Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Cafe - Restaurants - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Ιαν
31
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Πολλοί φίλοι του site, είτε λόγω χώρου εργασίας είτε λόγω προτίμησης, φαίνεται να το τιμούν ιδιαίτερα. Εγώ πάλι όχι, μάλλον θα με χαρακτήριζα ως ‘’τσακωμένο’’ μαζί του. Δεν αναφέρομαι σε κάποιο πρόσωπο, αλλά στην περιοχή ‘’Σύνταγμα-Κέντρο’’ (και στις αμέσως γειτονικές), όπως έχουν καταχωρηθεί στο site. Βλέπετε δεν κατοικώ, αλλά ούτε και εργάζομαι εκεί και την περιοχή την βρίσκω γενικά ‘’κουραστική’’ (συνωστισμός, πολυκοσμία, φασαρία, ρυμοτομία, κ. λ. π). Για να καλύψω το θέμα και από γαστρονομικής απόψεως, εκτιμώ ότι η υπόψη περιοχή δεν έχει να προσφέρει και αξιοσημείωτες επιλογές. Αυτός είναι και ο λόγος που έχω δημοσιεύσει τόσο μικρό αριθμό κριτικών για την περιοχή.

Στην φετινή εορταστική περίοδο σαν να άλλαξε κάτι. Πολλές φορές κατεβήκαμε εκεί για ψώνια στα μαγαζιά, καφεδάκι στην γνωστή trendy χιπστεροπλατεία, συναντήσεις με φιλικά μας πρόσωπα, θέατρο, κρασάκι σε wine bar (εδώ θα επανέλθουμε κάποια στιγμή), μέχρι και δοκιμή φουρνοπατάτας περιλάμβανε το πρόγραμμα.

Η αλήθεια είναι ότι έχω καθίσει στο OSTERMAN κάποιες φορές για καφέ, κάποιες φορές για drinks νωρίς το βραδάκι, αλλά για φαγητό δεν έτυχε ποτέ. Ίσως φταίει η μάλλον ‘’υποτονική’’ παρουσία του στο ask4food, ίσως και δεν με έπειθε ότι τα καταφέρνει καλά στο φαγητό. Βγήκαμε μάλλον ξεκούραστοι και ευδιάθετοι από θεατρική παράσταση στην περιοχή και η πρόταση μου είχε άμεση ανταπόκριση από την γυναίκα μου. ‘’Ωραία ιδέα’’ μου λέει, ‘’όλο έξω στο πεζοδρόμιο καθόμαστε και μάλλον στο OSTERMAN ο εσωτερικός χώρος λέει πιο πολύ’’.

Ο χώρος είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ, πραγματικά από τους λίγους που με έχουν εντυπωσιάσει, αυτά τα χρόνια που είμαι μέλος στο ask4food. Ατμοσφαιρικός, ρομαντικός, νουάρ, θα τολμούσα να πω γοητευτικός, έχει έναν δικό του τρόπο να σε καθηλώνει με τις άφθονες διακοσμητικές επιρροές του. Κουβαλάει πάνω του επιρροές από Αγγλική pub, Παριζιάνικο bistro, Νεοϋορκέζικο bar, Βιεννέζικο cafe και όλα τα παραπάνω με τον δέοντα σεβασμό στην προϊστορία του, ως πρώην υφασματάδικο του Συμεωνίδη. Θα συμφωνήσω με τον αγαπητό fratello ότι ο αυτοπροσδιορισμός ως Αγγλικό bistro είναι μάλλον ατυχής και θα κλείσω την δική μου προσέγγιση ότι τείνει περισσότερο προς το Νεοϋορκέζικο bar/dining room, λόγω της νουάρ ατμόσφαιρας που κυριαρχεί. Είναι από τις περιπτώσεις που η πατίνα του χρόνου θα κάνει τον χώρο ακόμη πιο ελκυστικό και η ανάγκη ανακαίνισης θα καθίσταται μάλλον περιττή.

Ας μη γελιόμαστε το δυνατό σημείο του μαγαζιού είναι το bar, εκεί που κάποτε ήταν τοποθετημένα τα τόπια των υφασμάτων, τώρα φιλοξενούνται μπουκάλια και ο πάγκος στον οποίο κόβονταν τα υφάσματα, τώρα παρασκευάζονται trendy cocktails. Οι τεράστιοι καθρέπτες, η καλοδιατηρημένη οροφή, το πάτωμα με τα ασπρόμαυρα πλακάκια, ο εξαιρετικός φωτισμός και το πολύ προσεγμένο μουσικό χαλί με τις ποικίλες επιλογές, θα βάλουν τις τελικές πινελιές στον χώρο. Και κάπου εδώ τελειώνουν τα θετικά και θα αρχίσω την γκρίνια. Δύο πράγματα δεν μου άρεσαν στον χώρο και αυτά του στερούν την τέταρτη ντοματούλα στην βαθμολογία. Το πρώτο είναι το κάπνισμα που επιτρέπεται στον χώρο του bar και το δεύτερο (με πρόλαβε ο fratello) είναι οι μάλλον απεριποίητες τουαλέτες. Κρίμα, κρίμα και πάλι κρίμα θα πω, για έναν χώρο κατά τα λοιπά εξαιρετικό.

Η εξυπηρέτηση είναι γενικά επαρκής και κινείται σε τέμπο επαγγελματικό. Παρόλα αυτά κάτι του λείπει και εδώ και χάνεται πάλι η τέταρτη ντοματούλα. Μάλλον λίγο ψυχρή, διεκπεραιωτική και αποστασιοποιημένη, θα χαρακτήριζα την όλη προσέγγιση. Περιμέναμε να μας ρωτήσουν τις εντυπώσεις μας, να μας προτείνουν κάποιο επιδόρπιο, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε πότε. Δεν ξέρω αν είναι μόνο θέμα των σερβιτόρων ή φταίει και το management της επιχείρησης, αλλά σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί και να συμβαδίσει με το ζεστό κλίμα του χώρου.

Η κάρτα του menu, με εμφανείς Γαλλό-Βρετανικές επιρροές, είναι στην σωστή έκταση και απευθύνεται σε ένα κοινό 40+, οι οποίοι είναι και οι τυπικοί θαμώνες του μαγαζιού. Η επιδίωξη δεν είναι το υψηλού επιπέδου gourmet φαγητό, αλλά μια πιο ‘’γήινη’’, καλοφτιαγμένη και απλή πρόταση.

Δοκιμάσαμε:
-Στην αρχή κατέφθασαν (κατόπιν ερωτήσεως) συμπαθητικά ψωμάκια με βούτυρο.

-Πολύ καλό κατσικίσιο τυρί, σε κρούστα ξηρών καρπών, με μαρμελάδα ντομάτας, με επιτυχημένο συνδυασμό αλμυρόγλυκου. Μπορεί να μην είναι η πιο ντελικάτη γεύση, αλλά δεν παύει να είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

-Μια συμπαθητική πράσινη σαλάτα με ψητό κοτόπουλο και flakes παρμεζάνας.

-Ένα καλό beef bourguignon με παπαρδέλες, το οποίο βεβαίως απείχε παρασάγγας από την αυθεντική Γαλλική συνταγή, την οποία είχα την τύχη να δοκιμάσω στο Παρίσι. Όπως είναι γνωστό, το beef bourguignon δεν έχει καμία σχέση με μια αντίστοιχη Ελληνική συνταγή και είναι ένα δύσκολο φαγητό με πολλά στάδια παρασκευής.

-Ένα συμπαθητικό risotto με κατσικίσιο τυρί, σπανάκι και λάδι τρούφας, το οποίο μπορεί να ήταν σωστά χυλωμένο και παρασκευασμένο, αλλά δεν άφησε ιδιαίτερες γευστικές συγκινήσεις. Ίσως η αιτία να βρίσκεται στην δοσολογία των υποστηρικτικών υλικών.

-Ένα μπουκάλι Σκούρας Πόρτες Merlot στα 22€.

Check please
Με απόδειξη στα 68,50€. Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι ίσως είναι λίγο τσιμπημένα, εγώ όμως θα έλεγα ότι κινείται οριακά στα πλαίσια του αποδεκτού.

Κατέληξα ότι:
Ήταν μια μεγάλη έκπληξη η πρόσφατη κινητικότητα του OSTERMAN στο site, παρέχοντας ‘’καυτές’’ (από κάθε άποψη) αλλά και επίκαιρες κριτικές. Όσες κριτικές ‘’εισέπραξε’’ μέσα σε δύο χρόνια (2014 και 2015), άλλες τόσες εισέπραξε μόνο τον μήνα Ιανουάριο του 2016. Δεν μπορώ να πω ότι αποχώρησα απογοητευμένος, αλλά διέκρινα ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους τομείς, ακόμη και στον χώρο.

Αν θα ξαναπήγαινα; Μάλλον ναι, αλλά την επόμενη φορά για να δοκιμάσω ένα fancy cocktail και να ‘’ξαναταξιδέψω’’ νοερά στην Νέα Υόρκη.