Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Σουβλάκι & Σχάρα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Φεβ
21
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
-

Όταν περνάς πολύ χρόνο στο κέντρο της Αθήνας σιγά σιγά παθαίνεις ώσμωση με αυτό και τους ανθρώπους του. Το αγαπάς με τα καλά του και τα κακά του. Ο Κώστας στην πιο-κει-από την Μητροπόλεως είναι ένα γαστρονομικό τοπόσημο της πόλης τούτης.

Έχει στοιχεία cult (πχ την τσιμπίδα και την σχαρίτσα υγραερίου που χωράει 5-6 καλαμάκια), η εξυπηρέτηση είναι ανυπέρβλητα ευγενική, είναι αδιαμφισβήτητα ένα καθαρότατο μαγαζί, η γεύση του είναι χρονοταξίδι (θυμήθηκα τον παππού μου να μου παίρνει σουβλάκι καλοκαίρι δίπλα στη θάλασσα όταν ήμουν 5 χρονών παιδί), η ποιότητά είναι αυτή που θα όφειλαν να έχουν και οι υπόλοιποι και απλά δεν την έχουν.

Αξίζει όπως και δήποτε δοκιμή. Η γεύση είναι παιδικής ανάμνησης (πχ ο Παρνασσός Ιπποκράτους και Ακαδημίας). Δεν είναι κάτι απίστευτο αλλά έχει μια παλιομοδίτικη απλότητα και σαφήνεια. Η ποιότητα -το ξαναλέω- είναι αυτή που οφείλει να είναι. Έχει και μια αξιοπρεπή ποικιλία από μπύρες. Αμέ...
Αν θα τρώτε συχνά εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το πόσο χρόνο είστε διατεθειμένοι να χάσετε κάνοντας ουρά. Ώρες αιχμής το μισάωρο είναι για πλάκα. Μετά την μία το μεσημέρι μπορεί να πας και να σου πει ότι έχει προπωλήσει το κρέας που έχει μέχρι την ώρα κλεισίματος. Αν εργάζεσαι δίπλα και έχεις κολλητιλίκια αξίζει να παραγγέλνεις και μετά να πετάγεσαι να τα πάρεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση νομίζω ότι είναι λίγο βίτσιο να κάθεσαι τακτικά στην ουρά για ένα σουβλάκι τριών-τεσσάρων μπουκιών που (ναι, είπα για ποιότητα και γεύση) έχει πάνω από δύο ευρώ.

Το 2/4 στην εξυπηρέτηση αναφέρεται στην εμμονή με την συγκεκριμένη ψησταρίτσα υγραερίου (πρέπει να είναι 20Χ30) καθώς αυτή δημιουργεί τις ουρές (από την άλλη προσδίδει στην φήμη του μαγαζιού καθώς "είναι τόσο καλό που έχει πάντα ουρά", πρακτική σαν αυτή της "σκληρής πόρτας" το πάλαι ποτέ σε κάτι κλαμπ).

Το 2/4 του χώρου αναφέρεται στο ότι ο χώρος είναι για μέχρι 4-5 πελάτες στριμωγμένους κι όρθιους και απλά δεν έχει κάτι άλλο.

Το 2/4 στο VfM συνυπολογίζει στην γεύση την ταλαιπωρία και το κόστος.

Παρέκβαση: Αν θυμάμαι καλά στο "Γυναίκες" ο Μπουκόβσκι ανέφερε για τον Καμύ ότι δεν πέθανε την ημέρα του τροχαίου αλλά την ημέρα που βραβεύθηκε με το Νόμπελ. Νομίζω ότι κάποιες μεγάλες αξίες είναι μεγάλες όσο παραμένουν λαϊκές κι απλές. Όταν φορτωθούν με υπεραξίες από ανθρώπους που έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους -και αποκτήσουν συνειδητότητα αυτού του πράγματος- παύουν να είναι μεγάλες αξίες και γίνονται λίγο δήθεν. Είναι ερωτήματα του τύπου: πάνε τα ρεμπέτικα στο Μέγαρο Μουσικής; ο μπακαλιάρος σκορδαλιά μπορεί να σερβιριστεί σε εστιατόριο nouvelle cuisine; Τα ως άνω ερωτήματα αν αναστραφούν καταδεικνύουν άμεσα τον εδώ προβληματισμό: τα ρεμπέτικα θα μουρμουρίζονταν από λούστρους κι οικοδόμους κι απόκληρους αν ήθελε εισιτήριο 50 ευρώ για να τα ακούσεις live; αν τα εστιατόρια nouvelle cuisine σέρβιραν μπακαλιάρο σκορδαλιά θα γινόταν ποτέ το εθνικό πιάτο της 25ης Μαρτίου;

Το ίδιο φοβάμαι ότι ισχύει για όλα τα λαϊκά ταβερνάκια του κέντρου (Κληματαριά, Άμα Λάχει κτλ), το οποίο κέντρο καθώς ξανάγινε μόδα, έχει αποκτήσει μια πρόσθετη αξία που μέχρι πρότινος δεν είχε. Πολλοί καταστηματάρχες -και δικαίως πολλές φορές- προσθέτουν αυτήν την αξία στις τιμές τους.
Εξίσου αμείλικτο είναι το ερώτημα: τι να κάνει ο Κώστας αν έγινε της μόδας (για οποιοδήποτε λόγο) κι έχει ουρά μιας ώρας; φταίει ο ίδιος; Εκεί υπάρχουν δύσκολες απαντήσεις. Μία είναι ότι απλά ο χρόνος αλλάζει τα πράγματα. Άλλη είναι ότι ως ενεργητικά υποκείμενα της ιστορίας συμμετέχουμε στην διαμόρφωση του παρόντος κι ως εκ τούτου πάντα έχουμε ευθύνες. Σε κάθε περίπτωση ζυγιάζεις και κρατάς ό, τι σου αρέσει αποδεχόμενος την παρούσα πραγματικότητα. Κι ο Κώστας έχει ωραίο σουβλάκι.