Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μεζεδοπωλεία - Καισαριανή, Αθήνα
Μάρ
06
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Όπως υποσχέθηκα στην τελευταία κριτική μου, συνεχίζω τη γευσιγνωσία σε στέκια της γειτονιάς μου, η οποία -εκτός απ’ το Παγκράτι και τον Βύρωνα- συνορεύει επίσης με τα Άνω Ιλίσια, του Ζωγράφου και την Καισαριανή. Είναι απίστευτο το πόσα μαγαζιά υπάρχουν αλλά και ανοίγουν καθημερινά, παρά τη δεινή κρίση, οπότε Θεού θέλοντος, υπάρχει ακόμα μέλλον… Σήμερα, Τρίτη και πρωτομηνιά του ανοιξιάτικου Μάρτη -και προς το παρόν όχι ‘γδάρτη και παλουκοκαύτη’ που τον θέλει η σοφή λαϊκή παροιμία μας- περπάτησα με τη φίλη μου κατά την ώρα που βράδιαζε προς την Καισαριανή, και σε 5-6 λεπτά βρέθηκα στο κατώφλι του οινομαγειρείου ΒΟΥΡΛΙΩΤΙΝΑ (Β), για την οποία οι κριτικές διίστανται σε αρκετά σημεία. Λένε πως η αλήθεια βρίσκεται συνήθως στη μέση, αλλά αυτό είναι μια σχετική άποψη που συναρτάται με την υποκειμενικότητα των στιγμών και των διαθέσεών μας. Θα σας διηγηθώ λοιπόν στη συνέχεια τη δική μου εκδοχή της Β.

Η Βουρλιωτίνα, ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα του ομώνυμου χώρου, είναι η κυρία Τριανταφυλλιά, της οποίας η γιαγιά κι ο παππούς, με καταγωγή απ’ τα Βουρλά, προάστιο της Σμύρνης, εγκαταστάθηκαν το ’22 στο σημείο αυτό της Καισαριανής. Το μαγαζί που είναι ένα παραδοσιακό μικρασιατικό οινομαγειρείο, δίπλα ακριβώς στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου και σε απόσταση αναπνοής απ’ την πολύβουη Υμηττού, το άνοιξε η Βουρλιωτίνα Τριανταφυλλιά πριν από 12 χρόνια, το 2004, χρονιά που φιλοξενήσαμε την Ολυμπιάδα. Όπως μάθαμε, λειτουργεί από τότε ανελλιπώς, καθημερινά πλην Δευτέρας, από 13.00-01.00, προσφέροντας μεσημεριανό και βραδινό, γεύμα δηλαδή και δείπνο. Το καλοκαίρι σερβίρει στον εξωτερικό χώρο, που είναι η μικρή πράσινη Πλατεία, ακριβώς απέναντι απ’ το πεζοδρόμιο του ισόγειου κτιρίου που στεγάζει το παραδοσιακό αυτό μαγέρικο.

Ο μέσα χώρος, όπου φάγαμε, είναι πραγματικά εντυπωσιακός στην απλότητά του και κυρίως στην υποβλητικά διακριτική παρουσία των ανεξίτηλων αναμνήσεών τους! Ανάμεσα στα άλλα, το βλέμμα μας δεν μπορεί παρά να σταθεί και να θαυμάσει την οροφή των δύο εσωτερικών χώρων, με τις ανάγλυφες έγχρωμες διακοσμήσεις από λουλούδια, αλλά και τα 12 περίπου τραπέζια, στολισμένα με βαζάκια από λεβάντες, κρινάκια κ. α. λουλούδια. Ακόμα, τις διπλές κουρτίνες στα παράθυρα, απ’ τις οποίες ξεχώριζαν οι αρχοντικές, βελούδινες, πορφυρού χρώματος κουρτίνες, τα σεμεδάκια στις βιτρίνες, τις σμυρναϊκές εφημερίδες του μαύρου Σεπτέμβρη του ’22, τις φωτογραφίες και τα κειμήλια της οικογένειας, το παλιό ραδιόφωνο, τα σερβίτσια στη βιτρίνα, και τόσα άλλα δείγματα απ’ τις αξέχαστες πατρίδες!

Επίσης τα δάπεδα με τα καφεκκόκινα πλακάκια, τον άρτιο κλιματισμό και εξαερισμό, αλλά και τις αστραφτερές τουαλέτες. Θέλει τέχνη και μεράκι η όλη υπόθεση, και η Τριανταφυλλιά τα διαθέτει, παράλληλα με τη μαγειρική δεξιοτεχνία, στην οποία θα έρθω σε λίγο. Και ακόμα, το εορταστικό πνεύμα των ημερών, με τον προσεγμένο αποκριάτικο διάκοσμο σε κάθε γωνιά, τις σερπαντίνες στους πολυελαίους, τις μάσκες με τα τούλια και τα καπέλα σε κουρτίνες και καθρέφτες, αλλά και τις αποκριάτικες στολές και τις χάντρες σε κάποιες καρέκλες και πολυθρόνες! Η Τριανταφυλλιά, μαγείρισσα αλλά και σερβιτόρα, απόψε το βράδυ, παίρνει στην εξυπηρέτηση 4 στα 4, με το σπαθί της!

Και για να μην ξεχνιόμαστε, η Σμύρνη ήτανε πάντα σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής. Ενώ λοιπόν τα μάτια μας θαυμάζουν τον δυτικό αποκριάτικο διάκοσμο, τα σμυρναίικα ρεμπέτικα και άλλα λαϊκά άσματα τέρπουν την ακοή μας!! Για όλα αυτά και όσα ακόμα ανείπωτα ευφραίνουν την καρδιά μου, δεν θα βαθμολογήσω τον χώρο του απέριττου αυτού προσφυγικού σπιτιού με 2, αλλά με 3 τουλάχιστον και μάλιστα με την καρδιά μου!! Είπαμε, στο καθετί ενυπάρχει η υποκειμενικότητα των στιγμών και των βιωμάτων μας!!

Πάμε λοιπόν τώρα στα εδέσματα και τα ποτά, σταχυολογώντας τον κατάλογο της Β. Ο Κατάλογος είναι γεμάτος απ’ τις παραδοσιακές μικρασιατικές γεύσεις με τα ποικίλα καρυκεύματα…Συνειρμικά, έρχεται στο μυαλό μου η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ, με τις εικόνες απ’ την Πόλη και τη σοφίτα, όπου ο παππούς εκμυστηρεύονταν στο εγγονό του τη μαγεία των μπαχαρικών!! Στο μενού υπάρχουν περί τους 20 μεζέδες (μπουρεκάκια, πάσης φύσεως κεφτέδες, πίτα Καισαρείας, γίγαντες με παστουρμά, …), από 4-8 €, 12 περίπου ορεκτικά (καβουρμάς, τζατζίκι, φάβα, …) από 4-9 €, καμιά δεκαριά θαλασσινά (χταπόδι πιπεράτο, γαρίδες σαγανάκι,.. ) από 7-26 € (η τιμή αφορά τη γαριδομακαρονάδα για 2), καμιά δεκαριά μαγειρευτά (κατσίκι λαδορίγανη, την ομώνυμη Βουρλιωτίνα, δηλ. μοσχάρι και χοιρινό με κίτρινα τυριά και πιπεριά στη λαδόκολλα, …) από 6-14 €, 12 περίπου πιάτα της σχάρας (παϊδάκια, κεμπάπ, …) από 8-23 € (για το κιλό τα παϊδάκια), γύρω στις 8 σαλάτες (ψητά λαχανικά, ταμπουλέ, …) από 6-9 €. Κοντολογίς, και του πουλιού το γάλα, που λέει κι ο Βασιλόπουλος!

Στη λίστα των ποτών τώρα, υπάρχουν 6 μπύρες περί τα 4 €, ούζο και τσίπουρο 200 ml. περί τα 7 €, και όλα τα γνωστά αναψυκτικά. Η ένστασή μου αφορά, ωστόσο, τα κρασιά και μάλιστα τις τιμές τους που είναι τσιμπημένες: τόσο στο χύμα, που τιμάται από 7-11 € το λίτρο, για λευκό, ροζέ, κόκκινο, και μοσχάτο Λήμνου αντίστοιχα, όσο κυρίως στα εμφιαλωμένα. Τα μεν λευκά κυμαίνονται από 19-30 € (για την Άδολη Γης, η οποία στις κάβες στοιχίζει περίπου 10 €), τα δε κόκκινα, από 24-40 € (για την Κάβα Ρούβαλη, που στις κάβες έχει περίπου 12-14 €, ανάλογα τη χρονιά)! Νομίζω ότι δεν αξίζει, σήμερα ιδίως, να επιβαρύνεται κάποιος, τρεις φορές την τιμή της κάβας… Ελπίζω, η κ. Τριανταφυλλιά να σταθεί στο ζήτημα αυτό με περισσή κατανόηση, ρίχνοντας κάπως τις τιμές πολλών κρασιών της!! Γι’ αυτό, στο τελικό vfm, τη βαθμολογώ με 3 στα 4!

Όσον αφορά τις γεύσεις των φαγητών, εμείς δοκιμάσαμε τα εξής πιάτα, που διαδέχτηκαν το κρύο νερό σε κανάτα.

1. Αρχικά ήρθε καρβελάκι ψωμί με ντιπ τυροσαλάτας, στα 2.40 €.
2. Μια γίγαντες με παστουρμά, που ήταν αρκετά νόστιμοι και ήρθαν μέσα σε μια πήλινη γάστρα. Τιμή 7.60 €.
3. Μια μερίδα με 4 μπουρεκάκια μελιτζάνας με φέτα. Ήταν χορταστικά, εύγευστα και τραγανά, αλλά παρατηρήσαμε ότι η ζύμη τους ήταν ιδιαίτερα ξεροψημένη. Αυτό, ωστόσο, φαίνεται ότι συμβαίνει επειδή ίσως ακολουθούν τους κανόνες του παραδοσιακού τους ψησίματος… Τιμή 6.50 €.
4. Μια μερίδα Ισλί πιλάφι, που ήταν ένα καταπληκτικό πιάτο με ρύζι, σταφίδα, κουκουνάρι, αρνί και κιμά. Τιμή 8.50 €.
5. Μια μερίδα χουνκιάρ μπεγεντί, που ήταν πιάτο πλουσιοπάροχο, με καμιά δεκαριά κομμάτια κοκκινιστού μοσχαριού και στη μέση τον πουρέ μελιτζάνας, που ήταν σωστά μαγειρεμένος και είχε καλή μαστιχωτή, καπνιστή επίγευση. Όπως το λέει κι ο τίτλος του, είναι το έδεσμα που προκαλεί στον σουλτάνο ευχαρίστηση! Τιμή 14.30 €. Προσέξτε, όμως, ήταν ένα πιάτο σχεδόν για δύο άτομα!

Μας κέρασε ευγενικά τα κλασικά: γλυκό καζάν ντιπί και λικέρ κανέλας. Με την ευκαιρία, να προσθέσω ότι η Τριανταφυλλιά, λάτρης της κανέλας, έχει βάλει σε κάθε κουβέρ όμορφα και ευωδιαστά στικ κανέλας! Τη γεύση, θα τη βαθμολογήσω επίσης με 3 στα 4, ενώ επιφυλάσσομαι για μια προσεχή επίσκεψή μου, ώστε να δοκιμάσω κι άλλους μεζέδες της!

Ο λογαριασμός, στα 40 € (κατηγορία 17/25 € το άτομο) θεωρώ ότι κυμαίνεται σε λογικά πλαίσια, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα ανέφερα, που κάποια ανάμεσά τους είναι ανεκτίμητα. Δεν πήραμε βέβαια κρασί που θα τον επηρέαζε σαφώς ανοδικά, και γι’ αυτό άλλωστε πρόβαλα τη σχετική ένστασή μου.

Συμπερασματικά, ίσως σταθήκαμε πιο τυχεροί απ’ τον έμπιστο VAGELI, αφού πήγαμε νωρίς μια καθημερινή που είχε απόλυτη ησυχία, οπότε μιλήσαμε, ξεναγηθήκαμε στον χώρο και ζήσαμε τις πάντα παρούσες νοσταλγικές αναμνήσεις της ιδιοκτήτριας και μαγείρισσας Τριανταφυλλιάς! Να έπαιξε, άραγε, ρόλο το ότι ήτανε Τρίτη βράδυ και η Τριανταφυλλιά βρισκόταν μόνη της στην αίθουσα και πιθανά ένιωθε πιο ήρεμη από ό, τι το Σ/Κ, όπου ίσως επικρατεί ένταση από τυχόν απρόβλεπτες συγκυρίες ή ακόμα και αναπόφευκτες ακυρώσεις;; Ποιος ξέρει…

Έτσι, θεωρώ ότι μελλοντικές επισκέψεις και κριτικές κι άλλων χρηστών θα είναι χρήσιμες και γι’ αυτό καλοδεχούμενες, αφού η Βεβαιότητα και Αξιολόγηση κάθε χώρου εστίασης χτίζεται μέρα με τη μέρα από όλους μας!!