Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μεζεδοπωλεία - Πατήσια, Αθήνα
Δεκ
14
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Τετάρτη βράδυ 9/12, παρακολουθώ με μια φίλη την εκδήλωση στο Θέατρο Κυκλάδων για την ποίηση του Νίκου Καρούζου, με τη συμπλήρωση 25 χρόνων απ’ το θάνατό του. Μέσα στον απόηχο των στίχων του αλλά και της αγαπημένης μουσικής του που απολαύσαμε στο Θέατρο -ακούσματα από Pink Floyd, Μπαχ και Τσιτσάνη- προτείνω στη φίλη μου να πάμε 2 χιλιόμετρα βορειότερα, κάπου ανάμεσα Κυπριάδου, Πατήσια, και Γαλάτσι, για να ολοκληρώσουμε τη βραδιά με μια γαστρονομική πανδαισία: μεζέδες, λοιπόν, στο ΕΠΙ ΤΩ ΛΑΪΚΟΤΕΡΟΝ (ΕΤΛ)!

Το δρομολόγιο γνωστό σε μας τους παλιούς Κυψελιώτες: Κεφαλληνίας (όπου και το πατρικό μου σπίτι με βιώματα 25 χρόνων! ), Πατησίων, διασταύρωση με τη Γαλατσίου, Ροστάν (η επόμενη κάθετος μετά τη Γαλατσίου) και εντέλει η διασταύρωσή της με την Αγίας Λαύρας. Το παρκάρισμα ευτυχώς με την πρώτη, ενώ μπροστά μας προβάλλει το διώροφο αρχοντικό νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει το ΕΤΛ εδώ και 20 ακριβώς χρόνια. Ήταν το 1995 όταν ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας απ’ την Καρδίτσα κ. Δημήτρης Νικολόπουλος αφιέρωσε τη ζωή του και επένδυσε την περιουσία του στον συγκεκριμένο χώρο, που λειτούργησε ευθύς αμέσως και που ένας φίλος του μουσικός, γνώστης της ελληνικής γλώσσας, τον βάφτισε ‘ΕΠΙ ΤΩ ΛΑΪΚΟΤΕΡΟΝ’, δίνοντας έτσι το στίγμα του χώρου, κατ’ αντιδιαστολή προς τα κοσμικά μαγαζιά. Σημειωτέον ότι ο ιδιοκτήτης με τη σύζυγό του έχουν και την ευθύνη της κουζίνας της οικογενειακής αυτής ταβέρνας, αυτοσχεδιάζοντας συχνά και προσθέτοντας πιάτα στο μενού.

Αν και το ήξερα από καιρό, αν και έχω διαβάσει τις καλές κριτικές στο site, είναι η πρώτη φορά που το επισκέπτομαι. Και η αρχή, το ήμισυ του παντός, όπως λένε, είναι πράγματι ικανοποιητική. Πρόκειται για μια κλασική ταβέρνα με μεζέδες πάσης φύσεως. Ο χώρος της είναι ιδιαίτερα μεγάλος, όσο μεγάλη είναι και η ποικιλία των μεζέδων της… Το καλοκαίρι, υπάρχει αυλή, τόσο μπροστά σχήματος γάμμα όσο και πίσω, με φοίνικες αλλά και εξωτερικούς ανεμιστήρες για δροσιά, ενώ τον χειμώνα υπάρχουν δύο ευρύχωρες και ζεστές αίθουσες, η μία απ’ τις οποίες έχει και πατάρι. Μέσα λοιπόν που καθίσαμε, λόγω εποχής, κυριαρχεί ο συνδυασμός του ξύλου με την πέτρα, με την οποία έχουν επενδυθεί γωνιές, καμάρες και όψεις τοίχων. Η συνολική δυναμικότητα του μαγαζιού είναι της τάξεως των 270 ατόμων! Εξάλλου, υπάρχουν 2 καθαρές τουαλέτες στο ισόγειο χώρο, καθώς και 2 ακόμη στο πατάρι.

Το ωράριό τους είναι: Δευτέρα-Παρασκευή, 19.00-03.00 & Σ/Κ, 12.00-03.00. Τις Παρασκευές και τα Σάββατα υπάρχει ζωντανή μουσική, κυρίως ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά από 2 παιδιά, τον Γιώργο και τον Κώστα που παίζουν κιθάρα και μπουζούκι. Δυστυχώς, πήγαμε καθημερινή και δεν τους ακούσαμε, πληροφορήθηκα όμως από τους θαμώνες ότι είναι πολύ δημοφιλείς και μάλιστα συχνά αυτοσχεδιάζουν δημιουργώντας έτσι μια ωραία ατμόσφαιρα. Μου είπαν ότι είναι καλλίφωνοι, τραγουδάνε στη σωστή ένταση και ακούγονται κι απ’ τις 2 αίθουσες, ευρισκόμενοι ανάμεσα στους δύο επιμέρους χώρους. Εμείς ακούγαμε απ’ τα μεγάφωνα διάφορα ρεμπέτικα ( Σωτηρία Μπέλλου κ. α. ).

Το προσωπικό σερβιρίσματος, δύο άτομα, ήταν επαρκές για τον χώρο και ήταν όλοι τους ευγενείς και σβέλτοι. Φυσικά το Σ/Κ που γεμίζουν ασφυκτικά, το προσωπικό αυξάνει σε 5-8 άτομα! Αρχικά μας έφεραν νερό σε κανάτα και ψωμί σε καλαθάκι (1 €). Απ’ τον μεγάλο κατάλογο (με περίπου 60 (! ) επιλογές από: 20 ζεστά ορεκτικά, 10 σαλάτες, 30 κύρια πιάτα κρεατικών και θαλασσινών, κ. λπ., σε τιμές από 4 έως 14 €), διαλέξαμε τα εξής, έχοντας φυσικά λάβει υπόψη μας και τις κριτικές πολλών φίλων χρηστών που έχουν προηγηθεί:

-1 ανθοτυροπιτάκια (4 τεμάχια, που είχαν επίσης λίγη φέτα και άνηθο), στα 5 €,

-1 καβουροσαλάτα ( με καβούρι, καρότο, λεμόνι, μαγιονέζα), στα 5 €,

-1 μανιτάρια πλευρώτους τηγανιτά, στα 6.50 €,

-1 πονηρή τηγανιά (χοιρινό σβησμένο με κρασί, sauce Roquefort, πατάτες), 7.80€

-1 μπριζολάκια τοματο-μαρμελο-μουσταρδένια (! ), νέο πιάτο τους, από χοιρινή πανσέτα στη σχάρα, με σάλτσα μαρμελάδα ντομάτα, η οποία κατόπιν σβήνεται σε κρασί Ασύρτικο λευκό. Μας το πρότειναν και άξιζε τον κόπο. Τιμή 7.90 €

Τα συγκεκριμένα φαγητά που δοκιμάσαμε ήταν όλα, λίγο-πολύ, εξίσου νόστιμα, με εξαίρεση τα μανιτάρια, που ήταν γευστικά ουδέτερα, αλλά και περισσότερο του δέοντος τηγανισμένα. Για τον λόγο αυτό η γενική βαθμολογία μου είναι 3 στα 4, τόσο στις γεύσεις, όσο και τον χώρο, αλλά και το vfm – τη γενικότερη δηλαδή εικόνα του μαγαζιού αυτού.

Πάντως, στην εξυπηρέτηση βάζω 4 στα 4, γιατί ήταν, όπως είπα, απόλυτα επαγγελματική και άρτια. Πρέπει, ωστόσο, να προσθέσω ότι φάγαμε Τετάρτη βράδυ με ησυχία, οπότε δεν γνώρισα τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο κατά τις μέρες και ώρες αιχμής!

Ήπιαμε ¼ του λίτρου χύμα κόκκινο κρασί (εύγευστος συνδυασμός Cabernet & Merlot), στα 2 €. Υπάρχουν επίσης επιλογές ανάμεσα σε ορισμένα εμφιαλωμένα κρασιά, (15-22 €), μπύρες στα 3 €, αναψυκτικά στα 2 €, ούζο καραφάκι 200 ml στα 6.50 €, ενώ τα χύμα κρασιά τους είναι ~7-8 € το λίτρο.

Στο τέλος, μας κέρασαν μια δική τους λεμονόπιτα, που ήταν ό, τι έπρεπε για να μας γλυκάνει.

Ο συνολικός λογαριασμός έφτασε τα 35.20 €, δηλ. χωρίς ποτά 16.60 € το άτομο, ακριβώς στο μεταίχμιο των 2 κατηγοριών τιμών (10/16 & 17/25) και πάντως μέσα στον στατιστικό μέσο όρο τιμής για το συγκεκριμένο μαγαζί, που είναι 12-18 €!!

Συμπερασματικά, το ΕΠΙ ΤΩ ΛΑΪΚΟΤΕΡΟΝ συνιστά μια καλή και τίμια προσπάθεια και προτείνεται έτσι σαν μια ενδιαφέρουσα λύση ενός παραδοσιακού μεζεδοπωλείου περασμένων δεκαετιών με πλούσια τα ελέη του!!