Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Αγ. Στέφανος, Αθήνα
Μάρ
08
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
1-9

Ενας νεος ερωτας γεννιεται στις ερημιες της Αττικης. Αυτη τη φορα, βαλαμε πλωρη για το σιδηροδρομικο σταθμο Αγιου Στεφανου για τη δευτερη και πιο ενδελεχη εξεταση του Αβακα, γιατι την πρωτη φορα η παραγγελια ηταν ανεπαρκης για να σχηματισω γνωμη. Και κυριως, τι κριτικη να γραψεις με ενα ντακο και μια πατατες?

Κυριακη απογεμα κατα τις 7 τρεις και ξενηστικωμενες, περναμε την πορτα του Αβακα. Ως ολοι γνωριζουμε, αβακας ειναι εκεινο το παναρχαιο αριθμοοργανο εκτος απο σημα κατατεθεν του μαγαζιου. Το μαγαζακι συστεγαζεται με το σταθμο, και ειναι ο, τι πιο vintage εχω δει απο τα ταβερνακια της Δαυλειας στον Παρνασσο. Μιλαμε για ρουστικ καταστασεις.

Ο χωρος ειναι των ακρων: ή θα τον λατρεψεις, ή θα σε αποθαρρυνει απιστευτα. Προσωπικα ανηκω στην πρωτη κατηγορια, και μαλλον στο μεσο ματι το 3ρι θα φανει υπερβολικο. Αλλα εμενα με γοητευει η απλοτητα του χωρου και η καταφανης ελλειψη διακοσμησης, και το γουστο ειναι υποκειμενικο πραγμα.

Λογικα το κτιριο που το στεγαζει ειναι παλιο σπιτι, το καταλαβαινεις απο τις κολωνες εσωτερικα και τη διαρυθμιση του χωρου, που φερνει λιγο σε γιαπι εσωτερικα. Οι τοιχοι τσιμεντενιοι και γυμνοι, τα τραπεζακια ξυλινα και στρωμενα σε λαδοκολλα, ενα ξυλινο κασονακι με αλατι, καρυκευματα και ενα τσιγκινο κουτι ντοματοπελτε σα θηκη για χαρτοπετσετες στο τραπεζι και that's all. Μια διμελης ρεμπετικη μπαντα παιζει μουσικη -εξαιρετικοι και οι δυο, και πολυ ευγενικοι, δε μου χει ξανατυχει τοσο διακριτικος μουσικος ως τωρα- και ολοκληρωνουν την επαρχιωτικη ατμοσφαιρα. Μην περιμενετε καμια πολυτελεια, δε θα τη βρειτε. Αν ομως σας λειπει το χωριο σας και δεν προλαβαινετε να πεταχτειτε ως την κατω Τραχανομαγουλα, θα παρετε σιγουρα μια τζουρα αγροτιας στον Αβακα. Me likee, για σας δεν παιρνω κι ορκο.

Οι 2 μικρες μου υποδειξεις στον τομεα αυτο ειναι οι εξης:

1. Ο χωρος ειναι καπως κρυος, και εννοω θερμοκρασιακως. Ειδικα αν καθεσαι στην εξωτερικη πλευρα προς τη τζαμαρια, το πλευριτωμα δε το γλιτωνεις. Μπαζουν οι αρμοι και νιωθεις την μυτη σου σε κλιμα ευκρατο και την πλατη σου να συνορευει με Νευροκοπι.

2. Οι τουαλετες, ενω ειναι σε καλη κατασταση και αρκουντως καθαρες, εχουν εξαιρετικα ολισθηρο πατωμα. Μου θυμιζει λιγο την πατινα του λαδιου, και κοντεψα να κανω σλαλομ την πρωτη φορα που τις επισκεφθηκα.

Ευτυχως και τα 2 θεματα διορθωνονται πολυ ευκολα, δεν ειναι ιδιαιτερα σοβαρα και σιγουρα δεν σε αποτρεπουν απ το να περασεις καλα.

Το σερβις αριστο, εξυπηρετικο και με ελαφριες δοσεις χιουμορ, ενω τα παντα ηρθαν πολυ γρηγορα. Δεν ξερω αν αλλαζουν οι ταχυτητες οταν εχουν full house, αλλα με μια μετρια κινηση, οπως ηταν οταν το επισκεφτηκαμε εμεις, ο Κωνσταντινος, που ηταν και ο μοναδικος σερβιτορος εκεινη την ωρα, ηταν αψογος. Το κερδιζει το 4ρι του ευκολα.

Φαγητο time. Με το που καθισαμε μας ηρθαν ψωμι, το κλασσικο λευκο του φουρνου, αδιαφορο, και νερο σε γυαλινο δικο τους μπουκαλι. Ακολουθησαν:

-Ντακος, μας ηρθε σε μεγαλο πιατο και πολυ πλουσια ποσοτητα, με ολα τα υλικα σε πολυ καλη ισορροπια και μπολικο λαδακι. Αριστη εκτελεση ενος πολυ ευκολου πιατου που ομως εχω συναντησει πολλες φορες αποτυχημενο. Εδω με θρυβουλιαστη φετα, ντοματα και ελια μαυρη σε ροδελιτσες. Λιγο ξιδι να ειχε θα του εδινε τη νοτα που ισως λειπει. Ισως.

-Μια μεριδα πατατες σε τσιγκινο πιατο, χειροποιητες και χοντροκομμενες, τελειως σπιτικες. Εγκρινω.

-Μια τυροκαυτερη, σιγουρα χειροποιητη αλλα δεν τρελαθηκα κιολας. Ηταν βεβαια καυτερη, οχι καμια τυροσαλατα μασκαρεμενη, αλλα εχανε απο την ελαφρως τραχια υφη της και την σχετικα φλατ γευση της. Ο, τι καταλαβατε καταλαβατε, δε μπορω να γινω πιο συγκεκριμενη.

-Μια ποικιλια 2 ατομων κρεατικων (9 ευρω). Σε ενα στρωμα πατατας καθονται βολικα 2 παιδακια κοτοπουλο πολυ καλα ψημενα και ζουμερα, φοβηθηκα απο την οψη τους οτι θα εχουν στεγνωσει αλλα με διεψευσαν ευχαριστα. Επισης 2 καλοφτιαγμενα και μυρωδατα μπιφτεκακια, 2 κομματια χωριατικο λουκανικο, καλο και μου θυμισε χειροποιητο, 2 κομματια καλα πανσετα χωρις καθολου λιπος -ω! του θαυματος- που θα λατρευα αν ηταν λιγο λιγοτερα ψημενα. Βεβαια να τονισω οτι εγω ειμαι και λιγο κανιβαλος, το θελω το κρεας να ριχνει και μια γυροβολια στο πιατο, αλλα νομιζω εδω το επαιρνε να βγει λιγο νωριτερα απ τη φωτια και για τους λιγοτερο ωμοφαγους. Και το πιο παραξενο πραγμα που εχω δει σε κρεατοποικιλια ως τωρα, 2 μεγαλα ψητα πλευρωτους. Thumbs up με χερια και ποδια σε αυτη την πρωτοβουλια, ηταν καλοψημενα και μουρλια, και δεν αφησα αλλο πηρουνι να τα πλησιασει χωρις να γρυλιζω προειδοποιητικα. Τα συνοδευτικα λεμονακια απαραιτητα.

Η ποσοτητα της δεν ειναι τεραστια, μετρια θα τη χαρακτηριζα, αλλα για το κοστος της ειναι πολυ καλη αναλογια, μην πω και μαλλον γενναιοδωρη. Μου εχουν σερβιρει πολλες φορες την ιδια ποσοτητα στη διπλη και βαλε τιμη. Ευγε για την εγκρατεια τους.

Γενικως η τιμη ειναι παραπανω απο συμφερουσα. Για ολα τα ανωτερω, μαζι με ενα μισολιτρο καλης ποιοτητας λευκο κρασακι που μας κερασε το καταστημα ευγενικα (και το οποιο κοστιζει 2.80 ευρω, ενημερωτικα αυτο για τους φιλους του οινου) κληθηκαμε να δωσουμε 18 ευρω, ητοι 6/ατομο, και φαγαμε εξαιρετικα. Οι τιμες ολων των πιατων κυμαινονται σε πολυ χαμηλες τιμες, ενω τα οινοπνευματα χρεωνονται το μισολιτρο απο 2.5-2.80 το κρασι, 7 το ρακομελο κλπ.

Θεωρω το μαγαζακι αυτο ανερχομενο αστερακι, γιατι προσφερει καλο φαγητο, καλη μουσικη και ευχαριστη ατμοσφαιρα απο παλιο κουτουκι σε τιμες που θεωρω πολυ ανταγωνιστικες. Φρονω οτι ειναι ιδανικος προορισμος για μεγαλες παρεες που αγαπουν τα αποσταγματα και τη συνοδεια τους απο πληθωρα μεζεδων, αφου ο καταλογος ειναι ιδιαιτερα εκτενης.

Να πατε. Τελεία.