Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Meat Restaurants - Γκάζι, Αθήνα
Ιαν
28
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Ένα μεσημέρι, την προηγούμενη βδομάδα, πήγα με ένα φίλο στο BUTCHER SHOP (BS), στο Γκάζι, που είχα 1-2 χρόνια να το επισκεφθώ και για το οποίο έχουν ήδη προηγηθεί χρήσιμες κριτικές απ’ τον ΙΩΓΙΑΝΝΗ, ΠΟΝΤΙΚΙ, PP_TINA και πολλούς άλλους χρήστες παλιότερα. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι απ’ την είσοδο της Τεχνόπολης και ένα μόνο λεπτό απ’ τον Σταθμό του MΕΤΡΟ Κεραμεικού, ή την οδό Πειραιώς. Εδώ και 2-3 χρόνια έχει συμπεριλάβει στο μενού του και τον κατάλογο με τα ψαρικά από τις SARDELLES, που στεγάζονταν κάποτε ακριβώς δίπλα του, και μάλιστα μπορεί κάποιος, αν επιθυμεί, να συνδυάσει τα δύο μενού, κρεατικών και θαλασσινών, στην παραγγελία του. Το BS λειτουργεί καθημερινά απ’ το μεσημέρι μέχρι τις 2 τη νύχτα, εδώ και 9 χρόνια.

Στεγάζονται σε ένα διώροφο κτίριο, αλλά ο συνήθης χώρος εστίασης είναι ο ισόγειος, με τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο, μέσα στον κυρίως χώρο, αλλά και στην ωραία πίσω αυλή το καλοκαίρι, που διαμόρφωσε ο ιδιοκτήτης, νομίζω αρχιτέκτονας, με μουριές, πλατάνια και τρεχούμενα νερά! Όταν υπάρχει κίνηση, χρησιμοποιείται ο 1ος όροφος, (όπου μπορεί κάποιος να καπνίσει αν θέλει) και τα Σ/Κ συχνά κι ο 2ος όροφος, με θέα μπροστά, πεντακάθαρες τουαλέτες αμφότεροι, και πρόσβαση είτε με σκάλες είτε με ασανσέρ απ’ τον χώρο του ισογείου.

Ο κυρίως εσωτερικός χώρος του ισογείου είναι λιτός αλλά ευρύχωρος, με άνετη διάταξη των ξύλινων τραπεζιών και καθισμάτων, καλαίσθητος, ιδιαίτερα ψηλοτάβανος και ταιριάζει με το περιβάλλον ‘χασαποταβέρνας’, όπως την αποκαλούν.

Η εξυπηρέτηση ήταν υποδειγματική, από ευγενέστατα, πρόθυμα και προπαντός άτομα με επαγγελματική συνείδηση και φυσικά πλήρως κατηρτισμένα για τα 2 μενού τους. Τα φαγητά έφθαναν στους σωστούς χρόνους και δεν σε πίεζαν καταφθάνοντας όλα μαζί, όπως δυστυχώς συμβαίνει κατά κόρον σε πολλούς αντίστοιχους χώρους (Βλάχικα Βάρης, Πάρνηθα, Φυλή, κ. λπ. ), όπου οι θαμώνες δεν υπολογίζονται ως άτομα που πληρώνουν για να απολαύσουν με σειρά και ρέγουλα, ορεκτικά και μεζέδες, κύρια πιάτα και επιδόρπια…

Τα φαγητά ήταν νόστιμα και οι μερίδες χορταστικές. Aλλωστε, εκτός από αυτά που φάγαμε, θα αναφερθώ και στους 2 καταλόγους τους, κρεάτων και ψαρικών, στη συνέχεια. Ευθύς αμέσως, όμως, θα σημειώσω τα 2 φάουλ, κατά τη γνώμη μου: είναι οι τιμές, οι οποίες παραμένουν ακόμη αρκετά υψηλές, παρά τη μικρή μείωση από την τελευταία φορά που πήγα, και που πιστεύω πως έχουν ακόμη περιθώρια συμπίεσης., κυρίως σε κάποια πιάτα κρεάτων. Εξάλλου, θεωρώ ότι ένα κέρασμα γλυκού ή ποτού στο τέλος θα ανεβάσει το στάτους του BS, έστω κι αν η περιοχή είναι τουριστική και η κίνηση συνήθως μεγάλη.

Εμείς πήραμε, μια πλούσια και δροσιστική χωριάτικη σαλάτα (7.60), μια ζεστή κρεατόσουπα με κομμάτια κρέατος ελιάς μοσχαρίσιας και λαχανικά (8.80), μια παϊδάκια προβατίνας, με το σχετικό παχάκι τους (11.40), ένα ζουμερό συκώτι μοσχαρίσιο (10.80) και στο τέλος μοιραστήκαμε ένα γλυκό προφιτερόλ, στα 3.80.

Ήπιαμε την κορωνίδα απ’ τις μπύρες τους, την Delphi Pilsner, 750 ml, και 4.50 βαθμών οινοπνεύματος. Τιμή 15.80 € (! ). Ήταν μια εξαιρετική αρωματική και φρουτώδης μπύρα, η οποία είναι αφιλτράριστη, παρασκευάζεται στη Δροσιά, απέναντι απ’ τη Χαλκίδα, και στις κάβες η τιμή της είναι συνήθως γύρω στα 7-9 €.

Ο λογαριασμός ήρθε στα 60 €, με το στρογγυλευτικό φιλοδώρημα, δηλ. στην κατηγορία 17/25 το κεφάλι, ποσό κάπως τσιμπημένο, όπως είπα, για ό, τι δοκιμάσαμε.

Κατά τα λοιπά, το μενού του BS περιλαμβάνει διάφορα πιάτα με αυγά και ομελέτες (3-7 €), 5 αλοιφές ψυγείου, μέχρι 5 €, 15 σαλάτες, 4.5-7.5 €, τυριά και ποικιλίες (κάποια σε μισές μερίδες). Επίσης, 3 κρεατόσουπες, κρεατικά στο φούρνο (κότσι, γουρουνόπουλο, αρνί κλέφτικο ~ 13 €), όπως και πανσέτα, ή βοδινή σπαλομπριζόλα, στα 21 €! Υπάρχουν ακόμα, λουκάνικα, απάκι, σύγκλινο και καβουρμάς (7-9 €), συνδυασμοί burgers μέχρι 11 €, καθώς και κιμάδες, σουβλάκια και φιλέτα, μέχρι 18 €.

Πρόσεξα επίσης ότι ο κατάλογος ποτών περιλαμβάνει περί τις 30 μπύρες και καμιά εικοσαριά ελληνικά κρασιά, από 16 € το λευκό μοσχοφίλερο Νασιάκου Μαντινείας, μέχρι 37 € το κόκκινο ξινόμαυρο, Δυο Ελιές, του Μπουτάρη. Θεωρώ ότι κι εδώ υφίστανται περιθώρια κάποιας συμπίεσης!

Απ’ τον κατάλογο των ψαρικών, συγκράτησα αυτά που με συγκινούν περισσότερο, όπως π. χ. την ψαρόσουπα με φρέσκα ψάρια ημέρας (8.50), τα μύδια με ούζο (8.80), φρέσκο σολομό σχάρας (11.80), σφυρίδα σχάρας (18.80), φάβα με χταπόδι (6.60), μαριδάκι (9.20) και καλαμαράκι σε ροδέλες (12.50). Φυσικά, για όλα αυτά θα επανέλθω, μετά από νέα μου επίσκεψη!

Θα ήθελα να ολοκληρώσω με ορισμένες σκέψεις απ’ το παρελθόν και μάλιστα απ’ τα παιδικά μου χρόνια που μου ήρθαν τώρα στο μυαλό. Όταν εγώ κι η αδελφή μου ήμασταν μικροί, ο πατέρας μου που ήταν γιατρός, μας πίεζε να τρώμε κρέατα και ψάρια, σχεδόν καθημερινά, γιατί χρειαζόμασταν πρωτεΐνες για να μεγαλώσουμε. Τώρα πια που μεγαλώσαμε, κάποιοι άλλοι γιατροί, μας περιορίζουν τα κρέατα, κυρίως τα κόκκινα, για να πέσει η χοληστερίνη, η πίεση και όλα τα συμπαρομαρτούντα…

Τότε λοιπόν, κάπου στη δεκαετία του 60, πηγαίναμε οικογενειακά σ’ ένα πελάτη του, τον ξακουστό χασάπη και ταβερνιάρη Μανέλα, στο Κριεκούκι (τις σημερινές Ερυθρές, πριν απ’ τη Θήβα), ο οποίος τεμάχιζε αρνιά γάλακτος και μας έφτιαχνε κ α τ α π λ η κ τ ι κ ά π α ϊ δ ά κ ι α!! Όσοι ξέρετε την περιοχή, ή οι γονείς σας θα σας το βεβαιώσουν με νοσταλγία…

Τώρα λοιπόν, άντε κανένα αρνάκι το Πάσχα, άντε καμιά Τσικνοπέμπτη, άντε και κάποια στέκια σαν τον Τηλέμαχο ή το Butcher Shop καλή ώρα, ή έστω κάποιο σουβλάκι, κι αυτά με μέτρο, αφήνοντας τη μερίδα του λέοντος για την παρέα μου!
Άσε που, τώρα πια, με τις διαστάσεις των κινητοποιήσεων γεωργών, κτηνοτρόφων, νταλικέρηδων και λοιπών, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και με τα κρέατα…

Ευτυχώς, τουλάχιστον, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τους συναφείς μεζέδες μπορούμε να τα τρώμε άφοβα, αφού οι γιατροί τα θεωρούν ωφέλιμα και δεν μας τα έχουν κόψει. Έλα όμως που οι παρούσες συγκυρίες μάς έχουνε περικόψει τα έσοδά μας…

Κοντολογίς, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, αν και μας μάθανε τότε στα Λατινικά «dum spiro spero». Ζούμε λοιπόν ελπίζοντας, κι έχει ο Θεός! Συγνώμη και πάλι για την πολυλογία μου αυτή και τους συνειρμούς μου…