Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνες ταβέρνες - Παγκράτι, Αθήνα
Νοε
28
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Παρότι είμαι γείτονας και περνάω συχνά απ’ έξω, χθες τελικά, 23/11 επισκεφθήκαμε με μια φίλη το ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΤΟΥ PRESS CAFÉ (ΜΠPC), μεταξύ 6 και 8 μ. μ. Βρίσκεται στο Παγκράτι, στην οδό Αρριανού, δυο μόλις βήματα απ’ την πιάτσα της Πλατείας Προσκόπων. Σε μια ώρα ουδέτερη, το μαγαζί ήτανε σχεδόν γεμάτο, μέσα-έξω!

Οι συνειρμοί μου έρχονται αυθόρμητα στο μυαλό μου:
• Θυμάμαι το PECORA NERA του Φίλιππου Σοφιανού στους Αμπελόκηπους, ένα ακόμη Μαύρο Πρόβατο με ωραίο περιβάλλον, την προηγούμενη δεκαετία!
• Θυμάμαι όμως και το PRESS CAFÉ, στην Καρνεάδου, στο Κολωνάκι, εδώ και 20 χρόνια που μεταφέρθηκε στη συγκεκριμένη θέση στο Παγκράτι το 2003, για να αναβαθμισθεί στο παρόν εστιατόριο ΜΠPC, εδώ και 3 χρόνια!
• Και βέβαια διαβάζω στο αγαπημένο μας site για το ΜΠPC που άνοιξε πέρσι το φθινόπωρο στα Μελίσσια!
Για μια ακόμη φορά, η διαλεκτική ροή των πάντων δικαιώνει το γνωστό απόφθεγμα του Ηράκλειτου. Αυτά για εισαγωγή. Και τώρα στο κυρίως θέμα:

Δυο νέοι άνθρωποι και φιλόδοξοι επιχειρηματίες, η Ευδοξία Πάντου και ο Νίκος Κρασσάς, έστησαν τον χώρο με πολλή αγάπη και μεράκι. Ανάθεσαν στην Ολλανδή Λίαν Βερμέερ τη διακόσμηση του χώρου και στον έμπειρο σεφ, Νίκο Μεντή, την ευθύνη διαμόρφωσης ενός ευέλικτου, γαστρονομικού αλλά και προσιτού μενού.
Το πείραμα πέτυχε! Το μαγαζί είναι φίσκα πάντα και χρειάζεται είτε κράτηση είτε τύχη βουνό, όπως στην περίπτωσή μας…
Απ’ την άλλη, το ενημερωμένο site μας, μας κατατοπίζει πλήρως για τον χώρο, αφού μέχρι στιγμής έχουν προηγηθεί 96 κριτικές (! ), που –παρά τον υποκειμενισμό τους- του έχουν δώσει Αξιολόγηση 76% και Βεβαιότητα 82%! Σειρά μου, λοιπόν τώρα, να σας περιγράψω τις εντυπώσεις μου, συνδιαμορφώνοντας μαζί σας, φίλες και φίλοι χρήστες, την επικαιροποιημένη εικόνα και βαθμολόγηση του ΜΠPC.

Εξωτερικά υπάρχουν γύρω στα 10 σιδερένια τραπεζάκια, με τις απαραίτητες σόμπες τώρα πια. Ανάμεσα στους δύο χώρους θαυμάζει κάποιος τις μεγάλες περιμετρικές τζαμαρίες, απ’ τις οποίες η μία έχει ζωγραφιές από 4-5 προβατάκια.

Εσωτερικά, γύρω στα 12 μαρμάρινα τραπέζια με αναπαυτικά καθίσματα από ακατέργαστο ξύλο, που διαμόρφωσε η Ολλανδή διακοσμήτρια. Συνολικά, μέσα-έξω, εξυπηρετούνται γύρω στα 80 άτομα, από ένα απόλυτα επαγγελματικό επιτελείο σερβιτόρων. Υπολογίζω ότι το συνολικό προσωπικό (κουζίνας, σέρβις, ταμείου, υποδοχής, καθαριότητας) φθάνει τα 15 άτομα, που φυσικά κατανέμονται σε βάρδιες.

Στους τοίχους, δίπλα στο τραπέζι μας, παρατηρήσαμε εικόνες προβάτων, με εμφανή τα διάφορα μέρη των ζώων (λαιμός, ράχη, σπάλα, πλευρά, κ. α. ). Οι μαύροι τοίχοι είναι γεμάτοι με mottos ή αποφθέγματα απ’ τη ζωή:
• Την αγάπη την ακούς στις πράξεις!
• Με τα μη και με τα δεν, η ζωή είναι μηδέν!
• Γυρίσατε; (η κλασική ατάκα της Καρέζη στον Αλεξανδράκη)!

Για πλήρη εκμετάλλευση του χώρου, τα 2 WC τους βρίσκονται στο υπόγειο. Το κατάστημα έχει ωράριο Δεύτερα-Σάββατο13.00-01.00 και Κυριακή 13.00-19.00, ενώ πραγματοποιεί delivery στα πέριξ (ατυχώς, τους είχαν εξαντληθεί τα σχετικά έντυπα).

Αρχικά μας κέρασαν φρυγανισμένα ψωμάκια με dip sauce ντομάτας και ρίγανης, καθώς και 2 σφηνάκια ρακής. Νερό, 2 φορές, σε κανάτα. Στο σημείο αυτό, οφείλω να αναφέρω την άριστη εντύπωση, σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα, που μας προξένησε ο ευγενέστατος, υπομονετικός και προπαντός καταρτισμένος σερβιτόρος μας, ο Θανάσης, ένας μελαχρινός μουσάτος νεαρός, με προϋπηρεσία στο Πάρκο Ελευθερίας, το Καστελόριζο της Βάρκιζας, κ. λπ. Οι ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει το κατάλληλο προσωπικό για κάθε πόστο. Ένα σημείο που κάνει τη διαφορά στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό αυτό τομέα. Στα του φαγητού μας τώρα:

Μοιράσαμε μια σπιτική κοτόσουπα, νοστιμότατη, με καρότο, ρύζι και πιπέρι (μύλο). Ήτανε πιάτο ημέρας, στα 7.10 €. Επίσης ένα ρολό κοτόπουλο (πιάτο ημέρας), σε βαθύ πιάτο, με νόστιμο ρύζι, στα 6.50 €. Μια πιτάκια Καισαρείας, δύο κομμάτια με παστουρμά, κρέμα από τυρί κασέρι και ντομάτα. Εξαίρετα στα 4.70 €. Μία χαλούμι στη σχάρα, 3 κομμάτια, με κόκκους δυόσμου. Καλό, στα 4.90 €.
Μοιράσαμε επίσης το καινούργιο γλυκό τους, μια τάρτα σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα και μία μπάλα παγωτού φυστικοβούτυρου! Τέλεια εμπειρία, στα 5.80 €.

Ο λογαριασμός, στα 29 € ήταν λογικός για ό, τι δοκιμάσαμε (κατ’ άτομο 14.50 €).

Από τα άλλα πιάτα του καταλόγου τους, υπάρχουν σαλάτες γύρω στα 6-8 €, ψαρονέφρι με κολοκύθια στα 6.90, κοτομπριζολάκια, στα 8.90 €, καθώς και ψαρικά, από 4.10 € για γαύρο μαρινάτο, μέχρι 11.90 € για γαρίδες με λινγκουίνι και ρόκα, ή 14.70 € για σολομό σχάρας. Τα γλυκά τους, γύρω στα 3-4 €, περιλαμβάνουν σουφλέ σοκολάτας ή μους λεμονιού, όλα από τον σεφ.

Αναφορικά με τα ποτά, το κρασί χύμα, στα 9 € το λίτρο (κάπως υπερτιμημένο) ενώ τα εμφιαλωμένα κυμαίνονται από 10 €-12.50 € τα περισσότερα, οι μπύρες τους γύρω στα 3 €, τα αναψυκτικά τους στα 2.10 €, υπάρχουν δε λικέρ, αποστάγματα, κ. α. ποτά.

Συμπέρασμα: θα ξαναπάω προσεχώς, ίσως στα Μελίσσια την άλλη φορά.

Η ονομασία Μαύρο Πρόβατο δεν σημαίνει βέβαια ότι το μαγαζί αυτό είναι και ΜΠ της γαστρονομίας μας, κατά τη λαϊκή έκφραση. Αντίθετα, μάλιστα, πιστεύω ότι είναι καμάρι της εστίασής μας! Όσοι δεν έχετε πάει, μπορείτε να το δοκιμάσετε άφοβα. Οι υπόλοιποι, αργά ή γρήγορα, κάτι μου λέει ότι θα το ξανατιμήσετε…

2016-03-04 14:49:39

Ευχαριστούμε πολύ που μας επισκεφθήκατε και για την πολύ ενημερωμένη κριτική σας!

ΜΠTPC


2016-06-07 18:52:35
Η κριτική τροποποιήθηκε από τον/την piperman.

  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.