Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνα κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Φεβ
21
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Κυριακή 14/2 του Αγίου Βαλεντίνου, πήγα με φίλη μου γκαρδιακή στο Feedέλ (F), το νέο μεταμοντέρνο γκουρμέ απόκτημα του ιστορικού μας κέντρου, που βρίσκεται στην οδό Κτενά, η οποία συμβάλλει στην Ευαγγελιστρίας, μεταξύ Ερμού και Αθηναΐδος, στη θέση ακριβώς της Παναγίας Ρόμβης. Πριν σας εκθέσω τα γαστρονομικά προσόντα του F, θα σας πω δυο λόγια για τον περιβάλλοντα χώρο του. Η Παναγιά Ρόμβη, που είναι δίπλα του, είναι ο ιστορικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χτίστηκε στις αρχές της Οθωμανικής περιόδου, πιθανώς περί το 1600, από αρχοντική Αθηναϊκή οικογένεια με το όνομα αυτό. Μεταξύ της μικρής εκκλησιάς και του F μεσολαβεί ένα μαγευτικό παρκάκι, μια πλατειούλα δηλαδή, γεμάτη νεραντζιές, λεμονιές και ελίτσες. Φανταστείτε λοιπόν ότι τρώτε ό, τι καλύτερο, σε ένα μοναδικό σημείο, που απέχει 1 λεπτό απ’ την Ερμού και 5 λεπτά απ’ το πολύβουο Σύνταγμα. Φυσικά το F αναδεικνύει απόλυτα τον χώρο, ώστε να νομίζει κάποιος ότι γευματίζει στην εξοχή!!

Η λέξη Feedέλ είναι σύνθετη απ’ το αγγλικό feed, που σημαίνει ταΐζω και απ’ τα 2 πρώτα γράμματα ελ, της λέξης ελληνικά. Το Feedέλ λοιπόν είναι το μαγαζί που φιλοδοξεί να μας ‘ταΐσει ελληνικά’. Άρα, σε τι διαφέρει απ’ τα χιλιάδες άλλα;; Το θέμα είναι, πώς μας ταΐζει, ποιος μας ταΐζει και κυρίως τι ακριβώς ελληνικά εδέσματα πρόκειται να γευθούμε. Ο σεφ είναι ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος, με τριετείς περγαμηνές στο γειτονικό Rock & Balls και προηγουμένως στο Aleria, κ. λπ. Η ελληνική κουζίνα του, αντισυμβατική και ψαγμένη όσο κι ο ίδιος, περιλαμβάνει πολλά από τα μεσογειακά και λοιπά πιάτα, τα οποία -εδώ και δεκαετίες- έχουν ενσωματωθεί στις ελληνικές γαστρονομικές μας συνήθειες, όπως π. χ. το burger, το ριζότο, την ιταλική πάστα, τη fusion ζαχαροπλαστική του, κ. α.

Δυο λόγια ακόμα για το νέο αυτό μαγαζί, που ελπίζω να παρουσιάσω τώρα πρώτος στο site μας. Το F άνοιξε παραμονές Χριστουγέννων, στις 23 Δεκέμβρη του 2015 και λειτουργεί καθημερινά, για γεύμα, από 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, με βάση τον απλό μεσημεριανό του κατάλογο, και απ’ τις 7 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα, με το πιο σοφιστικέ μενού για ένα ξεχωριστό δείπνο. Για το τελευταίο αυτό επιφυλάσσομαι, αφού εμείς πήγαμε μεσημέρι Κυριακής, και ευτυχώς αρκετά νωρίς, γιατί στη συνέχεια όλος ο χώρος ήταν κλεισμένος για το γενέθλιο πάρτι κάποιου πελάτη τους. Μας είπαν ότι προ ημερών είχε συμβεί κάτι ανάλογο με συγκέντρωση Αθηναίων συμβολαιογράφων, αφού ο σχετικά μικρός χώρος (35-40 ατόμων) προσφέρεται και για λαμπρά private functions!

Μας πληροφόρησαν ότι μελλοντικά, ίσως μέχρι το Πάσχα, σκέφτονται να δημιουργήσουν ένα πιο μεγάλο και ενιαίο κατάλογο φαγητών, ενδεχομένως με κάποια επιπλέον δημοφιλή πιάτα, όπου ίσως ξεχωρίσουν τα πιο ελαφριά εδέσματά τους. Προφανώς, το μενού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη από τον ευφάνταστο αυτό σεφ!

Επειδή η κουζίνα, όπως και οι πεντακάθαρες τουαλέτες τους, βρίσκονται στο υπόγειο, δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον σεφ και το επιτελείο του. Ωστόσο, ο κυρίως χώρος του F εξυπηρετείται από τον μαιτρ και τρεις τουλάχιστον ευγενέστατους και κατηρτισμένους σερβιτόρους. Εμείς καθίσαμε στον ενδιάμεσο χώρο, τη μικρή βεράντα, όπου μπορεί κάποιος να κάνει τσιγαράκι ή πούρο, θαυμάζοντας το κομψοτέχνημα του εσωτερικού χώρου, αλλά και την πανέμορφη μικρή, καταπράσινη πλατεία, που απλώνεται μπροστά στα μάτια του. Η μικρή αυτή βεράντα πάνω σε ξύλινο ντεκ, είχε εξωτερικές σόμπες που λειτουργούσαν παρότι είχε καλό καιρό, δυο μεγάλα ξύλινα τραπέζια και μια ροτόντα για καμιά δεκαπενταριά άτομα, και όμορφα λουλουδάκια που κοσμούν όλα τα τραπέζια, μέσα και έξω.

Απ’ τις μεγάλες τζαμαρίες της, όπου εξωτερικά υπήρχαν ζαρντινιέρες και γλάστρες με φυτεμένες ελιές, θαυμάζαμε για πρώτη φορά, τόσο τη μικρή αυτή πλατεία με τα δένδρα, όσο και μια εξωτερική πλευρά ενός τοίχου του μαγαζιού, επενδεδυμένου με διακοσμητικά τουβλάκια και πάνω τους χαραγμένο το όνομα του Feedέλ.

Στον έξω χώρο της πλατείας, υπήρχαν επίσης 3 τραπέζια, για 10-12 άτομα και φαντάζομαι ότι ο χώρος αυτός θα κάνει θραύση το καλοκαίρι. Δυο λόγια τώρα για τον κυρίως χώρο του F, δηλ. τον εσωτερικό, όπου αριστερά δεσπόζει το μεγάλο μπαρ με τα πάσης φύσεως ποτά και καμιά δεκαριά ψηλές ξύλινες καρέκλες, ενώ δεξιά υπάρχουν 3 τραπέζια για 10-12 άτομα, με επικρατέστερα χρώματα γκρι και καφέ σαγρέ. Τα τραπέζια είναι φτιαγμένα γενικά από χοντρό πατιναρισμένο ξύλο, βασικό συστατικό της όλης ατμόσφαιρας, ενώ στις καρέκλες επικρατεί ο συνδυασμός λευκού και μαύρου. Επίσης εντυπωσιάζουν οι μεγάλες επιφάνειες του ξύλινου ρουστίκ δαπέδου.

Στο βάθος δεξιά, υπάρχει μια όμορφη γωνιά με τη Φρίντα Κάλο, τη διάσημη Μεξικάνα ζωγράφο του 20ου αιώνα, που το πορτρέτο της είναι ζωγραφισμένο στον τοίχο με τα τουβλάκια. Μπροστά της, κρέμεται απ’ το ταβάνι ένας επιβλητικός πολυέλαιος, μέσα σε ένα πρωτότυπο δίκτυο από σιδερένιες καμπύλες, που δίνουν την αίσθηση σφαίρας! Εξάλλου, υπάρχουν και κάποια βιομηχανικά στοιχεία που συνεισφέρουν κι αυτά στη σύνθετη αισθητική του F, όπως είναι π. χ. το μεταλλικό πλέγμα αλλά και η έλικα, στον τοίχο απέναντι απ’ το μπαρ. Σ’ όλη τη διάρκεια του φαγητού, ακούγαμε ευχάριστη μουσική lounge, σε χαμηλή μάλλον ένταση, που υποθέτω πως τα βράδια θα γίνεται αρκετά πιο ζωηρή!

Εντωμεταξύ, ελπίζοντας να σας άνοιξα κάπως την όρεξη, θα περάσω τώρα στο προκείμενο, δηλαδή στα ‘ελληνικού’ τύπου εδέσματα του σεφ και ‘feeder’ μας.

Από τον μεσημεριανό κατάλογο διαλέξαμε τα εξής πιάτα τους:

• Μια σαλάτα Feedέλ Ceasar, με iceberg, στρογγυλά κομματάκια παναρισμένου κοτόπουλου, με λεπτές φέτες γραβιέρας, chilly και baby corn. Ήταν καλή και δροσιστική, αλλά όχι αποθεωτική. Τιμή 6.80 €.

• Η φίλη μου έφαγε ένα burger από μοσχαρίσιο κιμά, με καραμελωμένα κρεμμύδια και πατάτες. Επίσης καλό πιάτο: 7.50 €.

• Εγώ δοκίμασα ένα ριζότο με κομμάτια κοτόπουλου, ντομάτας και φρέσκων κρεμμυδιών. Είχε επίσης τρίμματα κατσικίσιου τυριού, λάδι τρούφας και μυρωδικά. Ήταν εξαιρετικό πιάτο και άψογα χυλωμένο!! Τιμή 7.50 €.

• Αρχικά ρωτηθήκαμε αν θέλαμε ψωμί (δεν πήραμε), καθώς και για το είδος του νερού. Στην ευγενική ερώτησή τους, εμείς ζητήσαμε εμφιαλωμένο νερό, το οποίο και χρεώθηκε στα 2.00 €. Στο τέλος, μας κέρασαν εξαιρετική μαστίχα με lime!

Ο λογαριασμός, στα 23.80 €, αντικατοπτρίζει μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και ένα άριστο value for money! (κατηγορία κατ’ άτομο 10/16 €).

Κατά τα άλλα, ο κατάλογος του μεσημεριού περιλαμβάνει 12 πιάτα, συμπεριλαμβανομένων και τριών γλυκών, σε λογικότατες τιμές από 7 μέχρι 10 € (2 σαλάτες, ριζότο, ριγκατόνι, χοιρινό, κοτόπουλο, και 2 burger).

Εξάλλου, ο βραδινός κατάλογος, που τον επεξεργάστηκα με προσοχή, περιλαμβάνει 20 φαγητά, ανάμεσα στα οποία, χτένια, στα 14 €, μοσχαρίσιο μάγουλο πάνω σε γίγαντες με θυμάρι, στα 10.50 €, τορτελίνι με κόκορα, στα 10 €, αλλά και ιδιαίτερα γλυκά, όπως ελληνικό τιραμισού, σιμιγδαλένιο χαλβά με crème anglaise, μέλι, κανέλα και μαλλιά της γριάς, για να θυμηθούμε λίγο τα νιάτα μας και τα λούνα-παρκ!!

Τώρα, όσον αφορά τα ποτά, υπάρχουν πολλά cocktails που κυμαίνονται περί τα 10 €, διάφορα αποστάγματα, περί τα 7 €, και 5-6 ελληνικές μπύρες ειδικών ζυθοπαραγωγών, περί τα 5-7 €.

Εξάλλου, τα εμφιαλωμένα λευκά κρασιά τους κυμαίνονται από 17 μέχρι 28 €, (για το Σαντορινιό Ασύρτικο της Γαίας, Wild Ferment), ενώ τα κόκκινα, από 18 μέχρι 34 €, (για το γνωστό Σαντορινιό, Μαυροτράγανο του Αργυρού – σε τιμή μάλιστα αρκετά φθηνότερη από ό, τι π. χ. στα ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ! ).

Σημειωτέον, ότι το F έχει DJ τα βράδια του Σ/Κ, οπότε προσφέρεται και για μια ατμοσφαιρική έξοδο με ποτό, είτε στη μικρή πλατεία ή τη βεράντα του.

Άκουσα κάποια σχόλια από διπλανούς, τακτικούς προφανώς θαμώνες, σχετικά με τη βραδινή τους σπεσιαλιτέ, που πρέπει να είναι τα χτένια. Πρόκειται για καραμελωμένα χτένια με αυγολέμονο και νιφάδες γιαπωνέζικης παλαμίδας, που σερβίρονται με σέσκουλο και ένα εντυπωσιακό κατάμαυρο, ελικοειδές κουλουράκι Θεσσαλονίκης. Υποθέτω, το ελληνικό fusion στο μεγαλείο του και επιφυλάσσομαι προσεχώς…

Συμπερασματικά, θεωρώ πως πρόκειται για ένα λιλιπούτειο μεταμοντέρνο γαστρονομικό διαμάντι του ιστορικού μας κέντρου. Αν είναι μοναδικό ή όχι, δεν μπορώ να αποφανθώ ακόμη, αφού θα πρέπει να επακολουθήσει και ένα δείπνο με τους πιο ψαγμένους πειρασμούς που προσφέρει το μαγαζί…

Αγαπητές φίλες και φίλοι χρήστες, βλέπω να διανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό για τους εξασκημένους ουρανίσκους σας, προκειμένου να αξιολογηθεί δημοκρατικά και ο νέος αυτός χώρος της εστίασής μας!!