Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ταβέρνες & Ψητοπωλεία - Αμπελόκηποι, Αθήνα
Δεκ
02
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Σάββατο μεσημέρι 28/11, μετά από τρεχάματα στους Αμπελόκηπους, νιώθω την ανάγκη να κάτσω κάπου να βάλω μια μπουκιά στο στόμα μου. Ξάφνου, μου έρχεται η φαεινή ιδέα: Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ (Ν), που τον έβλεπα καθημερινά την προηγούμενη δεκαετία, πηγαίνοντας στην τότε δουλειά μου, μια κατασκευαστική εταιρεία, που τα γραφεία της ήταν επίσης στη Λουίζης Ριανκούρ και μάλιστα στο επόμενο τετράγωνο!

Ο Ν είναι μια δημοφιλής Κρητική οικογενειακή ταβέρνα, που απ’ το 1998 τη λειτουργεί με επιτυχία ο κ. Νικηφόρος, με καταγωγή από Ανώγεια και Ρέθυμνο.
Στα 17 χρόνια λειτουργίας της είναι απ’ τις πιο παλιές Κρητικές γωνιές της Αθήνας. Ανάμεσα στις νεότερες ταβέρνες, θυμάμαι κατά σειρά παλαιότητας κάποιες άλλες, ενώ πλησιάζω στο κατώφλι του Ν: Κατσούρμπος στο Παγκράτι (10 χρόνια), Αρισμάρι στο Χαλάνδρι (5), και αυτές της τελευταίας 3ετίας: Έρως-Ήρως στους Αμπελόκηπους, Ρωμανάκια και Νταβαντούρι στην Αγία Παρασκευή και Όξο Νου στα Εξάρχεια. Φυσικά, το παλιό δεν είναι υποχρεωτικά καλύτερο. Απλά, είναι πολύ πιο δοκιμασμένο, αφού αποδεδειγμένα αντέχει στον πανδαμάτορα χρόνο! Εξάλλου, όπως διαβάζω τώρα στο site μας, ο Ν έχει συνοδευτεί από 90 κριτικές (! ), εξασφαλίζοντας μάλιστα υψηλή Βεβαιότητα & Αξιολόγηση κοντά στο 80%!

«Κατά σύμπτωση», σκέφτομαι, «προχθές μόλις έγραψα για το Μαύρο Πρόβατο του Press Café στο Παγκράτι, που κι αυτό έχει εξασφαλίσει αντίστοιχα ποιοτικά στατιστικά στοιχεία και μάλιστα με 97 κριτικές»!
«Στο κάτω-κάτω, θα φάω σίγουρα κάτι νόστιμο και σπιτικό, έστω κι αν δεν πρόλαβα να τηλεφωνήσω σε κανέναν για παρέα. Δεν πειράζει όμως…».

Και φυσικά οι εκπλήξεις συνεχίζονται: το μαγαζί, που λειτουργεί καθημερινά 12.00-01.00, όταν στις 12.45 φθάνω, είναι κυριολεκτικά κ α τ α μ έ σ τ ο!! Ο ισόγειος χώρος, μέσα γεμάτος με 100 περίπου άτομα. Έξω, μισογεμάτος με 20 άτομα (αλλά έχει ψύχρα), ενώ το πατάρι τους, τα μεσημέρια είναι κλειστό. Να μην τα πολυλογώ, βρίσκω ένα τραπεζάκι δίπλα στη είσοδο και, περιμένοντας να παραγγείλω, παρατηρώ ότι γύρω μου τρώνε θαμώνες προχωρημένης ηλικίας και μάλιστα σε μεγάλα τραπέζια!

Ρωτάω λοιπόν τον σερβιτόρο αν οι συγκεκριμένοι πελάτες τους είναι από κάποιο ΚΑΠΗ και μου απαντάει έκπληκτος: «Όχι, είναι διάφορες απλές παρέες… οι μεγάλοι, βλέπετε, τρώνε πάντα πιο νωρίς. Το βράδυ έρχονται και πιο νέοι πελάτες». Παίρνω τον κατάλογο, ξεφυλλίζοντας κυρίως Κρητική κουζίνα, με την οποία είμαι εξοικειωμένος, αφού ως Μηχανικός είχα επιβλέψει την κατασκευή 4 Μαθητικών Εστιών, από μία σε κάθε νομό, απ’ τη Σητεία μέχρι την Κάνδανο!

Η κοσμοπλημμύρα μου δίνει βέβαια την ευκαιρία να χαζέψω τον κατάλογο με την άνεσή μου. Ακούστε λοιπόν- έχουμε και λέμε:
• 15 σαλατικά & αλοιφές, 4-7 €.
• 10 ορεκτικά, 5-9 €
• 25 πιάτα ημέρας (! ), 6-12 €
• 15 πιάτα της ώρας, 8-14 €, τυριά, κα.

Διακρίνω ανάμεσά τους πασίγνωστα Κρητικά πιάτα:
• Χοχλιούς, είτε μπουμπουριστούς είτε στιφάδο (παρακαλώ): 9 €
• Βραστό ζυγούρι (αρνάκι 2 χρόνων) με γαμοπίλαφο: 10 € ( μ ο ν α δ ι κ ό )!
• Απάκι Ρεθυμνιώτικο: 10 €
• Ντολμάδες με Κρητικό αμπελόφυλλο: 8 €

Απ’ τα κλασικά τους εδέσματα ξεχωρίζω τα εξής:
• Τηγανιά συκώτι από μοσχάρι γάλακτος στα 8 €
• Μοσχάρι κοκκινιστό ή στιφάδο στα 9 €
• Κόκορα κοκκινιστό με όποια γαρνιτούρα στα 8 €
• Μουσακά, παστίτσιο, κ. λπ. κιμάδες στα 6.50 €
• Όσπρια (φασολάδα, φακές, κ. λπ. στα 6 €
• Παϊδάκια μερίδα στα 9.50 €
• Ψαρονέφρι στα 11 € κ. α. πολλά.

Οι 3-4 σερβιτόροι, όλοι τους ταχύτατοι επαγγελματίες, μου διακόπτουν την ανάγνωσή για να παραγγείλω. Ζητώ μόνο μια μερίδα τυροκροκέτες (στρογγυλές, μεγάλες, μ ο ν α δ ι κ ή ς νοστιμιάς) στα 6 €, και μια μερίδα κεφτέδες (νόστιμους και μεγάλους σαν μπιφτέκια) στα 7.50 €.
Πήρα ½ λίτρο Κρητικό κόκκινο μπρούσκο χύμα κρασί, και πλήρωσα για όλα 18 €
(κατηγορία χωρίς ποτά: 10-16 €).

Οι μερίδες τεράστιες, γευστικές και χορταστικές! Το κρασί ήταν ΑΡΙΣΤΟ και πραγματικά συμφωνώ στο σημείο αυτό με την άποψη του φίλου χρήστη denvas, που δημοσιεύτηκε μόλις προχθές!

Ευτυχώς που δοκίμασα κρασάκι χύμα, αφού -όπως είδα στον κατάλογο- τα εμφιαλωμένα τους είναι τσουχτερά: Λευκό Κρήσσα Γη (25), Μοσχοφίλερο (22) και 5 κόκκινα, από 20 € έως 30 € για το Κτήμα Χατζημιχάλη, Cabernet Sauvignon, που στη αγορά, ανάλογα με τη χρονιά, στοιχίζει περί τα 12-15 € (!! ). Άρα, να το θυμάστε – κρασάκι χύμα, είναι ό, τι πρέπει.

Εναλλακτικά, οι μπύρες τους κυμαίνονται στα 3.50-4.50 €, τα αναψυκτικά, 1-2.50 €. Φυσικά το νερό σε κανάτα, ενώ οι καθαρές τουαλέτες στο ισόγειο, αριστερά της κουζίνας. Τέλος, κέρασμα χαλβά, το οποίο όμως απέφυγα, καθότι βιαστικός…

Σαφώς και δεν κάνουν delivery, αφού απλά δεν προλαβαίνουν, γιατί όλη τους η προσπάθεια εστιάζεται στην κάλυψη των θαμώνων του εστιατορίου, που άλλωστε είναι συνήθως γεμάτο.

Είχα βέβαια την ευκαιρία να παρατηρήσω καλά τον εσωτερικό χώρο. Το μαγαζί ψηλοτάβανο, στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας, θυμίζει κλασική ταβέρνα δεκαετιών ’70 και ’80. Στον τοίχο, απέναντί μου, διέκρινα μια γωνιά από διακοσμητικά τουβλάκια με ένα καράβι (το γούρι τους ίσως και η άσβεστη ελπίδα) και πιο πάνω τον κλασικό λυράρη απ’ την Κρήτη και γύρω του, φωτογραφίες προσώπων και εικόνων απ’ την μεγαλόνησο. Στον τοίχο πίσω μου διέκρινα πιατάκια διαφόρων μεγεθών, ενώ δεξιά μου, πάνω απ’ τα WC, υπήρχαν κάποια ράφια με τα κρασιά τους. Εκεί δίπλα βρισκόταν η μισάνοιχτη κουζίνα τους, με το Bain-Marie και τις προθήκες με τα φαγητά, τις διάφορες σαλάτες κ. λπ. Αν τυχόν ξέχασα κάποια πράγματα, συμπληρώστε με εσείς προσεχώς, αφού κάθε στοιχείο βοηθάει την επισκεψιμότητα του site μας και συνεπώς την αξία του!!

Όσες και όσοι δεν έχετε πάει, νομίζω ότι αξίζει να το δοκιμάσετε, προτιμώντας ασφαλώς τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, οπότε συχνάζουν νεανικότερες παρέες θαμώνων, με φοιτητόκοσμο και επομένως πιο ζεστή ατμόσφαιρα. Κατά καιρούς μάλιστα, κάποιες Παρασκευές / Σάββατα υπάρχει μουσική live, συνήθως με βιολί και λαούτο, οπότε στην τηλεφωνική σας κράτηση, ενημερωθείτε σχετικά.