Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Σουβλάκι & Σχάρα - Χαλάνδρι, Αθήνα
Ιαν
31
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Μετά μεγάλη και παρατεταμένη απουσία λόγω αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων και μηδενικού διαθέσιμου χρόνου, με έπιασε η νοσταλγία να γράψω κάτι στο ask4food. Νομίζω βέβαια ότι είναι τόσοι οι καλοί συνδαιτυμόνες καλοφαγάδες που μία λιγότερη (καλοφαγού... ) δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Μονάχα που έχω την εντύπωση ότι μερικοί δεν είναι τόσο αυστηροί όσο θα έπρεπε.

Στους χαλεπούς καιρούς μας, μέσα σε τόσο... πάταγο από νέα μαγαζιά εστίασης εκ των οποίων τα περισσότερα πάνε για την αρπαχτή, πιστεύω ότι οφείλουμε να εξαντλούμε την (καλώς εννοούμενη) αυστηρότητά μας για το που πάνε τα πολύτιμα πλέον ευρουδάκια μας. Ας είναι.

Στον Αβραάμ (πλήρης τίτλος Πολίτικες Γεύσεις Αβραάμ) στο Χαλάνδρι στη Βασ. Γεωργίου 6, στο κάτω μέρος της πλατείας, πάμε καιρό, κυρίως με την οικογένεια και με φίλους. Να διευκρινήσω κι εγώ προς αποφυγή παρεξηγήσεως ότι αναφέρομαι στο συγκεκριμένο κεμπαμπτζήδικο του Χαλανδρίου, γιατί κατά μία περίεργη (?) συγκυρία έχουν εμφανιστεί και άλλα ομώνυμα και ομοειδή καταστήματα, σπέρνοντας την σύγχυση. Τώρα αν αυτό γίνεται σκόπιμα ή τυχαία, δεν έχω άποψη, ας τα βρουν μεταξύ τους.

Στον Αβραάμ παίρνουμε ενίοτε και delivery. Aρχικά να παρατηρήσω ότι είναι το πιο γρήγορο μαγαζί ασχέτως περιοχής στο να παραλάβεις για το σπίτι επιτόπου. Για τηλεφωνική παραγγελία και delivery με το μηχανάκι δεν έχω άποψη. Όμως αν μπεις και θελήσεις από ένα τυλιχτό ως ολόκληρο το μαγαζί, θα το πάρεις σε χρόνο dt που λέγαμε στο Γυμνάσιο, χάρη στην εξαιρετική οργάνωση της -καθαρής και τακτοποιημένης- κουζίνας. Τρία τουλάχιστον εξειδικευμένα άτομα γύρω στα τριάντα, που δεν αλλάζουν κάθε.. μήνα, αλλά είναι οι ίδιες και απαράλλαχτες φάτσες για όσα χρόνια επισκεπτόμαστε το μαγαζί, τυλίγουν σουβλάκια με διαβολεμένη ταχύτητα. Η ουρά αποτελεί εδώ άγνωστη έννοια και ας κάνει μεγάλους τζίρους το μαγαζί, ειδικά τα καλοκαίρια.

Όταν καθόμαστε το service είναι πάντα γρήγορο, ασχέτως αν το μαγαζί είναι τίγκα. Ο Αβραάμ είναι ένα κλασικό κεμπαμπτζήδικο/ψητοπωλείο αλλά δεν είναι σημείο των καιρών, και μόδα. Προϋπήρχε από όλα αυτά τα ομοειδή μαγαζιά με τους μπαρμπάδες που έχουν κατακλύσει το λεκανοπέδιο και τις όποιες επιδόσεις τους. Γι αυτό και επιβιώνει έχοντας δημιουργήσει πελατεία από δεκαεξάχρονα που κάθονται παρέες παρέες να φάνε το σουβλάκι ως πολύ μεγαλύτερες ηλικίες.

Παρατηρώντας τόσο καιρό τη συμπεριφορά των σερβιτόρων μου έχει αφήσει θετική εντύπωση ότι δεν υποτιμούν τους πιτσιρικάδες αλλά υποδέχονται ευγενικά και το μικρό και το μεγαλύτερο (σε ηλικία και ευρώ) τζίρο. Εξάλλου οι σημερινοί δεκαεξάρηδες είναι το αυριανό ζευγαράκι και η μεθαυριανή οικογένεια με παιδιά. Κάτι ξέρει ο Αβραάμ και εξυπηρετεί καλά τους πάντες.

Επί της ουσίας ο Αβραάμ ακροβατεί με επιτυχία ανάμεσα σε νεοσουβλατζήδικο, κεμπαμπτζήδικο και ταβέρνα. Η μεγάλη κατανάλωση στηρίζεται στο πολύ καλό κεμπάπ που φτιάχνει ο ίδιος και στο κοτόπουλο – βεργα δηλ. ελαφρά μαριναρισμένο κοτόπουλο σε μεταλλική βέργα όπως του κεμπάπ που ψήνεται μαστόρικα, αργά-αργά και είναι πάντα τρυφερό και σωστά ψημένο. Ο γύρος του είναι από καλής ποιότητας κρέας και ποτέ δε βαρυστομαχιάζεις αλλά δεν κάνει το κλικ στη γεύση. Όσο για τα καλαμάκια χοιρινά, ε δεν είναι το φόρτε του μαγαζιού.

Το ίδιο κεμπάπ λοιπόν ειναι η βάση για πολλά πολίτικα πιάτα, Το γιαουρτλού (με ή χωρίς κόκκινη σάλτσα, προτιμήστε με σάλτσα), το Αλί Ναζίρ με καπνιστή μελιτζάνα ωραίο με διακριτικό καπνιστό άρωμα χωρίς υπερβολές, το Άδανα καυτερό για ηρωϊκούς τύπους κλπ. Οι φίλοι του κοτόπουλου μπορούν να ζητήσουν ακριβώς τις ίδιες παραλλαγές αλλά με βάση το κοτόπουλο στη βέργα για πιο ελαφρά. Πολύ ωραίο είναι και το κιούσμπασι ψιλοκομμένο χοιρινο κρέας (όχι γύρος) με κόκκινη σάλτσα, καυτερή αν το θελήσετε. Κυκλοφορούν επίσης και διάφορα μπιφτέκια κλπ.

Οι μυημένοι στον Αβραάμ παραγγέλνουν πάντα για ορεκτικό το σαγανάκι με παστουρμά/σουτζούκι και πιπεριά και το θεϊκό σαγανάκι του από τα καλύτερα που κυκλοφορούν παναρισμένο και με εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη. Από τα υπόλοιπα ορεκτικά, μια και το πήγαμε ανάποδα, τα μπουρεκάκια με τυρί ή με παστουρμά και η φέτα ψητή... λένε πολύ, ενώ το λαχματζούν θα μπορούσαν να το φτιάχνουν καλύτερα όπως και το ισλί κεφτέ που το λέει “χειροβομβίδα” αλλά δεν το πετυχαίνουν όπως παλιότερα το τρώγαμε τέλειο στο Πέραν της Ν. Φιλαδέλφειας.

Σαλάτες παίζουν διάφορες ωραίες όπως του Βοσπόρου (μαρούλι, ρόκα, τοματίνια, σταφίδα, καρύδια, κρουτόν και μυστική σως) και η Πολίτικη (μαρούλι, ρόκα, κόκκινο λάχανο, καρότο, ντομάτα και χυμός ροδιού). Από την ταμπουλέ περιμέναμε περισσότερα, όμως έπασχε από υπερβολική ποσότητα μαϊντανού. Πατάτες σε κάθε περίπτωση να ζητήσετε τις φρέσκες αλλιώς για κάποιο ανεξήγητο λόγο φέρνουν προκάτ χωρίς να υπάρχει σοβαρή διαφορά στις τιμές.

Μια και αναφερθήκαμε στο οικονομικό, οι τιμές είναι λιγάκι ανεβασμένες μετά την αύξηση του ΦΠΑ γύρω στα 9 ευρώ οι μερίδες με κεμπάπ για παράδειγμα, οι σαλάτες γύρως στα 6, τα ορεκτικά 4 με 6 ευρώ. Όμως οι μερίδες είναι κανονικές προς μεγάλες π. χ. τα πιάτα με κεμπάπ έχουν πάντα 4 τεμάχια, οπότε όταν βγαίνουμε ως τετραμελής οικογένεια με το σύζυγο και τα παιδιά, με μια σαλάτα, ένα ορεκτικό, μια εξτρά μερίδα πατάτες και τρεις μερίδες έχουμε φάει καλά. Απόδειξη έρχεται υποχρεωτικά σε όλους μόλις ζητηθεί λογαριασμός (υπόδειγμα φορολογικής συνείδησης το μαγαζί). Κέρασμα σχεδόν ποτέ εκτός στις σπάνιες περιπτώσεις που έχουμε πάει μεγάλη παρέα δέκα δώδεκα άτομα και έχουμε κάνει αξιοσημείωτο λογαριασμό οπότε σκάει απρόσμενα καζάν ντιπί, μπανόφι, ραβανί κλπ.

Τον Αβραάμ κυρίως προτιμάμε γιατί μας σερβίρει γρήγορα (σημαντικό όταν η οικογένεια απαιτεί “φαί τώρα”), το service είναι πάντα πρόθυμο και σβέλτο ως ακαριαίο, το προσωπικό ακούει προσεκτικά τον πελάτη και όλα δίνουν την εντύπωση μιας καλοκουρδισμένης μηχανής που έχει στηθεί για να βγάλει λεφτά αλλά σεβόμενη τα ευρώ του πελάτη.

Στο χώρο αμφιταλαντευτηκα αναμεσα σε δύο και τρεις τοματούλες αλλά για να μη θεωρηθώ υπερβολικά επιεικής μένω στις δυο λόγω κοινοτοπίας και απλότητας. Το επίπεδο του φαγητού δίνω γεμάτα 3 γιατί θεωρώ ότι οι πρώτες ύλες είναι ελαφρώς καλύτερες από το τελικό αποτέλεσμα και με ένα πιο δημιουργικό μάγειρα στην κουζίνα θα είχε και άλλα περιθώρια, όχι πως δεν είμαι ικανοποιημένη. Εννοείται ότι πάμε συχνά μόνοι και με φίλους.