Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιταλία - Π.Φάληρο, Αθήνα
Νοε
29
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Τελευταία μου φαίνεται ότι δεν γίνεται χωρίς ιταλικό...
Διάφορες ευτυχείς συγκυρίες με έφεραν σε μία αυθεντική τρατορία αυτή τη φορά!
Λιτός χώρος, καρό τραπεζομάντιλα, απλό μωσαϊκό στο δάπεδο, αυλή προστατευμένη με μουσαμάδες και σόμπες "μανιτάρια" για περισσότερη προστασία από το κρύο.

Το ανοιχτό πράσινο κυριαρχεί στον χώρο, πράσινη πόρτα, πράσινα πρεβάζια και παράθυρα και πολλά πρασινοπά καρό τραπεζομάντιλα. Φωτισμός χαμηλός και ατμόσφαιρα απλής ιταλικής τρατορίας. Ο εσωτερικός χώρος πολύ μικρός, ίσα με δέκα περίπου απλά - ξύλινα τραπέζια. Μόνο στην θερμαινόμενη αυλή ξεχώρισα ένα ή δύο τραπέζια μεγάλα και με ύφος αντίκας σαν να τα είχαν φέρει από το σπίτι τους ή καλύτερα σαν τη μύγα μες το γάλα.

Απέναντι ακριβώς από την είσοδο βρίσκεται η ανοιχτή κουζίνα όπου πρωτοστατούσε μια κυρία με το σκουφάκι της -προφανώς- η μαγείρισσα. Oι ιδιοκτήτες είναι ένας Έλληνας και ένας Ιταλός από την Ρώμη.
Επάνω από την κουζίνα, βρίσκονται λογής λογής μπουκάλια κρασιών.
Mάλιστα, όπως έμαθα, παλαιότερα δεν υπήρχε λίστα κρασιών σε κατάλογο αλλά όλα τα κρασιά ήταν γραμμένα πάνω σε ένα μπουκάλι που πήγαινε σε κάθε τραπέζι την ώρα της παραγγελίας.
Παράλληλα, η οινόφιλος και περιχαρής φίλη, αφού μου ανήγγειλε την ημερομηνία του γάμου της, εκτίμησε ιδιαίτερα και την λίστα με τα κρασιά του Maltagliati!! Λίγα και διαλεχτά, ευρισκόμενα πάντα μέσα στα πλαίσια μιας απλής ιταλικής ταβέρνας που στο, συγκεκριμένο μαγαζί, το στυλ δεν διαφέρει ιδιαίτερα από μια τυπική ελληνική.

Βραδάκι και τα τραπέζια γέμιζαν σιγά σιγά από πιστούς του είδους που οι περισσότεροι, όπως αντιλήφθηκα από την οικειότητα που είχαν με το προσωπικό, ήταν θαμώνες και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς τα ζυμαρικά που σερβίρονται είναι εξαιρετικά. Πίτσα δεν σερβίρεται, υπάρχουν σαλάτες, ορεκτικά, πιάτα με ζυμαρικά και γλυκά. Ο κατάλογος δεν είναι πολύ μεγάλος αλλά αρκετά ενημερωμένος ώστε να καλύψει όλα τα γούστα.

Ακόμα, θεωρώ ευπρόσδεκτη καινοτομία στο μενού την προσθήκη ζυμαρικών από το περιβόητο αλεύρι Dinkel που κάνει τα ζυμαρικά πιο υγιεινά και εύπεπτα αλλά και λίγο πιο σκούρα στην όψη... κάτι μεταξύ ολικής άλεσης και λευκού. Όλα τα ζυμαρικά του καταλόγου μπορούν, εάν το επιθυμεί κάποιος, να ετοιμαστούν κατ' αυτόν τον τρόπο. Φυσικά και έβαλα το χεράκι μου στο μέλι..!!

Tι δοκιμάσαμε:

Στην αρχή, έρχεται ένας ψάθινος δίσκος με δείγματα από τους τύπους ζυμαρικών που διαθέτει η κουζίνα. Πρόκειται για 4 είδη ζυμαρικών:
Τα ομώνυμα Μαλταλιάτι (σαν μικρά λαζάνια ή παπαρδέλες ), Καζαρέτσε (τα ελαφρώς στριφτά), Λιγκουίνι (πλατύ σπαγγέτι ) και Φετουτσίνι (σαν ταλιατέλες). Στον κατάλογο, υπήρχε και πιάτο με Ραβιόλι.
Πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης!

Στη συνέχεια, καταφθάνει, χωρίς δεύτερη κουβέντα, εμφιαλωμένο νερό (2,00).
Μετά, φέτες ολόφρεσκου ψωμιού, λευκού και ολικής άλεσης, συνοδεία νόστιμου ντιπ από λιαστή ντομάτα και γιαούρτι μέσα σε ένα μικρό γυάλινο μπολάκι (2,00)!
Επιτυχημένο το καλωσόρισμα αλλά και ένα πεντάευρω με το που κάθεσαι σε μια απλή τρατορία... ??

Μετά ήρθαν, ως κέρασμα πλέον, δύο εύγευστες, μικρές μερίδες, σούπας ντομάτα-καρότο μέσα σε όμορφες κούπες.

Πάμε στα κυρίως,

Μozzarella in carrozza, τυπικό ναπολιτάνικο ορεκτικό που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί λέγεται "in carozza". Τυπικά μοιάζει με τυρί λιωμένο ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί, σαν τοστ. Στο Maltagliati δεν μοιάζει τόσο με τοστ και το ετοιμάζουν με γέμιση από τηγανιτή μοτσαρέλα, μανιτάρια και προσούτο. Μας έφεραν τρία κομμάτια από αυτή τη μαγευτική γεύση πάνω σε φύλλα πράσινης σαλάτας που ενίοτε δρόσιζαν τον ουρανίσκο μας. ΕΥΡΩ 8,00

Liguine με αλεύρι dinkel, μανιτάρια porcini, πεκορίνο, ντοματίνια και λάδι τρούφας. Το συνιστώ ανεπιφύλαχτα, είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο με ελαφριά κρέμα γάλακτος και λίγα φύλλα σαλάτας για γαρνιτούρα. ΕΥΡΩ 13,00

Maltagliati πράσινα με μπρόκολο και μπέικον. Βρήκα την παρουσίαση του πιάτου άριστη και την νοστιμιά του εξαιρετική, το μπρόκολο και το μπέικον βρίσκονταν στη βάση του πιάτου και από πάνω υπήρχε μια, όμορφα ταχτοποιημένη, ποσότητα ζυμαρικών Μαλταλιάτι. ΕΥΡΩ 10,00

Τα ζυμαρικά μας, σερβιρίστηκαν σε βαθιά, ριγωτά, πιάτα με όμορφες λεπτομέρειες!!
Οι ποσότητες είναι πολύ χορταστικές!

Ήπιαμε χύμα κόκκινο κρασί Merlot που συνόδευσε επάξια τα πιάτα μας!!
ΕΥΡΩ 3,00 / το ποτήρι.
Μεταξύ των άλλων, υπάρχει και Valpolicella (περιοχής Veneto), το αντίστοιχο θα λέγαμε του, επίκαιρου, Beaujolais Nouveau, ΕΥΡΩ 18,00 / το μπουκάλι, καθώς και ερυθρό, απόλυτα ταιριαστό για τρατορία, Chianti Melini, ΕΥΡΩ 22,00.
Από λευκά κρασιά υπάρχει Falanghina, το φθηνότερο μπουκάλι, στα 15,00 και, το ακριβότερο, Chardonnay biologico, στα ΕΥΡΩ 23,00.

Από γλυκά, δοκιμάσαμε ένα Semifreddo, δύο μεγάλα κομμάτια γλυκού με λωρίδες σοκολάτας! Συμπαθητικό, αλλά τίποτα το εξαιρετικό. ΕΥΡΩ 6,00

Το σέρβις σε χαλαρούς ρυθμούς, ενδιαφέρον και ενημερωμένο μεν, αλλά ξεχνούσαν και την παρουσία μας καμιά φορά.....

Στον χώρο έβαλα 3 μόνο και μόνο λόγω του ότι πρόκειται για αυθεντική τρατορία και για τα πεντακάθαρα WC! Εάν το βαθμολογούσα ως κανονικό εστιατόριο, θα έπαιρνε με το ζόρι 2.

Παρόλο που το Maltagliati θέλει να θεωρείται ως μια τρατορία typica και, κατά τα άλλα, έχει νόστιμο φαγητό, μας τα χαλάει αρκετά στις τιμές και τα extras.
Πρόκειται για τιμές κανονικού εστιατορίου, ιδιαίτερα στις εποχές που διανύουμε!
Εκνευριστικό, επίσης, που στην απόδειξη δεν γράφονται τα φαγητά αναλυτικά...!!

Στο τέλος, μας κέρασαν σφηνάκια με λικέρ amaretto, προσφέρουν και limoncello ή μαστίχα για όποιον το επιθυμεί.

Εάν, λίγο, βελτιώνονταν οι τιμές, θα το συνιστούσα, ανεπιφύλαχτα, για συχνότερες επισκέψεις!