Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μεζεδοπωλεία - Ψυρρή - Μοναστηράκι, Αθήνα
Δεκ
24
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Κυριακή 20/12, τα μαγαζιά όλα είναι ανοιχτά, αφού βρισκόμαστε φουλ στα προεόρτια των Χριστουγέννων. Απόψε λοιπόν έχουν σειρά ΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ (ΚΦ) στη γωνία Ευρυπίδου & Σωκράτους, που λειτουργούν απ’ τον Μάη του 2014. Πρόκειται περί ενός μοναδικού σε σύλληψη και λειτουργικότητα ντελί-παστουρματζίδικου-μπακάλικου-μαγειρείου, κατά τα πρότυπα των βυζαντινών παστομαγειρείων, με συνταγές Καππαδοκίας και όχι μόνο, και όλη τη γκάμα των σύγχρονων ρωμέικων λιχουδιών, χωρίς ωστόσο ίχνος γλουτένης!

Η ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Αγοράς, που σε λίγες μέρες συμπληρώνει 130 χρόνια λειτουργίας (! ) έσφυζε από κίνηση, λόγω των ημερών. Στον συγκεκριμένο δρόμο που βρίσκονται τα ΚΦ, δηλαδή στην οδό Ευρυπίδου, απ’ την Αιόλου μέχρι τη Μενάνδρου, δηλ. μόνο σε 4 τετράγωνα, υπάρχουν 15 καταστήματα μπαχαρικών και 12 τροφίμων!! Τα ΚΦ προέρχονται απ’ τη σύμπραξη του δισέγγονου του Σαρκίς Αραπιάν και του ιδιοκτήτη της αλλαντοποιίας απ’ τη Δράμα Sary.

Πράγματι, ο κ. Φάνης Θεοδωρόπουλος, ιδιοκτήτης 3ης γενιάς του καταστήματος Αραπιάν και ο κ. Παρασκευάς Σαρήμπογιας, της Sary, άνοιξαν τον περσινό Μάη το μαγαζί αυτό, όπου συνδυάζεται η πώληση των προϊόντων τους μέσα στον χώρο εστίασης! Στην κατάρτιση του μενού βοήθησε η Θρακιώτισσα συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας κ. Στέλλα Σπανού.

Διατίθενται προς πώληση αλλά και βρώση περί τα 100 είδη αλλαντικών, τυριών κ. λπ. προϊόντων. Ανάμεσα στα πρώτα: παστουρμάς (πρόβειος και καμήλας), καβουρμάς, μουχτερό, ζεϊμπέκ σαλάμ, σουτζούκια διάφορα, παρμάκ, Sardinella, παστράμι, προσούτο, κ. α., σε τιμές -από ό, τι είδα- συνήθως μεταξύ 15-33 €.

Αφού μάθαμε για τον Φάνη (και τον Παρασκευά) η επόμενη βασική ερώτηση είναι: γιατί Καραμανλίδικα;; Οι Καραμανλήδες λοιπόν της Καππαδοκίας, είναι Τουρκόφωνοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, που δεν μιλούσαν ελληνικά, αλλά έγραφαν τα τούρκικα με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα ‘καραμανλίδια’!! Αυτοί είναι που εδώ και περίπου 5 αιώνες λάνσαραν τον παστουρμά: κρέας που παστώνεται και πρεσάρεται, χωρίς θερμική επεξεργασία αλλά μόνο με φυσικά καρυκεύματα. Από την εποχή των Ρωμαίων, οι κάτοικοι της περιοχής-κόμβου μεταξύ Περσίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, διέδωσαν το ‘παστόν’, αργότερα δε, διέδωσαν στους Οθωμανούς το ‘ακρόπαστον των Βυζαντινών’!

Μετά την ιστορική αυτή αναδρομή, επανέρχομαι τώρα στο μαγαζί και τα φαγητά του. Λειτουργούν από Δευτέρα μέχρι Σάββατο: 12.00-23.00, ενώ για πώληση από 07.00-21.00. Τις Κυριακές, κατά τη συμβουλή της αείμνηστης Μελίνας, το μαγαζί παραμένει κλειστό, αλλά επειδή ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ, αυτές οι 3 γιορτινές Κυριακές συνιστούν την εξαίρεση του κανόνα, με το μαγαζί ανοιχτό, και εμένα με τη φίλη μου, τυχερούς θαμώνες που χόρτασαν με ρωμέικα ντελικατέσεν!

Το κατάστημα στεγάζεται στο ισόγειο ενός πέτρινου νεοκλασικού κτιρίου, όπου την προηγούμενη δεκαετία λειτουργούσε κινέζικο εστιατόριο και προηγουμένως κάποιο ξενυχτάδικο, ενώ, ακόμα πιο πριν στεγάζονταν εκεί διάφορα μπακάλικα. Ο χώρος ήταν πολύ φωτεινός, με τις βιτρίνες των ειδών προς πώληση, και με 10 περίπου τραπέζια για τους πελάτες, διατεταγμένα σε σχήμα γάμμα, ενώ παραπλεύρως της αίθουσας υπήρχε διάδρομος-αυλή, με καμιά 12αριά ακόμη τραπέζια, όλα κατάμεστα με 60-80 άτομα, λόγω και της ημέρας.

Απ’ την ανοιχτή κουζίνα βλέπαμε 4-5 μάγειρες επί το έργον, καθώς και τα διάφορα σαλάμια, σκόρδα, κ. λπ. που ήταν κρεμασμένα από ψηλά, ενώ πιο μπροστά υπήρχαν γύρω στις 5-6 ψηλές καρέκλες, όπου κάθονταν επίσης ορισμένοι απ’ τους θαμώνες. Η οροφή της αίθουσας ήταν διακοσμημένη με περίτεχνα μπλε σχέδια και στη μέση ένα μεγάλο ξύλινο δοκάρι, και μου θύμισε την παλιά καλή εποχή με τους άρχοντες ιδιοκτήτες και τους μερακλήδες μαστόρους, που σπανίζουν στις μέρες μας…Εμείς σταθήκαμε τυχεροί, γιατί καθίσαμε στο τραπέζι μιας φοιτητοπαρέας που μόλις έφευγε, εξασφαλίζοντας έτσι πολύ ωραία θέση, μπροστά από μια μεγάλη τζαμόπορτα που έβλεπε στην Ευρυπίδου.

Όπως τα φαγητά τους, που θα αναφερθώ στη συνέχεια, ήταν του ευρύτερου ιστορικά ελληνικού χώρου, έτσι και η μουσική απ’ τα μεγάφωνα ήταν αποκλειστικά ελληνική, με μια φοβερή ποικιλία ακουσμάτων (λαϊκή, δημοτική, τραγούδια νησιώτικα, αλλά κι απ’ τον ελληνικό κινηματογράφο, κ. λπ. ). Έτσι, ο Διονυσίου κι ο Πανταζής συνυπήρχαν ακουστικά με τη Βλαχοπούλου και τη Σαπουντζάκη…

Μέσα σ’ αυτή την τόσο διαφορετική ατμόσφαιρα, χαζεύαμε για ώρα τον μεγάλο τους κατάλογο, για να καταλήξουμε κάποια στιγμή στα εξής φαγητά & ποτά:

• Ένα σουτζούκι Καραμανλίδικο, σε λεπτές ροδέλες, με 2 αυγά μάτια, σε παραδοσιακό τσίγκινο ταψάκι: 5.50 €

• Ένα Καραμανλίδικο παρμάκ-κεμπάπ (δηλ. μοσχαρίσιο λουκάνικο σε 7-8 φέτες) με μουστάρδα, κρεμμύδι και sauce γιαουρτιού: 7.50 €

• Μία σαλάτα ανάμικτη (πράσινη, με μπάλες λευκού τυριού πασκιτάν, σαλάμι Δράμας και ντομάτα): 6 €

• Μία ρεβυθοπουρές Καραμανλίδικος: 3.50 €

• Ένα ποτήρι λευκού κρασιού ‘κυδωνίτσα’, που ήταν αρωματικό και φρουτώδες: 3.50 €, και

• Φετούλες λευκού ψωμιού στην αρχή: 1 €.

Στην αρχή ήρθε νερό βρύσης και στο τέλος κέρασμα γιαουρτιού με λευκό καρώτο, που ήταν απαραίτητο για την αλλαγή της γεύσης μας. Δυστυχώς, τους είχε τελειώσει το κιουνεφέ, αλλά γι’ αυτό θα επανέλθω προσεχώς με κριτική μου για το πολίτικο ΑΣΙΑ της Πλατείας Αμερικής (ή Πλατείας Αγάμων, για μας τους μεγαλύτερους! ).

Ο λογαριασμός, στα 27 €, δηλ. 10/16 το άτομο χωρίς ποτά, θεωρώ ότι κινείται σε αρκετά εύλογα πλαίσια για το φαγητό αλλά και το όλο βίωμα ενός διαφορετικού χώρου. Στη συνέχεια, θα παραθέσω μερικές ακόμα τιμές απ’ τον κατάλογό τους.

Φαγητά: Ρεβίθια Καρ. Με παστουρμά: 4.50, γίγαντες μπουγιουρντί: 4.50, παστουρμαδόπιτα Καρ.:5.50, τηγανιά σουτζούκι Αδάνων: 5.50, σαλάτες διάφορες: 3.50-7.50 €, καβουρμάς βοδινός με πατάτες και πιπεριές: 5.50, ποικιλία τυριών και αλλαντικών ωρίμανσης: 14.00, ποικιλία ζεστών λουκάνικων: 15.00, λουκάνικο κεφτέ, γιαουρτλού με πίτα: 6.50, ψαρικά - γαύρος, σαρδέλα, τσίρος, πέστροφα, σολομός, λακέρδα, κ. α.: 5-8 €, & τα γλυκά: μπακλαβάς, κιουνεφέ: ~5 €.

Ποτά: 8 ούζα 200 ml.: 7 €, 4 τσίπουρα 200 ml.: από 4 μέχρι 10 € (για το Μπαρμπατζίμ Θεσ/νίκης). 5 μπύρες (Βεργίνα, Ζέος…): 2.50-4.50 €, ενώ τα αναψυκτικά τους, στα 2.50 €.

Λευκά κρασιά: 9-14 €, ροζέ: 12-14 €, και καμιά 10αριά κόκκινα κρασιά: από 9 μέχρι 40 €. Η τελευταία τιμή αφορά το περίφημο Κτήμα Αργυρού Σαντορίνης, μαυροτράγανο, 14 βαθμών και παλαίωσης 18 μηνών σε γαλλικά βαρέλια, και είναι λογική, αφού στην κάβα κυμαίνεται ~25-30 €, ανάλογα με τη χρονιά! Υπάρχει επίσης ποτήρι κρασί, λευκό ροδίτης στα 3.50 €, κόκκινο αγιωργήτικο στα 4 €, όπως και ημίγλυκο σαμπανίτσα.

Επομένως, η τεράστια ποικιλία μεζέδων και ποτών, σε συνδυασμό με τον χαβαλέ απ’ την κίνηση μεζεδοπωλείου και μπακάλικου, συνιστά μια εμπειρία που αξίζει τον κόπο μιας τουλάχιστον επίσκεψής σας. Αν μη τι άλλο, οι έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες πρέπει να επιβραβεύονται!

Με τις πιο θερμές ευχές μου για ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σε όλες και όλους τους φίλους της μεγάλης πια οικογένειάς μας του ask4food!!