Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τσιπουράδικα - Ουζερί - Μελίσσια, Αθήνα
Δεκ
23
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Χριστουγεννιάτικες μέρες, μέρες κατάνυξης και χαράς, Αθήνα στολισμένη χωρίς περιττές έγνοιες, παγωμένες μέρες, ψιλόβροχο στα Βόρεια Προάστια, η ΑΕΚ νίκησε, τι το καλύτερο για μια έξοδο για παγωμένο ρακί με φίλο με όνομα βαρύ σαν ιστορία, που λέει και ο Vagelis. Η αλήθεια είναι, ότι τον Μπάμπη τον γνώρισα σε μια από τις συναντήσεις του ask, οι γυναίκες μας βέβαια γνωριζόντουσαν πολλά χρόνια πριν.

Τόπος συνάντησης το μικρό, κουκλίστικο και παρεΐστικο Φανάκι, γνωστό από παλιά και στους 2 μας. Κλασικό τσιπουράδικο στην Π. Τσαλδάρη των Μελισσίων, λίγο πριν από τον Kozi με εύκολο parking.

Χώρος λιτός, απλός και όμορφος με λίγα τραπέζια, καρέκλες κλασσικές καφενείου, με ένα ψυγείο – βιτρίνα που περιέχει όλα τα καλούδια από μικρούς παραγωγούς ανά την Ελλάδα, να χωρίζει την κουζίνα από τον υπόλοιπο χώρο.
Την πρώτη φορά είχα δοκιμάσει κρεατομεζέδες, υπέροχο Βουβαλίσιο λουκάνικο Σερρών, πολύ καλό Κρητικό απάκι, καυτερό μπουγιουρντί. Αυτή τη φορά κινηθήκαμε λόγω των ημερών, σε νηστίσιμους μεζέδες.

Διαλέξαμε λοιπόν συνοδεύοντας με ρακί από την Ιεράπετρα, το οποίο δεν μου άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις, πιατάκια για τσιμπολόγημα και συζήτηση περί διαφόρων θεμάτων.

Στην αρχή ήρθε ζυμωτό ψωμί και ντακάκια, συνοδεία από ψιλές υπέροχες ελιές.
Σαλάτα πολύ καλή με άριστο συνδυασμό από μαραθόσπορο και φασόλια γίγαντες τουρσί, που συμπλήρωναν την μεγάλη ποσότητα φρέσκιας ρόκας. Πολύ καλή η επιλογή για αρχή για να καταναλωθεί το πρώτο κανατάκι ρακί και να προχωρήσουμε στη συνέχεια.

Συφνιώτικο τυρί μανούρα, που ωριμάζει μέσα σε κρασί, επαρκής ποσότητα, συνοδεία από κομματάκια ξιδάτο αγγούρι. Αρκετά αλμυρό το τυρί αλλά γευστικό.
Καπαροσαλάτα με σκόρδο, ισορροπημένη γεύση, το σκόρδο τόσο όσο για να δώσει τη νοστιμιά, μεγάλη ποσότητα, ο μοναδικός μεζές που έμεινε στο τέλος, άλλωστε πόσο να φας.

Χταπόδι αλλιώτικο από ότι έχετε δοκιμάσει. Γλυκιά αμαρτία για τους λάτρεις των πειραγμένων γεύσεων, με μπαλσάμικο, πετιμέζι, σταφίδες και τριμμένο αμύγδαλο. Η παρασκευή του αν και μας ξένισε στην αρχή, μας αποζημίωσε στο τέλος. Πολλές βούτες στη γλυκιά σάλτσα, εδώ κολλάει ότι το διαφορετικό αρκετές φορές είναι και καλό.

Πέστροφα μαριναρισμένη με δεντρολίβανο, μυρωδικά και πατατοσαλάτα. Πολύ καλό πιάτο. Εδώ έπεσε παρέμβαση και ζητήσαμε να περαστεί η πέστροφα λίγο από το τηγάνι. Άλλη αίσθηση στο πιάτο!!!! Βέβαια η ποσότητα της πέστροφας δεν ήταν αρκετή αλλά είπαμε το μαγαζί προσφέρει μεζέδες και όχι κυρίως πιάτα.

Η εξυπηρέτηση ήταν υποδειγματική τόσο από τον ευγενικό σερβιτόρο ο οποίος μας ρώτησε αρκετές φορές χωρίς να γίνεται επίμονος αν όλα ήταν εντάξει, όσο και από την μια των ιδιοκτητριών που περιφερόταν στα τραπέζια για να επιβλέψει τις ανάγκες των πελατών.

Το μεγάλο μείον του μαγαζιού ήταν το κάπνισμα όχι της πέστροφας που φάγαμε αλλά των πελατών. Μικρός ο χώρος, κλειστός, εξαερισμός ανύπαρκτος, τα τσιγάρα δίναν και πάιρναν. Θες ο κατά γενική ομολογία θεριακλής Έλληνας και τα προβλήματά του, θες η ωραία ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική, ότι και να διαλέξεις η κατάσταση ήταν απαράδεκτη. Τα ρούχα μύριζαν νικοτίνη για μέρες. Κάποια στιγμή θα πρέπει να κατανοήσουμε και την λέξη σεβασμός προς τον διπλανό μας. Και εγώ καπνίζω αλλά όταν τρώω, θέλω να απολαμβάνω τις γεύσεις των πιάτων και όχι τη νικοτίνη. Αλλά μάλλον στην Ελλάδα ισχύει ‘’στου κουφού την πόρτα…’’

Στο δια ταύτα, δώσαμε 50 ευρώ για 5 πιάτα και 500 ml ρακί, ποσό αρκετά υψηλό αν σκεφτεί κανείς ότι φάγαμε συνοδευτικούς μεζέδες. Βέβαια μικροί και προσεγμένοι παραγωγοί ανά την Ελλάδα, βιολογικές καλλιέργειες αλλά...

Για μένα που έχω δοκιμάσει και τους κρεατομεζέδες του, το Φανάκι έκανε τον κύκλο του. Για όσους δεν το έχουν δοκιμάσει, αξίζει μια επίσκεψη ειδικά Άνοιξη ή Καλοκαίρι, για να γευτούν τους ποιοτικούς μεζέδες του.

Τι έμεινε τελικά από την επίσκεψη; Η πολύ καλή συζήτηση με τον Μπάμπη για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, η οποία συμπεριέλαβε και μια καλοπροαίρετη κριτική του ask. Διότι είπαμε τα καλά επιβραβεύονται, τα κακά απομονώνονται.
Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές σε όλους σας και πάντα με οικογενειακές ή μη, γευστικές απολαύσεις.