για το τόσο καλό συνολικά αποτέλεσμα…


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

23 Νοε 2015

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
1-9

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Έχει γίνει πλέον συνήθεια η Κυριακάτικη καφεδιά με τον κολλητό και μετά να καθόμαστε κάπου στο κέντρο για χαλαρό φαγητό. Μετά το πατατράκ προηγούμενης Κυριακής που βιώσαμε στην περιοχή του Ψυρρή, είπαμε να πάρουμε δρόμο από το κέντρο και να πάμε προς Εξάρχεια μεριά.

Εγώ τα Εξάρχεια τα λάτρευα. Τα έζησα σαν έφηβος αλλά και στα χρόνια που επακολούθησαν και πάντα στο μυαλό μου έκρυβαν μια γερή δόση γοητείας. Είχαν πάντα αυτή την κρυφή αίσθηση του απαγορευμένου που είναι στη φύση του ανθρώπου (πόσο μάλλον ενός εφήβου) να μας ελκύει. Εκτός αυτού, η περιοχή με τα όμορφα νεοκλασικά, τότε φιλοξενούσε πολλούς που είχαν παλαιότερα ή συνέχιζαν να έχουν ενεργή συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα αυτής της χώρας. Τα Εξάρχεια τότε ήταν άντρο καλλιτεχνών και μάλιστα των πιο «ψαγμένων». Πολλοί από αυτούς με πιο επαναστατικό πνεύμα και εναλλακτικές απόψεις.

Σε κάθε στενό τους μπορούσες να βρεις από μικρά καφέ και μπαράκια, δισκάδικα που ανακάλυπτες σε βινύλιο ότι τράβαγε η ψυχή σου και μπόλικα κουτούκια. Η σύνθεση του κόσμου αλλοπρόσαλλη. Από τη μία φοιτηταριό και ροκάδες κι από την άλλη ηλικιωμένοι που η εμφάνιση και κυρίως οι τρόποι τους μαρτυρούσαν ότι άνηκαν στην κάστα Αθηναίων ευγενών. Ακόμα και τα γκράφιτι που έβλεπα, μου φαινότανε πιο έξυπνα και έντεχνα σα να είχαν κάτι να πούνε. Θυμάμαι ότι ακόμα και πιο μετά, γύρω στo 1997-2000 είχαν ξαναγνωρίσει μεγάλη άνοδο. Υπήρχε κόσμος που έφευγε από άλλες περιοχές για να πιει τον καφέ του στην πλατεία Εξαρχείων που έσφυζε τότε από ζωή.

Με την ύπαρξη καφέ όπως του Flo (που τότε μεσουρανούσαν), είχαν αρχίσει να δείχνουν ότι πετάν από πάνω τους την ρετσινιά που τα ήθελε να είναι πιο αναρχικά και πλέον να γίνονται πιο κυριλέ και προσβάσιμα στο πλατύ κοινό και τον μέσο Αθηναίο. Ακόμα και η πλατεία τους έδειχνε πιο φροντισμένη. Το ότι ήταν στο κέντρο της πόλης και μάλιστα κοντά σε αρκετά πανεπιστήμια, αύξανε κατά πολύ τους επισκέπτες του.

Η Οδός Στουρνάρη ήταν must όταν ψάχναμε κάτι που σχετίζονταν με τη τεχνολογία ή την βιβλιογραφία. Όλες οι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας είχαν κατάστημα εκεί, τα οποία αναμετρούσαν τις δυνάμεις τους με άλλα τόσες πιο μικρές επιχειρήσεις που βίωναν επίσης μεγάλη άνθιση.

Τα πεζοδρόμια της ήταν γεμάτα από σκληρούς δίσκους, πολυσυσκευασίες με CD εγγραφής, οθόνες PC, πληκτρολόγια κ. α. Μεταχειρισμένα και μη. Σε καλή ή σε άθλια κατάσταση. Αλλά όλο αυτή είχε την φάση του. Όλοι έβρισκαν εκεί αυτό που τους ενδιέφερε.

Και τώρα, τι? Την ανηφορίζεις και νοιώθεις σαν γροθιά στο στομάχι την ξεθωριασμένη επιγραφή στο πεζοδρόμιό της που σε προειδοποιεί ότι θα πρέπει να προσέχεις γιατί εισέρχεσαι σε περιοχή διακίνησης ναρκωτικών. Τσάκισμα και μόνο που το αποδεχόμαστε και απλά καταγράφεται σαν προειδοποίηση. Δεν εθελοτυφλώ, ξέρω το μέγεθος του προβλήματος αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ συναισθηματικά.

Και φτάσαμε στην πλατεία Εξαρχείων. Και στα τυφλά αρχίσαμε να ψάχνουμε για το που θα κάτσουμε για φαγητό. Έριξα μια κλεφτή ματιά όλο προσμονή μήπως και ξανάνοιξε το IL DOPIO στον πάνω όροφο του Διπλό Καφέ, αλλά απογοητεύτηκα. Κρίμα γιατί ήταν μια από τις πιο όμορφες τρατορίες που είχαν περάσει ποτέ από την Αθήνα. Φέραμε μία γύρα στον πεζόδρομο αλλά το «Εξ’ αρχής» μας φάνηκε κατά πολύ πιο περιποιημένο απ’ όλα τα υπόλοιπα της περιοχής κι έτσι μας τράβηξε την προσοχή.

Επειδή ο ουρανός είχε γίνει μολύβι και το πήγαινε για βαρβάτη βροχή (κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα μετά, όταν άνοιξαν οι ουρανοί) επιλέξαμε να κάτσουμε στον μέσα χώρο αλλά δίπλα στην βιτρίνα ώστε να κοζάρουμε και σχολιάζουμε και τους περαστικούς. Γιατί πως θα πάει η μπουκιά κάτω χωρίς λίγο κουτσομπολιό?
Ο νεαρός που μας εξυπηρέτησε ήταν εξαιρετικός. Δεν θα ήταν πάνω από 25 χρονών. Τόσο μα τόσο γρήγορος αλλά ταυτόχρονα απίστευτα χαμογελαστός, ευγενικός και ατακαδόρος. Πολλές φορές μπορεί κάποιος υπάλληλος service να είναι επαγγελματίας αλλά για κάποιον λόγο να μη τον συμπαθήσουμε. Είναι θέμα χημείας. Αυτός ο νεαρός μας κέρδισε και τους δύο. Κράταγε σχεδόν μόνος του το όλο service του «Εξ’ αρχής» αν και κάποιες στιγμές βοήθησε και ο κύριος που ήταν πίσω από το ταμείο. Στο παιδί που μας εξυπηρέτησε δεν θα μπορούσα να βάλω κάτι λιγότερο από 4.

Ο εξωτερικός χώρος είναι μπροστά στην πλατεία αλλά και στον πεδόδρομο που ξεκινάει από αυτή. Τα τραπέζια είναι τακτικά τοποθετημένα κι έχουν μεγάλες ομπρέλες για την περίπτωση που έχει ήλιο ή ο καιρός την έχει δει «πιο βροχερός». Έχουν πάνω το χάρτινο σουπλά τους και τους καταλόγους τους. Αν ήταν σε κάποιο πιο γλυκό σημείο θα ήταν πιο ελκυστικός και φιλόξενος, η κατάσταση στην οποία όμως έχει περιέλθει η πλατεία και οι γύρω χώροι της, δεν βοηθούν καθόλου.

Ο χώρος μέσα, είναι φωτεινός αφού η μεγάλη βιτρίνα καλύπτει δύο από τις πλευρές του καταστήματος. Καλαίσθητος, καθαρός, μοντέρνος και με ανοιχτή κουζίνα. Κατά πολύ πιο περιποιημένος από αντίστοιχα εστιατόρια του ίδιου ύφους. Μουσικό χαλί από jazz μουσική σε σωστούς τόνους και ένταση. Ανάλογος με το στυλ του κάθε εστιατορίου είναι συνήθως και ο χώρος που έχει στηθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πελάτη του και στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ ότι έχουν κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που χρειάζονταν και αυτό θα πρέπει να τους το αναγνωρίσω. Εξάλλου μη ξεχνάμε ότι αυτό το στήσιμο είναι αυτό που με τράβηξε ανάμεσα σε άλλα γειτονικά του…

Από τον καλά οργανωμένο κατάλογο και μάλιστα με γεύσεις που μας εξέπληξαν ευχάριστα, επιλέξαμε:

• Σαλάτα της πόλης. Λευκή σαλάτα από ψιλοκομμένο λάχανο, καρότο, ραντίτσιο και σέλερι. Το σέλερι το φοβήθηκαν λίγο. Θα μπορούσαν να βάλουν παραπάνω γιατί ταίριαζε πολύ στην σαλάτα και είναι αγαπημένο υλικό. Το θεωρώ πιο «συνεργάσιμο» σε σαλάτες απ’ ότι το σέλινο γιατί η γεύση του είναι πιο ήπια και δεν καλύπτει τα άλλα υλικά. Το σύνολο συμπλήρωναν σταφίδες, κομμάτια πράσινου μήλου και ρόδι. Για να δέσουν τα υλικά είχε χρησιμοποιηθεί μια σος μελιού. Απολαυστική σαλάτα η οποία και λόγω των υλικών θα χαιρόμουνα να συνδυάσω με πολλά πιάτα μου, τώρα που χειμωνιάζει. Η τιμή της στα 5,9 € που και για το μέγεθός τους το οποίο ήταν αξιοπρεπέστατο και για τα υλικά που είχε, μας φάνηκαν μια πολλή καλή τιμή.

• Κυπριακές πίτες με κοτόπουλο (2,8 €) και μοσχαρίσιο μπιφτέκι (3,8 €). Η πίτα ήταν πολύ μαλακή και τόσο «φορτωμένη» με γέμιση που από μια φάση και μετά σου ήταν αδύνατο να τη φας με τα χέρια και χρησιμοποιήσαμε μαχαιροπήρουνα. Ανάλογα με το είδος κρέας που είχαν, περιείχαν και διαφορετικά συνοδευτικά. Επίσης πολύ πετυχημένες και χορταστικές.

Κι έρχομαι κι αναρωτιέμαι τώρα. Ποια η διαφορά ενός burger και της Κυπριακής πίτας που πήρα? Και τα δύο έχουν κάποιο είδος ζύμης (που για είμαι ειλικρινής, η Κυπριακή πίτα που είχαν χρησιμοποιήσει ήταν μακράν καλύτερη από πολλά ψωμάκια που έχω δοκιμάσει σε burgerάδικο), το μπιφτέκι τους, ντοματούλα, σως, πατάτες κτλ. Γιατί λοιπόν αυτό που πήρα στο «Εξ αρχής» μου κόστισε στα 3,8 € ενώ σε κάποιο American style (που πολλά από αυτά, ο Θεός να τα κάνει…) θα μου ζητούσαν γύρω στα 7-8-9 € (στην καλύτερη των περιπτώσεων…).
Μπορεί κάποτε που βλέπαμε τον John Wayne να κουμαντάρει βαρύς κι ασήκωτος το αλόγατό του κουμαντάροντας αγέρωχος τα γελάδια του ενώ ταυτόχρονα ξεχαρμάνιαζε με άφιλτρο Marlboro, να μας έκανε εντύπωση. Από τότε όμως πολλά άλλαξαν. Και οι μυτερές μπότες έφυγαν από τη μόδα και οι ζώνες μας με τις μεγάλες αγκράφες δεν ξαναφορέθηκαν και πλέον απλά πιάνουν χώρο στις ντουλάπες μας και τα γιλέκα και τα πουκάμισα με τα μεγάλα καρό θεωρούνται ως ντεμοντέ. Μήπως λοιπόν να αλλάξει και η τιμή που κοστίζει ένα burger στον τόπο μας…?

Και κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι είδα και πολλά πιάτα που σερβίρονταν σε διπλανά τραπέζια που τράβηξαν τον προσοχή μου και που θα τα δοκίμαζα με μεγάλη ευχαρίστηση, όμως αυτό θα το αφήσω για επόμενη φορά. Ας πούμε ένα σουβλάκι με περασμένα κομμάτια τυρί ψημένα μέσα σε σφολιάτα, μου έκανε κλικ.
Η απόδειξη ήρθε κανονικά και άμεσα με το που ζητήσαμε να πληρώσουμε.

Εν κατακλείδι, το «Εξ αρχής» είναι μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια. Ότι προσφέρει είναι αξιοπρεπέστατο και προσεγμένο. Μπορεί να μην είναι ένα εστιατόριο που θα επιλέξει κάποιος για να περάσει την βραδινή Σαββατιάτική του έξοδο, αλλά αν θέλετε να φάτε κάτι απλό και ποιοτικό σε αυτό το στυλ κουζίνας, νομίζω ότι θα σας ικανοποιήσει απόλυτα. Το αδικεί πολύ η περιοχή που αποφάσισε να ανοίξει αλλά παρόλα αυτά, θα σας πρότεινα να του δώσετε μια ευκαιρία. Κλείστε τα μάτια σε –δυστυχώς- αρκετές άσχημες γωνίες των Εξαρχείων, παραμείνετε αποστασιοποιημένοι (όσο ωμό κι αν ακούγεται αυτό…) από σκληρές εικόνες που ίσως δείτε και περάστε το κατώφλι του.

Στη γεύση μπήκε ένα «3» αν και θεωρώ ότι τα όσα πήραμε ήταν άνετα στο «3,5». Ίσως ο μισός βαθμός να μη δόθηκε γιατί θα ήθελα να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και να δημιουργήσουν πιο ευφάνταστα.

Επειδή μπορεί να φανεί υπερβολικό το σχεδόν 4 που βάζω, εξηγούμε για να μη παρεξηγούμε ότι το βαθμολογώ βάσει του στυλ του μαγαζιού που είναι. Πρέπει να μάθουμε να έχουμε απαιτήσεις ανάλογες με αυτές που μπορεί να υποστηρίξει (και οφείλει να υποστηρίζει) το κάθε εστιατόριο που επισκεπτόμαστε. Αυτό ήταν περισσότερο μπηχτή για μεγαλοεστιατόρια που μας απογοητεύουν με την συμπεριφορά και τις τιμές τους…

Σε προηγούμενη κριτική του, διάβασα ότι ανάμεσα στους συνιδιοκτήτες του είναι και ο Χρήστος Μάντακας. Μου ήταν πάντα ιδιαίτερα συμπαθής και τον θεωρώ ως «άτομο με άποψη» οπότε πιστεύω ότι έχει βάλει το χεράκι του για το τόσο καλό συνολικά αποτέλεσμα…


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

Etable

ΙΩΓΙΑΝΝΗΣ

Πέμπτη 24 Μαΐου

Γεύση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0

Εξυπηρέτηση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Χώρος

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0

Value for money

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

€ / Άτομο

1-9

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Έχει γίνει πλέον συνήθεια η Κυριακάτικη καφεδιά με τον κολλητό και μετά να καθόμαστε κάπου στο κέντρο για χαλαρό φαγητό. Μετά το πατατράκ προηγούμενης Κυριακής που βιώσαμε στην περιοχή του Ψυρρή, είπαμε να πάρουμε δρόμο από το κέντρο και να πάμε προς Εξάρχεια μεριά.

Εγώ τα Εξάρχεια τα λάτρευα. Τα έζησα σαν έφηβος αλλά και στα χρόνια που επακολούθησαν και πάντα στο μυαλό μου έκρυβαν μια γερή δόση γοητείας. Είχαν πάντα αυτή την κρυφή αίσθηση του απαγορευμένου που είναι στη φύση του ανθρώπου (πόσο μάλλον ενός εφήβου) να μας ελκύει. Εκτός αυτού, η περιοχή με τα όμορφα νεοκλασικά, τότε φιλοξενούσε πολλούς που είχαν παλαιότερα ή συνέχιζαν να έχουν ενεργή συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα αυτής της χώρας. Τα Εξάρχεια τότε ήταν άντρο καλλιτεχνών και μάλιστα των πιο «ψαγμένων». Πολλοί από αυτούς με πιο επαναστατικό πνεύμα και εναλλακτικές απόψεις.

Σε κάθε στενό τους μπορούσες να βρεις από μικρά καφέ και μπαράκια, δισκάδικα που ανακάλυπτες σε βινύλιο ότι τράβαγε η ψυχή σου και μπόλικα κουτούκια. Η σύνθεση του κόσμου αλλοπρόσαλλη. Από τη μία φοιτηταριό και ροκάδες κι από την άλλη ηλικιωμένοι που η εμφάνιση και κυρίως οι τρόποι τους μαρτυρούσαν ότι άνηκαν στην κάστα Αθηναίων ευγενών. Ακόμα και τα γκράφιτι που έβλεπα, μου φαινότανε πιο έξυπνα και έντεχνα σα να είχαν κάτι να πούνε. Θυμάμαι ότι ακόμα και πιο μετά, γύρω στo 1997-2000 είχαν ξαναγνωρίσει μεγάλη άνοδο. Υπήρχε κόσμος που έφευγε από άλλες περιοχές για να πιει τον καφέ του στην πλατεία Εξαρχείων που έσφυζε τότε από ζωή.

Με την ύπαρξη καφέ όπως του Flo (που τότε μεσουρανούσαν), είχαν αρχίσει να δείχνουν ότι πετάν από πάνω τους την ρετσινιά που τα ήθελε να είναι πιο αναρχικά και πλέον να γίνονται πιο κυριλέ και προσβάσιμα στο πλατύ κοινό και τον μέσο Αθηναίο. Ακόμα και η πλατεία τους έδειχνε πιο φροντισμένη. Το ότι ήταν στο κέντρο της πόλης και μάλιστα κοντά σε αρκετά πανεπιστήμια, αύξανε κατά πολύ τους επισκέπτες του.

Η Οδός Στουρνάρη ήταν must όταν ψάχναμε κάτι που σχετίζονταν με τη τεχνολογία ή την βιβλιογραφία. Όλες οι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας είχαν κατάστημα εκεί, τα οποία αναμετρούσαν τις δυνάμεις τους με άλλα τόσες πιο μικρές επιχειρήσεις που βίωναν επίσης μεγάλη άνθιση.

Τα πεζοδρόμια της ήταν γεμάτα από σκληρούς δίσκους, πολυσυσκευασίες με CD εγγραφής, οθόνες PC, πληκτρολόγια κ. α. Μεταχειρισμένα και μη. Σε καλή ή σε άθλια κατάσταση. Αλλά όλο αυτή είχε την φάση του. Όλοι έβρισκαν εκεί αυτό που τους ενδιέφερε.

Και τώρα, τι? Την ανηφορίζεις και νοιώθεις σαν γροθιά στο στομάχι την ξεθωριασμένη επιγραφή στο πεζοδρόμιό της που σε προειδοποιεί ότι θα πρέπει να προσέχεις γιατί εισέρχεσαι σε περιοχή διακίνησης ναρκωτικών. Τσάκισμα και μόνο που το αποδεχόμαστε και απλά καταγράφεται σαν προειδοποίηση. Δεν εθελοτυφλώ, ξέρω το μέγεθος του προβλήματος αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ συναισθηματικά.

Και φτάσαμε στην πλατεία Εξαρχείων. Και στα τυφλά αρχίσαμε να ψάχνουμε για το που θα κάτσουμε για φαγητό. Έριξα μια κλεφτή ματιά όλο προσμονή μήπως και ξανάνοιξε το IL DOPIO στον πάνω όροφο του Διπλό Καφέ, αλλά απογοητεύτηκα. Κρίμα γιατί ήταν μια από τις πιο όμορφες τρατορίες που είχαν περάσει ποτέ από την Αθήνα. Φέραμε μία γύρα στον πεζόδρομο αλλά το «Εξ’ αρχής» μας φάνηκε κατά πολύ πιο περιποιημένο απ’ όλα τα υπόλοιπα της περιοχής κι έτσι μας τράβηξε την προσοχή.

Επειδή ο ουρανός είχε γίνει μολύβι και το πήγαινε για βαρβάτη βροχή (κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα μετά, όταν άνοιξαν οι ουρανοί) επιλέξαμε να κάτσουμε στον μέσα χώρο αλλά δίπλα στην βιτρίνα ώστε να κοζάρουμε και σχολιάζουμε και τους περαστικούς. Γιατί πως θα πάει η μπουκιά κάτω χωρίς λίγο κουτσομπολιό?
Ο νεαρός που μας εξυπηρέτησε ήταν εξαιρετικός. Δεν θα ήταν πάνω από 25 χρονών. Τόσο μα τόσο γρήγορος αλλά ταυτόχρονα απίστευτα χαμογελαστός, ευγενικός και ατακαδόρος. Πολλές φορές μπορεί κάποιος υπάλληλος service να είναι επαγγελματίας αλλά για κάποιον λόγο να μη τον συμπαθήσουμε. Είναι θέμα χημείας. Αυτός ο νεαρός μας κέρδισε και τους δύο. Κράταγε σχεδόν μόνος του το όλο service του «Εξ’ αρχής» αν και κάποιες στιγμές βοήθησε και ο κύριος που ήταν πίσω από το ταμείο. Στο παιδί που μας εξυπηρέτησε δεν θα μπορούσα να βάλω κάτι λιγότερο από 4.

Ο εξωτερικός χώρος είναι μπροστά στην πλατεία αλλά και στον πεδόδρομο που ξεκινάει από αυτή. Τα τραπέζια είναι τακτικά τοποθετημένα κι έχουν μεγάλες ομπρέλες για την περίπτωση που έχει ήλιο ή ο καιρός την έχει δει «πιο βροχερός». Έχουν πάνω το χάρτινο σουπλά τους και τους καταλόγους τους. Αν ήταν σε κάποιο πιο γλυκό σημείο θα ήταν πιο ελκυστικός και φιλόξενος, η κατάσταση στην οποία όμως έχει περιέλθει η πλατεία και οι γύρω χώροι της, δεν βοηθούν καθόλου.

Ο χώρος μέσα, είναι φωτεινός αφού η μεγάλη βιτρίνα καλύπτει δύο από τις πλευρές του καταστήματος. Καλαίσθητος, καθαρός, μοντέρνος και με ανοιχτή κουζίνα. Κατά πολύ πιο περιποιημένος από αντίστοιχα εστιατόρια του ίδιου ύφους. Μουσικό χαλί από jazz μουσική σε σωστούς τόνους και ένταση. Ανάλογος με το στυλ του κάθε εστιατορίου είναι συνήθως και ο χώρος που έχει στηθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πελάτη του και στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ ότι έχουν κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που χρειάζονταν και αυτό θα πρέπει να τους το αναγνωρίσω. Εξάλλου μη ξεχνάμε ότι αυτό το στήσιμο είναι αυτό που με τράβηξε ανάμεσα σε άλλα γειτονικά του…

Από τον καλά οργανωμένο κατάλογο και μάλιστα με γεύσεις που μας εξέπληξαν ευχάριστα, επιλέξαμε:

• Σαλάτα της πόλης. Λευκή σαλάτα από ψιλοκομμένο λάχανο, καρότο, ραντίτσιο και σέλερι. Το σέλερι το φοβήθηκαν λίγο. Θα μπορούσαν να βάλουν παραπάνω γιατί ταίριαζε πολύ στην σαλάτα και είναι αγαπημένο υλικό. Το θεωρώ πιο «συνεργάσιμο» σε σαλάτες απ’ ότι το σέλινο γιατί η γεύση του είναι πιο ήπια και δεν καλύπτει τα άλλα υλικά. Το σύνολο συμπλήρωναν σταφίδες, κομμάτια πράσινου μήλου και ρόδι. Για να δέσουν τα υλικά είχε χρησιμοποιηθεί μια σος μελιού. Απολαυστική σαλάτα η οποία και λόγω των υλικών θα χαιρόμουνα να συνδυάσω με πολλά πιάτα μου, τώρα που χειμωνιάζει. Η τιμή της στα 5,9 € που και για το μέγεθός τους το οποίο ήταν αξιοπρεπέστατο και για τα υλικά που είχε, μας φάνηκαν μια πολλή καλή τιμή.

• Κυπριακές πίτες με κοτόπουλο (2,8 €) και μοσχαρίσιο μπιφτέκι (3,8 €). Η πίτα ήταν πολύ μαλακή και τόσο «φορτωμένη» με γέμιση που από μια φάση και μετά σου ήταν αδύνατο να τη φας με τα χέρια και χρησιμοποιήσαμε μαχαιροπήρουνα. Ανάλογα με το είδος κρέας που είχαν, περιείχαν και διαφορετικά συνοδευτικά. Επίσης πολύ πετυχημένες και χορταστικές.

Κι έρχομαι κι αναρωτιέμαι τώρα. Ποια η διαφορά ενός burger και της Κυπριακής πίτας που πήρα? Και τα δύο έχουν κάποιο είδος ζύμης (που για είμαι ειλικρινής, η Κυπριακή πίτα που είχαν χρησιμοποιήσει ήταν μακράν καλύτερη από πολλά ψωμάκια που έχω δοκιμάσει σε burgerάδικο), το μπιφτέκι τους, ντοματούλα, σως, πατάτες κτλ. Γιατί λοιπόν αυτό που πήρα στο «Εξ αρχής» μου κόστισε στα 3,8 € ενώ σε κάποιο American style (που πολλά από αυτά, ο Θεός να τα κάνει…) θα μου ζητούσαν γύρω στα 7-8-9 € (στην καλύτερη των περιπτώσεων…).
Μπορεί κάποτε που βλέπαμε τον John Wayne να κουμαντάρει βαρύς κι ασήκωτος το αλόγατό του κουμαντάροντας αγέρωχος τα γελάδια του ενώ ταυτόχρονα ξεχαρμάνιαζε με άφιλτρο Marlboro, να μας έκανε εντύπωση. Από τότε όμως πολλά άλλαξαν. Και οι μυτερές μπότες έφυγαν από τη μόδα και οι ζώνες μας με τις μεγάλες αγκράφες δεν ξαναφορέθηκαν και πλέον απλά πιάνουν χώρο στις ντουλάπες μας και τα γιλέκα και τα πουκάμισα με τα μεγάλα καρό θεωρούνται ως ντεμοντέ. Μήπως λοιπόν να αλλάξει και η τιμή που κοστίζει ένα burger στον τόπο μας…?

Και κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι είδα και πολλά πιάτα που σερβίρονταν σε διπλανά τραπέζια που τράβηξαν τον προσοχή μου και που θα τα δοκίμαζα με μεγάλη ευχαρίστηση, όμως αυτό θα το αφήσω για επόμενη φορά. Ας πούμε ένα σουβλάκι με περασμένα κομμάτια τυρί ψημένα μέσα σε σφολιάτα, μου έκανε κλικ.
Η απόδειξη ήρθε κανονικά και άμεσα με το που ζητήσαμε να πληρώσουμε.

Εν κατακλείδι, το «Εξ αρχής» είναι μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια. Ότι προσφέρει είναι αξιοπρεπέστατο και προσεγμένο. Μπορεί να μην είναι ένα εστιατόριο που θα επιλέξει κάποιος για να περάσει την βραδινή Σαββατιάτική του έξοδο, αλλά αν θέλετε να φάτε κάτι απλό και ποιοτικό σε αυτό το στυλ κουζίνας, νομίζω ότι θα σας ικανοποιήσει απόλυτα. Το αδικεί πολύ η περιοχή που αποφάσισε να ανοίξει αλλά παρόλα αυτά, θα σας πρότεινα να του δώσετε μια ευκαιρία. Κλείστε τα μάτια σε –δυστυχώς- αρκετές άσχημες γωνίες των Εξαρχείων, παραμείνετε αποστασιοποιημένοι (όσο ωμό κι αν ακούγεται αυτό…) από σκληρές εικόνες που ίσως δείτε και περάστε το κατώφλι του.

Στη γεύση μπήκε ένα «3» αν και θεωρώ ότι τα όσα πήραμε ήταν άνετα στο «3,5». Ίσως ο μισός βαθμός να μη δόθηκε γιατί θα ήθελα να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και να δημιουργήσουν πιο ευφάνταστα.

Επειδή μπορεί να φανεί υπερβολικό το σχεδόν 4 που βάζω, εξηγούμε για να μη παρεξηγούμε ότι το βαθμολογώ βάσει του στυλ του μαγαζιού που είναι. Πρέπει να μάθουμε να έχουμε απαιτήσεις ανάλογες με αυτές που μπορεί να υποστηρίξει (και οφείλει να υποστηρίζει) το κάθε εστιατόριο που επισκεπτόμαστε. Αυτό ήταν περισσότερο μπηχτή για μεγαλοεστιατόρια που μας απογοητεύουν με την συμπεριφορά και τις τιμές τους…

Σε προηγούμενη κριτική του, διάβασα ότι ανάμεσα στους συνιδιοκτήτες του είναι και ο Χρήστος Μάντακας. Μου ήταν πάντα ιδιαίτερα συμπαθής και τον θεωρώ ως «άτομο με άποψη» οπότε πιστεύω ότι έχει βάλει το χεράκι του για το τόσο καλό συνολικά αποτέλεσμα…


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.