Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μεζεδοπωλεία - Καισαριανή, Αθήνα
Φεβ
28
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Πριν 15 χρόνια, πήρα την απόφαση να φύγω από την Ελλάδα και να ζήσω μόνιμα στο εξωτερικό. Εδώ και μερικές ημέρες, έχω τη χαρά να βρίσκομαι στην πατρίδα μου, που τόσο πολύ μου έλειψε, γι' αυτό και προσπάθησα μέσα σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να μαζέψω, όσο περισσότερο άρωμα Ελλάδας μπορώ, για να πάρω μαζί μου, φεύγοντας.

Δυστυχώς, δεν θα μπορέσω να χωρέσω στη βαλίτσα μου το εστιατόριο της Βουρλιωτίνας και να το διακτινίσω στο εξωτερικό, για να δουν και οι ξένοι, τις ομορφιές της μικρασιάτικης κουζίνας. Γιατί αυτή την ομορφιά, αυτή την ιδιαίτερη ομορφιά που πηγάζει από την μικρασιατική παράδοση, πρέπει να την διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο. Αυτό που θα κάνω όμως, είναι μόλις επιστρέψω στην Εσπερία, να μιλήσω για την κουζίνα της Τριανταφυλλιάς, να μιλήσω για τη Βουρλιωτίνα η οποία ξεχειλίζει από μεράκι, αγάπη και ζεστασιά.

Λοιπόν, θα ξεκινήσω λέγοντας ότι πήγαμε μια παρέα 5 ατόμων, εκ των οποίων οι 3 ήταν Αυστριακοί. Οι άνθρωποι απλά ξετρελάθηκαν, το ίδιο κι εγώ βέβαια.

Πήραμε σαλάτα ταμπουλέ, η καλύτερη ταμπουλέ που έχω δοκιμάσει, πήραμε μπουρεκάκια μελιτζάνας εξαιρετικά, πίτα Καισαρείας με αυθεντικό παστουρμα- μιλάμε για ποίημα, χιουνκιάρ μπεγεντί απίθανο (προσοχή, η μερίδα αυτή είναι για 2 άτομα), δοκίμασα ένα απίστευτο χειροποίητο κεμπάπ, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με τα "λάστιχα" που σερβίρουν άλλα καταστήματα, δοκίμασα επίσης το καΐσι το οποίο αποτελείται από αρνάκι και βερύκοκα. Το καΐσι με εξέπληξε ευχαριστα, διότι δεν επιλέγω πιάτα με φρούτα μαγειρεμένα συνήθως, είμαι λίγο περίεργη με αυτές τις γεύσεις, ΟΜΩΣ, αποδείχθηκε ότι αν ο μάγειρας είναι μάστορας και ξέρει να χρησιμοποιήσει υλικά και δοσολογίες, κάνει θαύματα. Και όντως, η Τριανταφυλλιά, ο μάστορας της μικρασιατικής γαστριμαργίας, είναι πρώτη στο είδος της και το απέδειξε. Από το τραπέζι, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν, τι άλλο, τα σμυρνέικα σουτζουκάκια τα οποία με συγκίνησαν γιατί ήταν ολόιδια με της γιαγιάς μου.

Στο τέλος, ήρθε και το κέρασμα, καζάν ντιμπί και λικέρ από εσπεριδοειδή με κανέλα. Όνειρεμένα!

Μείναμε απίστευτα ευχαριστημένοι λοιπόν από την ποιότητα του φαγητού- εδώ να πω, πως έμαθα ότι μαγειρεύουν με αγουρέλαιο δική τους παραγωγής, και παρήγγειλα μάλιστα να μου στείλουν στο εξωτερικό το ελαιόλαδό τους, καθότι εγώ δεν μπορώ να το μεταφέρω, τόσο ευχαριστημένη έμεινα, για να καταλάβετε. Η ζύμη σε μπουρέκια και πίτες είναι όλα χειροποίητα, στην πίτα Καισαρείας, το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι. Και μπράβο για το κουράγιο και την υπομονή της Βουρλιωτίνας γιατί θα μπορούσε εύκολα να στραφεί σε ετοιματζίδικες πρώτες ύλες, όπως κάνουν τα περισσότερα μαγαζιά.

Τα γράφω όλα αυτά, για να καταλάβει ο κόσμος, πως η ποιότητα πρέπει να πληρώνεται. Μην έχετε απαίτηση να φάτε καλά και φτηνά, αν είναι κάπου φτηνά, θα πρέπει να προβληματιστείτε γι' αυτό που βάζετε στον οργανισμό σας.

Για εμάς, τέτοια φαγητά θα πρέπει να τα κοστολογήσουν ακριβότερα, άλλο αν δεν μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει λόγω της οικονομικής ανέχειας που μαστίζει τη χώρα μας. Θεωρούμε πως ένα τέτοιο κατάστημα παίζει σε λάθος γήπεδο, αν ήταν στο εξωτερικό, κα Τριανταφυλλιά μόνο διθυράμβους θα ακούγατε και ποτέ κακεντρεχή σχόλια από άτομα που δεν έχουν ιδέα από γαστρονομία.