Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Wine Restaurants - Κουκάκι, Αθήνα
Δεκ
02
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Ανάμεσα σε τόσες αφίξεις εστιατορίων, προσπάθησα ψάχνοντας με προσοχή στο διαδίκτυο να βρω κάτι που θα άξιζε τον κόπο να επισκεφθώ. Αφού προσανατολίστηκα σε δύο-τρία, το ένστικτο μου με οδήγησε στην "Φάμπρικα του Ευφρόσυνου" στο Κουκάκι και δεν έπεσα έξω. Λειτουργεί εδώ και περίπου επτά μήνες και είμαι σίγουρη ότι για πολλά χρόνια μετά θα μιλάμε για αυτό... εκτός απροόπτου.

Ο υπεύθυνος της κουζίνας Γιώργος Γκάτσος και η οινοποιός (winemaker & founder ) Αθηνά Τσώλη είναι οι εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος.
Ο Γιώργος, λάτρης του καλού φαγητού, με σπουδές στη Θεολογία (στη Σερβία), λειτουργεί συνεταιρικά ένα εστιατόριο στη Σερβία και είναι ο εμπνευστής του γνωστού Negreponte στα Λαδάδικα της Συμπρωτεύουσας. Το όνομα Negreponte δόθηκε από την γνωστή γέφυρα της Χαλκίδας, που ονομάζεται και Νεγκροπόντε, καθότι ο Γιώργος έχει καταγωγή από την Χαλκίδα αλλά έχει μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη.

Η δε Αθηνά, λευκαδίτισα στην καταγωγή, έχει μεγάλη προϋπηρεσία στον χώρο του κρασιού εντός και εκτός Ελλάδας, με περίοπτες σπουδές.
Η Αθηνά είναι σύμβουλος σε γνωστά οινοποιία (Χρυσοστόμου, Χατζηγεωργίου, Καστανιώτη, Δασκαλάκη), πολλά από τα κρασιά αυτών σερβίρονται στο εστιατόριο, ενώ αρκετοί οίνοι είναι δική της παραγωγή (ΑΤΗΙΝΑ Γουμένισσα και ΑΤΗΙΝΑ Νάουσα ).

Σπάνιο, σε ένα τόσο απλό φαινομενικά εστιατόριο, να συνυπάρχουν επάξια στον ίδιο χώρο η άριστη κουζίνα και ο άριστος οινοχόος σε καθημερινή βάση. Χαιρόμουν να ακούω την Αθηνά να μιλάει για την τέχνη του κρασιού και για την ποιότητα των αμπελώνων ανά τον κόσμο με την σεμνότητα που αρμόζει σε εκείνον που κατέχει αληθινή γνώση.

Το εστιατόριο επικεντρώνεται σε γεύσεις και παραδοσιακές συνταγές της Β. Ελλάδας, καβουρμάς Κομοτηνής (7,10), μουστοπιπεριά Αμύνταιου(5,40), φέτα Κοζάνης(4,20) ή μπουγιουρντί (,5,90), και της Σερβίας ενώ χρησιμοποιεί κατά κόρον βιολογικές πρώτες ύλες, που προμηθεύεται από παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.
Βέβαια, δεν λείπουν πιάτα όπως το Μαστέλο Χίου, σχάρας, ή το λαδοτύρι Ζακύνθου.

Τα Σαββατοκύριακα ετοιμάζουν ακόμη περισσότερα κρεατικά πιάτα αλλά και συνταγές από την Σεφαραδίτικη παράδοση καθώς ο μεγαλωμένος στην Συμπρωτεύουσα αρχιμάγειρας έχει έρθει σε επαφή με αυτές τις σπάνιες γεύσεις.

Από ψαρικά, εντοπίσαμε στον κατάλογο γαρίδες σαγανάκι, ΕΥΡΩ 10,20, καλαμαράκι σχάρας στα 10,30 ή σκουμπρί καπνιστό Κομοτηνής 6,20.

Από κρεατικά, μερικά κλασικά πιάτα είναι η καπνιστή μπριζόλα (8,90), συκώτι μοσχαρίσιο (9,25), σπαλομπριζόλα μοσχαρίσια (12,80) κ. ά.

Επιπλέον,
Ο Άγιος Ευφρόσυνος, από τον οποίο έχει πάρει το όνομα του ο χώρος, είναι προστάτης των μαγείρων με ενδιαφέρουσα ιστορία. Για τον λόγο αυτό, η μηλιά που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον Άγιο αποτελεί και το σύμβολο του εστιατορίου, ένα δένδρο μηλιάς που περικλείεται από την ονομασία "Φάμπρικα του Ευφρόσυνου" στην Κυριλλική γραφή! Ο σεφ μάλιστα, έχοντας μια αναρχική και "ανοικτή" άποψη για την θρησκεία πιστεύει ότι μέσα από την απόλυτη αμαρτία έρχεται η αγιοσύνη. Αυτό, άλλωστε, καταδεικνύει και ο βίος πολλών Αγίων σύμφωνα με την θρησκεία μας και όχι μόνο...!

Η διακόσμηση του χώρου, αποτελεί ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό άμεσα.
Ένας από τους διακοσμητές είναι ο Σέρβος Γκόρα που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, από την απίθανη παράσταση απέναντι από την είσοδο μέχρι τους πολυελαίους του κάτω επιπέδου που ανήκαν στον Τίτο.
Ο δε Πέτζιο (?), επίσης Σέρβος, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, έχει δημιουργήσει μια καταπληκτική ζωγραφιά με έναν φουριόζο μοτοσικλετιστή, σε πίστα, με τίτλο " Ο γύρος του Θανάτου ", θέλοντας να απεικονίσει την τρέχουσα ανεξέλεγκτη πορεία της χώρας μας!!

Το εντυπωσιακό ταβάνι είναι τέλεια σφυρηλατημένο από τον Γκόρα επίσης.

Επαναλαμβάνω, πριν εισέλθει κάποιος στον χώρο, με τίποτα δεν αντιλαμβάνεται το μεράκι με το οποίο αυτός έχει στηθεί. Θέλει ψάξιμο και αυτό αποτελεί την γοητεία του! Κάθε φορά, η κάθε ματιά πέφτει σε κάτι διαφορετικό.
Στο δάπεδο π. χ ενώ υπάρχει ένα απλό μωσαϊκό με λίγη παρατηρητικότητα αντικρίζει κάποιος το βάρος της προσεγμένης διακόσμησης που "σηκώνει" στις πλάτες του!

Ο κάτω χώρος, πέρα από αυτά που περιέγραψα πριν, αποτελείται από ξύλινες εταζέρες και ράφια με φίνα σκεύη και μπιμπελό καθώς και γκρίζες μεταλλικές λεπτομέρειες. Στα τραπέζια, η επικάλυψη είναι από πατιναρισμένο ξύλο βαμμένο σε ρομαντική βεραμάν απόχρωση και υπάρχουν όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ φαγητού όμορφα ταχτοποιημένα. Την προσοχή μου τράβηξαν αμέσως οι γυάλινες καράφες γεμισμένες με φελλούς που διακοσμούν όλα τα τραπέζια!
Τα καθίσματα είναι φτιαγμένα από σκούρο ξύλο, με κλασικό σχεδιασμό.

Στον εξωτερικό χώρο, τα καθίσματα και τα τραπέζια είναι σε απόχρωση βιομηχανικού γκρι ή βεραμάν με ανάλογου χρωματισμού καρέκλες.

Εμείς, καθισμένοι στον κάτω χώρο, κλέβαμε ματιές από το πατάρι αλλά με τίποτα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τι έμελλε να αντικρίσουν τα μάτια μας ύστερα από λίγο..... έναν μοναδικής φινέτσας χώρος, ανάλογης αριστοτεχνικής διακόσμησης με τον ισόγειο χώρο αλλά πιο μικρός και πιο ζεστός, με πολλά παράθυρα και με θέα στον εξωτερικό χώρο.

Πηγαίνοντας δε στο υπόγειο, στις τουαλέτες, μας περίμενε ένας ρετρό χώρος που έμοιαζε πιο πολύ με σαλόνι παρά με WC, χρωματιστά κεραμικά πλακίδια, περίτεχνες γούρνες, πρωτότυποι καθρέφτες και διάφορα ευρηματικά αρχιτεκτονικά tips.

Στα των γεύσεων,
Η εντυπωσιακή διακόσμηση παραδίδει την σκυτάλη στην gallery καινοτόμων γεύσεων!

Αρχίσαμε με ψαρόσουπα καθώς η μέρα που πήγαμε ήταν αφιερωμένη στο ψάρι γενικότερα.
Νοστιμότατο το γευστικό αποτέλεσμα! Σούπα από πατάτα και κρεμμύδι και ξεχωριστά, σε ένα μικρό πιατάκι, κομματάκια μπακαλιάρου και πεσκανδρίτσας με γαρνιτούρα ρόκας. Ένα παξιμαδάκι διακοσμούσε το βαθύ πιάτο της σούπας.
ΕΥΡΩ 6,00

Κατόπιν, ξεφύγαμε από την ψαροφαγία της ημέρας και δοκιμάσαμε μερικές από τις κλασικές γεύσεις που σερβίρονται,

Σαλάτα "Ντοματίνι με Ξινομυζήθρα". Η όλη γεύση ήρθε σε μορφή τούρτας, τυλιγμένη με λωρίδα δροσερού αγγουριού και περιείχε βιολογικά, εξαιρετικής γεύσης, ντοματίνια, σιταρένιο τριμμένο παξιμάδι, που τόνιζε την γεύση της ντομάτας, δυόσμο και φέτα Κοζάνης (ξινομυζήθρα). Ήταν απίθανη και αφήσαμε λίγη ποσότητα σαλάτας για το τέλος του δείπνου προκειμένου να απολαύσουμε περισσότερο το κρασί μας!
ΕΥΡΩ 7,20

Πιπεροσαλάτα ή 'Αιβαρ, σέρβικη παραδοσιακή σαλάτα με κόκκινη πιπεριά και μελιτζάνα. Ένα κατακόκκινο πιάτο με υφή σούπας κονσομέ, απαλή και διακριτική γεύση παρά την πιπεράτη ονομασία του πιάτου!
ΕΥΡΩ 4,90

Τουλουμοτύρι Κοζάνης με απαλής έντασης και αλμυρότητας κατσικίσιο-πρόβειο τυρί, ένα βουναλάκι πεντανόστιμου τυριού διακοσμημένου με κομμάτια δυόσμου και λίγο ελαιόλαδο.
ΕΥΡΩ 6,30

Μελιτζανοφάι (Πιάτο Ημέρας), με βιολογική μελιτζάνα, φέτα, κρεμμύδι και λίγο εξωτικό αστεροειδή γλυκάνισο. Ένα χορταστικό κομμάτι υπέροχης γεύσης!
ΕΥΡΩ 6,20

Το ψωμί που συνόδευσε τα πιάτα μας ήταν φρεσκότατο και δεν χρεώθηκε!
Το νερό βρύσης ήρθε απευθείας μέσα σε μια όμορφη κανάτα με το σήμα του εστιατορίου!
Γλυκά δεν φτιάχνονται.
Σερβίρονται μόνο ως κέρασμα μια-δύο γεύσεις. Συνήθως προσφέρουν πολίτικο χαλβά με παπαρουνόσπορο! Εμάς μας προσέφεραν δύο μεγάλα "δάκρυα" μους λεμόνι με γιαούρτι.

Ήπιαμε ένα μπουκάλι κρασί Μαλαγουζιά, Χρυσοστόμου 2014, κατόπιν υποδείξεως, εξαιρετικό ταίριασμα στο φαγητό μας! ΕΥΡΩ 16,00 (750ml)
Υπάρχει, όπως είναι επόμενο, ποικιλία κρασιών, κυρίως ελληνικές ετικέτες, διαλεγμένα, με ιδιαίτερη προσοχή, από την sommelier Αθηνά.
Προσφέρεται και ποτήρι κρασί, ΕΥΡΩ 2,80 - 5,00.
Τα περισσότερα μπουκάλια σερβίρονται στα 500ml ή 750ml, οι τιμές στα 500ml κυμαίνονται από ΕΥΡΩ 9,00 - 18,00, στα 750ml από ΕΥΡΩ 13,00 - 24,00.

Προσφέρονται διάφορες μπύρες από ΕΥΡΩ 3,00 έως 4,20 /το μπουκάλι.
Σερβίρονται και αναψυκτικά.

Το μέρος αυτό κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα απλό wine bar, ενώ
δεν υπάρχει κάποιο μπαρ. Μπορεί κάποιος, συνοδεία κάποιου ορεκτικού ή μιας δροσερής σαλάτας, να απολαύσει το κρασί του, επιλέγοντάς το μόνος ή με την καθοδήγηση της Αθηνάς.

Οι μουσικοί ρυθμοί αλλάζουν συχνά και ακούγονται σε μέτρια ένταση. Εμείς απολαύσαμε χαλαρωτική κλασική μουσική πιάνου.

Η όλη εμπειρία ήταν άκρως συναρπαστική!
Άνθρωποι με γνώση και μεράκι δημιούργησαν, με αγάπη, ένα στέκι που έλειπε από την πόλη μας, φυσικά ανάλογοι είναι και οι θαμώνες αυτού του χώρου, ο οποίος είναι τόσο ξεχωριστός όσο και το γαστρονομικό του αποτέλεσμα!!

O τέλειος συγκερασμός περιβάλλοντος, γεύσης και οινικής ευρυμάθειας!

Τέτοια μέρη σπανίζουν στην χώρα μας και αξίζουν της προσοχής μας!

Με τις ευχές μας....

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι με έκπτωση έως 10%
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια