Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μεζεδοπωλεία - Καισαριανή, Αθήνα
Φεβ
03
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Μετά από μια εκδήλωση στην περιοχή πέφτει πρόταση για "Βουρλιωτίνα", στέκι Μικρασιατικών γεύσεων, στην Καισαριανή. Στην αρχή, όταν μου παίνευαν το πιλάφι και τα διάφορα φαγητά του εστιατορίου, ήμουν διστακτική λέγοντας ότι μετά το ''Ασία" το χάος.... Τις αμφιβολίες μου έδιωξαν τα "ντοματάκια'' της φίλης Τzia's και έτσι νάμαστε στην κουζίνα της Τριανταφυλλιάς- της νεώτερης - από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, εξ ου και η ονομασία "Βουρλιωτίνα".

Το εστιατόριο, οινομαγειρείο όπως θέλει να αυτοκαλείται, βρίσκεται ανάμεσα σε μια συστοιχία χαμηλών προσφυγικών οικημάτων στην Καισαριανή, πίσω από τον Αγ. Νικόλαο. Πραγματικά τόσα χρόνια που περνάω από την περιοχή, μέχρι και σε βουλκανιζατέρ είχα πάει πρόσφατα σχεδόν δίπλα, αυτό το ήσυχο και, εν μέρει, εξοχικό δρομάκι της Καισαριανής δεν το είχα εντοπίσει.

Τίποτα από την εξωτερική εικόνα των υπολοίπων διπλανών χαμηλών κατοικιών δεν προδιαθέτει για τον ιδιόμορφα όμορφο χώρο της " Βουρλιωτίνας ".

Εξωτερικά υπάρχουν πολλές χρωματιστές γλαστρούλες. Ο τοίχος, η πόρτα και τα παράθυρα είναι όμορφα χρωματισμένα και το προσφυγικό αυτό " γαστρονομικό καταφύγιο " ξεχωρίζει μακράν από τα διπλανά του!

Εσωτερικά, το μέρος χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο, κοντά στην είσοδο, περιλαμβάνει την ανοιχτή κουζίνα και κανα δυο τραπεζάκια. Ο μέσα χώρος, μέτριας χωρητικότητας, μοιάζει με ένα μικρό λαογραφικό μουσείο, φύλακας αναμνήσεων από τις χαμένες πατρίδες. Ένα σωρό κορνιζαρισμένα άρθρα εφημερίδων από την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής, γκραβούρες, κεντητές κουρτίνες, μπρούτζινοι καθρέφτες, προσωπικά κειμήλια, όπως εκείνο το έγγραφο δήλωσης ακίνητης περιουσίας των ξεριζωμένων συγγενών της ιδιοκτήτριας από τα Βουρλά, σεμεδάκια, εταζέρα με παραδοσιακά σκεύη, φωτογραφίες από την πατρίδα και χάρτες της Μ. Ασίας φιγουράρουν νοσταλγικά μέσα στην αίθουσα!

Το ταβάνι είναι διακοσμημένο με μερικές άψογης χειροτεχνίας ανάγλυφες συνθέσεις χρωματιστών λουλουδιών- φαντάζομαι σημείο αναφοράς στο όνομα Τριανταφυλλιά - που μοιάζουν με ζαχαρωτά γλυκά και δίνουν έντονο ρομαντισμό στον χώρο, στοιχείο που γίνεται ακόμα πιο έντονο με τα μικρά μπουκετάκια από ξυλάκια κανέλας και φέτες αποξηραμένου πορτοκαλιού που διακοσμούν το κάθε τραπέζι. Η κανέλα, σε όλες τις παραλλαγές της, αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στον χώρο, μέχρι και φακελάκια κανέλας είναι όμορφα κρεμασμένα πάνω από την είσοδο της μέσα αίθουσας!

Στα σουπλά, που μας περίμεναν στα όμορφα διακοσμημένα και περιποιημένα τραπέζια, απεικονιζόταν ένα καφενείο από τα Βουρλά (τώρα όπως μάθαμε κατοικούνται κυρίως από Τουρκοκρητικούς ), στην τότε και στην τωρινή του μορφή. Επιπλέον, μας ενημέρωνε για το γεγονός ότι το προσφυγικό σπίτι που βρισκόμασταν ανήκε στην γιαγιά Τριανταφυλλιά ( η οποία όπως μας είπε η εγγονή της, η Τριανταφυλλιά η νεώτερη, απεβίωσε σε ηλικία 104 ετών )! Στις μέρες μας λοιπόν, το λειτουργεί η -χωρίς υπερβολή- " γκουρού των μικρασιατικών γεύσεων ", η συνονόματη μεσόκοπη εγγονή της!

Οι τουαλέτες τηρούσαν όλους τους κανόνες υγιεινής σε υπερβολικό, μάλιστα, βαθμό!

Ο όλος χώρος διαφέρει εντελώς από το εξωτερικό περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα δένει απόλυτα με την αρχοντική εικόνα που έχουμε σχηματίσει για τα νοικοκυριά των προσφύγων στις αλλοτινές πατρίδες τους!!

Για το καλοκαιράκι υπάρχουν τραπέζια στο απέναντι πεζοδρόμιο μπροστά από μια όμορφη πλατεία.

Μάλιστα, η τωρινή "τριανταφυλλένια" κυρία της κουζίνας, με σθένος και περηφάνια μας διηγήθηκε συνοπτικά, μέσα σε λίγα λεπτά, την ιστορία της γιαγιάς της. Για όσους δεν έχουμε καταγωγές από τα ιστορικά εκείνα μέρη, αλλά έχουμε την περιέργεια να μάθουμε, πάντα είναι ενδιαφέρουσα μια τέτοια αφήγηση και μάλιστα από σχεδόν πρώτο χέρι!

Τώρα τι να πω για τις γεύσεις ;;;; Και οι πέντε αισθήσεις συμμετέχουν πανηγυρικά σε αυτό το μέρος!
Η ακοή αφορά, κυρίως, τα ρεμπέτικα, σμυρνέικα και ελαφρολαϊκά τραγούδια, με έντονο το στοιχείο του αποχαιρετισμού μέσα τους, που σε χαμηλή ένταση χαϊδεύουν τ΄αφτιά και συνοδεύουν αρμονικά τις συγκεκριμένες ανεπανάληπτες γεύσεις!

Δύο άτομα παραγγείλαμε τα εξής:

Στην αρχή μας έφεραν μικρή ποσότητα νόστιμης τυροσαλάτας (περιείχε και ανθότυρο) για να συνοδεύσουμε το ολόφρεσκο και ζεστό ψωμί μας (2,40)!

Ισλί Πιλάφι, ένα συμπαγές κομμάτι πιλαφιού με ρύζι, σταφίδα, κουκουνάρι, κομματάκια αρνιού και κιμά. Ό, τι και να πω θα είναι λίγο..... Προτείνω να πάτε μόνο και μόνο για αυτό το πιάτο!!! Σερβίρεται και τρώγεται ζεστό και είναι ό, τι καλύτερο έχετε ποτέ δοκιμάσει από πιλάφι στα διάφορα μέρη της Αθήνας!! Θα το πληρώσετε λίγο παραπάνω, αλλά αξίζει τον κόπο... ΕΥΡΩ 8,50!

Γύρο της Τριανταφυλλιάς, ολόφρεσκα κομμάτια χοιρινού κρέατος, ως είθισται, με ντομάτα, πιπερίτσες πράσινες και μικρά κομματάκια τυριού φέτας πάνω σε μια στρογγυλή πίτα. Όπως μας εξήγησε η Τριανταφυλλιά, αυτός είναι ο παραδοσιακός τρόπος ετοιμασίας του γύρου και, μάλιστα, έτσι πωλούνταν από τους πρόσφυγες στις διάφορες γειτονιές της χώρας μας όταν πρωτοήρθαν στην Ελλάδα, μετά την Καταστροφή! Και εδώ μιλάμε για ένα τέλειο πιάτο... ΕΥΡΩ 6,00

Τυρόπιτα χωριάτικη, με χονδρό χειροποίητο φύλλο, ένα τριγωνικό μεγάλο κομμάτι που εκτός από τυρί είχε λίγη ντομάτα και πιπεριά. Ήταν πιάτο ημέρας και, φυσικά, πεντανόστιμο, αν και κομμάτι τσουχτερό!! ΕΥΡΩ 7,00!

Πασά Κιοφτέ (κεφτές με σάλτσα) με παστουρμά και τυριά, παραδοσιακή συνταγή από το Πέραν, πρόκειται για τέσσερα λαχταριστά κεφτεδομπιφτεκάκια πάνω σε φύλλο μαρουλιού συνοδεία χειροποίητου τζατζικιού τέλειας γεύσης!! ΕΥΡΩ 7,40

Δεν ήπιαμε κάτι παρά μόνο νερό κανάτας.
Στο τέλος, μας κέρασαν ένα δικό τους υπέροχο λικεράκι κανέλας σε όμορφο γιαγιαδίστικο (όλα τα σερβίτσια είναι κάπως έτσι ) ποτηράκι και δύο άπαιχτα γλυκά Καζάν Ντιπί!!

Μιλάμε για καθαρά σπιτικές γεύσεις και χορταστικές μερίδες, με φρέσκια πρώτη ύλη και γνήσια παραδοσιακή τεχνική!!

Η κοπέλα που μας εξυπηρέτησε ήταν ευγενέστατη και όμορφα ντυμένη, το όλο στυλ και η συμπεριφορά της έδενε απόλυτα με το περιβάλλον.
Η απόδειξη ήρθε μέσα σε ένα όμορφο ξύλινο κουτάκι, σημσία στη λεπτομέρεια μέχρι τέλους..

Άλλα πιάτα που ξεχώρισα στον εικονογραφημένο κατάλογο: Τζιγεροσαρμάς (11,00 ), Μαντί (8,50), Καϊσι (11,00), Χιουνκιάρ Μπεγεντί (14,30 ), Σουτζούκι ψητό (7,00), Σουτζουκάκια κοκκινιστά με ελιές (8,00) και Γίγαντες με παστουρμά (6,10 ). Ο ενημερωμένος και πλούσιος κατάλογος διαθέτει και μερικά ψαρικά όπως Μύδια σαγανάκι (12,10) ή Μπακαλιάρο σκορδαλιά (8,00) ή Σουπιές κρασάτες (10,40), κ. ά.

Υπάρχουν διάφορα κρασιά σε υπερτιμημένες τιμές! Σερβίρεται και χύμα κρασί, π. χ λευκό χύμα (7,00/κιλό) ή ροζέ (8,80/κιλό). Υπάρχουν Ούζα (π. χ Πλωμαρίου τα 200ml, 6,60 ) και τσίπουρα (π. χ Τσιλιλή 200ml,6,60 ). Oι περισσότερες μπύρες είναι στα ΕΥΡΩ 3,60 περίπου.

Θεωρώ την κουζίνα της "Βουρλιωτίνας" ένα αξιοζήλευτο στέκι μικρασιατικών γεύσεων και, παρά τις κάπως τσιμπημένες τιμές, δεν θα πρέπει να χάσει κανένας, για οποιονδήποτε λόγο, το γαστρονομικό και αναμνηστικό αυτό ταξίδι!

Ζήσαμε μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία ταξιδεύοντας ταυτόχρονα στον Χρόνο.....