Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ταβέρνες με τραγούδι - Καμίνια - Ν.Φάληρο, Αθήνα
Νοε
25
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

ΦΟΥΛ ΝΤΟΡΤΙΑ!! Από τέσσερες ντομάτες σε γεύση, εξυπηρέτηση, χώρο και vfm! Πού αλλού; Μα φυσικά στο ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΙΟΝ ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ (ΟΖΠ). Χαλάλι του και θα σας εξηγήσω τους λόγους αμέσως πιο κάτω. Είναι η πρώτη μου βαθμολογία με τεσσάρια παντού, αλλά όχι βέβαια και για το ΟΖΠ, που έχει ήδη εισπράξει επάξια άλλα 14 φουλ τεσσάρια και μάλιστα από έμπειρους χρήστες του site μας, όπως τους πρωτοπόρους fratello & PONTIKI, για να αρχίσω απ’ τους τετράσκουφους, συμπληρώνοντας και με τους υπόλοιπους φίλους: Pangeo, stefania br, kathrinoula, thodoris 75, xristos NAM, Ριτσάκι, LIMONCELLO, KIKA 81, Nicolas Cage, Lady P, takaros 465, & nikolios 1980! Έτσι, το ΟΖΠ, με τα 15 τεσσάρια έχει ήδη σκαρφαλώσει σε top Αξιολόγηση 90%, που ευελπιστώ να ανεβάσω κι άλλο!

Το μαγαζί βρίσκεται στα Καμίνια, στην οδό Ι. Κατσούλη, που είναι τέταρτη παράλληλος της Πειραιώς, δεξιά στο ύψος της ΕΛΑΪΔΟΣ. Η ιστορία του χώρου αυτού είναι μακρόχρονη. Κλείνει φέτος 71 χρόνια λειτουργίας, αφού καταμεσής της Κατοχής, η γιαγιά, σήμερα 92 ετών, Μαρία Λατσούδη-Λάμπρου, Πειραιώτισσα με καταγωγή από τη Ρούμελη, είχε τα κότσια να το ξεκινήσει, πουλώντας με τον άντρα της όσπρια, τουρσιά, σαλάμια και ρετσίνα Μεσογείων. Σύχναζαν τότε εργάτες, καρβουνιάρηδες, παλαιστές και ρεμπέτες της γειτονιάς. Η γιαγιά λοιπόν με το δίκιο της καμαρώνει τα δυο της εγγόνια, τον Κώστα και τον Αλέξη, άξιους συνεχιστές της μπακαλοταβέρνας της.

Το μαγέρικο της κυρά-Μαρίας, πρώτο βέβαια στον ευρύτερο Πειραιά απ’ τα μαγαζιά που εξακολουθούν να λειτουργούν σήμερα, (με εξαίρεση ίσως κάποιο μπακάλικο, κάπου ανάμεσα Ευγένεια και Χαραυγή) έχουν αναλάβει ο Κώστας κι ο Αλέξης, ήδη απ’ το 1999, εποχή που παιδιά ακόμη παρακολουθούσαν καθημερινά τη μαεστρία της γιαγιάς και έκτοτε κάνουν θαύματα! Παράλληλα, ο Αλέξης είναι ηθοποιός στο Θέατρο Τέχνης, ενώ ο Κώστας είναι λάτρης της μουσικής.

Αν σας αρέσουν οι ‘δηθενιές’, όπως τις αποκαλεί ο φίλος mavtasos, τότε δεν έχετε θέση σ’ αυτό τον αυθεντικό χώρο. Αν όμως αγαπάτε το γνήσιο σπιτικό φαγάκι, στον σωστό ιστορικό χώρο -που δεν έχει την παραμικρή σχέση με εμπορικές σκοπιμότητες και λογιών-λογιών νοθείες- κι αν θέλετε να το απολαύσετε με την ησυχία σας, χωρίς 2η ή 3η βάρδια θαμώνων (με ωράριο από 20.30-02.00, πλην Κυριακών & Αυγούστου) τότε φυσικά θα το τιμήσετε δεόντως. Προϋπόθεση: η τηλεφωνική κράτηση, αφού όπως καταλαβαίνετε το μαγαζί γεμίζει κάθε βράδυ! Τα παιδιά, πανάξιοι σεφ κι οι δυο τους, υπολογίζουν καθημερινά φαγητό για 45-50 άτομα (ο μέσα χώρος έχει γύρω στα 15 τραπέζια), που σχεδόν ποτέ δεν περισσεύει κάτι για δική τους χρήση…

Εμείς πήγαμε με κράτηση λίγες ώρες πριν, την Παρασκευή 20/11. Ήμουνα με την Πειραιώτισσα φίλη μου κι άλλο ένα φιλικό μας ζευγάρι (4 άτομα). Στις 8.30 μ. μ., το μαγέρικο άρχιζε να γεμίζει και όταν φύγαμε στις 10.30 μ. μ. ήταν κατάμεστο! Εν τω μεταξύ, αναγκάστηκαν να διώξουν ευγενικά 3-4 παρέες που έφθασαν δίχως κράτηση.

Ας ξεκινήσω απ’ το όνομα: ΟΖΠ. Όταν στην Κατοχή ο παππούς των παιδιών χτυπήθηκε στον Πειραιά από βόμβα και τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, η γιαγιά, ανοίγοντας το μαγέρικο, το αφιέρωσε στη Ζωοδόχο Πηγή, τον ιερό ναό της Παναγιάς, που βρίσκεται στην πίσω ακριβώς γωνιά του μαγαζιού, σε απόσταση μόλις 50 μέτρων. Και η θαυματουργή Ζωοδόχος Πηγή έκανε το θαύμα της, ευλογώντας τα χεράκια της γιαγιάς Μαρίας αλλά και των συμπαθέστατων εγγονών της, Κώστα και Αλέξη, για τους οποίους η κουζίνα είναι ολόκληρη η ζωή τους, καθώς και τον πατέρα τους Δημήτρη, ο οποίος με διακριτικότητα βοηθά συνεχώς τα παιδιά, τόσο στη λάντζα της κουζίνας το βράδυ, όσο και στα πρωινά ψώνια. Είπαμε: το μαγαζί εξαρτάται αποκλειστικά από την οικογένεια αυτή, που του δίνει την ψυχή της. Δεν υπάρχουν περιθώρια για τρίτους. Οι τιμές είναι φθηνές για ό, τι τρώτε και προφανώς οι πρώτες ύλες, άριστες.

Το μεράκι τους φαίνεται άμεσα απ’ τη διακόσμηση και τη μοναδική ζεστασιά που αποπνέει ο χώρος: στο ανοιχτό πατάρι διακρίνουμε ένα τραπέζι με καρέκλες καρφωμένες στον τοίχο, καθώς και πολύχρωμα πιατάκια. Πιο κάτω, λογής-λογής καλούδια πάνω σε ράφια. Αριστερά, 3 βαρέλια με γιορταστικά φωτάκια κοσμούν άλλα ράφια, ενώ ακόμα αριστερότερα θαυμάζουμε ένα πρωτότυπο κουκλοθέατρο με μαριονέτες-ρεμπέτες κ. α. γραφικές φιγούρες, όπως κι ένα ποδήλατο με τα φώτα του αναμμένα. Παραδίπλα, υπάρχει θέση για ένα παλιό ραδιόφωνο και μια ζυγαριά. Οι τοίχοι όλοι είναι γεμάτοι από σκίτσα με γραφικούς ρεμπέτες, που τους φιλοτέχνησε παλιότερα ο παραδοσιακός ρεμπέτης-σκιτσογράφος Μάριος, ενώ και η μουσική απ’ τα μεγάφωνα είναι ρεμπέτικα τραγούδια, ώστε να μην υπάρχει παραφωνία με το όλο περιβάλλον. Οι πεντακάθαρες τουαλέτες βρίσκονται στο ισόγειο, ενώ και ο εξαερισμός είναι άψογος, σ’ αυτόν τον παλαιό, ψηλοτάβανο χώρο (ύψους περί τα 4 μ. ), το δάπεδο του οποίου διατηρεί τα αρχικά ωραία μωσαϊκά του. Εξάλλου, το καλοκαίρι ο χώρος διαρρυθμίζεται κατάλληλα, και λειτουργούν στην αυλή, στο πίσω μέρος, όπου τοποθετούνται περί τα 7-8 τραπέζια.

Το μαγαζί φημίζεται κυρίως για τα εκλεκτά μαγειρευτά του εδέσματα, αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου, όπως άλλωστε ακούσαμε να το σχολιάζουν τα διπλανά μας τραπέζια. Για να μη σας κρατάω άλλο σε αναμονή, θα σας περιγράψω αμέσως τι φάγαμε:

Μία baby πατάτες μελωμένες, στη γάστρα, στα 4.80 €, μια μαμαδίστικους λαχανοντολμάδες, στα 8.50 €, μια φάβα ζεστή, 4.50 €, ένα τρομερό μπρόκολο ογκρατέν με τυρί και μπέικον, 8.50 €, μία τσιπς με αυγό μάτι και τριμμένο τυρί, 4.50 €, μία μερίδα απ' το ξακουστό τους Λιβανέζικο (χορταστικά πουγκιά με πίτες, με μοσχαρίσιο κιμά και συνοδεία από γιαούρτι, κρεμμύδι και ντομάτα, στα 8.50 €, και ακόμα μια στηθοπλευρά κοκκινιστή – σιδηρόδρομο, με πουρέ σελινόριζας: ουσιαστικά πιάτο για δύο, στα 11 €. Τα συνοδέψαμε με μια καταπληκτική σαλάτα, λάχανο & καρότο, 6 €. Για να αποφύγω τις επαναλήψεις βαθμών, θεωρήστε γενικά ένα μέσο όρο βαθμολογίας 9 στα 10 τουλάχιστον!

Ήπιαμε 1 λίτρο εκλεκτό χύμα κόκκινο ημίγλυκο κρασί Νεμέας, στα 7.50 €. Αρχικά μας έφεραν καλαθάκι με ψωμί φρυγανισμένο και άπλετο κρύο νερό σε κανάτα.

Ο λογαριασμός, στα 65 €, είναι τ ο κ α λ ύ τ ε ρ ο vfm για ό, τι φάγαμε και κυρίως για ό, τι βιώσαμε! Χωρίς το κρασί έρχεται περί τα14 € κατ’ άτομο (κατηγορία 10/16 €).

Στο τέλος μας κέρασαν τέσσερα πιατάκια με το δημοφιλές τους μους λεμόνι, μια απίστευτη αμβροσία! Ο Κώστας μάς εξήγησε ότι τη φτιάχνουν με ζαχαρούχο γάλα Βλάχας, στραγγιστό γιαούρτι, χυμό και ξύσμα λεμονιού, καθώς και μπισκότα, κατά προτίμηση digestive! Μην παραλείψετε να τους το ζητήσετε, εφόσον βέβαια υπάρχει…

Τώρα, για τους περίεργους θα ολοκληρώσω προσθέτοντας, όπως συνηθίζω άλλωστε, μερικά ακόμα πιάτα του μενού τους, το οποίο ανανεώνεται σχεδόν καθημερινά, μερικώς τουλάχιστον, δηλ. με 2-3 διαφορετικά πιάτα ημέρας:
Μπριζολάκια χοιρινά (8 €), Μελιτζάνα με ποικιλία τυριών φούρνου, που είναι ένα είδος μουσακά χωρίς κιμά (8 €), συκώτι μοσχαρίσιο με πορτοκάλι (9.50 €) και την πολίτικη σαλάτα τους, στα 6.50 €.

Σχετικά με τα ποτά, υπάρχει στα 6 €, κρασί χύμα 1 λίτρο, είτε λευκό (μοσχάτο ή ροδίτης) είτε κόκκινο (Νεμέας Αγιωργίτικο). Τα αναψυκτικά, στο 1.30 € (! ), το βιολογικό τσίπουρο 200 ml, στα 4.80 και η εξαίρετη Σητειακή ρακή στα 4.50 €. Από μπύρες υπάρχει η Α (3 €), η Kaiser (3.20 €) και μπύρες Ελλήνων μικροπαραγωγών: η ΚΙΡΚΗ & Η ΠΙΚΡΗ, ( 4.30 €), 5.70 βαθμών αλκοόλ, με πικρή, φρουτώδη επίγευση, που παρασκευάζει στη Χαλκίδα ένας Πειραιώτης φίλος τους και έχουν το χαρακτηριστικό ότι ζυμώνονται για δεύτερη φορά μέσα στη φιάλη!

Αν παρέλειψα κάτι, συμπαθάτε με. Άλλωστε, κάποιοι φίλοι χρήστες με γνωρίσατε: δεν είμαι δα και τόσο τζόβενο! Ωστόσο, θέλω να πιστεύω πως σύντομα θα με συμπληρώσετε με τις δικές σας γευστικές εμπειρίες…