Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ακρόπολη, Αθήνα
Δεκ
15
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Μεσημέρι Παρασκευής 11/12, βρίσκομαι στο κέντρο για δουλειές και αποφασίζω με ένα φίλο μου να δοκιμάσουμε και πάλι το ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ (ΕΜΑ), που ήδη λειτουργεί, όπως και το Μουσείο, εδώ και 6 χρόνια.

Ένα επιτελείο 30-40 ατόμων (σε βάρδιες) απασχολείται στην κουζίνα, το σερβίρισμα, τον καθαρισμό και της πάσης φύσεως ανάγκες του χώρου, ο οποίος καλείται να εξυπηρετήσει, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, περί τα 1000 και πλέον άτομα κάθε μέρα!! Χάρη στη δημιουργική φαντασία των νεαρών και ταλαντούχων Ελλήνων μαγείρων, αλλά και του συνολικού προσωπικού του χώρου, το ΕΜΑ κατέκτησε επάξια το απαιτητικό διεθνές κοινό και καταξιώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, τον περσινό Γενάρη, η TORONTO STAR, η δημοφιλέστερη εφημερίδα του Καναδά, το κατέταξε στα 5 καλύτερα εστιατόρια Μουσείων στον κόσμο (! ), μετά τα αντίστοιχα του Μουσείου Orsay στο Παρίσι, του MoMA της Νέας Υόρκης, του Chihuly Garden του Σιάτλ και του County Museum of Art του Λος Άντζελες!

Το ΕΜΑ λειτουργεί Δευτέρα με Πέμπτη από 09.00-17.00, την Παρασκευή από 09.00 έως τα μεσάνυχτα και τα Σ/Κ από 09.00-20.00. Η κουζίνα, ωστόσο, ανοίγει στις 12 το μεσημέρι, οπότε το πρωί μπορείτε να απολαύσετε καφέδες, χυμούς και ένα πλουσιοπάροχο πρωινό, όπως ο φίλος χρήστης ΙΩΓΙΑΝΝΗΣ!

Το ΕΜΑ στεγάζεται στον δεύτερο όροφο του Μουσείου, η δε συνολική του επιφάνεια μαζί με τους μεγάλους εξώστες είναι γύρω στα 800 τ. μ. (! ), και στο προνομιούχο αυτό σημείο η πανοραμική θέα προς την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό, κ. λπ. κόβει κυριολεκτικά την ανάσα!! Στον τεράστιο αυτό χώρο εξυπηρετούνται, εσωτερικά μεν περί τα 250 άτομα και εξωτερικά τουλάχιστον 80. Οι χώροι είναι σχολαστικά πεντακάθαροι, όπως βέβαια και τα τρία συγκροτήματα τουαλετών (Ανδρών/Γυναικών & ΑΜΕΑ) για τους πολυπληθείς θαμώνες, Έλληνες και ξένους.

Το μενού, όπως είναι εύλογο, επικεντρώνεται στην ελληνική κουζίνα, προκειμένου να την καταστήσει διεθνώς γνωστή. Έτσι, υπάρχουν περί τα 20 πιάτα, τα περισσότερα των οποίων κυμαίνονται μεταξύ 6-18 €. Ανάμεσά τους: σούπα ημέρας, 5-6 σαλάτες (εποχής, πολύχρωμη, πατατοσαλάτα.. ), 5-6 πρώτα πιάτα (αυγοτάραχο Αιτωλικού, φέτα ψητή, ζυμαρικά, χταπόδι με φάβα Σαντορίνης, τραχανάς με μανιτάρια, σπανακόπιτα…), και 8 κύρια πιάτα (μπιφτέκια με πατάτες, γαρίδες με ούζο, ντομάτα και κριθαράκι, σκαλοπίνια με λαχανικά, ζυγούρι με χυλοπίτες και ξυνομυζήθρα, …). Υπάρχουν ακόμη καμιά 10αριά επιδόρπια (περί τα 6 €), 5 παγωτά στα 4 €, όπως και 5 προτάσεις εδεσμάτων για παιδιά, από 2-13 €.

Κάθε Παρασκευή προσφέρεται και δείπνο από τις 8.00 μ. μ. μέχρι τα μεσάνυχτα. Ο αντίστοιχος κατάλογος περιλαμβάνει μια ποικιλία από γαστρονομικά εδέσματα σε ανάλογες βέβαια τιμές, οι οποίες για τα κυρίως πιάτα κυμαίνονται από 15-27 €. Μεταξύ αυτών: μιλφέιγ μανιταριών με καπνιστό τυρί Μετσόβου και μελιτζάνες, ριζότο με τσουκνίδα και Συριανό τυρί Σαν Μιχάλη, καρπάτσο φρέσκου ψαριού με εσπεριδοειδή & μοσχολέμονο, καπνιστό φιλέτο με λάδι τρούφας & αποξηραμένα φρούτα, φιλέτο από μοσχάρι γάλακτος με πουρέ & κρεμμυδάκια, κ. λπ.

Ανάλογες του όλου επιπέδου του Μουσείου και του ΕΜΑ είναι προφανώς και οι τιμές των ποτών. Έτσι, τις καθημερινές, στη λίστα των κρασιών, υπάρχουν περί τα 10 εμφιαλωμένα λευκά, από 17-27 €, 6 κόκκινα από 24-39 € για το Thema Παυλίδη, καθώς και το ροζέ Μελιαστό του Σπυρόπουλου, στα 24 €. Ωστόσο, το ποτήρι κρασί: στα 3.50 € (house-wine Ν. Λαζαρίδη). Τα αναψυκτικά, 2-3.50 €, οι μπύρες, 4-5 €, ενώ τα καραφάκια με ούζο και τσίπουρο των 200 ml, 7.50-8.50 €.
Το βράδυ της Παρασκευής, προστίθενται ακριβότερες φιάλες κρασιών, με κορυφαίο στη λίστα το Κτήμα Άλφα (36 € για το λευκό και 40 € για το κόκκινο! ). Αντιλαμβάνεστε γιατί, στον ιστορικό αυτό χώρο, οι τιμές των περισσότερων κρασιών είναι 2.50 - 3 φορές πάνω απ’ τις τιμές της κάβας! Θα επανέλθω εδώ…

Τρώγοντας το μεσημέρι της Παρασκευής, ο χώρος ήταν μισογεμάτος από Έλληνες αλλά και από τουρίστες. Στα τραπέζια μας, τα σουπλά διαφήμιζαν την Έκθεση που φιλοξενούν τώρα για τη Σαμοθράκη: ‘Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών’. Επίσης, πάνω στο τραπέζι μας ξεχώριζε ένα γυάλινο βάζο, με ωραιότατα και συμβολικά κλαδάκια και φύλλα ελιάς! Εμείς λοιπόν, απ’ τον μεσημεριανό κατάλογο δοκιμάσαμε τα εξής πιάτα, αφού αρχικά ήρθε καλαθάκι με φέτες ψωμιού ολικής αλέσεως, καθώς και νερό βρύσης:

-1 σούπα ημέρας (κολοκυθόσουπα), που ήρθε σε βαθύ πιάτο με διακριτό το κόκκινο πιπέρι: 6.60 €.

-1 φέτα Δωδώνης ψητή, με μέλι και σουσάμι, σαν γευστική τυρόπιτα, στα 7.50 €.

-1 τραχανάς με παντζάρια, κατίκι Δομοκού και κομματάκια λουκάνικου Πιερίας. Ο τραχανάς ήρθε χλιαρός και κατακόκκινος απ’ τα παντζάρια…Τιμή 11.00 €.

-1 φρέσκες γαρίδες Θεσσαλονίκης με κριθαράκι, λαχανικά και κουρκουμά. Ήταν 4-5 μικρές γαρίδες, σερβιρισμένες σε βαθύ πιάτο. Τιμή 13.90 €.
Στο τέλος μοιραστήκαμε μία μους σοκολάτας bitter με βατόμουρο ως επικάλυψη, που ήρθε ολοστρόγγυλη, μέσα σε ένα βαθύ πιάτο. Τιμή 6 €.

Όλα τα φαγητά ήταν πολύ νόστιμα και ασφαλώς αντάξια του χώρου και της αίγλης του Μουσείου. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό που μας τα σέρβιρε και γι’ αυτό η σχετική βαθμολογία μου είναι 3 στα 4.

Ήπιαμε δυο ποτήρια κόκκινο κρασί, Ν. Λαζαρίδη, Ρήγας Κούπα, στα 3.50 € το ποτήρι. Ήρθε ζεστό, σε θερμοκρασία χώρου (περί τους 20-22 βαθμούς! ), και μετά από σχετική παρατήρησή μου, μας έφεραν από ένα μικρό παγάκι, οπότε το χαρήκαμε στοιχειωδώς, αλλά ανορθόδοξα.. Η εταιρεία πάντως το συστήνει στους 16-18 βαθμούς!! Ας τα προσέξουν κάτι τέτοια οι ιθύνοντες, όπως επίσης το ότι η λίστα κρασιών ενός τέτοιου χώρου είναι επιδεκτική περαιτέρω ανανέωσης με άλλες εξίσου αντιπροσωπευτικές ετικέτες. Το κέρδος, λοιπόν, ας μην πρυτανεύει ως αποκλειστικό κριτήριο σύνταξης ενός καταλόγου κρασιών, αφού εκατομμύρια ξένοι, γευσιγνώστες ως επί το πλείστον, επιθυμούν να γνωρίσουν τα εκάστοτε καλύτερα κρασιά που μας εκπροσωπούν, καταβάλλοντας γι’ αυτά ένα τίμιο vfm!!

Ο φίλος μου δροσίστηκε στο τέλος με ένα τσάι από αρωματικά φυτά (μέντα, μάραθο, γλυκάνισο, τσουκνίδα, αγγελική, αγριμόνιο, και δίκταμο), που του το σέρβιραν με 2 κουλουράκια. Τιμή 2.75 €.

Ο λογαριασμός ήρθε στα 55 €, δηλ. 22.50 € το άτομο χωρίς τα ποτά, άρα στην κατηγορία 17/25 €, ποσό αρκετά ικανοποιητικό για τον χώρο και την όλη εμπειρία, λαμβάνοντας πάντως υπόψη τις προηγούμενες επιφυλάξεις μου!!

Συμπερασματικά, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε το ΕΜΑ, συνδυάζοντάς το με το Μουσείο, ή κάποια απ’ τις εκδηλώσεις ή ξεναγήσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί και εναρμονίζοντας έτσι το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Καταλήγοντας, θα σας πρότεινα να αποφύγετε την αιχμή του Σαββατο-Κύριακου, των Ελλήνων τον χειμώνα και των τουριστών το καλοκαίρι. Αν έχετε την ευχέρεια, επιλέξτε και σεις, είτε μια καθημερινή απομεσήμερο, είτε μια Παρασκευή για τη βραδινή σας έξοδο, που μπορείτε να την εμπλουτίσετε με ένα ποτάκι στα στέκια πέριξ του Μακρυγιάννη, της Πλάκας, του Κουκακίου ή του Θησείου και με μια ρομαντική βόλτα στον ιστορικό πεζόδρομο!!