Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Wine Restaurants - Κουκάκι, Αθήνα
Φεβ
15
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
10-16

Σε λίγες μέρες κλείνει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΟΥ (ΦΕ), την οποία επισκέφθηκα με ένα φίλο μου προχθές το μεσημέρι, Πέμπτη 11/2. Γνωρίζω αρκετά την πιάτσα του Κουκακίου και έχω άλλωστε γράψει κάποιες κριτικές, όπως για το Monsieur Barbu, τη Μικρή Βενετία, το Γαρύφαλλο Κανέλα, κ. λπ. Επηρεασμένος λοιπόν από κάποιες πολύ καλές κριτικές έμπιστων φίλων, σκέφτηκα να τιμήσουμε τη ΦΕ για κάτι γρήγορο, λιτό και οικονομικό. Στο γρήγορο και λιτό, καμιά αντίρρηση. Στο οικονομικό όμως τεράστιες!!

Λυπάμαι, αλλά θα σας προσγειώσω με τη σημερινή κριτική μου στα πραγματικά δεδομένα, όπως εγώ τουλάχιστον τα αντιλαμβάνομαι. Πέραν της πιθανής υποκειμενικότητας για τον χώρο, θεωρώ ότι το value for money μπορεί να εκτιμηθεί αρκετά αντικειμενικά, αφού υπάρχουν καθημερινά και απτά μέτρα σύγκρισης. Δεν είναι μόνο ότι βρήκα εξωφρενική την τιμή 9.10 € για μια απλή Κρητική σαλάτα, ή 7.80 για μια μερίδα τουλουμοτύρι. Αυτό που δεν μου άρεσε διόλου είναι ότι μέσα σε ελάχιστους μήνες αύξησαν τις τιμές τους!! Η PP_TINA π. χ. αναφέρει ότι πριν δυο μήνες η τιμή για το τουλουμοτύρι ήταν 6.30, δηλαδή το ανέβασαν κατά 25%! Το ίδιο ισχύει για το αϊβάρ, τις πίτες, τις περισσότερες αλοιφές και τους μεζέδες… ΕΛΕΟΣ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!!

Ας ξεκινήσω όμως απ’ τα καλά νέα. Η ΦΕ άνοιξε τον Μάρτη του 2015, από τον Γιώργο Γκάτσο και την Αθηνά Τσώλη. Ο Γιώργος, με σπουδές Θεολογίας στη Σερβία, λειτουργεί ήδη απ’ το 2003 στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης το Μεζεδοπωλείο ‘Νεγρεπόντε’, και σαν γιος ψαρά απ’ τη Χαλκίδα, του έδωσε το Βενετσιάνικο όνομα της ‘μαύρης γέφυρας’ του τόπου καταγωγής του. Μάθαμε ότι έχει συνεταιρικά και εστιατόριο στο Novi Sad της Σερβίας. Τα μαγειρικά του προσόντα είναι αναμφισβήτητα, όπως και οι έντονες επιρροές της Μακεδονίτικης γαστρονομίας, αφού άλλωστε έζησε για χρόνια στη Συμπρωτεύουσα (πίτες και μεζέδες με έντονη παρουσία πιπεριάς, μελιτζάνας, μπαχαρικών, τυροκομικών, κρεατικών, αλλαντικών). Εξάλλου και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί είναι άριστης ποιότητας αλλά και φρεσκάδας. Το όνομα του μαγαζιού, Άγιος Ευφρόσυνος, παραπέμπει στον Άγιο των μαγείρων και συνειρμικά γεφυρώνει τις θεολογικές σπουδές του Γιώργου με τα γαστρονομικά του ταλέντα!

Η Αθηνά πάλι, είναι άριστη οινολόγος, με σπουδές εδώ αλλά και στη Γαλλία, καθώς και μακροχρόνια πρακτική εμπειρία σε οινοπαραγωγούς, και επομένως συνεισφέρει στον χώρο με τις επιλογές της από τις πιο εκλεκτές και αρωματικές ποικιλίες και ετικέτες κρασιών μας, όπως των: Χατζηγεωργίου από Καβάλα, Χρυσοστόμου από Πιερία, Δασκαλάκη από Κρήτη, κ. λπ. Κάποια κρασιά που επιμελήθηκε η ίδια, φέρουν στη λίστα των ποτών το όνομά της (Athina).

Η ΦΕ βρίσκεται στη Ζίννη, λίγα μέτρα από τη Συγγρού και το ΦΙΞ, σε πολύ κεντρικό σημείο, και λειτουργεί από Τρίτη-Παρασκευή: 13.00-23.00, και Σ/Κ: 13.00 μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ τις Δευτέρες είναι κλειστά. Τη θεωρώ ως ένα ευπρεπές μεζεδοπωλείο με αρκετές επιλογές εκλεκτών κρασιών.

Θα σας πω τώρα δυο λόγια για τον χώρο, για τον οποίο υπάρχουν αντιφατικές κριτικές, αλλά και βαθμολογίες που κυμαίνονται από 2 μέχρι 4! Για μένα λοιπόν ο χώρος είναι κάπως κρύος, παρά τις διακοσμητικές προσπάθειες και το μεράκι τους. Η αίθουσα είναι ψηλοτάβανη, με μεγάλες τζαμαρίες και στις 2 όψεις του γωνιακού μαγαζιού, ενώ υπάρχει και πατάρι σαν συμπληρωματικός χώρος εστίασης, αλλά και τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο για το καλοκαίρι. Συνολικά, βρίσκονται σε κάθε χώρο από 5 περίπου τραπέζια, με αποχρώσεις γκρι και βεραμάν, και εξυπηρετούν περί τα 50-60 άτομα. Ο χώρος είναι βιομηχανικός, με μωσαϊκά δάπεδα και μου θύμιζε κάτι ανάμεσα σε παλιό συνοικιακό καφενείο και συνεργείο αυτοκινήτων, απ’ τα οποία η γύρω περιοχή βρίθει! Εμείς πήγαμε με καλό καιρό το μεσημέρι, ήμασταν οι πρώτοι πελάτες τους και καθίσαμε μέσα, στον χώρο του ισογείου.

Αντιλαμβάνομαι, όμως, ότι αυτή η τεράστια σε όγκο σάλα είναι πολύ δύσκολο να θερμανθεί επαρκώς και γι’ αυτό κατανοώ τα παράπονα των χρηστών που την επισκέφθηκαν τα κρύα βράδια που προηγήθηκαν. Εκτός αυτού, και η αίθουσα είναι κάπως κρύα στα μάτια μου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και το μεράκι τους, που είναι εμφανείς σε πολλά σημεία. Ανάμεσά τους: ο πίνακας με τη μηχανή στον ‘γύρο του θανάτου’ του Σέρβου φίλου τους, οι σέρβικοι ιστορικοί πολυέλαιοι στο φιλοτεχνημένο ταβάνι, η βιβλιοθήκη στο πατάρι, τα ξύλινα ράφια, οι έντεχνες διακοσμήσεις στις καθαρές υπόγειες τουαλέτες, ή οι άλλες διακοσμητικές πινελιές με το συνδυασμό διαφόρων δομικών στοιχείων, όπως ξύλου, μαρμάρου και λαμαρινοκατασκευών. Με δυο λόγια, ανεξάρτητα απ’ το κέφι και τους κόπους τους, στα δικά μου μάτια, κάτι έλλειπε απ’ τον χώρο, η ζεστασιά ίσως!

Εκτός απ’ τον Γιώργο και την Αθηνά, υπάρχει ο νεαρός βοηθός μάγειρα, εμφανέστατος στην ανοιχτή κουζίνα, και ένα ακόμη άτομο για το σερβίρισμα. Ασφαλώς, τα βράδια με την κίνηση, θα υπάρχει έξτρα προσωπικό για την άρτια εξυπηρέτηση των θαμώνων.

Εμείς παραγγείλαμε και μοιραστήκαμε μια σαλάτα και μια αλοιφή:

• μια Κρητική σαλάτα, χορταστική και πολύ νόστιμη, με ντοματίνια, ξινομυζήθρα, σταμναγκάθι και κρητικό ντάκο, καλά νοτισμένο. Η τιμή, κρατηθείτε, αν και σας το είπα ήδη στην εισαγωγή, ήταν 9.10 €!

• Ένα τουλουμοτύρι Κοζάνης, από συνδυασμό κατσικίσιου και πρόβειου τυριού, με δυόσμο και το σχετικό ελαιόλαδο. Άριστη μεν, και κρύα στη γεύση, αλλά φωτιά και λαύρα στην τσέπη μας: 7.80 €, 25% ακριβότερη από ό, τι σε προηγούμενη χρήστη!

• Ήπιαμε δυο ποτήρια λευκό κρασί, ποικιλίας Μαλαγουζιά, από το Κτήμα Χρυσοστόμου της Πιερίας, που ήταν μια άψογη πρόταση της Αθηνάς, αφού ταίριαζε με τα κρύα εδέσματα και είχε ένα καταπληκτικό, μοναδικό θα έλεγα, φρουτώδες άρωμα. Εύγε, Αθηνά! Τιμή 2Χ4 = 8.00 € (αυτό χαλάλι).

• Αρχικά ήρθαν φέτες ψωμιού (0.80 €), και νερό σε κανάτα.

Πληρώσαμε, για το μεσημεριανό αυτό κολατσιό, ένα λογαριασμό - λυπητερή: 25.70 €, ποσό επαναλαμβάνω υ π ε ρ β ο λ ι κ ά υ ψ η λ ό!!

Και κάτι ακόμα: φύγαμε ακέραστοι. Μια στοιχειώδης έστω χειρονομία κεράσματος δεν βλάπτει. Ούτε οi μεσημεριανoί light πελάτες πρέπει να θεωρούνται υποδεέστεροι των βραδινών πλέον gourmets!!

Θα ήθελα, πάντως, να προσθέσω εδώ δυο λόγια για τα άλλα πιάτα τους. Πιάτα ημέρας ήταν σήμερα το κιμάλ (ή κιμαλίδικο), δηλ. ένας ιδιότυπος πολίτικος μουσακάς με σπανάκι και γιαουρτόκομμα, δηλ. την ελαφριά ρωμαίικη μπεσαμέλ (12.20 €!! ), καθώς και η μοσχαρίσια στηθοπλευρά ή σιδηρόδρομος, κρατηθείτε, στα 15.20 €!!

Από αλοιφές, το αϊβάρ ή πιπεροσαλάτα τιμάται πλέον 7.80 €, ο καβουρμάς Ροδόπης, 7.10, τα λεπτά σέρβικα λουκάνικα με μουστάρδα, 8.80 €, τα μανιτάρια με φινόκιο, 7.30 €, και περίπου σ’ αυτή την τιμή, το μανούρι με σουσάμι, το μαστέλο Χίου, το λαδοτύρι Ζακύνθου, η κοζανίτικη φέτα, κ. λπ. Το συκώτι σχάρας, στα 9.30 €, η στριφτή σπανακόπιτα, στα 8.20 €, τα χοιρινά κοψίδια, στα 9.80 €, ενώ οι θαλασσινοί μεζέδες (καλαμαράκι σχάρας, γαρίδες σαγανάκι), ξεπερνούν τα 10 €.

Η κάβα των κρασιών, με ευθύνη της Αθηνάς, βρίσκεται σε πιο λογικά επίπεδα, αφού πολλά απ’ τα κρασιά, όπως αυτά που αναφέραμε, κοστολογήθηκαν περί τα 15-20 € το μπουκάλι. Έτσι, για παράδειγμα, το λευκό Κτήμα Χρυσοστόμου είναι στα 16 €. Εξάλλου, οι μπύρες είναι γύρω στα 4 €, και υπάρχουν τα περισσότερα γνωστά αναψυκτικά, κ. λπ.

Συμπερασματικά, η ΦΕ ήταν κι αυτή μια εμπειρία, όπως το καθετί στη ζωή μας. Προσωπικά, μπορώ να τα καταφέρω και χωρίς αυτή. Η Φάμπρικα, όμως, επειδή δεν μπορεί να κάνει χωρίς όλους εμάς, τους κατοίκους του τέως Κλεινού Άστεως, καλό θα ήταν να επανεξετάσει την τιμολογιακή πολιτική της με τη δέουσα ταπεινοφροσύνη που επιβάλλει ο Άγιος Ευφρόσυνος, του οποίου άλλωστε δανείστηκε και το όνομα!

Τη θέλουμε φάμπρικα υψηλής γαστρονομίας, χωρίς ωστόσο φάμπρικες ανατιμήσεων!!

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι με έκπτωση έως 10%
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια