Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Πετράλωνα, Αθήνα
Δεκ
12
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Περάσαμε όμορφα και καλοταξιδέψαμε γευστικά και νοητά στη Μεγαλόνησο, απολαύσαμε πολύ νόστιμο παραδοσιακό φαγητό και ο λυράρης που έτυχε να είναι εκείνη την ημέρα, λόγω εορτάζοντα κρητικού θαμώνα (βλ. Αγίου Σάββα ), μας ταξίδεψε με νοσταλγία στο Νησί!

Για τον Διοματάρη είχα ακούσει καλά λόγια τόσο από φίλους Κρητικούς όσο και από φίλους του ask4food.

'Oμως, πέρα από την κρητική κουζίνα του εστιατορίου, ποτέ δεν περίμενα να νιώσω τόση Κρήτη εκεί μέσα. Επειδή έχω ταξιδέψει αρκετά στην Κρήτη και έχω ζήσει την κρητική -κυρίως- φιλοξενία δίσταζα έως τώρα να επισκεφθώ κάποιο κρητικό εστιατόριο από φόβο μήπως χαθεί το όνειρο....

Τι να πρωτοθυμηθώ ? Τα φιλόξενα βλέμματα, τα κρητικά γλέντια, το ένα τραπέζι κέρασμα, τις λύπες και τις χαρές που πάντα καλοδέχονταν με τις τσικουδιές και τις ρακές στα στενά των Ανωγείων ? Οι άνθρωποι είναι ένα βήμα μπροστά από ούλη την Ελλάδα στην αγκαλιά που σου δίνουν, λες και είσαι ντόπιος....
Ομορφιά συναντάς ολούθε στην Ελλάδα μα τέτοια, από ψυχής, φιλέματα πουθενά...!

Έτσι και ο λεβέντης Διοματάρης, μας υποδέχθηκε και μας ξεπροβόδισε λες και μας ήξερε από καιρό, με χαμόγελο, χιούμορ και όμορφα πειράγματα, με την βροντερή φωνή του, που όταν ξέρεις από Κρήτη δεν τα συλλογιέσαι...... Τα δε κοπέλια του, χωρίς να μας γνωρίζουν, σκίζονταν να μας εξυπηρετήσουν!

Προτού εισέλθει κάποιος στο εστιατόριο, βλέπει το όμορφο καρότσι-παρτέρι με λογής λογής φυτά καθώς και τα χαρακτηριστικά ψάθινα κρεμαστά φωτιστικά.

Μέσα στον χώρο υπάρχουν φωτογραφίες από κρητικές φιγούρες, χάρτες της Κρήτης και παραδοσιακά σκεύη. Το ταβάνι είναι καλυμμένο από καλάμι!

Τα τραπέζια είναι εντελώς απλά και σε κάποια μεριά του μεγάλου αυτού χώρου υπάρχει ένα τζάκι με διάφορα αντικείμενα. Σε άλλα ράφια επικρατεί παραδοσιακός στολισμός με παραδοσιακά μικροαντικείμενα.
Κατά τους θερινούς μήνες, υπάρχει δροσιστική ταράτσα!

Όπως είπα, την ημέρα που πήγαμε εμείς, λόγω συγκυριών, υπήρχε λυράρης που πέρα από γνωστά και διαχρονικά παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης έπαιζε και άλλες νησιωτικές μουσικές. Η δε πληθώρα των κρητικών θαμώνων -απουσίαζε μόνο ο Κρητίκαρος Στάθης, που περιφέρεται στα κανάλια- σιγόνταρε με την τοπική διάλεκτο και τις χαιρετούρες την όλη παραδοσιακή ατμόσφαιρα. Φαντάζομαι ότι μόνο εμείς και μια παρέα τουριστών ήμασταν οι μη Κρητικοί...

Αχ,
Η συνολική εικόνα που αποκόμισα από το εστιατόριο, θα πρέπει να έχει φορτιστεί από αυτό το χαρούμενο κλίμα γιατί άλλο να βλέπεις ένα εστιατόριο σαν κι αυτό ως γεύση και άλλο τη γεύση να την συνοδεύει και η κατάλληλη μουσική....

Στο τραπέζι μας υποδέχθηκε ένα καραφάκι τσικουδιάς και κατόπιν μαζί με το πανέρι με το ψωμί ήρθε και ένα πιάτο με λάδι και ρίγανη. Ότι έπρεπε!
Tο ψωμί χρεώθηκε ΕΥΡΩ 2,00.
Εδώ φίλε Διοματάρη μας τα χαλάς, όχι τόσο για τα δύο ευρουλάκια αλλά για τον λόγο ότι καταστρατηγείς την παράδοση. Να σ' είχα στην Ιεράπετρα που, λίαν προσφάτως, ο σύντεκνος Ναπολέων -και όχι μόνο- πριν καν δοκιμάσεις το φαγητό σου σε έχει κεράσει και μια παρτίδα πιο πριν...

Ο κατάλογος είναι ικανοποιητικός και οι επιλογές αμιγώς κρητικές. Από Ασκoλίμπρους μέχρι κοχλιούς και κουνελάκι με σύκα. Εννοείται ότι υπάρχει απάκι και κρητικά ''στακοπίλαφα"...

Εμείς δοκιμάσαμε τα παρακάτω:

Mπουρέκι Χανιώτικο. Μπουρέκι στον φούρνο, χωρίς φύλλο, με ψιλοκομμένες φέτες κολοκυθιού, πατάτα, δυόσμο και μυζήθρα. Πολύ νόστιμο πιάτο και χορταστική μερίδα. ΕΥΡΩ 7,00

Καλιτσούνια, με χόρτα (2 τεμ. ) και με μαλακό τυρί Μαλάκα (2 τεμ. ). Πολύ νόστιμα. Η φρεσκάδα των υλικών είναι διάχυτη! ΕΥΡΩ 5,00

Πιλάφι κρητικό, κοινώς Γαμοπίλαφο, από ζωμό γίδας, σβησμένο με στακοβούτυρο!
Τι πιάτο ήταν αυτό.... ανεπανάληπτο! Η μυρωδιά του κρέατος και της στάκας ήταν τόσο διακριτικές αλλά και τόσο όμορφα δεμένες μεταξύ τους! ΕΥΡΩ 8,00

Στάκα με αυγά μάτια. Δεν την χορταίναμε... είχε μπόλικη Τσίπα (για αυτούς που ξέρουν από κρητική κουζίνα) και δύο αυγά ολόφρεσκα! ΕΥΡΩ 10,00΄

Ήπιαμε κόκκινο κρασί, χανιώτικο, Μαρουβάς, φερμένο σε μπουκάλι που θύμιζε την εποχή της ποτοαπαγόρευσης...!! Καταπληκτικό κρασί που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσει κάποιος!
ΕΥΡΩ 3,00 / 250ml

Μας κέρασαν μικρά γλυκά μήλου. Αρκετά νόστιμα.

Ό, τι υπάρχει από φαγητό το μαγειρεύει ο ίδιος ο Διοματάρης και οι βοηθοί του αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα. Μάλιστα, όπως πληροφορήθηκα, ο Διοματάρης, πριν έρθει στην Αθήνα είχε εστιατόριο στην Κρήτη. Στην Αθήνα βρίσκεται εδώ και δύο περίπου χρόνια.

Παρόλο που στην αρχή ξέχασαν να μας φέρουν τις χαρτοπετσέτες και τα μαχαιροπίρουνα και τα πήραμε από μόνοι μας, καθώς βρίσκονταν παραδίπλα, δεν μας κακοφάνηκε γιατί το όλο κλίμα ήταν αυτό που λέμε "σαν στο σπίτι σου"!

Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες για παραδοσιακή κουζίνα αλλά χαλάλι του του Διοματάρη!

Θα ήταν ωραίο μέσα στις μεγάλες πόλεις και τους ρυθμούς τους να υπάρχουν μαγαζιά με αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις που να μας φέρνουν θύμισες από κάποιες ξέγνοιαστες εποχές στην ύπαιθρο.... Κάτι τέτοιο εκπροσωπεί το κρητικό στέκι του Διοματάρη!