Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Πολίτικη κουζίνα - Αγ. Παρασκευή, Αθήνα
Ιαν
03
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Με μια λέξη: Αποκάλυψη! Η καλύτερη ευκαιρία που θα μπορούσα να έχω για την τελευταία ως προς την ημερομηνία υποβολής και πρώτη ως προς την ημερομηνία δημοσίευσης κριτική μου πάνω στην αλλαγή του χρόνου.

Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία να ευχηθώ σε όλους τους καλοφαγάδες που κυκλοφορούν στις σελίδες του ask4food, ειδικά στον Σπύρο και το Δημήτρη που είναι η ψυχές του site μας, αλλά και στις δεκάδες καινούριους φίλους που απέκτησα χάρη στις τρεις συνευρέσεις της χρονιάς που τελειώνει σήμερα, να έχουν μια καλή χρονιά, υγεία και ευτυχία. Last not least: Evi, σ' ευχαριστώ που σαν ευσυνείδητη χαρτογράφος των Β. Π. πρόσθεσες έγκαιρα το κατάστημα αυτό στον κατάλογο, καλή σου χρονιά!

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΟΙΝΟΙ ΚΑΙ (ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ) ΓΕΥΣΕΙΣ: Ένας Έλληνας με ρίζες στην Πόλη και τον Πόντο ως κινητήρια δύναμη και δύο σεφ, ένας Αιγύπτιος κι ένας Έλληνας, στην κουζίνα ξεκίνησαν πριν δέκα μήνες ένα τολμηρό εγχείρημα, να μετατρέψουν δηλαδή ένα επί χρόνια αδρανές κτίριο επί της Λεωφόρου Μεσογείων σε χώρο εστίασης με εντελώς συγκεκριμένη ταυτότητα. Έχουν ήδη κάνει πολλά, κάποιες λίγες λεπτομέρειες μένει ακόμα να προσεχθούν, ώστε να αποκτήσει η πρωτεύουσα ένα πρώτης τάξεως εστιατόριο προσανατολισμένο στις ανατολίτικες γεύσεις. Έχω βάλει, όπως βλέπετε, τη λέξη (ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ) συνειδητά σε παρένθεση, μια και η γκάμα των γεύσεων υπερβαίνει σαφώς τα όρια της Βασιλεύουσας, χαϊδεύει τον Εύξεινο και κατηφορίζει προς τα νότια. Άλλωστε η μοναδική, μινιμαλιστική μικρή ταμπέλα που κρέμεται έξω από το μαγαζί αναφέρει επιγραμματικά «ΟΙΝΟΙ - ΓΕΥΣΕΙΣ».

Αφήστε το GPS στο σπίτι και χαλαρώστε! Τόσο η πρόσβαση στη Μεσογείων 376 (δεξιά ανεβαίνοντας προς Αγία Παρασκευή, λίγο πριν φθάσετε στην πλατεία, δίπλα σε ένα βενζινάδικο ΒΡ) όσο και η στάθμευση (στους γύρω δρόμους ή και επί της Μεσογείων, αλλά και στην αυλή του καταστήματος τους κρύους μήνες) είναι εύκολη υπόθεση (το πολύ 3 στα 10). Μην περιμένετε να δείτε κάποια ενυπωσιακή φωτεινή επιγραφή στην πρόσοψη, είναι συνειδητή επιλογή η αποφυγή της, αν και εγώ προσωπικά νομίζω ότι μια παλιακού τύπου ξύλινη επιγραφή με αυστηρά στενόμακρα κεφαλαία γράμματα θα ταίριαζε μια χαρά.
Η πρώτη εντύπωση: Δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Στα συν το πολυκαιρισμένο μωσαϊκό στο πάτωμα της εισόδου και η μαρμάρινη γούρνα στα αριστερά, η οποία πρέπει επειγόντως να αναδειχθεί περισσότερο (Συμβουλή δωρεάν: ο ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ το έχει καταφέρει εξαιρετικά), στα πλην οι φιάλες από PVC με τα διάφορα κρασιά πάνω σ’ ένα μάλλον πρόχειρο πάγκο (η αναφορά στην προηγούμενη ζωή του χώρου ως οινοποιείο - οινοπωλείο είναι απαραίτητη, όμως όχι τόσο "χύμα") και η ανοιχτή προς την πλευρά της εισόδου κουζίνα που χρειάζεται περισσότερη διακοσμητική φροντίδα.

Ουάου! Αφήνοντας πίσω το χώρο της εισόδου θα μείνετε εντυπωσιασμένοι από τη διαρρύθμιση των υπόλοιπων χώρων. Ο μεσαίος (και μεγαλύτερος) και ο (μικρότερος) πίσω χώρος, που προορίζεται για τους καπνιστές (η διάκριση και ο νόμος τηρούνται αυστηρά, μπράβο στη διεύθυνση! ) με τους υποβλητικούς ψηλούς γυμνούς (= ασοβάτιστους) τοίχους, τα vintage φωτιστικά, τα διακοσμητικά στοιχεία που έχουν διαλεχτεί και τοποθετηθεί με προσοχή (παλιά κάδρα και φωτογραφίες, κάποια λαογραφικά αντικείμενα, ένα παλιό ραδιο-έπιπλο και - το απόλυτο highlight - η μαντεμένια σόμπα που μπουμπουνίζει γαργαλιστικά στην άκρη της κεντρικής αίθουσας) καθώς και η καθαρά «ταβερνιάρικη» επίπλωση με άνετα ξύλινα τραπέζια σε καλή απόσταση μεταξύ τους και κλασικές ψάθινες καρέκλες δημιουργούν ένα εξαιρετικά φιλικό και άνετο περιβάλλον, δεν σου κάνει καρδιά να φύγεις.

Το πρόσωπο είναι σπαθί. Από την πρώτη επαφή που είχα, για την τηλεφωνική κράτηση, με τον κύριο Τσιροζίδη, ψυχή της επιχείρησης, ως τα τελευταία λόγια που ανταλλάξαμε στο ξεπροβόδισμα μετά το γεύμα, ούτε μία στιγμή δεν είχα την εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άνθρωπο που προσπαθεί απλά να κουμαντάρει μόνος του τα πάντα σε όλο το μαγαζί (γύρω στα 15 τραπέζια). Αντίθετα, ήταν πάντα παρών και καθόλου αγχωμένος, να σε εξυπηρετήσει άμεσα αλλά και να σε ακούσει, να πει το λογάκι του και να ενδιαφερθεί πραγματικά για το πώς σου φάνηκαν όλα. Θεωρώ ωστόσο ότι η προσθήκη ενός ακόμα βοηθού / σερβιτόρου θα επέτρεπε στον κύριο Τσιροζίδη να είναι περισσότερο μετρ και λιγότερο εξυπηρετητής.

Έχετε άγνωστες λέξεις; Μάλλον, εκτός κι αν ξέρετε τι σημαίνει κισίρ, γαής, τανομεζές, χαϊνταρί και μιτζβέρι. Κάποιες από αυτές εξηγούνται παραπλεύρως στον κατάλογο, άλλες όχι. Ο κατάλογος είναι ίσως το πιο αδύνατο σημείο του ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΟΙΝΟΙ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ. Σωστά μεν ταξινομημένος, πλήν όμως κακοτυπωμένος, παιδική ασθένεια πολλών νέων επιχειρήσεων που πάντα κάνει κακή εντύπωση. Τα πιάτα που προσφέρονται είναι πάρα πολλά και, όπως με ειλικρίνεια μας εξομολογήθηκε ο μετρ, υπάρχει και δεύτερος, κρυφός τρόπον τινά, προφορικός κατάλογος που περιλαμβάνει πιάτα ημέρας και προορίζεται για τους ας πούμε μυημένους πελάτες. Εμείς το ανακαλύψαμε συμπτωματικά ρωτώντας γιατί δεν έχουν μαντί.

Τι να πρωτοδιαλέξεις; Η σύνθεση της παραγγελίας δεν κρύβει παγίδες, δοκιμάσαμε πάνω από δέκα πιάτα (πενταμελής παρέα δεινών γευσιγνωστών) και δεν θα έβαζα κανένα στην black list. Η γεύση είναι ούτως ή άλλως ατομική υπόθεση. Ενδεικτικά αναφέρω τα κατά την ταπεινή μου άποψη καλύτερα πιάτα. Από τις σαλάτες η εσμέ (5 €), μάλλον γλυκειά και όχι πικάντικη όπως την ξέρουμε, ίσως λόγω της παρουσίας μελιτζάνας, από τους κρύους μεζέδες ο τανομεζές (γιαούρτι με ρεπανάκι, 3,50 €), που δροσίζει τη γλώσσα και καίει κατόπιν γλυκά τον ουρανίσκο, από τους ζεστούς μεζέδες τα παστουρμαδοπιτάκια (5 €), εννοείται χειριποίητα, απόλυτα ισορροπημένα, τα καλύτερα που θυμάμαι να έχω φάει, από τα κεμπάπ το Άδανα (7,50 €), πικάντικο και όχι απλά καφτερό, με κάτι θεϊκές πατατούλες τηγανιτές για συνοδεία, από τα μαγειρευτά το κλασικό χουνκιάρ (7,50 €), με ασύλληπτα καλομαγειρεμένο το μοσχαράκι και ελαφρά γλυκίζοντα τον πουρέ μελιτζάνας, το μόνο πιάτο στο οποίο πρόσθεσα λίγο πιπέρι.

Μη μου κάνεις τα γλυκά μάτια. Μάλλον κακώς πήραμε φαγητό για επιδόρπιο, ένα καφεδάκι θα ήταν καλύτερο. Για το κιουνεφέ (5,50 €) οι γνώμες διχάστηκαν, προσωπικά βρήκα ελλειματική την τυρένια γέμιση, ενώ τα μπακλαβαδάκια, εισαγωγή κατευθείαν από την Πόλη, δεν με ενθουσίασαν, πρόβλημα που είχα όμως και όταν επισκέφθηκα την Πόλη, μάλλον έχω εθιστεί σαν Σαλονικιός στα σιροπιαστά του Χατζή και όλα τα άλλα μου φαίνονται απλές οδοντόκρεμες.
Να πάνε κάτω τα φαρμάκια. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία οίνων, γι’ αυτό ζητήστε καλύτερα να δοκιμάστε πριν παραγγείλετε. Εμείς μείναμε με την πρώτη στο ημίγλυκο, που σε πολλούς δεν αρέσει, γλυκόπιοτο και χωρίς παρενέργειες. Το ψωμί ήρθε, δύο φορές, σε φέτες με λάδι περασμένες από τη σχάρα, κέρασμα στην αρχή ή το τέλος δεν υπάρξε. Κύριε Τσιροζίδη, προσοχή σ’ αυτό το σημείο, η αθηναϊκή πελατεία είναι λίγο κολλημένη σ’ αυτό, ίσως δύο ποτηράκια κρασί στην αρχή και ένα λουκούμι στο τέλος να έκαναν τη δουλειά τους.

Το παράκανα! Ίσως η μακροσκελέστερη κριτική που έχω γράψει, και ακόμα δεν τέλειωσα. Value for money αχτύπητο (15 € χωρίς, 20 € με ποτά), και θα φύγετε με ένα χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπο. Θα επανακάμψετε όποια εποχή του χρόνου και να ‘ναι, γιατί υπάρχει μια πολύ γοητευτική αυλή στο πίσω μέρος, όπου δεν ενοχλεί η Μεσογείων. Παρέλειψα να αναφέρω ότι η πελατεία είναι ενετελώς μεικτή, ίσως με μέσο όρο τα 40+.

Με βάση το σύστημά μου δίνω στο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΟΙΝΟΙ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ προς το παρόν δύο αστέρια (αξίζει να κάνετε κάποια χιλιόμετρα παραπάνω για να το επισκεφθείτε) και του εύχομαι να καλύψει το ταχύτερο κάποιες αδυναμίες που επισήμανα καλή τη πίστει. Τότε θα είναι αχτύπητο - και τριάστερο.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι με έκπτωση έως 10%
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια