Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μεζεδοπωλεία - Χολαργός, Αθήνα
Δεκ
07
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Απίστευτες ιδέες μπορεί να ‘’γεννήσει’’ το σύγχρονο life style, σε αρμονική συνύπαρξη με το marketing και την δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων. Πήραν το παλαιάς κοπής μεζεδοπωλείο και το εμπλούτισαν με το concept του all day meeting place, μουσικά events, σύγχρονη και (ολίγον) δημιουργική κουζίνα, χαριτωμένη διακόσμηση και ονομασία. Έριξαν πολύ προσεκτικά όλα τα παραπάνω ‘’συστατικά’’ στο μπλέντερ και προέκυψε η ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ ΜΕΖΕΔΟΠΟΤΕΙΟΝ.

Είμαι όπως φαντάζομαι και όλοι εσείς, λίγο καχύποπτος με το buzz όλων αυτών των εγχειρημάτων. Κάτι τα αφιερώματα σε διαδικτυακά έντυπα, κάτι τα social media, δεν θέλει και πολύ για να δημιουργηθεί μια επιτυχία, η οποία πατάει σε βάσεις του τύπου ‘’στην άμμο χτίζεις παλάτια’’.

Η παρούσα κριτική είναι η νοερή συνέχεια test drive και αναπόφευκτου crash test, το οποίο ξεκίνησε περίπου πριν 6 μήνες σε γειτονικό εστιατόριο της περιοχής. Από εκεί αποχωρήσαμε με μέτριες εντυπώσεις και δεν δώσαμε ‘’ψήφο εμπιστοσύνης’’ στο εστιατόριο. Δεν είμαστε και τύποι του ‘’Ναι σε όλα’’, σαν τους εκάστοτε κυβερνώντες των τελευταίων 5 ετών.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 17:30, άτομα 2.

Τι επιθυμεί ένας κουρασμένος ταξιδιώτης, που επιστρέφει αργά το απόγευμα σπίτι του, μετά από ολιγοήμερο ταξίδι στα πάτρια εδάφη; Τίποτε παραπάνω από τα αυτονόητα, δηλαδή ένα πιάτο ζεστό φαγητό. Όταν όμως στο σπίτι σου έχει προηγηθεί ‘’κατάληψη’’ από συνεργείο τεχνητών και η απελπισμένη γυναίκα σου λέει ‘’είμαι πτώμα πάμε κάπου εδώ κοντά να φάμε’’, τότε τίποτε δεν είναι αυτονόητο. Η κούραση τόσο η δική μου, όσο και της γυναίκας μου, δεν ήταν ο καλύτερος σύμμαχος για να πάρουμε την σωστή απόφαση.

Ας γυρίσουμε όμως χρονικά λίγο πιο πίσω ……Ήταν Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 το βράδυ, όταν μια μεγάλη παρέα 12 ατόμων επισκέφθηκε την ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ, για να γιορτάσουμε (προκαταβολικά) την ονομαστική γιορτή του μοναδικού Δημήτρη της παρέας. Θα χρησιμοποιήσω (πάντα με την καλή έννοια) μια έκφραση του συρμού. Ο φίλος Δημήτρης ‘’το έχει χτίσει το μαγαζί’’ και εκτιμώ ότι έχει δοκιμάσει σχεδόν όλη την κάρτα του menu.

Επειδή πρόκειται για πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης, ήμουν σίγουρος για το τελικό end state. Δεν διαψευστήκαμε, δοκιμάσαμε τουλάχιστον το 60% του menu με πολύ θετικές εντυπώσεις. Εκτός του εορτάζοντα, star εκείνης της βραδιάς ήταν και ο ‘’ατρόμητος’’ Γιάννης (ξέρει αυτός τι εννοώ), ο οποίος είχε επισκεφθεί την ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ λίγους μήνες πριν το καλοκαίρι, με φιλική του αντροπαρέα. Την χαρακτήρισε λανθασμένα ως ένα απλό νεοσουβλατζίδικο (πιθανόν πήραν μόνο την ποικιλία κρεατικών) και αναπόφευκτα μετά την καζούρα που έφαγε από όλους τους υπόλοιπους, ανακάλεσε τον ‘’ατυχή χαρακτηρισμό’’.

Φάγαμε εξαιρετικά εκείνο το βροχερό βράδυ του Οκτώβρη και πληρώσαμε μάλλον τσιμπημένα στα 20,50€ το άτομο, με τα γλυκά κερασμένα από τον εορτάζοντα. Δεν θα σας πω αναλυτικά τι φάγαμε και τι ήπιαμε (ήταν μια παραγγελία ΧL). Όμως κρίνω σκόπιμο να κάνω highlight σε δύο πιάτα ημέρας, στα Ο Ν Ε Ι Ρ Ε Μ Ε Ν Α μοσχαρίσια μάγουλα με κρέμα μελιτζάνας και πουρέ πατάτας και την Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Η καρμπονάρα αλά Ελληνικά με απάκι. Αν οι ιδιοκτήτες διαβάσουν την κριτική μου, τους προτρέπω να τα επαναφέρουν σε μόνιμα πιάτα της κάρτας.

Όμως το τσιμπολόγημα σε μια μεγάλη παρέα, πάντα αφήνει την αίσθηση του ‘’ημιτελούς και ανικανοποίητου’’. Λίγο πολύ όλα τα παραπάνω, έδωσαν την ώθηση σε 2 κουρασμένους και πεινασμένους ανθρώπους, για ένα πιο προσωπικό comeback.

Ο χώρος είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί, σε μια επιχείρηση που επέλεξε να στεγαστεί στην ‘’άσχημη’’ και αισθητικά αδιάφορη Λ. Μεσογείων. Αυτή την φορά λόγω ησυχίας τον παρατήρησα με περισσότερη προσοχή. Η αλήθεια να λέγεται είναι μικρός, στενάχωρος σε συνθήκες ‘’φόρτου’’ και μάλλον όχι αυτό που θα αποκαλούσαμε υπόδειγμα λειτουργικότητας. Ο εξωτερικός χώρος είναι σε σχήμα γάμμα και προορίζεται για τους (θαρραλέους) καπνιστές. Για την ‘’στεγανοποίηση’’ του έχει αποφευχθεί η κακόγουστη λύση του χοντρού νάιλον.

Από την πλευρά της οδού Ξανθίππου υπάρχει μια καλαίσθητη πέργκολα με ζαρντινιέρες και φυτά. Από την πλευρά της Μεσογείων υπάρχει μια προσεγμένη κατασκευή κάτι μεταξύ πλεξιγκλάς και κουφώματος, την οποία επίσης συμπληρώνουν ζαρντινιέρες και φυτά. Μια όμορφη ριγέ τέντα στην οροφή και οι άφθονες επιδαπέδιες σόμπες μανιτάρια, εγγυώνται στα ‘’χαρμάνια’’ ότι δεν θα ξυλιάσουν. Πάμε τώρα στον smoke free ορθογώνιου σχήματος εσωτερικό χώρο, ο οποίος είναι και αισθητικά πιο ενδιαφέρων. Διακόσμηση λιτή, χαριτωμένη, που αποπνέει έναν cozy χαρακτήρα, χωρίς όμως να καταντάει κουραστική και μάλλον κερδίζει τον πελάτη. Στοιχεία που αποσπούν την προσοχή είναι τα ωραία ξύλινα τραπέζια, το ωραίο δάπεδο και τα φωτιζόμενα παραθυρόφυλλα, τα φαναράκια στους δίχρωμους παστέλ τοίχους, ο σωστός χαμηλός φωτισμός και τέλος το συμπαθητικό μπαράκι στο αριστερό τμήμα του χώρου.

Η εξυπηρέτηση είναι μια υπόθεση νέων, χαμογελαστών, επεξηγηματικών και φιλότιμων ατόμων και με κέρδισε από την πρώτη επίσκεψη, όταν στο μαγαζί δεν έπεφτε καρφίτσα. Απόλυτη ταύτιση απόψεων της πολυπληθούς παρέας. Ο Άγις (με γιώτα) ήταν ο σερβιτόρος μας την δεύτερη φορά και έπρεπε να καταβάλει φιλότιμη προσπάθεια για να αποτύχει, διότι εκτός από εμάς στο μαγαζί ήταν άλλες 2 παρέες. Ευτυχώς αυτό δεν συνέβη, αλλά μην το θεωρείτε και ως δεδομένο. Μας έχει τύχει σε κάποια άλλα μαγαζιά, το service να κάνει κοιλιά στην λεγόμενη β’ βάρδια. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση μου άφησε ο ένας εκ των ιδιοκτητών, ο οποίος μας θυμήθηκε από την προηγούμενη επίσκεψη και είχαμε μαζί του μια πολύ ευχάριστη και εποικοδομητική συζήτηση, για περίπου ένα τέταρτο. Μας ρώτησε τις εντυπώσεις μας, ακούσαμε τις ιδέες, τις προοπτικές και το όραμα των ιδιοκτητών και στο τέλος καταθέσαμε και τις δικές μας προτάσεις, τις οποίες άκουσε με ‘’ανοικτά αυτιά’’ και όρεξη αφουγκρασμού των πελατών.

Η παραγγελία μας ήταν περίπου προαποφασισμένη, οδηγούμενη από την προηγούμενη μας εμπειρία και την πείνα που μας θέριζε. Θα χαρακτήριζα άνετα την παραγγελία μας επαρκή για 3 άτομα. Δείτε παρακάτω γιατί.

Δοκιμάσαμε:
-Σαλάτα Φυσαρμόνικα με φύλλα μαρουλιού και iceberg, ξινόμηλο, δυόσμο, κρουτόν, πεκορίνο Αμφιλοχίας και vinaigrette μουσταρδόμελου. Εξαιρετική, φρεσκότατη, πλούσια ποσότητα για 4 άτομα, με μια ισορροπημένη και καλοδουλεμένη vinaigrette. Στην καλοκαιρινή της εκδοχή σερβίρεται με πεπόνι αντί του ξινόμηλου.

-Πατατόφλουδες με σως γιαουρτιού, ντομάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι. Σερβίρεται σε old school καλαίσθητο τηγανάκι. Οι πατάτες άψογα κομμένες με την σάρκα τους και βεβαίως την φλούδα τους, με σωστό seasoning και ψήσιμο, παντρεύονταν ιδανικά με τα λοιπά συστατικά του πιάτου. Η ποσότητα είναι αρκετή για 2-3 άτομα, αλλά παρόλα αυτά εκτιμώ ότι ειδικά οι μεγάλες παρέες σίγουρα θα κάνετε repeat.

-Σαγανάκι από φορμαέλα Αράχωβας με κρούστα από δημητριακά, χαρουπάλευρο και γλυκό του κουταλιού (μάλλον τριαντάφυλλο). Όσοι έχετε επισκεφθεί ή παρακολουθείτε το εστιατόριο στο ask4food, σίγουρα έχετε αντιληφθεί ότι είναι ένα από τα signature dishes και όχι αδίκως. Δύο πλούσια καλοψημένα κομμάτια, σωστά παναρισμένα, το δε γλυκό τριαντάφυλλο, προσθέτει την τελική πινελιά σε αυτό το ιδιαίτερο ορεκτικό.

-Μπουρεκάκια γεμιστά με κιμά, φέτα, γραβιέρα και σως γιαουρτιού. Εγώ θα το χαρακτήριζα ‘’φλογέρες αλλιώς’’ και θα αφαιρούσα την φέτα από την γέμιση, διότι έτσι και αλλιώς δεν την κατάλαβα. Τα υλικά και κυρίως ο κιμάς εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης.

-Λουκάνικο Σφακίων με καπνιστή πάπρικα, πιάτο που διακρίθηκε ιδιαίτερα και στην πρώτη επίσκεψη. Το λάτρεψα!! Σερβιρισμένα στο ίδιο old school τηγανάκι, 3 τέλεια ψημένα, πλούσια και εξαιρετικά γευστικά κομμάτια. Το ζουμάκι του λουκάνικου, σε συνδυασμό με την πάπρικα, προσφέρεται και για βούτες. Πολύ ανώτερο από το γεμιστό λουκάνικο με τραχανά και φέτα, που δοκίμασα την πρώτη φορά. Βέβαια εδώ οι γνώμες διίστανται, αλλά it’s a free country, οπότε αφήστε τον δικό σας ουρανίσκο να κρίνει.

-Παντσετάκια στην σχάρα με σως εσπεριδοειδών. Σερβιρισμένο πάλι στο ίδιο old school τηγανάκι, ήταν ένα πιάτο το οποίο θα αρίστευε, εάν τα παντσετάκια ήταν λίγο πιο τρυφερά. Παρόλα αυτά ήταν σωστά ψημένα, η δε σως εσπεριδοειδών ήταν πολύ ισορροπημένη, στην σωστή ποσότητα-υφή και δεν ‘’τάπωνε’’ το κρέας. Το αναφέραμε χαρακτηριστικά στον ιδιοκτήτη, ο οποίος μας έδωσε δίκιο και μας είπε ότι μάλλον οφείλεται στην διακύμανση της ποιότητας του κρέατος, η οποία για να λέμε και του στραβού το δίκιο, τουλάχιστον ως προς την τρυφερότητα του, είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί και εξασφαλιστεί.

-Ένα λίτρο αξιοπρεπές χύμα ροζέ κρασί, χωρίς μετέπειτα ανεπιθύμητες παρενέργειες.

-Στο τέλος ο ιδιοκτήτης μας κέρασε ένα μηλόφι. Τι μπανόφι και πράσινα άλογα μου λέτε; Η μπανάνα κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν είναι και το καταλληλότερο φρούτο για την ζαχαροπλαστική. Φάτε αυτό το μηλόφι και θα με θυμηθείτε. Όπως χαρακτηριστικά λέει και η φίλη bitchplease ‘’να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει’’. Συμφωνώ και επαυξάνω.

Check please
Στα 43,80€ με αναλυτική απόδειξη. Είναι αξιοσημείωτο και το θυμάμαι από την πρώτη επίσκεψη, στην αναμενόμενη extra large παραγγελία, μιας παρέας 12 καλοφαγάδων. Σε κάθε νέα επιπρόσθετη παραγγελία που δίναμε, ερχόταν αμέσως η αντίστοιχη απόδειξη λιανικής πώλησης, η οποία ‘’ενσωματωνόταν’’ με τις υπόλοιπες με ένα μανταλάκι.

Κατέληξα ότι:
Φίλε Δημήτρη, μετά το tip που πρόσφατα σου έδωσα, μου ανταπέδωσες και με το παραπάνω. Έπρεπε να έρθει η γιορτή σου, για να επισκεφθώ αυτό το διαμαντάκι, που απέχει σκάρτα 5 λεπτά από το σπίτι μου. Άντε θα τα κάνω 10 λεπτά αν έχει λίγο traffic. Είμαι το λιγότερο ασυγχώρητος!! Δεν πειράζει για αυτό είναι οι φίλοι, κάτι γευσιγνωστικά αξιόλογο θα ανταλλάξουν μεταξύ τους.

Το εγχείρημα του μεζεδοποτείου όπως το έστησαν οι δύο συνεταίροι, είναι πολύ αξιόλογο. Πήραν όλα τα καλά και τις δημιουργικές ιδέες του σύγχρονου marketing, χωρίς όμως να παραβλέψουν το μεράκι και το φιλότιμο νέων ανθρώπων, με όραμα και αγάπη για αυτό που κάνουν, αφουγκραζόμενοι την πελατεία τους. Αν δε, τους βοηθούσε λίγο περισσότερο και ένας πιο ‘’πλούσιος’’ εστιατορικός χώρος, τότε θα μιλάγαμε για άλλο επίπεδο.

Όπως καταλάβατε από τα λεγόμενα μου, τα ‘’παλάτια στην άμμο’’ δεν ενδιαφέρουν τους ιδιοκτήτες της ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑΣ. Αυτά θα τα ‘’επιμεληθούν’’ άλλοι τυχάρπαστοι και αρπακολατζήδες, οι οποίοι σαν τυπικοί Νεοέλληνες που επιζητούν την αρπαχτή, εκτιμούν ότι αρκεί ένα πιασάρικο όνομα, μια trendy τοποθεσία και λίγο promo στα social media, για να έρθει η επιτυχία. Το πρόβλημα των τελευταίων είναι το εξής απλό. Όσο ραγδαία και εύκολη είναι η άνοδος τους, τόσο απότομη και ηχηρή θα είναι και η πτώση τους. ‘’Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα’’, λέει μια παλιά και σοφή ρήση. Όποιος την ακολούθησε, σχεδόν πάντα βγήκε κερδισμένος!!

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια