Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ακρόπολη, Αθήνα
Δεκ
11
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι δεν λείπουν τα γαστρονομικά διαμάντια. Ένα απ’ αυτά, με κατ’ εξοχήν προσεγμένη τοπική κουζίνα της Μάνης είναι εδώ και 11 χρόνια το ΜΑΝΗ – ΜΑΝΗ της οδού Φαλήρου, δυο βήματα απ’ τη Στάση Μακρυγιάννη του Μετρό. Πήγαμε την Κυριακή 6/12, τρία άτομα, ύστερα από τηλεφωνική κράτηση. Για μένα θα πρέπει να ήταν η πέμπτη ή έκτη φορά, όταν γύρω στη 1.00 το μεσημέρι διάβαινα το κατώφλι του, ανεβαίνοντας τις σκάλες για τον πρώτο όροφο του γνώριμου νεοκλασικού κτιρίου που το στεγάζει.

Μάνη-Μάνη: η ονομασία του χώρου να είναι άραγε εφεύρημα του Μανιάτη Λάκωνα ιδιοκτήτη κ. Γιάννη Μπουτσικάρη, από το Μαυροβούνι του Γυθείου, ώστε να μας προσκαλεί να πάμε γρήγορα στον χώρο του, αφού το Μάνη-Μάνη είναι ομόηχο του μάνι-μάνι, (σβέλτα, στα γρήγορα), που προέρχεται μάλλον απ’ το γενοβέζικο maniman(i), το οποίο σημαίνει από χέρι σε χέρι;; Όπως και να’ χει το πράγμα, μια επίσκεψη στο μαγαζί αυτό σίγουρα αξίζει τον κόπο και τα έξοδα και γι’ αυτό άλλωστε το έχω τιμήσει αρκετές φορές. Λειτουργούν καθημερινά από 14.00-23.00, ενώ τις Κυριακές από 13.00-18.00.

Ο χώρος αποτελείται από δύο αίθουσες, που εξυπηρετούν περί τα 60 άτομα, απ’ τις οποίες η μπροστινή όπου καθίσαμε είναι η μεγαλύτερη και η πιο φωτεινή. Υπήρχε ήδη Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος, όπου στα φωτιστικά σε σχήμα κολοκύθας είχαν προστεθεί χρυσά αστεράκια με κόκκινες κορδέλες, ενώ ξεχώριζαν ράφια με διάφορα μπιμπελό, πρωτότυποι πίνακες στους τοίχους με ανάγλυφα κολλάζ πλακιδίων και 5-6 φαναράκια σε διάφορα σημεία των τοίχων. Η αίθουσα φωτιζόταν από αρχοντικά παραθυρόφυλλα με βαριές ανοιχτόχρωμες κουρτίνες, ενώ εντυπωσίαζαν τα δρύινα πατώματα με ζεστή απόχρωση σκούρου καφέ, και τα όμορφα τραπεζοκαθίσματα σε συνδυασμούς μαύρου & καφέ για τα τραπέζια και λευκού για τα καθίσματα. Μπαίνοντας, μας υποδέχτηκε μια γιγαντοφωτογραφία παραδοσιακού οικισμού της Μάνης.

Το προσωπικό (2 άνδρες σερβιτόροι και μια γυναίκα) ήταν όλοι τους επαγγελματίες, ευγενέστατοι και απόλυτοι γνώστες των φαγητών που μας έφερναν. Αυτό επίσης που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι τα πάντα ήταν πεντακάθαρα, και ότι μας άλλαζαν σερβίτσια σε κάθε νέο πιάτο!! Αντίστοιχα αστραφτερά τα 2 WC με τους οβάλ επίχρυσους καθρέφτες και τα μοντέρνα σχέδια των ειδών υγιεινής! Εξάλλου, απ’ τα μεγάφωνα ακούγαμε ελαφρά ξένη μουσική -αμερικανική lounge music περασμένων δεκαετιών- σε απόλυτα σωστή ένταση!

Το εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς φαγητό επιμελείται από την αρχή της λειτουργίας του χώρου ο κ. Αλέξανδρος Φουρούλης, συμπατριώτης και, από ό, τι πληροφορηθήκαμε, συνεταίρος του ιδιοκτήτη. Παρουσιάζει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα, με βάση τις τοπικές πινελιές της Λακωνικής Μάνης, από όπου άλλωστε έρχονται και οι περισσότερες πρώτες ύλες τους (παρθένο ελαιόλαδο, κ. λπ. ). Δεν είναι διόλου τυχαίο το ότι προ διετίας το ΜΑΝΗ-ΜΑΝΗ βρισκότανε στα 500 top restaurants της Ευρώπης, όπως τα αξιολόγησαν οι New York Times!!

Στο site μας, γύρω στις 80 κριτικές φίλων χρηστών, το έχουν επίσης αξιολογήσει ήδη με 82%, τις οποίες και ελπίζω να συμπληρώσω εδώ καταθέτοντας τη δική μου εμπειρία και εξειδικεύοντας τώρα τα του φαγητού. Αρχικά, μας έφεραν νερό εμφιαλωμένο, που ευγενικά το άλλαξαν σε κανάτα με νερό βρύσης, όπως τους ζητήσαμε. Ταυτόχρονα ήρθε μπουκαλάκι με παρθένο τοπικό ελαιόλαδο, ένα ωραίο πανεράκι με καμιά 10αριά λευκά και μαύρα καψαλισμένα ψωμάκια, καθώς κι ένα πιάτο γεμάτο από πεντανόστιμες μεγάλες ελιές Μάνης! (3 Χ1.50 = 4.50 €).

Ακολούθησε περίφημη λευκή ταραμοσαλάτα (7 €), φάβα ‘αλλιώτικη’, ζεστή, με σύγκλινο Μάνης και καραμελωμένα κρεμμύδια (6 €), 2 πουγκιά με μανούρι, παστουρμά, κατσικίσιο τυρί, πιπεριά Φλωρίνης, δεντρολίβανο και αμύγδαλα, με sauce ντομάτας (6 €), 2 μπρουσκετάκια με σύγκλινο, καπνιστή μελιτζάνα, κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα σύκου (5 €), 1 σαλάτα Μάνη-Μάνη, σε ρηχό πιάτο, με μαρούλι, ρόκα, vinaigrette λιαστής ντομάτας και μανούρι ( 8 €), καθώς και 1 φακές με φρέσκια ρίγανη, λιαστή ντομάτα, κρεμμυδάκι, κάπαρη και σύγκλινο, με sauce πορτοκαλιού, που ήρθε σε μορφή συμπαγή & στρογγυλό σχήμα, (7 €).

Απ’ τα πιάτα ημέρας, μοιραστήκαμε μια καταπληκτική μανιταρόσουπα (με προσθήκη στραγγιστού γιαουρτιού και ξύσματος λεμονιού) στα 6.50 €, και ένα χοιρινό φρικασέ με μυρώνια, καυκαλήθρες και σπανάκι, πουρέ από σελινόριζα, άνηθο, και sauce αυγολέμονο, καθώς κι έξτρα αλάτι από το Ταίναρο για να σπάει τη γλύκα! ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑΣ!! (12.50 €). Το σύνολο των φαγητών που πήραμε βαθμολογείται σαφώς με 4 στα 4.

Ήπιαμε 3 ποτήρια κόκκινο κρασί Μάνη-Μάνη, ποικιλία Αγιοργήτικο, επίσης πολύ καλό (3 Χ 3.5=10.50 €).

Καθότι χορτάτοι, μοιραστήκαμε στα τρία, 1 μους σοκολάτας, με κομμάτια brownies, ανανά, καραμέλα, και τρίμματα μπισκότου (6 €). Εξίσου φοβερό με τα εδέσματα και πάντα από τον κ. Φουρούλη! Ακολούθως μας κέρασαν λικεράκι, μαστίχα Χίου!

Ο λογαριασμός στα 80 €, άξιζε για τα βιώματα του ουρανίσκου μας. Χωρίς το ποτό, έρχεται στα 23 € κατ’ άτομο, κατηγορία δηλ. τιμής: 17/25 €.

Κατά τα λοιπά, υπάρχουν ακόμη στα ορεκτικά, μύδια, καγιανάς, κ. λπ., άλλες 4 σαλάτες, 5 είδη τοπικών ζυμαρικών, 6 είδη κρεατικών & φιλέτο ψαριού, (11-17 €), αλλά & 3-4 ακόμη γλυκά, (mille-feuille με βύσσινο & κρέμα μαστίχας, μπακλαβάς με καραμελωμένα φρούτα, καρύδια & παγωτό βανίλια, πορτοκαλόπιτα με παγωτό γιαούρτι, και μια σοκολατόπιτα με βάση τον χαλβά (! ), όλα γύρω στα 6 €.

Από κρασιά: 14 εμφιαλωμένα λευκά (13-34 €) &15 κόκκινα (14-31 €), ίσως κάπως υπερτιμημένα. Επίσης, υπάρχει καραφάκι ούζο και τσίπουρο 200 ml. στα 8 €, καθώς και τα συνήθη αναψυκτικά, μπύρες, κ. λπ. Θεωρώ τη λίστα επαρκή.

Και κάτι ακόμα: τις καθημερινές, Δευτέρα με Παρασκευή, μέχρι τις 18.00, μπορείτε να δοκιμάσετε τα περισσότερα πιάτα τους σε μισές μερίδες, ακριβώς στη μισή τιμή, προβαίνοντας έτσι σε μια πληρέστερη γευσιγνωσία!

Φεύγοντας, ρώτησα για το Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο μενού τους, τα οποία ήδη ετοιμάζονται, και μάλιστα οι τιμές τους θα διατηρηθούν και φέτος, για δέκατη συνεχή χρονιά, στα 35 € το άτομο!

Η επίσκεψή μου στον συγκεκριμένο χώρο σχεδόν ανά διετία σημαίνει ότι πράγματι εμπιστεύομαι τα άξια χέρια του chef: στο ΜΑΝΗ-ΜΑΝΗ, le mani d’ oro!!