Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Ιαν
24
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Προχθές 20/1, βρισκόμουνα με ένα φίλο μου στον Κεραμεικό, περιδιαβαίνοντας τα διάφορα στέκια της περιοχής. Από γνώμες φίλων αλλά κι από τις κριτικές των χρηστών του site μας, αμφιταλαντευόμασταν ανάμεσα στο ΡΑΚΟΡ, το ΜΥΚΗΝΩΝ ΓΩΝΙΑ & το ΚΟΡΟΒΑ, που όλα τους βρίσκονται σε απόσταση 1-2 τετραγώνων το ένα από το άλλο…

Τελικά, υπερίσχυσε η γνώμη μου και καταλήξαμε στο ΚΟΡΟΒΑ, ήμασταν δε ιδιαίτερα τυχεροί γιατί βρήκαμε αμέσως θέση, χωρίς βέβαια τηλεφωνική κράτηση, μιας και ήμασταν αναποφάσιστοι. Το ΡΑΚΟΡ και το ΜΥΚΗΝΩΝ ΓΩΝΙΑ ευελπιστώ φυσικά να τα επισκεφθώ και να σας τα παρουσιάσω κι αυτά προσεχώς, αφού όλα τους είναι δημοφιλή μαγαζιά της περιοχής.

Το ΚΟΡΟΒΑ είναι ένα νεανικό και καλλιτεχνικό στέκι, ένα σύγχρονο καφέ-μπαρ, με ενδιαφέροντες τοπικούς μεζέδες, λιχουδιές και καλούδια, αρκετά των οποίων απ’ τη Θεσσαλία. Άλλωστε, διάφορα ποτά, τσίπουρα και κρασί, έρχονται από την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Είναι ένας μίνιμαλ βιομηχανικός χώρος, με αποχρώσεις ανοιχτού γκρι στους τοίχους, μοντέρνους ζωγραφικούς πίνακες, μωσαϊκό δάπεδο, και τζαμαρία γεμάτη αφίσες. Πληροφορηθήκαμε ότι οι ζωγραφικοί πίνακες που κοσμούν τους τοίχους είναι έργα των Versaweiss, που παρουσιάστηκαν απ’ τη νεαρή γκαλερίστα Χριστίνα Ανδρουλιδάκη, και οι οποίοι εκφράζουν μια ματιά εικονοκλαστική στα είδωλα του Hollywood του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Εκτός από το μπαρ, που ήταν γεμάτο κόσμο, υπάρχουν λίγα σχετικά τραπέζια και πάγκος με σκαμπό, ενώ στο βάθος βρίσκεται η κουζίνα και τα WC.

Ρωτήσαμε και μάθαμε ότι το όνομα ΚΟΡΟΒΑ το δανείστηκαν από το ‘KOROVA MILK BAR’ της ταινίας του διάσημου σκηνοθέτη Stanley Kubrick ‘Το Κουρδιστό Πορτοκάλι’ (A Clockwork Orange), που την είχα δει ως φοιτητής στον κινηματογράφο Ράδιο Σίτυ της Πατησίων. Ήταν, θυμάμαι, μια ανατρεπτική ταινία, που την εποχή εκείνη είχε χαλάσει κόσμο και φανταστείτε ότι είχε παιχτεί εδώ λίγο πριν πέσει η Χούντα, παρά τη σχετική λογοκρισία!

Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας θυμίσω ότι το ιστορικό Ράδιο Σίτυ, λίγο πριν την Πλατεία Κολιάτσου, κοσμούσε την Πατησίων επί μισό αιώνα, απ’ το 1955 μέχρι το 2003, που έγινε κατάστημα ΑΒ! (πώς να το κάνουμε, ο άρτος υπερίσχυσε των θεαμάτων! ). Θυμάμαι λοιπόν, σαν να’ ταν σήμερα, που λίγο πριν το 1960 είχα δει, μαθητής τότε του Δημοτικού στην Κυψέλη, την ταινία ‘Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες’ του Ιούλιου Βερν, και περί τα μέσα της δεκαετίας του 60, τις πρώτες ταινίες με το σύστημα προβολής σινεμασκόπ που εγκαινίασε στη χώρα το Ράδιο Σίτυ, λίγα χρόνια μετά τις ΗΠΑ. Ήταν το Todd-AO, Cinerama-Cinemascope system, με την προβολή ευρείας έγχρωμης εικόνας στην κυρτή οθόνη που είχε λανσάρει ο εν λόγω κινηματογράφος. Συγνώμη αν μακρηγόρησα με την ιστορική παρένθεση…

Μάθαμε επίσης πως ΚΟΡΟΒΑ είναι στα Ρωσικά η αγελάδα και για τον λόγο αυτό το μαγαζί έχει μια αγελάδα ζωγραφισμένη στο βάθος του χώρου και συγκεκριμένα στον τοίχο απέναντι απ’ τη είσοδο. Η αγελάδα είναι ζωγραφισμένη απ’ τους Taf (The Art Foundation), τον γνωστό εικαστικό χώρο που βρίσκεται στο Μοναστηράκι. Ρώτησα τίνος ιδέα ήταν όλα αυτά και μου είπαν ότι πρωτεργάτης είναι ένας απ’ τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού -ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχρήστος- που πρέπει να είναι άνθρωπος με φαντασία και δημιουργικότητα.

Επειδή, ως μηχανικός, μου αρέσει να μαθαίνω για την ιστορική εξέλιξη των κτιρίων και των χώρων στις συνοικίες της Αθήνας μας, τους ρώτησα και με πληροφόρησαν ότι ανοίξανε πριν από δυο χρόνια, και μάλιστα σε μια μέρα άκρως σημαδιακή. Ήτανε Παρασκευή και 13, Δεκέμβρη του 2013!! Μπράβο τους, δεν είναι καθόλου προληπτικοί και, κρίνοντας από τον κόσμο και την επιτυχία, πιστεύω πως η ημερομηνία αυτή τελικά τους έφερε γούρι!!

Στα του φαγητού τώρα, που τα ξέρατε διαβάζοντας τους πιο παλιούς καλοφαγάδες της μεγάλης παρέας μας, fratello, ΠΟΝΤΙΚΙ, κ. λπ., πρέπει να σας πω ότι ο κατάλογός τους άλλαξε τον προηγούμενο μήνα και τα φαγητά (οι μεζέδες, σαλάτες και τα γλυκά) σχεδόν διπλασιάστηκαν. Επομένως, νομίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον να τα πληροφορηθεί κάποιος και μάλιστα, στο σημείο αυτό, οφείλω να σας πω ότι όσα πήραμε ήταν εξαιρετικά γευστικά πιάτα, παρότι δεν έχω μέτρο σύγκρισης με το προηγούμενο μενού του μαγαζιού.

Εμείς λοιπόν δοκιμάσαμε τα εξής νέα πιάτα - απ’ τα παλιά έμεινε βασικά το δημοφιλές πεϊνιρλί τους, το οποίο και συμπεριλάβαμε στις επιλογές μας:

• Μια φάβα Σαντορίνης, με τηγανιτά κρεμμύδια, στα 3 €

• Ένα λουκανικάκι με φάβα και κρεμμύδι, στα 6.50 €

• Ένα βοδινό καβουρμά με πατάτες baby, στα 6 €

• Το κλασικό πλέον πεϊνιρλί με απάκι και Τρικαλινό κασέρι, που όπως και τα άλλα έλιωνε στο στόμα!! Τιμή 5.50 €

• Από γλυκά μοιραστήκαμε μια σοκολατόπιτα με παγωτό βανίλια, που ήταν συμπαθητική, στα 4 €.

Ήπιαμε μια μεγάλη μαύρη μπύρα ZEOS BLACK MAK απαστερίωτη, 1 λίτρου, και 5 βαθμών οινοπνεύματος, η οποία παρασκευάζεται στην Αργολίδα, υπό την επίβλεψη Καναδών εμπειρογνωμόνων, και εξάγεται σε πολλά μέρη του κόσμου. Εξαιρετική μπύρα, στα 7 €.

Ο συνολικός λογαριασμός ήρθε στα 32 € και θεωρώ ότι το value for money, όπως και οι γεύσεις τους βαθμολογούνται επάξια με 4 στα 4!

Μας άρεσε η καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, το κέφι και η νεανική βαβούρα, φυσικά οι πολύ νόστιμοι μεζέδες τους αλλά και η ξεχωριστή αυτή μαύρη μπύρα που δεν είχε τύχει να δοκιμάσω πιο πριν, και έτσι λέμε να το συμπεριλάβουμε στα στέκια μας.

Ελπίζω να σας έπεισα για μια επίσκεψη, αφού όλοι μας συχνάζουμε λίγο-πολύ στον Κεραμεικό και το Γκάζι. Εγώ τουλάχιστον, την προσεχή φορά θα δοκιμάσω τα αποστάγματά τους και τα γνωστά Ηπειρώτικα κρασιά τους απ’ την περιοχή της Ζίτσας Ιωαννίνων. Θυμάμαι ότι παλιά με είχε ενθουσιάσει η ποικιλία Ντεμπίνα της Ζίτσας, με το φοβερό αφρώδες ροζέ κρασί που σε μεθάει. Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται εκεί απ’ τα Βυζαντινά χρόνια, και σήμερα εξάγεται στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Τις εντυπώσεις μου πάντως απ’ τον χώρο αυτό σας διαβεβαιώνω πως τις έγραψα νηφάλιος και πως ανταποκρίνονται στην εμπειρία που αποκόμισα απ’ την ΚΟΡΟΒΑ, το σύγχρονο Καφενείο, όπως το αποκαλούν οι ίδιοι, της ‘αγελάδας’ του Κεραμεικού!!